28. Oktobar 2025, 21:16:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bure za rakiju  (Pročitano 142612 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
zicanin
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #45 Poslato: 19. Avgust 2015, 00:15:43 »

Sto se tice buradi ili burica treba izneti iskustvo starih na videlo: Ako negde izmedju duga ili na dancetu izlazi po malo rakija ( i posle prethodnog boravka u vodi radi pripreme ) treba nakupiti jednu saku brestovog lisca, iseckati ga sitno nozem te ga dobro istucati drvenim cekicem sve dok se ne stvori lepljiva masa, tj. lepak. Tim lepkom dobro namazati sitne otvore i pukotine na buretu gde pomalo "curi" rakija, i ........nema da brinete. Uzdravlje!  Wink
Sačuvana
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 40.0

« Odgovor #46 Poslato: 24. Septembar 2015, 13:09:18 »

Kod prijatelja koji ima kazan video sam plastično bure sa rakijom. Odmah je posle destilacije sipao i evo već dve godine tako stoji. Pitam se koliko ta plastika negativno utiče na rakiju? Iskreno, kad god popijem čašicu kod njega meni to bure iskrsne pred očima i u vidu same predrasude šteti ugođaju.
Sačuvana
mixailo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 24. Septembar 2015, 14:21:40 »

Rakiju nikako čuvati u plastici. To je najgori izbor! Rakija sadrži, pored alkohola, i druga organska jedinjenja koja su po svojim svojstvima rastvarači. U procesu proizvodnje plastike se koriste razne hemikalije koje ovi organski rastvarači vremenom mogu da rastvaraju i da se pomešaju sa rakijom.

Takođe, stajanjem u plastici, rakija skoro da nema poželjni proces starenja i dozrevanja, osim kontaktom sa vazduhom koji se nalazi u praznom prostoru plastičnog suda, a potencijalno se kontaminira kojekakvim hemikalijama. Često se plastični sudovi ne mogu 100% oprati od prethodne supstance koja je čuvana u njima, i uvek daju neki nepoželjni zadah.

Rakiju prema svim iskustvima i literaturi treba čuvati u drvenim burićima (najbolje hrast) za rakije koje treba da dobiju boju i oplemene aromu, ili u staklenim ili u novije vreme u sudovima od inox-a prehrambene namene, za rakije kod kojih se želi sačuvati originalna (providna) boja i originalni ukus bez intervencije drveta.
Sačuvana
Sale VR
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 11. Decembar 2015, 12:44:56 »

Koje BARIK BURE izabrati za sljivovicu... whistlefly  LT, MT ili HT Huh?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 11. Decembar 2015, 17:53:10 »

MT srednje paljeno, ako upotrebljavaš novo bure iz kojeg nakon nekog vremena prebacuješ rakiju na dugotrajno dozrijevanje u starije bure.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Sale VR
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 14. Decembar 2015, 10:07:24 »

Hvala na brzom odgovoru, tako mi je i majstor rekao, ali sam hteo da cujem iskustva... Thumb
Sačuvana
mrLicki Vuk
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #51 Poslato: 25. Jul 2016, 18:00:43 »

Postovani prijatelji ovog foruma .. posto sam novi .. zamolio bih vas za pomoc..Evo o cemu se radi Da li neko od vas zna .. ili nekoga  da zna.. kako da dodjem do proizvodjaca Tresnjinog bureta..Vrlo mi je vazno da saznam ime proizvodjaca .. mislim firme koja se bavi sa tom  proizvodnjam .Kako god prelistavam internet .. pa upisem cherry barel manufakturer .. izbacuju mi shery .. znaci visnja a ne tresnja..Poznato mi je da whiskey  fabrike koriste portugalsko bure .. ali je ono vec bilo puno madere  a to mene ne interesuje..Cena nije bitna ,samo garancija da je drvo pre susenja suseno bar 3-4 godine.. znam da vam smetam ,ali ako ste raspozeni da mi pomogneet unapred hvala ..Moj mail je .. kiljtes5@gmail.com
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 25. Jul 2016, 20:42:02 »

