IGOR
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Poslato: 03. Oktobar 2008, 12:51:06 » |
|
Molio bih za pomoć ili sugestiju oko kupovine starog vina. Naime, imam u ponudi staro vino flasirano uglavnom belo, staro je do 30 godina, pa me zanima kako da znam da li je ispravno, na sta da obratim pažnju....? Hvala unaped
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 39
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 03. Oktobar 2008, 20:56:45 » |
|
daj malo vise detalja jer ovako znamo jos manje od tebe..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
IGOR
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 07. Oktobar 2008, 09:56:54 » |
|
Vina su iz peropda ranih 80-tih, to su kupovna bela vina sa postora stare Jugoslavije. Čuvana su u garaži na tamnom mestu ali leti nisam siguran da je temperatura bila odgovarajuca. Kupio sam jednu flasu za probu, boja je tamnija, miris jak ali vino nema jačinu, na znam da li je tako i sa ostalih 30-tak flaša vina. Vina su: IRIG(vrski rizling) ; MARIJA(theresiopolis) ; KASTELET ; ILOČKI (beli burgundac) ; BANATSKI RIZLING ; RAJSKI RIZLING (vrsacki vinogradi) KRSTACKI RIZLING ; ZUPSKI RILING... vina iz hercegovine sa kosova, makedonije. Cena flase je 2e. Pa se postavlja ptanje da li vredi rizikovati? Zaljubljenik sam u vina narociti crna, zeleo bih da oformim kolekciju kvalitetnih vina pa molim za pomoc oko odabira.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 66
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 07. Oktobar 2008, 10:41:59 » |
|
Pitanje za kolekcionare: Po koliko flasa od istog vina treba sakupljati? Sta da radim sa jednim uzorkom? Samo da ga pokazujem prijateljima? Plasim se njihove reakcije. Kako odoleti da se takva flasa ne otvori? Koliko komada razlicitih boca moze da sadrzi neka kolekcija?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sone7
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 24. Novembar 2008, 23:04:35 » |
|
Imam jedno pitanje za one,koji se dobro razumiju u vina,imam crno arhivsko vino iz 1925,godine,iz manastira Hilandara,pa me zanima moze li mi neko reci priblizno cijenu tog vina.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 24. Novembar 2008, 23:55:10 » |
|
Sone daj malo vise detalja, ako moze i neka slika i neka prica o tom vinu.... Otkud kod tebe, ko ga je kupio itd...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Peđa
Gost
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 29. Novembar 2008, 11:16:05 » |
|
Tema arhiviranja vina je vrlo kompleksna. Na početku, da razjasnimo jednu zabludu. Krilatica, da su vina što starija-to bolja, je velika zabluda! Tačno je da sva vina traže određeno vreme odležavanja da bi sazrela i pokazala se u punom sjaju. Međutim, vreme odležavanja je različito. Kreće se od nekoliko meseci, do nekoliko godina. Laka, voćna, bela vina gube svoje karakteristike već posle godinu dana, i zato se i puštaju u promet kao mlada vina. Teška, crvena, barik vina zahtevaju period sazrevanja od 3-5 godina. Tada se dekantiraju, i konzumiraju. Mali je procenat vina koje spadaju u tzv. arhivska vina. To prvenstveno zavisi od sorte, godine berbe i tehnološkog postupka. Da bi vino bilo arhivsko, godina mora da bude izuzetno pogodna za grožđe. Znači, grožđe mora da ima veliki procenat prirodnog šećera i da bude potpuno zdravo. Od velikog procenta šećera zavisi i količina alkohola u vinu. Alkohol u stvari čuva vino. Neka gruba procena je da arhivska vina moraju imati minimum 12,5-13 % alkohola. Pravljenje vinoteka je prvenstveno lična i emotivna stvar, sećanje na neki događaj, održavanje tradicije...... Lepo je ući u podrum i videti boce stare 20, 30 i više godine, setiti se tog vremena i, sa prijateljima, uz dobro vino, evocirati uspomene. I da zaključim, vina u našim vinotekama imaju više emotivnu nego materijalnu vrednost. U velikoj većini slučajeva materijalna vrednost je boca i etiketa stara 20, 30, 50 godina, dok samo vino u njoj nema nikakvu vrednost. Naravno, postoje i ekstremno skupa arhivska vina, ali opet, ne zbog njihovog ekstremnog kvaliteta, već zbog toga što ih u celom svetu ima samo 10-20 boca. To su već fetiši o kojima ne bih raspravljao.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 29. Novembar 2008, 22:21:11 » |
