12. Maj 2025, 07:50:50 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bure za rakiju  (Pročitano 138412 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #15 Poslato: 01. Januar 2012, 21:39:24 »

Ovinjavanje buradi ti je postupak omekšavanja tanina u hrastovim dugama bureta. I namenjen je da ukloni višak tanina iz hrasta da vino-rakija ne bi imali gorko opori ukus na bure. Možeš da ga radiš tako što ćeš uvoditi vodenu paru u bure ( malo komplikovano u kućnoj radinosti ),sve dok iz bureta curi smeđa voda. Ako probaš tu vodu ona ima karakterističan gorak ukus ( taninski ) na hrastovinu.
Drugi način ( jednostavniji ) je da se bure napuni 1/3 sa vodom, (bunarskom nikako česmovačom) i na 100 l vode doda se 1 kg kuhinjske soli. To stoji u buretu nekoliko časova uz povremeno valjanje bureta od po 15 minuta. Bure se ispere sa čistom vodom, nakon dobrog pranja napuni se skroz do vranja sa vodom i  ostavi 24 časa da odstoji. Nakon toga se proba voda u iz bureta. Ako je voda i dalje obojena i oseća se gorčina hrastovine , ceo postupak treba ponoviti.
Repariranje starog bureta ostavi majstoru pinteru. A ako baš ne nađeš nikog da ti to uradi, javi se kasnije pa ću pokušati da ti objasnim postupak rastavljnja, deljanja i sastavljanja bureta, iako za to treba i poseban alat. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
samar
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 23. Januar 2012, 15:21:54 »

Pošto u mom kraju nema pintera hteo bih da sam rastavim staro bure da ga prebrusim pa ako neko može da mi pojasni kako da to najbolje odradim a da nepokvarim bure.   Kakvu važnost ima voda iz bunara kod ovinjavanja bureta? Ja nema bunarsku vodu već česmušu, kako onda da operem bure?

Bodo ako možeš da opišeš kako da rastavidm staro bure da ga obradim. Pitao sam kod mene u NS i okolini nezna niko za pintera čak kad i pitam neznaju šta znači reč pinter gledaju me ko da sam s marsa pao.

Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #17 Poslato: 26. Novembar 2012, 23:25:31 »

A sta je sa dudovim buretom? Deda ima jedno od 50L koje mu je sluzilo da boji sljivovicu.
Znam da mnoga domacinstva imaju bagremovu burad u kojima cuvaju rakiju.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 27. Novembar 2012, 11:30:02 »

Jedino je razlika u aromatskom profilu, sve ostalo kod pripreme, održavanja i njege takvih buradi je isto. Tradicionalno postoje područja u Austriji, Francuskoj i Španjolskoj koja ih koriste, a i Amerikanci sve više eksperimentišu sa bagremom i njegovim uticajem na aromu određenih bijelih vina. U Hrvatskoj su neka ozbiljna istraživanje sa malvazijom od Kozlovića dala bolje ocijenjena vina odležala u bagremovim buradima nego u obe varijante hrasta (Francuski i Hrvatski). Dud se isto uspješno koristi samo što je mnogo blaži i aromatski neutralniji.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #19 Poslato: 27. Novembar 2012, 11:59:18 »

Hvala bistrice! Veoma zanimljivo.
Sačuvana
miticd
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 27. Novembar 2012, 12:58:05 »

Bistrice da li si ti imao iskustva sa bagremovim buretom?Meni je pinter "slucajno"napravio pre 2 god. bagremovo a dogovorili se da to bude hrastovo.Kolika je razlika u taninima?Imam staru bagremovu burad koja su kao stara formirala jako dobar smek rakiji.Ali sa novim nemam bas iskustva jer je tek pola godine proslo kao sam sipao rakiju.
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #21 Poslato: 27. Novembar 2012, 13:20:10 »

Deda je ispraznio prosle godine dva bagremova bureta od 200L i rakiju stavio u staklene balone. E sad ne znam sta bi sa njima posto nemam tu kolicinu rakije da ih napunim (Ne pece se vise sljiva ranka  Sad).
A tek nisam imao pojma da su neki probali belo vino da drze u bagremovom buretu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 27. Novembar 2012, 16:26:04 »

