13. Januar 2025, 20:38:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Komovica  (Pročitano 239989 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #240 Poslato: 12. Avgust 2019, 12:19:51 »

Traminac sam za ovu godinu naručio
Prešam jednom i od koma pečem rakiju
U kom ne dodajem kvasce kojr inače stavljam u mošt, več kom fermentira na prorodnim kvascima.
Sad bi i u kom stavio te kvasce i prepodpostsvljam da bi i rakija bila bolja.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #241 Poslato: 26. Septembar 2019, 13:55:17 »

Pozdrav svima počela je sezona destiliranja komovice pa dolazim sa jednim pitanjem kojeg si do danas još nisam postavio (što mi je nevijerojatno ali jednostavno mi je izmicalo  10 godina  dohfly ).
Ovakva je situacija: kotao punim sa 200l koma i na dno ispod rešetke stavljam 80 litara vode.
Sve sam nadolio sa dvije litre rakije od 70% od lani. Dobio sam 40 litara rakije od 28% alkohola u bačvi a na luli sam prekinuo na cca. 6% kada je tekla meka rakija.
Uzimajući u obzir 5 litara na sat za svakih 100 l dropa ja idem sada sa 10 litara na sat ali nisam računao na onih 80 litara vode i moje je pitanje dali sam trebao i dali trebam povećati protok?

Još nešto mi pada na pamet, moga bi biti prvi u svijetu rakije koji če kazan od 250 litara zapremnine puniti sa 280 bez problema Smiley. Šalu na stranu stvarno neznam kako se postaviti prema ovoj situaciji logičnije mi je 10 litara ali.....
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #242 Poslato: 26. Septembar 2019, 14:53:32 »

Meni je nekako logično da računaš sve skupa.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #243 Poslato: 26. Septembar 2019, 22:34:28 »

Sada je i meni logičnije. Prevarilo me to što  je ta rešetka od ispod pa kao fizički odvaja vodu i drop. Ići ču kao da je kazan pun do vrha tj. 250l.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #244 Poslato: 14. Oktobar 2019, 17:45:44 »

Ove godine kom sam tretirao sa siha element kvascem i dodao sam enzime. Ranijih godina sam sve prepustio divljim kvascima. Mjerio sam šećere i nakon 14 dana sa 20 spao je na 8 baboa. Grošđe je graševina i chadonay
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #245 Poslato: 03. Januar 2020, 10:38:28 »

Evo rakija je 2 mjeseca na dozrijevanju u drvenoj bačvi. Ovo je 3 godina iskorištavanja ove bačve i destilat je zanemarivo malo obojan. Jel to došlo do kraja ekspliatacije.
Malo sam kušao i reske i grube arome se gube.
Sad planiran sve nerazblaženo držat do 1.4. I onda zazblaživanje i opet tako vtatit u tu bačvu. Na jecen bi kupivao novu
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #246 Poslato: 04. Januar 2020, 17:33:55 »

O dinamici izvlačenja materija iz dužica hrasta imaš na dijagramu ovdje.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=153.msg56523#msg56523

Nije u trećoj godini bure još iscrpljeno nego mu treba više vremena da bi se u rakiju prenijelo sve drugo pa i boja. Što je u prvoj godini okvirnih 6 mjeseci ovdje to može biti okvirnih 12.  

Za razblaživanje imaš posebnu temu pa pogledaj na njoj za najbolje vrijeme svođenja na pitku jačinu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 71.0

« Odgovor #247 Poslato: 04. Januar 2020, 20:46:51 »

Razblaživanje nije problem. Komovice samo i imam i radim ih po tvojoj uputi sa vvv foruma i iskustva prenosim dalje. Morat ću sa buduće za više godina napraviti plan i očito moram kupiti još koju bačvu.
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 76.0

« Odgovor #248 Poslato: 09. Jun 2020, 23:19:23 »

