28. Oktobar 2025, 00:12:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bure za rakiju  (Pročitano 142568 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
urdhak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #30 Poslato: 28. Septembar 2014, 15:59:37 »

Hvala na odgovoru Bistrice!

Ako nije riječ o hrastu, ima li ikakvog smisla stavljati vinjak u to?

Žao mi bureta da nije iskorišteno. Možda bolje onda dogodine staviti šljivovicu u njega, barem da dobije zlatnu boju?
Sačuvana

Rakija - neotkrivena, podcijenjena i marketinški neiskorištena kraljica svih jakih alkoholnih pića.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 28. Septembar 2014, 16:43:11 »

Bez obzira od čega je, nije novo nego isluženo u smislu poželjnih jedinjenja koja se iz hrasta trebaju otopiti u destilatu, pa bi za vinjak moglo ako ćeš u njega stavljati letvice, kockice ili čips od hrasta. To ćeš nakon nekog vremena izvaditi i nastaviti dozrijevanje destilata u takvom buretu. Starije bure onda i jeste podesno za taj drugi po redu i dugotrajniji tretman dozrijevanja.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #32 Poslato: 30. Septembar 2014, 20:59:53 »

Da li neko ima iskustvo sa buradima BAČVARSKE RADNJE BARRIQUE Vranje?
Planiram da kupim burad za rakiju a ne bi da se zeznem ko kolega par postova iznad.
Vlasnik tvrdi da novu rakiju mogu da stavim u burad i čuvam bez problema pet godina.Kaze neće pocrnet?

Nisam imao iskustva sa novim buradima a svi oko mene koji se ozbiljnije bave proizvodnjom tvrde da cu upropastiti rakiju sa novim buradima?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 30. Septembar 2014, 22:00:07 »

Ne znam za njih konkretno ali po onom što sam vidio na sajtu djeluju izuzetno profesionalno. Kao takvi će ti sigurno dati i savjet pri kupovini. Moj je da rakiju u srednje paljenom hrastovom buretu zapremine od 400-600 litara čuvaš u periodu od 3-6 mjeseci a nakon toga prebacivanje u starije bure, na višegodišnje dozrijevanje. Ako je u pitanju manje bure, ono od 225 litara, onda maksimalno 3-4 mjeseca. Pametno je imati i neku manju rezervu rakije za miješanje i korekciju ako malo pretjeraš. Tačno je da bi duže čuvanje rakije u novom buretu negativno uticalo na njenu aromu i ukus, naročito preko 12 mjeseci, a u manjim buradima i kraće.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #34 Poslato: 17. Oktobar 2014, 16:03:14 »

Stiglo Bure izgleda ok,dobio sam i postolje gratis. Thumb
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 18. Oktobar 2014, 10:12:41 »

Je li od ove firme iz Vranja? Koje veličine, paljeno-nepaljeno, preporuka za upotrebu i sl ?
Sačuvana

AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #36 Poslato: 19. Oktobar 2014, 18:10:44 »

Je li od ove firme iz Vranja? Koje veličine, paljeno-nepaljeno, preporuka za upotrebu i sl ?

Pa ipak sam se odlučio za njih.Za probu sam naručio od 50l pa ako bude sve ok naručiću i dva veća ili jedno od 400l.Bure je paljeno ili kako majstor kaže samo blago tostirano jer sam mu rekao da je za rakiju.Danas sam ga napunio sa vodom i izmerio zapreminu od 55l.Bure je od hrasta kitnjaka sečenog van perioda vegetacije.