Bistrice da li si ti imao iskustva sa bagremovim buretom...
Ne nisam, ali po onom po čemu ga hvale i upotrebljavaju, bagrem i jeste drvo sa manje tanina, pa je time pored ostalog u uporednim analizama njegove primjene na bijelim vinima, izraženijih kiselina i imao prednost nad hrastom.
U analizama na sauvignonu, chardonnay, malvaziji i sl., u varijanti laganog paljenja i nove bačve, dao je vina više cvjetne note i egzotičnog voća, poboljšao prirodnu slatkoću, medni okus s izraženijim uticajem vanilije i dao manje izraženi drvenasti okus u odnosu na hrast.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #23 Poslato: 30. Novembar 2012, 23:55:56 »

Bistrice,
Vrlo interesantan uticaj bagremovog bureta na bela vina. Ako imas jos nekih informacija, zamolio bih te da napises. Ako ne odgovara ovoj temi prebaci se na odgovarujucu.
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 01. Decembar 2012, 00:53:16 »

Priča i razlozi za primjenu bagremovog bureta kod bijelog vina su u suštini jako jednostavni. U pitanju je balans okusa i teksture vina kroz uticaj onih glavnih komponenti: slatkoća (od šećera ili voćnih aroma koje daju taj osjećaj), alkohol, kiseline i tanini. Iz toga proizilaze neka odavno usvojena pravila međusobnog uticaja. Veća količina tanina je više prihvatljiva ako je kiselost niska, a alkohol visok... Tako dolazimo do situacije masovne primjene hrasta kod crnih vina i ne baš uvijek uspješne ili mnogo opreznije kod bijelih vina, zbog istog pravila da visoki sadržaj tanina sa izrazitim kiselinama daje gorka i opora vina, plus još onaj drvenasti okus. Baš zbog tanina i kiselina i većeg stepena voćnih aroma se i radi dozrijevanje bijelih vina u bagremovom buretu, i to onom light paljenom.
Na prva dva linka imaš nešto o balansu da ne pametujem sa detaljnijom pričom. Na ovim drugim su konkretnije priče o uticaju bagrema na bijela vina, pa i ono spomenuto istraživanje za malvaziju.  
http://www.avalonwine.com/Balance-in-Wine.php
http://www.winesandvines.com/template.cfm?section=features&content=62083&ftitle=Beginners%20Guide%20to%20Striking%20Balance
http://bib.irb.hr/datoteka/439982.Use_of_acacia_barrique_barrels__Influence_on_the_quality_of_Malvazija_from_Istria_wines.pdf
http://www.winesandvines.com/template.cfm?section=news&content=72757
http://www.highbeam.com/doc/1G1-228361534.html
Sačuvana

happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #25 Poslato: 02. Decembar 2012, 16:27:13 »

Zahvaljujem se Bistrici na izcrpmom odgovoru.
Ja sam jedino znao da bagremovo bure posle kratkog perioda daje rakiji lepu zlatno zutu boju.
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
mixailo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 13. Septembar 2014, 19:59:51 »

Da li se neko sa foruma susreo sa sličnim problemom:

Prošle godine šljiva dobro rodila i ispekao sam 600 litara odlične šljivovice. Pošto su dedina burad bila prilično islužena, kupio sam tri nova bureta od po 200l, hrastova, pravio ih pintor po narudžbini. Sipao sam prošle jesenu rakiju u njih i ovog proleća počeli polako da koristimo, što za piće, ponešto se i prodalo i svako ko je probao bio je oduševljen. Letos nisam imao vremena za odlazak do sela i pre par dana odem da ponesem koji balon za BG, kad me šlog nije strefio!

Ja za jedno bure, prazno. Drugo polu prazno, u trećem stoji rakija. Prvo sam pomislio da je neko došao i pokrao rakiju. Kad sam podigao bure, imao sam šta da vidim, po dve duge na dnu bureta pukle na sredini, popreko. Kao da ih je neko preko kolena prelomio. Bure zinulo, i naravno rakija istekla.

