urdhak
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #30 Poslato: 28. Septembar 2014, 15:59:37 » |
|
Hvala na odgovoru Bistrice!
Ako nije riječ o hrastu, ima li ikakvog smisla stavljati vinjak u to?
Žao mi bureta da nije iskorišteno. Možda bolje onda dogodine staviti šljivovicu u njega, barem da dobije zlatnu boju?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Rakija - neotkrivena, podcijenjena i marketinški neiskorištena kraljica svih jakih alkoholnih pića.
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #31 Poslato: 28. Septembar 2014, 16:43:11 » |
|
Bez obzira od čega je, nije novo nego isluženo u smislu poželjnih jedinjenja koja se iz hrasta trebaju otopiti u destilatu, pa bi za vinjak moglo ako ćeš u njega stavljati letvice, kockice ili čips od hrasta. To ćeš nakon nekog vremena izvaditi i nastaviti dozrijevanje destilata u takvom buretu. Starije bure onda i jeste podesno za taj drugi po redu i dugotrajniji tretman dozrijevanja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
AtillaHunt
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #32 Poslato: 30. Septembar 2014, 20:59:53 » |
|
Da li neko ima iskustvo sa buradima BAČVARSKE RADNJE BARRIQUE Vranje? Planiram da kupim burad za rakiju a ne bi da se zeznem ko kolega par postova iznad. Vlasnik tvrdi da novu rakiju mogu da stavim u burad i čuvam bez problema pet godina.Kaze neće pocrnet?
Nisam imao iskustva sa novim buradima a svi oko mene koji se ozbiljnije bave proizvodnjom tvrde da cu upropastiti rakiju sa novim buradima?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #33 Poslato: 30. Septembar 2014, 22:00:07 » |
|
Ne znam za njih konkretno ali po onom što sam vidio na sajtu djeluju izuzetno profesionalno. Kao takvi će ti sigurno dati i savjet pri kupovini. Moj je da rakiju u srednje paljenom hrastovom buretu zapremine od 400-600 litara čuvaš u periodu od 3-6 mjeseci a nakon toga prebacivanje u starije bure, na višegodišnje dozrijevanje. Ako je u pitanju manje bure, ono od 225 litara, onda maksimalno 3-4 mjeseca. Pametno je imati i neku manju rezervu rakije za miješanje i korekciju ako malo pretjeraš. Tačno je da bi duže čuvanje rakije u novom buretu negativno uticalo na njenu aromu i ukus, naročito preko 12 mjeseci, a u manjim buradima i kraće.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
AtillaHunt
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #34 Poslato: 17. Oktobar 2014, 16:03:14 » |
|
Stiglo Bure izgleda ok,dobio sam i postolje gratis. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #35 Poslato: 18. Oktobar 2014, 10:12:41 » |
|
Je li od ove firme iz Vranja? Koje veličine, paljeno-nepaljeno, preporuka za upotrebu i sl ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #37 Poslato: 19. Oktobar 2014, 18:47:23 » |
|
Profesionalno nema šta, takav mu je i savjet za pripremu bureta odnosno zaprezanje, ostalo bi samo umanjilo poželjne arome paljenja.  Kitnjak je inače i onaj najcjenjeniji francuski hrast od koga se prave burad za vino. Ovo drugo nema veze sa kvalitetom novog bureta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
AtillaHunt
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 Poslato: 24. Oktobar 2014, 12:25:38 » |
|
Profesionalno nema šta, takav mu je i savjet za pripremu bureta odnosno zaprezanje, ostalo bi samo umanjilo poželjne arome paljenja.  Kitnjak je inače i onaj najcjenjeniji francuski hrast od koga se prave burad za vino i konjak. Ovo drugo nema veze sa kvalitetom novog bureta. Profesionalno je pustilo na vodu kroz duge na dancetu koje se uzgred i iskrivilo tako da danas bure šaljem u Vranje da se menja celo dance,ne znam samo na šta će da liči pošto je sad nabreklo od vode a dance novo suvo ne znam šta da kažem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #39 Poslato: 24. Oktobar 2014, 12:46:50 » |
|
Pa valjda i ja imam nekada pravo pogriješiti u procjeni,  bez obzira što se ovo sa buretom ponekad može desiti i onima sa najvećim rejtingom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #40 Poslato: 16. Novembar 2014, 13:33:47 » |
|
Pogledao sam slike na drugoj se jasno vide razlicita boja odnosno puno belije daske, u sustini kad se radi o barikku treba upotrebiti samo srcevinu, ako sam dobro prometio ti imas bure koje je ragjeno od razlicitog hrasta (vise tipova), ili bure u koje je majstor upotrebio i to sto najcesce ide za cips a nekad i tamo ne  Ince bure moze sziti to je ok. ili ga stavis na paru, ili ubacis u nutra vrucu vodu, i stace curenje, ali ne sme iskriviti daske ako je od srcevine
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
AtillaHunt
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #41 Poslato: 17. Novembar 2014, 13:49:44 » |
|
Dobio sam bure nazad sad je ok,samo to dance nije valjalo i celo je zamenjeno. Sad je rakija u njemu pa ćemo videti kako će se pokazati.Već dve nedelje je na odležavanju sledeće nedelje ću proveriti boju ali miris je već odličan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #42 Poslato: 18. Novembar 2014, 00:18:22 » |
|
posto neznas i neznam kakvo je, moja preporuka je bar jednom nedeljno ili pretakanje, ili malo kislorod u njemu , videosam puno burdi do sada sa losim daskma koi su MAJSTORI, premazali deo koi ne vajla u nutra parafinom, ( ne kazem da je i kod tebe tako, ali nije na odmetu predostroznost, svkako nadm se dq ces dobiti odlicnu rakiju  Korekcija okvira citata.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
AtillaHunt
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #43 Poslato: 27. Novembar 2014, 21:12:25 » |
|
Ma ne treba ništa ovi prave vrhunsku burad,sad opremaju jednu italijansku vinariju bas kod vas u Makedoniji(mada su i moji poreklom iz makedonije).Jednostavno je bilo manje bure na koje se nije obratilo dovoljno paznje.Zamenjeno je celo dance i sad je ok.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mixailo
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #44 Poslato: 18. Avgust 2015, 23:41:22 » |
|
Ma ne treba ništa ovi prave vrhunsku burad,sad opremaju jednu italijansku vinariju bas kod vas u Makedoniji(mada su i moji poreklom iz makedonije).Jednostavno je bilo manje bure na koje se nije obratilo dovoljno paznje.Zamenjeno je celo dance i sad je ok.
@AtillaHunt koliko traze za burad od 200l?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|