Da li se neko sa foruma susreo sa sličnim problemom:
Prošle godine šljiva dobro rodila i ispekao sam 600 litara odlične šljivovice. Pošto su dedina burad bila prilično islužena, kupio sam tri nova bureta od po 200l, hrastova, pravio ih pintor po narudžbini. Sipao sam prošle jesenu rakiju u njih i ovog proleća počeli polako da koristimo, što za piće, ponešto se i prodalo i svako ko je probao bio je oduševljen. Letos nisam imao vremena za odlazak do sela i pre par dana odem da ponesem koji balon za BG, kad me šlog nije strefio!
Ja za jedno bure, prazno. Drugo polu prazno, u trećem stoji rakija. Prvo sam pomislio da je neko došao i pokrao rakiju. Kad sam podigao bure, imao sam šta da vidim, po dve duge na dnu bureta pukle na sredini, popreko. Kao da ih je neko preko kolena prelomio. Bure zinulo, i naravno rakija istekla.
Šta bi mogao da bude uzrok pucanju? Bilo je leto, topli dani, burići su bili napunjeni, ne do vrha, ostavljeno je za šaku prostora do vrha. Čepovi su bili stavljeni, ali nisu ne znam kako jako nabijeni pa da ne bi od pritiska od širenja zbog toplote iskočili. Takođe, burad se nalaze u podrumu sa debelim kamenim zidovima, koji je ukopan do pola visine. Zimi ne mrzne i bez ikakvog grejanja, leti je u njemu prijatna podrumska svežina, tako da ne verujem da je rakija uspela da se toliko pregreje i raširi, posebno što ovo leto i nije bilo ne znam kako toplo. U istom podrumu se nalaze i druga stara burad isto napunjena rakijom i njima nikad ništa nije falilo.
Imam utisak ili da su duge napravljene od lošeg drveta, odnosno da su daske sečene ne duž linija drveta, već da je nekako ukoso ili su duge pri savijanju previše nategnute, da nisu dovoljno dugo grejane. Ovo su sve nagađanja, pa bi mi značilo ako je neko imao slično iskustvo ili neko objašnjenje. Svakako za desetak dana idem kod pintora da ih popravi (kao popraviće ih bez dodatnog plaćanja, a blizu 400 litara rakije od 65% otišlo u zemlju

) pa ću i njega da pitam šta je to bilo. I kako da verujem sad da sipam opet bilo šta u njih i kad ih popravi?