Nije problem da se postavi link do nekog ko pravi kvalitetno bure od drveta trešnje, ali ako ga nabavljaš da bi u njemu držao viski onda griješiš. Viski odležava isključivo u hrastu, a izraz Sherry koji se za njega veže nije ni zbog višnje ni zbog trešnje nego zbog onog što u tom hrastovom buretu odležava prije viskija. Sherry, šeri - ojačano španjolsko vino, nešto kao prošek ili liker od vina.      
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 53.0

« Odgovor #53 Poslato: 26. Maj 2017, 20:33:28 »

Nedavno na Novosadskom sajmu bila je i firma
Ns plastic oni se reklamiraju da proizvode spejalna plastična burad koja služe između ostalog za čuvanje vina i rakije i da su zbog svoje male težine zgodna za manipulisanje a kud i kamo jeftinija od prohroma.Naravno rakija bi se držala sa barik čipsom.E sad ja nemogu da zamislim da rakija stoji u plastici opet s druge strane počeli su da prave i plastične košnice pa što ne i burad dali neko ima iskustva sa ovakvim buradima.
https://www.nsplastic.net/vino.htm

Postavljanje linka.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 26. Maj 2017, 20:59:40 »

Već sam raspredao o različitim plastikama pa ne bih ponovno. Ova sigurno ne spada u one jako loše za duže čuvanje, ali je svaka plastika ipak plastika. Čak i epoksidna smola koja se smatra najboljom, a koju i ja koristim za fermentaciju, može u određenim okolnostima, doduše pomalo i nepažljivim, da ostavi dozu negativnog traga u situaciji kada se u njoj čuva rakija.
Za ovo što namjeravaš, i ne samo za to, je najbolja varijanta polovno hrastovo bure, pa čak i ono potpuno isluženo u vinarstvu.
Za jako kvalitetna polovna cijena je nekih 0,5 eura po litru, ona više islužena idu i niže.  
Sačuvana

Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 26. Maj 2017, 21:21:06 »

Ja za sada koristim staklo i barik čips.U planu mi je nabavka prohromskih buradi.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 26. Maj 2017, 21:31:44 »

Ma može i tako ali je to onda ispod polovična varijanta u kojoj se samo "iscijedi" sadržaj hrasta i gotovo da nema onog dalje.  
Hrast pa i čips od njega u rakiju prenose ono što sadrže. To je prvi preduslov, ali na žalost ne i presudan za krajnji kvalitet dozrijevanja. Drugi je kiseonik koji mora isključivo prodirati kroz dušice bureta. Tek on pokreće hemijske reakcije dozrijevanja koje se gotova pa jedino odvijaju na mjestu kontakta rakije i zidova bureta.    
Sačuvana

Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #57 Poslato: 26. Maj 2017, 21:36:17 »

Da znam za taj problem,pa zbog toga veoma često produvavam balone ijer tak kontakt sa vazduhom je neophodan možda i nabavim neko bure ali taj barik čips je prosto magičan takvu aromu daje rakiji da je gotovo neverovatno.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #58 Poslato: 26. Maj 2017, 21:45:48 »

Produvavanjem se ne postiže ni sličan efekat, jer nije u pitanju isti oblik kiseonika ma kako to čudno zvučalo. Ne bi se postigao ni ubacivanjem u sredinu bureta.
Zamisli samo kada sad nakon te arome u buretu višegodišnjim starenje nastane buke. Aroma bi došla kao biciklom nizbrdo a buke kao lansiranje u svemirskoj raketi. 
Sačuvana

Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #59 Poslato: 26. Maj 2017, 21:53:49 »

Vidi verovatno si upravu ali ja probam rakiju sad i posle produvavanja i razlika je ogromna.Moj prijatelj ima nekoliko desetina buradi i ima problem pri prodaji jer nisu rakije identične boje pa kupci misle da su to sve različite rakije različitog kvaliteta.Pribegao je triku ,pretakanjem u velikobprohromsko bure rakije iz različitih buradi postignu istu boju.Prohrom se sve više uvodi u raznim sferama kod proizvodnje i vina i rakije.Možda ipak nabavim jedno bure pa da napravim degustaciju.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.57 sekundi sa 22 upita.