Upustvo od Pintra:Samo hladna voda tri puta po dva ili tri dana ništa više.Ne stavljati so ili kaustičnu sodu.Za njegovu burad nema potrebe.
Evo i slika:

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=10_pa030009.jpg
http://img4.imagetitan.com/img.php?image=10_pa030010.jpg
http://img4.imagetitan.com/img.php?image=10_pa030011.jpg
http://img4.imagetitan.com/img.php?image=10_pa030012.jpg
http://img4.imagetitan.com/img.php?image=10_pa030013.jpg

Inače danas sam čuo da se u bure posle pranja stavlja sveća pa ako gori bure je ok za odležavanje.Ovo sam čuo od prijatelja.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 19. Oktobar 2014, 18:47:23 »

Profesionalno nema šta, takav mu je i savjet za pripremu bureta odnosno zaprezanje, ostalo bi samo umanjilo poželjne arome paljenja.  Thumb Kitnjak je inače i onaj najcjenjeniji francuski hrast od koga se prave burad za vino.
Ovo drugo nema veze sa kvalitetom novog bureta.
Sačuvana

AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #38 Poslato: 24. Oktobar 2014, 12:25:38 »

Profesionalno nema šta, takav mu je i savjet za pripremu bureta odnosno zaprezanje, ostalo bi samo umanjilo poželjne arome paljenja.  Thumb Kitnjak je inače i onaj najcjenjeniji francuski hrast od koga se prave burad za vino i konjak.
Ovo drugo nema veze sa kvalitetom novog bureta.

Profesionalno je pustilo na vodu kroz duge na dancetu koje se uzgred i iskrivilo tako da danas bure šaljem u Vranje da se menja celo dance,ne znam samo na šta će da liči pošto je sad nabreklo od vode a dance novo suvo ne znam šta da kažem.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 24. Oktobar 2014, 12:46:50 »

Pa valjda i ja imam nekada pravo pogriješiti u procjeni, Cheesy bez obzira što se ovo sa buretom ponekad može desiti i onima sa najvećim rejtingom.
Sačuvana

Boris.mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 16. Novembar 2014, 13:33:47 »

Pogledao sam slike na drugoj se jasno vide razlicita boja odnosno puno belije daske, u sustini kad se radi o barikku  treba upotrebiti samo srcevinu, ako sam dobro prometio ti imas bure  koje je ragjeno od razlicitog hrasta (vise tipova), ili bure  u koje je majstor upotrebio i to sto najcesce ide za cips a  nekad i tamo ne Smiley
Ince bure moze sziti to je ok. ili ga stavis na paru, ili ubacis u nutra vrucu vodu, i stace curenje, ali ne sme iskriviti daske ako je od srcevine
Sačuvana
AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 33.0

« Odgovor #41 Poslato: 17. Novembar 2014, 13:49:44 »

Dobio sam bure nazad sad je ok,samo to dance nije valjalo i celo je zamenjeno. Sad je rakija u njemu pa ćemo videti kako će se pokazati.Već dve nedelje je na odležavanju sledeće nedelje ću proveriti boju ali miris je već odličan.

Sačuvana
Boris.mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 18. Novembar 2014, 00:18:22 »

posto neznas i neznam kakvo je, moja preporuka je bar jednom nedeljno ili pretakanje, ili malo kislorod u njemu , videosam puno burdi do sada sa losim daskma koi su MAJSTORI, premazali deo koi ne vajla u nutra parafinom, ( ne kazem da je i kod tebe tako, ali nije na odmetu predostroznost, svkako nadm se dq ces dobiti odlicnu rakiju Smiley

Korekcija okvira citata.
Sačuvana
AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 33.0

« Odgovor #43 Poslato: 27. Novembar 2014, 21:12:25 »

Ma ne treba ništa ovi prave vrhunsku burad,sad opremaju jednu italijansku vinariju bas kod vas u Makedoniji(mada su i moji poreklom iz makedonije).Jednostavno je bilo manje bure na koje se nije obratilo dovoljno paznje.Zamenjeno je celo dance i sad je ok.
Sačuvana
mixailo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 18. Avgust 2015, 23:41:22 »

Ma ne treba ništa ovi prave vrhunsku burad,sad opremaju jednu italijansku vinariju bas kod vas u Makedoniji(mada su i moji poreklom iz makedonije).Jednostavno je bilo manje bure na koje se nije obratilo dovoljno paznje.Zamenjeno je celo dance i sad je ok.

@AtillaHunt koliko traze za burad od 200l?
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.067 sekundi sa 21 upita.