Ove godine komovica od graševine i chardonnaya prvi put fermetacija komine na siha kvascu hrani i enzimima. Dupli prepek sa odvajanjem frakcija. Dobio sirovu komovicu 70% vol.
Već treću godinu imam drvenu hrastovu bačvu od 18 litara i u nju sam stavio sirovu rakiju koju sam kakon tri  mjeseca razblažio i vratio u bačvu. Kušao sam taj novi destilat koji je jako malo obojen i čini mi se da je ta bačva istrošena. Aroma komovice je zadovoljavajuća. Volio bi da je netko stručan degustira. Arome su dosta izražene i rakoja nije agresivna kod ispijanja.
Razblažena je na 45% vol.
U ovu bačvu bi ubuduće koristio samo za dugogodišnje dozrijevanje a kupio bi novu za ovogodišnji destilat, jer je u planu kupnja Iločkog traminca.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #249 Poslato: 10. Jun 2020, 10:02:22 »

Citat
Volio bi da je netko stručan degustira. Arome su dosta izražene i rakoja nije agresivna kod ispijanja.

Već sam ti rekla da je najbolje da razmeniš sa lovranskim uzorke, ne treba ti tu ništa više od mišljenja nekoga ko se i sam bavi komovicama.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #250 Poslato: 28. Oktobar 2020, 10:39:26 »

Nemam vremena da pretražujem pa bih zamolio za pomoć. Pečem komovu rakiju, sirova rakija mi je na 30vol%
Da li je to prejako za prepek, da je smanjim još ili može ovako?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #251 Poslato: 28. Oktobar 2020, 10:48:44 »

Smanjuje se samo preko 32vol%.
Tako da, sve ok.
Sačuvana

Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #252 Poslato: 02. Novembar 2020, 11:11:34 »

Ja sam za ovu godinu završio pečenje komovice. Pa evo nekih parametara. Bilo je 800 kg traminca. Sa jednim prešanjem i taloženjem bilo je 350 l vina. Od toga sam dobio 52 l komovice u prvoj destilaciji sa alkoholom 35 %. U konačnici u drugoj destilaciji je bilo 22 l 68% komovice koja je sada u drvenoj bačvi na odležavanju. Ovo je četvrti put iskorištavanja te bačve.
Usput za sve one koji pričaju kolika je izlazna jačina, kod mene je to bolo oko 80%. U početku izlazna temperatura je na luli 16.5 celzija a pred kraj oko 24 celzija.
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #253 Poslato: 17. Oktobar 2021, 10:57:11 »

Pečem na nivom kotlu od 100 litara
Do sada je iz tri kotla iscurilo oko 50 litara meke rakije
Jačine 26%vol
Sačuvana

Koristnik
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #254 Poslato: 28. Oktobar 2022, 13:39:36 »

Pozdrav ljudi!

Citam mnogo ovaj forum i dosta sam naucio (hvala svima), ali ipak imam pitanja u vezi odakanja vina iz koma. Kad se to radi za bjelo i kad za crno. Kakav ima  uticaj na kvalitetu vina a bogami i komine trenutak kad se to radi.
Znaci prioritet je dobra komovica, a usput popiti i koju dobru casu vina.

Evo kako bi ja to, pe me slobodno ispravite ako moze bolje i na tome zahvaljujem

1. Grozde crveno odvajam od peteljki pa samo ono zdravo nagnjeciti i u bure (po metodi za rakiju od bjelog grozda)
2. Spremiti kvasce i dodati u bure odmah, bez encima, hrane i namestanja ph (mozda ostalo drugom prilikom ali neznm jeli to u ovo slucaju ok za vino)) i drzati na temperaturi oko 17C
3. Cekati 7 dana i odtociti vino (jeli to ok i jeli za bjelo drucije?).  Kako to uraditi (ubaciti crjevo ili pritusniti kominu nadole  pa sa vrha odotciti)?
4. Nebi da zagorjeva kazan zato bi odtocio 50% (jeli to previse)
5. U vino dodati 10g vinobrana na 100L, a kominu samo zatvorit i cekati da oboje prevre.
6. Dvostruki prepek za rakiju - meka bez odvjanja do oko 30% a prepek prvo sa odvjanjem do 1% pa srce ukpno na oko 70%, pa patoka do 25% ukupno.
7. Znam da nije tema ali sta dalje sa vinom da bude ok?

Prvi put pravim pa bi mi dobro dosli saveti na pitanja, a mozda i kome pomogne
 Smiley

Sačuvana
Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.035 sekundi sa 21 upita.