|
I još jedan podatak, arhivskim vinaima se zovu ona vina koja su garantovano stara minimum deset godina!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
duki
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 04. Mart 2009, 22:22:55 » |
|
HTELA BIH DA PRODAM VINA PA ME ZANIMA DA LI MOZETE DA MI POMOGNETE KOJA JE CENA OKVIRNO ZA SLEDECA VINA : KUTJEVACKI ROSE IZ 1988.GOD MERAKLIJSKO CRNO IZ 1988.GOD PINOT NOIR IZ 1986.GOD TGA ZA JUG IZ 1985 MILION IZ 1984.GOD KOSOVSKI MERLOT IZ 1987.GOD I SAMPANJAC ZAREA IZ 1970.GOD ILI AKO ZNATE NEKI SAJT GDE MOGU DA SAZNAM ZA KOLIKO PARA MOZE DA SE PRODA. UNAPRED ZAHVALNA
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 04. Mart 2009, 22:57:32 » |
|
Duki, dobrodošla na ovaj forum!
Moja preporuka ti je da odeš na besplatne male oglase preko neta da se registruješ o oglasiš na delu poljoprivrednih proizvoda da želiš da prodaš to vino, uz naznaku koje količine imaš. Cene koje možeš ponuditi za sva vina, izuzev šampanjca Zarea (za njega neznam), znači cene maksimalno mogu biti veće za 25%, u odnosu nasadašnje cene tih istih proizvoda. Posebno moraš da obratiš pažnju dali su ta vina u dobrom kavlitetu, dali nije došlo do oksidacije?
I još jedna molba, kada pišeš sledeći put koristi mala slova, jer se pisanje velikim slovima smatra kao vikanje na forumu!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
pola pije pola sarcu daje
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 59
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 11. Decembar 2009, 20:43:14 » |
|
"Mouton Rothschild 1945" najskuplje vino na svetu, prodato u los andjelesu,, za 28,750 americkih dolara ili ( 22650 eura) "1945, année de la victoire"(godina pobede) iz proizvodnje familije ROTHSCHILD. najskuplji sampanjac na svetu. Perrier-Joue 12 flasa za 50.000 eura. i nalazi se samo u 7 zemalja u svetu.amerika, velika britanija,japan , kina , rusija,francuska i svajcarska.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alen83
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 27. Januar 2010, 16:20:42 » |
|
molio bi za pomoc imam flasu vina iz 1986 na njoj pise KOSOVSKI BOURGOGNE ROUGE KOSOVE pa ako mi ko moze pomoci i reci sta o tom vinu kakvo je koja mu je cjena ili sta vec znate o tom vinu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
popovdusko
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 13. Mart 2010, 13:57:46 » |
|
Zamolio bih za bilo kakvu informaciju ukoliko ste u mogućnosti. Imam šampanjac iz nepoznate godine proizvodnje. Na etiketi piše: SIGLO XIX Raventos Catasus CAVA Vilafranca del Penedes EMB 2016 Predpostavljam da se radi o šampanjcu vinarije koja se sada zove "Raventos Blanc" ili "Ferre i Catasus". Obe ove vinarije su iz Katalonije (Španija), a i Vilafranca del Penedes je grad u Kataloniji tako da je vino sigurno iz Katalonije Do sada nisam nikada video ovakav neki šampanjac jer flaša ima plisane trake obavijene i pečat od voska.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Lukka
Neaktivni član
Van mreže
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 14. Mart 2010, 17:21:08 » |
|
Postovani ljubitelji vina, kakva je definitivna sudbina cuvenog vina sa bisernog ostrva. Kako se ono danas stvarno zove i gde moze da se nabavi?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 14. Mart 2010, 17:26:58 » |
|
kupila ga neka zenska (mislim da ona nije pravi kupac) i sve je otislo u propast,najnovija inf je da je to sada kupila neka nemacka ili madjarska firma ako to opet nije skrivanje nekoga??kome sada da verujes,toliko ja znam
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
|