lahnjan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 67
|
|
« Odgovor #105 Poslato: 03. Decembar 2019, 09:35:15 » |
|
Naručio sam bure za rakiju. Sve mi je nekako jasno oko toga, samo bio molio, da mi neko objasni, koliko bi morala biti optimalna vlaga u prostoriji, u kojoj če stajati bure. Odnosno, kako bi drugačija vlaga, niža ili viša, utjecala na kvalitet rakije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #106 Poslato: 03. Decembar 2019, 19:40:12 » |
|
Vlažnost treba biti oko 75-80%, ali nije ona faktor koji djeluje baš potpuno nezavisno od drugih. Trebaju vlaga, temperatura i strujanje vazduha biti u ravnoteži da bi se dobila rakija koja će u pravom smislu riječi biti zrela, skladna i harmonična. To bi bili takozvani vanjski faktori uticaja, a unutrašnji koje nikako ne treba zanemariti su vrsta i kvalitet hrastovih dužica, veličina bureta i njegova napunjenost. Nećemo ovdje o onima koji potiču od destilata.
Inače se u suhim prostorima brže smanjuje zapremina nego koncentracija alkohola. U vlažnijim je obrnuto, brže pada koncentracija nego što pada zapremina. U iznimno suhim koncentracija alkohola može i stagnirati pa čak i rasti. Ova različitost neminovno dovodi do različitog aromatskog profila pa i različite kvalitete rakije. U suhljim prostorima može biti više izražena mirisna strana rakije dok će u optimalno vlažnijim biti izraženija ukupna aromatičnost sa posebno izraženim okusnim karakteristikama kao što su blagost i pitkost. U ekstremno vlažnim, ako je prati još i konstantno niska temperatura lako se može dobiti rakija izraženo gorkog okusa.
Vlažnost i temperatura su faktori koji pogoduju biohemijskim pa onda i hemijskim promjenama koje predstavljaju izuzetno važnog pokretača dozrijevanja koga u punom kapacitetu ni nema bez razvoja gljivica u podrumu i na površini bureta. Druga strana promjene je fizička, koja predstavlja jako bitan moment porasta kvaliteta rakije kroz porast koncentracije aromatskih materija, zbog gubitka kako na koncentraciji alkohola tako i na zapremini rakije, i njihovoj međusobnoj proporciji, a i to je uslovljeno pobrojanim faktorima u kojima je i vlažnost.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
lahnjan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 67
|
|
« Odgovor #107 Poslato: 05. Decembar 2019, 19:45:09 » |
|
Hvala na odgovoru bistrice.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
hrotgar
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #108 Poslato: 31. Januar 2020, 10:30:39 » |
|
Драги пријатељи, кој је најбољи начин за чување буради након што се ракија из њих преточи у стакло? Да ли до наредног утакања ракије теба да их напуним водом, и до ког нивоа?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #109 Poslato: 31. Januar 2020, 18:39:15 » |
|
Mokro konzerviranje. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1240.msg33419;topicseen#msg33419 Bure se puni do kraja a to znači 98% njegove zapremine. Eventualno dolijevanje onog što je popilo i miran si više od godinu dana.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
vinobran64
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #110 Poslato: 27. Novembar 2020, 22:17:19 » |
|
Kolege da li su bagremova burad preporucljiva za rakiju?(ako jesu , za koje voce)? Moze li lakirano bure lose uticati na rakiju?
Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #111 Poslato: 27. Novembar 2020, 22:56:53 » |
|
1. Ne 2. Da
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vinobran64
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #112 Poslato: 28. Novembar 2020, 22:43:45 » |
|
Hvala na odgovoru. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brboslav
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #113 Poslato: 08. Januar 2021, 22:00:07 » |
|
Pozdrav svim clanovima uz zelju za bolju 2021, imao bih tri pitanja. Uzevsi u obzir neutralnost dudovog bureta i jako mali uticaj na destilat, da li za njega vazi ista prica o dozrevanju i rotaciji novo/staro bure ili je kod njega dozvoljeno dugorocno odlezavanje u novom buretu bez bojazni od stvaranja daskovace i preteranog uticaja na rakiju? Drugo pitanje je da li svaka vocna vrsta zahteva iskljucivo svoje bure ili se uz temeljno ispiranje i pranje sodom u buretu gde je lezala npr. Kajsija moze drzati dunja? Bure od viskija mi recimo zvuci suvise rizicno za kasniju upotrebu na vocnim rakijama… I jos jedno potpitanje, pretpostavljam da mokro konzerviranje bureta sa h2so3 ne “trosi” bure tj. Da se taj period se ne racuna u cikluse punjenja bureta?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #114 Poslato: 08. Januar 2021, 22:09:46 » |
|
Odgovor na popslednje pitanje bi i meni bio zanimljiv da cujem. A dunju i kajsiju valjda treba drzati u inertnom sudu? Bar ih ja cuvam u inoxu.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #115 Poslato: 09. Januar 2021, 09:17:59 » |
|
1. Nedovoljno istraženo, ali generalno ne važi jer mu za razliku od hrasta i nekog sličnog drveta u ekstraktu nedostaje mnogo toga što kod njih čini glavne komponente za promjenu kod rakije. Što ne znači da ne treba povesti računa kod dozrijevanja u buretu od duda. Redovno kontrolisati njegov napredak, dopunjavati bure i sl. 2. Rakije se ne miješaju pa ni u buretu, osim ako ne praviš ono što ne bi trebalo. Bućkuriš tipa likera u koje se dodaje sve i svašta, pa i ono što nije dozvoljeno. 3. Ne računa se. Potreban je alkohol, pa i onaj iznad cca. 20 stepeni da bi se dešavala ekstrakcija koja bi trošila drvo dovoljno duboko po debljini dužice bureta.
Da, dunja i kajsija će svoj aromatski potencijal najbolje ostvariti u staklu ili inoxu. Smještanjem u bure ne mogu postići ni približan kvalitet vinjaka ili šljivovice pa im je to nedostižna sfera za realizaciju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brboslav
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #116 Poslato: 09. Januar 2021, 11:14:38 » |
|
Ma jasno, ne bih ih nikada ni poredio sa vinjakom ili sljivom ali sam uvek nekako bio slab na te obojene varijante I ja trenutno drzim u inoxu ali se razmisljam da jedan manji deo stavim u bure (po mogucstvu neko jako staro koje nazalost nemam) pa da ga pratim do sledece godine, cisto za svoju dusu. Ali da... njima drvo koliko ume da da, toliko ume da im i uzme...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vdjk
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #117 Poslato: 19. April 2021, 21:45:32 » |
|
Pozdrav svima. Imam povoljnu ponudu za bure od 500l. Bure nije korišćeno, od kako je kupljeno (pre 7 godina) stajalo je u podrumu bez ikakvog konzerviranja. Da li ima logike kupovati ovakvo bure? Hvala unapred
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #118 Poslato: 19. April 2021, 23:25:44 » |
|
Pored problema isušivanja bureta problem su bakterije, kvasci, plijesni, kao i insekti koji napadaju drvo. Isuviše dug period za bilo šta ozbiljnije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
RadomirV
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #119 Poslato: 15. Maj 2021, 01:20:26 » |
|
Drugo pitanje je da li svaka vocna vrsta zahteva iskljucivo svoje bure ili se uz temeljno ispiranje i pranje sodom u buretu gde je lezala npr. Kajsija moze drzati dunja? Bure od viskija mi recimo zvuci suvise rizicno za kasniju upotrebu na vocnim rakijama… 2. Rakije se ne miješaju pa ni u buretu, osim ako ne praviš ono što ne bi trebalo. Bućkuriš tipa likera u koje se dodaje sve i svašta, pa i ono što nije dozvoljeno.
Da se nadovežem na ovo pitanje. imam jedno bude od 50L, pošle godine sam u njemu držao rakiju lozu od 67%, 6 meseci. Nakon što je loza odležala 6 meseci izvadio sam je iz bureta i prebacio je u staklo. Bure sam oprao, u čisto bure nalio vodu, da ne stoji pazno. Ove godine sam ispekao rakiju od šljive 60%, plaram da je stavim u čito bure koje sam prošle godine koristio za lozu. Znači ne radi se o mešanju rakije nego o korištenju jednog bureta jedne godine za lozu, druge godine za šljivu. Nadam se da je to uredu i da neće doći do mešanja ukusa loze i šljive. Ako je neko već koristi jedno bure za više vrsta rakije (ne u istom periodu, nego u različitim periodima), jako me zanima kakvo je vaše iskustvo? Hvala unapred.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|