12. Decembar 2024, 15:11:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Komovica  (Pročitano 238185 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 132.0

« Odgovor #255 Poslato: 14. Novembar 2024, 14:38:29 »

Pozdrav svim forumasima!
Pratim forum vec skoro 2 godine i ono sto sam procitao je veoma interesantno i korisno.
Ove godine po prvi put sam pekao rakiju sam i ono sto sam dobio nakon prve destilacije je rakja koja ima izrazeni miris na patoku a isto se oseca i na ukus.
U pitanju je kom od Temjanike, odvojio sam siru za vino i ostatak sam dopunio vodom da ne bude suvoPrilikom destilacije odvojio sam 4 male flasice od po 250ml kao prvenac, nakon toga imam 7 litara na 65 stepena i jos 5 litara do 45 stepena na luli. Nakon toga ima jos 10-tak litara patoke.
Molim za savet dali moze nesto da se uradi da se izgubi ovaj miris, dali ce prepek to resiti ili trebam uraditi jos nesto?
Sačuvana
vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 15. Novembar 2024, 10:24:35 »

Tesko, posle ovoga sto si napisao, da ce neko da odgovori...
Svakako, prepek, spojis sve sto je izaslo, a...
pre bilo cega, dobro zagrejes stolicu i iscitas forum.

na primer:
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1132.0
Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 132.0

« Odgovor #257 Poslato: 15. Novembar 2024, 11:16:44 »

Vladante zahvaljujem na odgovoru!
Izgleda da sam se mnogo ogresio  Smiley! Problem je u tome sto ne znam u kom koraku?
Izdvojio sam prvenac, crce i patoku. Sve sto sam odvojio je u zasenim flasama od po 1 litar tako da imam 12 flase plus 4 male sa prvencem. Destilacija je trajala 6 sati do 45 stupnjeva pa neznam gde sam pogresio.
Ili je greska u pripremu pre destilacije?
Za prepek svakkao da cu sve spojiti pa nakon toga u kazan ako je to resenje.
Sačuvana
eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 132.0

« Odgovor #258 Poslato: 15. Novembar 2024, 21:19:43 »

Zbog male kolicine mislio sam da uradim jednokratnu destilaciju pa sam zato dvojio prvenac i srce u razlicne flase kako bih kasnije mogao da pokusam da utvrdim razliku jer sam neiskusa na tom polju.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #259 Poslato: 15. Novembar 2024, 22:38:32 »

Citat
Za prepek svakkao da cu sve spojiti pa nakon toga u kazan ako je to resenje.
Nije dvostruka destilacija na klasičnom kazanu rješenje za tvoje probleme nego jedini put kojim se treba ići ako se želi praviti kvalitetna rakija.

Hajde pročitaj bar ponešto sa foruma pa se javi za priču.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1132.msg17507#msg17507
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 132.0

« Odgovor #260 Poslato: 26. Novembar 2024, 22:23:25 »

Trebalo mi je malo vremena ali odradio sam domaci?Huh?.
Zbog mog loseg srpskog mozda je doslo do nesporazuma pa cu ponoviti pricu iz pocetka malo detaljnije na osnovi onoga sto sam procitao.
Vodu sam dodao nakon sto sam odvojio siru i pre pocetka fermentacije i dodavanje kvasca. Prilikom muljanja na 160 kg grozdja dodao sam oko 9 grama vinobrana (znam da ne treba kod rakije ali ovo je bilo kombinirano i za vino). Secer nisam dodavao. Prilikom fermentacije u pocetku je moj techa meshao kom (sto sada znam da nije trebao) jedan put dnevno u trajanju od dve nedelje i nakon toga je bilo zatvoreno u buretu. Pre destilacije probao sam vino i osim toga sto je bilo razvodnjeno nije bilo kiselina ili neugodnih mirisa.
Destilaciju sam izvrsio 1 mesec nakon zavrsetka fermentacije. Pre destilacije nisam dodavao vodu, jednostavno sve sto je bilo u buretu je zavrsilo u kazan. Kazan je dzidan od oko 90 litara sa oblikom slican na ono sto se vidi na sledecem linku: https://media.pazar3.mk/Image/b8a1d8ef-1b35-40b4-a8f7-e938eb526107/20201023/false/False/1280/1024/kazan-za-rakija.jpeg?noLogo=true. Brzina destilacije je bila okolo 2 litara na sat (sto je mnogo manje od preporucenog ali u jednom trenutku kada mi se vatra pojacala bure za hladjenje nije moglo da ohladi paru pa je na kratko pocela da izlazi para iz lule). Sa ovom brzinom destilacije rakija je izlazila hladna (nisam merio temperaturu)
Zbog razvodnjenog koma ocekivao sam malu kolicinu mislio sam da uradim jednokratnu destilaciju (kao sto su moj deda I teca radili) pa sam zato dvojio prvenac i srce u razlicne flase kako bih kasnije mogao da pokusam da utvrdim razliku jer sam neiskusan na tom polju I ono sto ocenim da valja da spojim na jedno mesto. Prilikom destilacije hronoloski sam odvojio 4 flasice od po 250ml kao prvenac i one su numerisane od 1 do 4, nakon toga 12 flase od 1litar numerisane od 1 do 12 sto znaci da je flasa sa brojem 1 istekla iz lule odmah nakon prvenca a flasa sa brojem 12 nakon 6 sati.
Prilikom degustacije, proslog vikenda, probao sam tehniku sa umocenim prstom i na koren jezika. Od prve 4 male flasice peckanje koje prelazi u gorcinu bilo je samo kod prve flasice ostale su bile u redu i kod njih nema miris na patoku vec se oseca aroma temjanike. Vec kod velikih flasa pocinje miris na patoku koji se pojacava na svaku sledecu flasu. Takodje nakon osme flase osetio sam na jezku osim standardno bockanje od alkohola i grubije stipanje kao krajnji efekat.
Molim Vas za savet sta dalje?
Sačuvana
vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #261 Poslato: 27. Novembar 2024, 09:22:29 »