Šta bi mogao da bude uzrok pucanju? Bilo je leto, topli dani, burići su bili napunjeni, ne do vrha, ostavljeno je za šaku prostora do vrha. Čepovi su bili stavljeni, ali nisu ne znam kako jako nabijeni pa da ne bi od pritiska od širenja zbog toplote iskočili. Takođe, burad se nalaze u podrumu sa debelim kamenim zidovima, koji je ukopan do pola visine. Zimi ne mrzne i bez ikakvog grejanja, leti je u njemu prijatna podrumska svežina, tako da ne verujem da je rakija uspela da se toliko pregreje i raširi, posebno što ovo leto i nije bilo ne znam kako toplo. U istom podrumu se nalaze i druga stara burad isto napunjena rakijom i njima nikad ništa nije falilo.

Imam utisak ili da su duge napravljene od lošeg drveta, odnosno da su daske sečene ne duž linija drveta, već da je nekako ukoso ili su duge pri savijanju previše nategnute, da nisu dovoljno dugo grejane. Ovo su sve nagađanja, pa bi mi značilo ako je neko imao slično iskustvo ili neko objašnjenje. Svakako za desetak dana idem kod pintora da ih popravi (kao popraviće ih bez dodatnog plaćanja, a blizu 400 litara rakije od 65% otišlo u zemlju  dohfly ) pa ću i njega da pitam šta je to bilo. I kako da verujem sad da sipam opet bilo šta u njih i kad ih popravi?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #27 Poslato: 14. Septembar 2014, 10:57:02 »

U pitanju je loš kvalitet drveta, previše suve duge kada je pravio bure, pa su one bile loše savijene, tj. bile su prenapregnute i pukle su. Šta misliš zašto će ti popraviti bure besplatno, jer i on sam zna gde je pogrešio, samo ni po koju cenu to neće priznati. Šteta za rakiju, al biće druge pa i bolje, jer što je bure starije to je iz nje rakija bolja.Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
urdhak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #28 Poslato: 27. Septembar 2014, 12:02:28 »

Evo, prvi puta pišem, ali vas već dugo čitam i prezadovoljan sa forumom.

Imam jedno malo francusko bure od 15 l koje mi je ostalo nakon pokojnog dede.
Zanima od kojeg je drveta? Hrast, dud (bagrem), nešto treće?

Mislim u njega staviti vinjak (12 l) koji sam destilirao ove godine od bijelog vina. Namjera mi je da Vinjak odstoji u ovom buretu barem 4 do 5 godina.

Također me zanima koji je postupak koji trebam obaviti prije nego u bure nalijem vinjak? Čitao sam vaše savjete, ali su mi rekli da bi bilo dobro da najprije dobro zapuhnem bačvu vodom (da se potopi u vodu i tako ostavi nekoliko sati) kako bi se popunile dužice.

Mislio sam ga očistiti parom prije na ovaj način:
http://www.youtube.com/watch?v=eGNOxPFl2pQ

Napomene:
Nemam vina i ubuduće namjeravambure koristiti samo za vinjak i rakiju.
Bure ima normalan miris, možda samo kao da je prije u njemu kratko stajalo bijelo vino.
Bure je jako čisto iznutra i kad upalim šibicu u njemu, ona normalno gori, ne gasi se.

Svi savjeti su dobrodošli! Unaprijed hvala
Slike:

Sačuvana

Rakija - neotkrivena, podcijenjena i marketinški neiskorištena kraljica svih jakih alkoholnih pića.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 27. Septembar 2014, 23:20:08 »

Kontrola dobrog zaprezanja se treba uraditi. Zaparivanje jeste dobar način pripreme takvog bureta za upotrebu. Ne znam koje je drvo ali mislim da nije hrast po rastojanju između godova, ili mi samo djeluje suviše široko zbog uvećane slike. Po teksturi godova se još vidi i da nije u pitanju kalano nego rezano drvo, što nije najbolje rješenje za bure. Dobro je što nema nekih stranih mirisa.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.093 sekundi sa 21 upita.