16. Februar 2025, 12:42:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Greške pri pravljenju vina  (Pročitano 128467 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Slavisa Todorovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #30 Poslato: 13. Decembar 2008, 14:30:29 »

Da li neko zna odgovor zasto se ove godine veoma sporo bistri vino?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #31 Poslato: 13. Decembar 2008, 19:51:53 »

Ova jesen je bila izuzetno topla, što je omogućilo i vrlo visok procenat šećera u grožđu. Neupotreba selekcionisanih kvasaca, nebistrenje šire, i veliki procenat šećera su odužili fermentaciju. Ali i pored svega toga, pa čak i pravilne prerade, veliki procenat belančevina je ostao da lebdi u vinu. Koagulacija stvara veću zgusnutost vina, sa tendencijom pojave tegljivosti, i to je glavni razlog što nijedno bistrilo nemože da obavi svoju funkciju dokraja. Znamo da su niske temperature za bela vina najbolji stabilizator, a i za crvena, a to ove jeseni nije bilo. Upotreba enzima pri preradi to uspešno eliminiše. Sada postoje dva-tri rešenja kako to srediti. Prvo rešenje je otvoreno pretakanje par puta zaredom uz razbijanje mlaza vina, improvizovano to može ići preko PVC oprane gajbe od piva. Drugo rešenje je da se sada ubaci enzim u vino kako bi se razbile belančevine. I treće tretiranje vina taninom. Međutim najjednostavnije je pretakanje, uz razbijanje mlaza. Osnovna stvar koju treba obavezno uraditi pre bilo kojeg rešenja je edodavanje vinobrana 10 gr. na 100 litara, pa tek onda obrada. Isprobali su moji prijatelji već ovaj prvi način ove jeseni (pretakanje uz razbijanje mlaza), i kod svih je uspelo, tako da su vina već bistra.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Slavisa Todorovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:

« Odgovor #32 Poslato: 13. Decembar 2008, 20:07:43 »

Hvala na odgovoru za bistrenje vina.
Vino koje sam pravio od Italijanskog rizlinga se izbistrilo,a vino od Sardonea nije.Rizling je imao siru 19 a Sardone 22,pa sam i ja predpostavljao da je to zbog visokog procenta secera.
Prosle godine Rizling je imao siru 17 pa po tablici je trebalo da ima 10% alkohola ali posto sam vino slao na analizu iz laboratorije rezultati su pokazali 8,7%.
Da li je moguce da refraktometar kojim merim siru nije tacan? Scratchhead
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #33 Poslato: 13. Decembar 2008, 20:43:45 »

Jesi li bazdario refraktometar pre merenja?
Ako sa destilovanom vodom pokazuje nulu onda je OK, ako ne pokazuje nulu onda se skala pomeri tako da pokazuje nulu...

Procente secera koje ocitas na refraktometru mnozis sa 4,25 da bi dobio Ekslove stepene a onda iz tablica ocitavas procenat alkohola.

U tvom slucaju

17 x 4,25 = 72,25 Ekslovih stepeni sto daje 9,5 % alkohola!

Moras obratiti paznju i na temperaturu na kojoj meris jer je refraktometar (obicno) bazdaren na 20o C pa treba uraditi korekciju ako je temperatura visa/niza od temperature bazdarenja...
Sačuvana
salč
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #34 Poslato: 25. Mart 2009, 15:13:18 »

kada se zna da je fermentacija završena?
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:

« Odgovor #35 Poslato: 21. Jul 2009, 12:43:59 »

Verovatno da već postoji odgovor na pitanje koje ću postaviti, ali iskren da budem ne mogu da čitam sve postove. Interesuje me kako biti siguran da je sav šećer prevreo. Desilo mi se da sam vino od prošle godine flaširao i da mi se desilo da je vino pored toga što ima sladunjav ukus počelo ponovo da fermetiše, tako da su mi flaše pod pritiskom i pune CO2.
Ovo i nije tako loše jer sam dobio penušavo vino a da nisam primenjivao neku vrhunsku tehnologiju whistlefly. baš kao i Don Perinjon.
Šalu na stranu, kako da znam da u vinu nema šećera.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #36 Poslato: 21. Jul 2009, 17:06:03 »

Količinu eventualno neprevrelog šećera u vinu možeš proveriti sa preciznim širomerom ili sa refraktometrom.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #37 Poslato: 22. Jul 2009, 09:31:57 »

