06. Oktobar 2024, 11:53:17 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Prese  (Pročitano 164289 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #75 Poslato: 06. Oktobar 2018, 09:12:45 »

Nisi u startu rekao šta bi posle sa tim sokom?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #76 Poslato: 06. Oktobar 2018, 10:49:37 »

Tema su prese, pa smo se nadovezali o njihovoj primeni na jabukov sok, Moze da se cedi bilo sta , nisam mislio samo na jabukov sok.

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 06. Oktobar 2018, 12:00:46 »

Jesu tema prese, ali u zavisnosti od toga šta planiraš dalje sa sokom od jabuke, ili kog već voća, zavise i neke njene karakteristike jer sokovi za razliku od vina imaju dodatnih zahtjeva u proizvodnji.
Nego, nema veze. Ovo rešenje je za manje kapacitete sasvim solidna varijanta.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 115.0

« Odgovor #78 Poslato: 14. Jul 2023, 20:36:47 »

Malo sam razgledao ove prese i palo mi je nešto na pamet. Da li je moguće koristiti hidro prese u proizvodnji rakije? Primera radi šljiva se izmulja i odmah se tako izmuljana ispresuje u hidro presi, izvuče se njen sok i onda taj sok se stavi u sud i na fermentaciju a onaj gusti deo sačuvati tj. može da se pakuje u pakovanja od 500 grama ili 1000 grama, da se vakumira i zamrzava.

E sad, konkretno me interesuje da li bi rakija na ovaj način izgubila na aromi ako bi se ovako vadila tečnost iz izmuljanog voća? Takođe nije loša stvar ni onaj suvi ostatak jer se to svakako u proizvodnji rakije baca a ako bi se odvajao i potom zamrzavao možda bi moglo da nađe neko tržište. Možda čak pakovati i u manja pakovanja za recimo čajeve, kompote ili za kolače. Prednost je što može da se zamrzava što može da mu produži stajanje i na više meseci za razliku od sveže šljive koja može najviše do 3 nedelje u hladnjači.

Isto mi je palo na pamet i za drugo voće, najviše za kajsiju i za recimo trešnju. Samo me kopka da li bi to možda uticalo na aromu. Razmišljam što se tiče grožđa, ljudi odvajaju kožice na početku kod nekih sorti pa opet prave vrhunske rakije ali opet nemam toliko iskustva da mogu da budem siguran.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 14. Jul 2023, 22:06:35 »

Presa jedino ima smisla kod bijelog vina, odnosno kasnije u destilaciji u vinjak ili kalvadosa.

Sve ostalo nema nikakvog smisla posebno kod šljive gdje se gubi cio aromatski kompleks sadržan u onome što bi tom prilikom odbacio.
Sačuvana

Čehov
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 115.0

« Odgovor #80 Poslato: 15. Jul 2023, 01:10:47 »

Presa jedino ima smisla kod bijelog vina, odnosno kasnije u destilaciji u vinjak ili kalvadosa.

Sve ostalo nema nikakvog smisla posebno kod šljive gdje se gubi cio aromatski kompleks sadržan u onome što bi tom prilikom odbacio.

Razumem, bilo mi palo na pamet jer se kljuk na kraju baca, nema neku upotrebnu vrednost sem možda kao đubrivo i onda sam mislio da može da se iskoristi na ovaj način. Svakako hvala na informaciji.
Sačuvana
Brboslav
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #81 Poslato: 22. Jul 2023, 13:05:26 »

Koji materijal za cedjenje koristite kod rucnih "uradi sam" presa? Video sam razne preporuke, ameriken platno nisam probao ali mi deluje suvise gusto tkanje, gaza na metar opet deluje suvise slabasno, deluje mi da bi se pocepala pod pritiskom. Juta je ok sto se tkanja tice ali je prepuna sitnih dlacica i nekog cudnog mirisa... Ima li neki predpostupak kuvanja ili slicno u koji nisam upucen kojim se to neko platno podvrgava pre cedjenja? Neki sinteticki materijali mozda?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 21 upita.