hmm... ja nisam dovoljno potkovan da bih znao sta bi tacno mogao sa tim
svakako sve sto je isteklo spojiti, pa na prepek
pa, mozda sa ostrim rezovima i na nekom rezimu za, spasiti sto se spasti moze
i bude nesto upotrebljivo
bistrica ce znati, ako proceni da imas volju za uciti, i napisace
Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 133.0

« Odgovor #262 Poslato: 28. Novembar 2024, 18:38:29 »

Hvala ti Vlante.
Sasvim legitiman odgovor je da nema spasa i da trebam sve ovo baciti, zaboraviti i sledece godine sa vise paznje.
Mene muci ono sto sam ove godine odradio vise pravilnih stvari prema onome sto sam procitao na forumu u poredjenju sa onime sto je moj teca radio predhodnih godina a bio "nagradjen"  Smiley sa proizvodom koji je neupotrebljiv. Jedina razlika je sto je kom od temjanike bio suviji i sto sam dodao vodu, a mozda i tu lezi zec iako sam procitao da su to radili i drugi clanovi foruma?
Sačuvana
vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #263 Poslato: 28. Novembar 2024, 21:32:06 »

Piju se mnogo gore rakije od te sto si ti uradio,
prosto na ovom forumu se tezi kvalitetu.
Nisam ja nesto strucan, na tvom mestu bih sve to spojio, uradio prepek,
uz postovanje pravila za drugu destilaciju. Imas na forumu.
Verovatno i tu ponesto korigovati, kao sto rekoh, nisam siguran sta sve,
ali bih sve sto izadje hvatao na isti nacin kako si to i prvi put, pa probajuci
video sta je za ostaviti. Sigurno nece biti kvalitet, ali drugom destilacijom po pravilima ces bolje rasporediti sta nikako nije za ostaviti, a nesto mozda bude za upotrebu. Verovatno bolje od svake tecine, ali ipak ne kvalitetno.

Nije to samo, sipao vodu... mesanje, duzina fermentacije, brzina destilacije...
i ko zna sta jos. Zima je dobra prilika za citanje i ucenje.
Sačuvana

eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 133.0

« Odgovor #264 Poslato: 28. Novembar 2024, 23:51:09 »

Sada kada citam tvoj komentar setio sam se da kada je teca to radio nije bilo tolike razlike izmedju kraj fermentacije i destilacije.
Dobar je savet da je zima prilika za citanje i ucenje!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #265 Poslato: 29. Novembar 2024, 18:02:50 »

Mene muci ono sto sam ove godine odradio vise pravilnih stvari prema onome sto sam procitao na forumu u poredjenju sa onime sto je moj teca radio predhodnih godina a bio "nagradjen"  Smiley sa proizvodom koji je neupotrebljiv.

Možeš spasiti i pet ljudi od utapanja tokom svog života ali ti to neće biti od pomoći ako nakon toga namjerno upucaš nekog šestog. Bit ćeš "nagradjen" onim što sleduje svakog ubicu.  Smiley

Tako ti je i kod rakije. Možeš pedeset stvari uraditi kako treba na tvom sumporenom tropu od grožđa i nećeš dobitti rakiju zadovoljavajućeg kvaliteta.

Ovdje postoje tri još važnije stvari.
Nije za amatere da prave komovicu. Ni onima koji se busaju u profesiju ne ide baš od ruke tako nešto. Njačešće su to najobičnije brlje. Drži se lozovače jer sa njom imaš mnogo veće šanse za dobivanje kvalitetne rakije-

Druga je da su u tehnologiji rodbinski odnosi irelevantna kategorija. Moraš odabrati put kojim ideš. U ovom trenutku bih ti iskreno rečeno savjetovao tećin.  

Treća je da to što si ti dobio nije nikakav proizvod nego poluproizvod koji mora na finalnu preradu. Ako nakon zime shvatiš bar to i još ponešto, onda ko zna možda nešto i bude od tebe.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 133.0

« Odgovor #266 Poslato: 29. Novembar 2024, 19:22:33 »

Hvala Bistrice,
Kako sto shvatam nije sve izgubljeno i sa prepekom mogu da dobijem nesto bolje pa idem tim putem.
Mozda ce potrajati ali kada prepecem napisat cu sta sam dobio.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #267 Poslato: 29. Novembar 2024, 19:27:39 »

Nemaš potrebe ništa pisati dobit ćeš brlju.

Moraš naučiti čitati napisano.
Citat
Tako ti je i kod rakije. Možeš pedeset stvari uraditi kako treba na tvom sumporenom tropu od grožđa i nećeš dobitti rakiju zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kada prođe zima i napraviš lozovaču onda nešto napiši.
Sačuvana

eno
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 133.0

« Odgovor #268 Poslato: 30. Novembar 2024, 23:16:11 »

Svakako Pozdrav i Hvala!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 16 17 [18]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 22 upita.