12. Februar 2025, 15:14:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Talijanski rizling  (Pročitano 33784 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.19

« Poslato: 09. Maj 2011, 13:32:27 »

Pripremam sadnju vinograda,a i inace lezi mi ova sorta za pice,pogotovo spricer,pa bih voleo da saznam nesto vise o uzgoju ove sorte
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.26

« Odgovor #1 Poslato: 07. Februar 2012, 18:14:33 »

ne verujem da niko ne pise nista o vodecoj beloj sorti u vojvodini,ja na prolece sadim 600 cokota ima vas sigurno dosta koji gajite ovu sortu,dajte neku informaciju,prednosti,mane,uzgojni oblik,rezidba.....
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 10.0

« Odgovor #2 Poslato: 07. Februar 2012, 19:43:23 »

Talijanski rizling!

poznat i kao graševina, laški rizlin, grašak itd..
Poreklom iz Francuske i karakteristike da je vrlo prinosna sorta. pored dobrog prinosa ima i dobar procenat šećera nertko i 24 a najčešće izmedju 21 i 22%. Grozd sitan,zbijen, sa krilcem, prosečne težine oko 170 grama. bobica sitna i blago izdužena sa izraženim pupkom. Pokožica srednje debela zeleno-žute boje. Sazreva krajem treće epohe i slabo je otporan na botritis a dobro otporan na niske temperature. Daje kvalitetna i vrhunska vina. Vina imaju izraženu trpkost i oštrinu pa u kupaži sa drugim vinima daje najbolji kvalitet vrhunskih vina.
Pogodan za intezivnu špalirnu proizvodnju gde mu i dvostruka skljarova kordunica odlično odgovara sa pravilnom i racionalnom rezidbom.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 07. Februar 2012, 22:03:22 »

Talijanski rizling je dobra sorta koja uvek vinogradaru da svoje. Mane su joj mozda kasno stize, mozda botritis i nije IN i mozda nema potencijal za vrhunska vina svake godine. Mozda su je ugusili Karlovacki i Banatski rizling. (Pomodni) srpski vinogradari su hteli verovatno da naprave otklon od socijalisticke masovne proizvodnje, bezeci u sardone, sovinjon, rajnski...
Sigurno je da se ne zna njeno poreklo, neki dobri strucnjaci su je smatrali cak i nasom. Nisam siguran ni za sinonim grasak, imaju sinonimi grasica i grasac. Prosecna velicina grozda je oko 110 pa i jace grama.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.26

« Odgovor #4 Poslato: 08. Februar 2012, 09:31:15 »

kakvo god joj poreklo bilo ovde je ,,domaca'' i narod je pije vise nego bilo koju,zamislite svadbu,krstenje krsnu slavu da na stolu nema rizlinga ili smederevke,sacuvaj Boze Grin
Sačuvana
sale_beograd
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 20. Februar 2012, 18:11:24 »

da li znate gde mogu u sremskom delu ili okolini novog sada da se nabave (kupe) cokoti italijanskog rizlinga? Planiram u narednom periodu da "instaliram" vinograd i da posadim bas ovu sortu vinove loze. Pa ako moze jos neka informacija, sa cime je najbolje zastiti ovu sortu loze, cime najbolje prskati?

Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 10.0.2

« Odgovor #6 Poslato: 20. Februar 2012, 21:40:52 »

gde god da porucis stize brzom postom a zavisno od kolicine proizvodjaci dovoze na kucnu adresu imas renomirane italiojanske proizvodjace koji su na nasem trzistu,mada ne verujem da nasi kalemari iz trstenika i okoline puno zaostaju za njima.Ipak italijanski su duplo skuplji,pretpostavljam da ima veze sa kvalitetom...svako treba da nadje svoju racunicu,ja sam se odlucio za made in Serbia,na preporuku naravno a vreme ce pokazati svoje
Sačuvana
sale_beograd
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 21. Februar 2012, 15:17:50 »

naravno takodje sam se odlucio da ce to da bude MADE IN SRBIJA Smiley a sto kazes vreme ce pokazati svoje, mada ne mislim da moze biti neke drasticne razlike od tih italijanskih.
Sačuvana
tomak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 10. Februar 2013, 12:07:04 »

U svom vinogradu, koji planiram da podignem ovog proleca planirao sam da zasadim upravo i Talijanski rizling. Na preporuku ljudi koji su dugo u vinogradarstvu. Upravo se dvoumim ili ti troumim Scratchhead gde i od koga nabaviti kalemove. Cenim nasu robu ali Huh? Pomno citajuci komentare forumasa vidim da su iskustva veoma sarolika. Mislim da cu se ipak odluciti, na preporuku, za kalemove iz Italije. Ako neko ima preporuku i koju bih sortu mogao posaditi uz Talijanski rizling, za kupazu vina i koji odnos bih preporucili Talijanskog rizlinga i te druge sorte?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 10. Februar 2013, 13:04:57 »

Mozes smederevku,da je bude oko 15% u odnosu na rizling.Daje mu svezinu svojim kiselinama,fina kupaza.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 18.0

« Odgovor #10 Poslato: 10. Februar 2013, 17:04:00 »

nije losa ni zupljanka
Sačuvana
tomak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 11. Februar 2013, 09:24:32 »

Hvala Saletu i Lazarbociju na odgovorima. Cenim savete a pitao bih i za misljenje  o kupazi Talijanskog rizlinga sa nekom muskatnom  belom sortom. Imate li misljenje o toj varijanti? Koja sorta bih dosla u obzir?
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 18.0

« Odgovor #12 Poslato: 11. Februar 2013, 10:22:44 »

pio sam kupazu rizlinga zupljanke i muskat otonela...vrh,a obzirom na to da si iz banata mislim da otonel moze biti pun pogodak samo da pronadjes odgovarajuci odnos
Sačuvana
tomak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 12. Februar 2013, 09:50:53 »

Hvala na savetu Smiley. I ja sam pomisljao na Muskat Otonel da zasadim uz Talijanski rizling. Jer u prici sa ljudima upravo su mi savetovali da kupaza rizlinga i nekog grozdja muskatnog mirisa daje odlicne rezultate. Evo dan po dan i procice i februar. Lazarcobi sta si ti odlucio za dopunu svog vinograda? Koje tj od koga uzimas kalemove?
Sačuvana
wrebek
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

vocar-predpočetnik

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #14 Poslato: 23. Februar 2013, 19:50:38 »

Kako orezati talijanski rizling? imam nekoliko starih cokota
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 21 upita.