Zadovoljstvo je pročitati vaše mišljenje i videti da ste aktivni. Hvala i pozdrav! Grin
Sačuvana

DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #38 Poslato: 19. Avgust 2009, 13:09:25 »

Evo problema.
Pre nekolko dana pogledao sam flaše sa crvenim vinom i primetio da se na njima pojavila buđ, da budem precizniji na grliću flaše. S obzirom da vino skroz fenmentiralo i da je osto neprovreli šećer, pod ovim visokim temperaturama, došlo je do ponovne fermentacije. Kako kvalitet plutanih zapušača nije dobar (čitaj:nikakav), pod pritiskom od stvorenog CO2 došlo je do curenja vina.
Moje pitanje je jednostavno: Šta da radim? I drugo malo kompleksnije kako da izbegnem da napravim istu grešku ove godine?
Sačuvana

vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows 95
Browser:
Mozilla 1.6

« Odgovor #39 Poslato: 19. Avgust 2009, 15:36:38 »

Pre punjenja u flase more se kontrolisati sumpordioksid i ako vino ima neprevrelog secera mora se srazmerno kolicini neprevrelog  secera povecati sumpordioksid. Za stabilno crno suvo vino dovoljno je da ima 20 miligrama a za vino u kome je posle fermentacije zaostalo neprevrelog secera kolicina sumpordioksida se mora povecati i do duplo vise. Ako crno vino cuvas na vecoj temperaturi od 16-17 srepeni celziusa tesko ces ga sacuvati ne samo od ponovnog previranja nego i njegova svojstva.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #40 Poslato: 20. Avgust 2009, 11:20:53 »

Mozda si pozurio sa flasiranjem.Sacekaj da se fermentacija potpuno zavrsi.
Sačuvana
majsta
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Windows XP
Browser:

« Odgovor #41 Poslato: 28. Avgust 2009, 13:32:34 »

Dragi korisnici,

Posto sam nov na forumu imao bih neka pitanja. pazljivo sam citao sve o pravljenju vina i nadam se da sam poprilicno razumeo. Medjutim jedna stvar me brine veoma i trebao bi mi savjet iskusnih majstora. Posto namjeravam da prvi put pravim crno vino od vranca i to u podgorici brine me temperatura. i tokom vrenja i kasnije. berba je planirana za 19 sept. i do tada se moram pripremiti. takodje bio bih vam zahvalan da neko malo elaborira o uticaju temperature kroz cijeli proces. nemam podrum a vanjske temperature mogu dostici i 30 tokom septembra. puno hvala unaprijed
Sačuvana
draganpan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 69

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #42 Poslato: 16. Novembar 2009, 11:31:43 »

E sve sam uradio kako sam naučio na ovom forumu...
Sada sam probao vino baš juče ( imam oko 20 litara). Moji ukućani su odušebljeni...
A ja mu nalazim manu, pa neznam da li je greška u sledećem.
Naime ima malo u ukusu kao da žvaćeš zelenu tepeljku...
Nisam određivao procenat šećera pri berbi, jer nisam imao čime
Posle fermentacije sam vino držao loncu pokriveno nailonom ali nije bilo zadihtovano
po vrhu se nekolko dana po pretakanjima pojavljivala sivkasta skrama a prilikom zatvorenih pretakanja ona je sa padom nivoa nestajala. Pretočio sam prvo otvoreno i još dva zatvorena pretakanja. bistrio sam želatinom a stavljao sam vinobran samo u grožđe
 Vrsta grožđa neznam koja je. To je još otac sadio kao lozu oko kuće ali je crno i vrlo ukusno za konzum u pitanju su dve vrste.
   Da li postoji greška i gde?
Sačuvana

Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #43 Poslato: 16. Novembar 2009, 12:51:34 »

Ako nisu odvajane peteljke pri muljanju,pojavljuje se opor ukus.Sivkasta skrama je verovatno vinski cvet.Posledica prisustva kiseonika.Trebalo je dodati vinobrana i posle pretakanja.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #44 Poslato: 16. Novembar 2009, 12:52:01 »

Naime ima malo u ukusu kao da žvaćeš zelenu tepeljku...
Pretočio sam prvo otvoreno i još dva zatvorena pretakanja.

Kakav ukus ima zelena tepeljka Scratchhead
Kad ste pre stigli da toliko puta pretačete, verovatno mislite da ste otakali sa kljuka, pa sa finog taloga i jednom pretočili. Huh?
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.027 sekundi sa 21 upita.