24. Januar 2025, 14:04:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Greške pri pravljenju vina  (Pročitano 128060 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #75 Poslato: 31. Oktobar 2013, 08:48:30 »

dohfly .... a ja ludak, svako otvaranje/zatvaranje balona skidaj/nanosi vosak!!!!!!!!Hvala!!!!
Sačuvana
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows NT 6.2
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #76 Poslato: 03. Novembar 2013, 17:06:31 »

Ugljesa, nema razloga da sam sebe krivis, o vinu se covek uci celog zivota, vazno je da nesto radis, pa amakr i gresio, jer freske ce te dovesti do pravih i vecitih stvari. Dok to mlado vino ne budes flasirao, sudove puni do vrha, i stavljaj obican cep ili poklopac vinske posude. Voskiranje flasa znaci da je flasa spremna da odlezava i da se trosi.
Sačuvana
Tihomir
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 27. Novembar 2013, 18:31:10 »

Pozdrav momci-stručnjaci,
Hvala na  Vašoj posvećenosti ovom forumu. Verujte mi da Vas puno ljudi prati i posredno, tj. preko "nas"  Roll Eyes

A sad vapaj!
Crno grožđe obrano, stajalo u kljuku veoma kratko 4-5 dana (narednih 15 dana nisam bio u zemlji, pa reko' bolje ranije nego 20 dana da stoji). Ocedio sam, sumporisao, izmerio količinu šećera, dodao po vašim preporukama. Previralo je ali kao da je stao proces vrenja. Da li je bilo hladno napolju (gde mi je bure stajalo) ili nešto nepoznato ali tako je.
Sada imam 80 litara veoma lepe šire, divne crvene boje. Količina šećera je 0%, izmereno širometrom (amaterskim, Babova skala). Rezi i slatka je...
Ali bih ipak više želeo vino Cheesy ...
Pomoć
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 27. Novembar 2013, 18:51:38 »

Mala nejasnoca,kako je secer 0% a slatka je?Napolju je bilo hladno,moguce da je zbog toga.Uzmi jednu plasticnu flasu,sipaj tu siru i unesi na neko toplije mesto.Prati sta ce se desavati.Ako krene vrenje,onda unesi celo bure unutra,sacekaj da se ugreje i dodaj tu siru iz flase u kojoj je pocelo vrenje.Trebalo bi da bude ok.
Sačuvana
Tihomir
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 01. Decembar 2013, 17:55:29 »

Poštovani Sale,
hvala na savetu. Uradio sam upravo to pto si mi i savetova. U flaši je krenulo ... pa sam uneo celo bure na toplo
(baš lepo deluje bure sa kupusom pored bureta sa vinom).
A sad opet pitanje: Do kada ovako da držim na toplom i šta da radim tada?
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #80 Poslato: 01. Decembar 2013, 19:09:07 »

Tihomire,

Nikako jedno pored drugog ! Podhitno pomeri vino !!!!
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #81 Poslato: 01. Decembar 2013, 19:18:23 »

Nemoj vino pored kupusa,luka i sl.Vino lako prima mirise,pa ne bi bilo zgodno da ima miris na kiseo kupus.Neka bude na toplijem mestu dok se ne zavrsi fermentacija.Kasnije ces ga pretociti.
Sačuvana
Tihomir
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #82 Poslato: 01. Decembar 2013, 19:46:15 »

Ma šalim se, hvala svakako...
Na mestu gde je bio kupus sada krasi staklenka sa vinom...
A jedva čekam da ih sastavim na stolu, sa gostima
Sačuvana
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #83 Poslato: 26. Septembar 2017, 22:52:52 »

Pozdrav kolege amateri a i oni profi, ovo je moj prvi post na ovom forumu Smiley Pročitao sam prve stranice ovog topica, ali priznajem, do 10. možda.  Embarrassed
Par godina razmišljam o tome da napravim domaće vino, ali eto, tek ove godine sam se nakanio. Punac na vikendici ima manji vinograd Tamjanike i u razgovoru s njim, on bi pravio vino ali ne zna kako ide postupak pravljenja itd da ne dužim.
Sutra nakon posla idemo da beremo i plan je sledeći:
1. Grožđe ćemo sa peteljkama stavljati u manje bure u kojem ću mikserom što koriste keramičari (vidio na youtube) izmuljati grožđe i dodati u veće bure i tako dok završimo sa svim grožđem. Dodajem vinobran u grožđe. Da li je problem što ne odvajamo peteljke? Može li se šta rukama odvaditi nakon muljanja mikserom? NEMAMO muljaču i nemamo presu.
2.  Grožđe vadimo manjim sudom iz bureta u drugo bure i cijedimo kroz gazu. U širu dodajemo 10gr vinobrana/100l šire (razmutim u malo šire) i 100gr bentonita koji sam večeras razmutio u vodi. Pošto nemam slavinu da otočim dio šire pa vratim u bure radi boljeg širenja bentonite, razmišljam da mješam širu dok budem ubacivao bentonit?
3. Pokrivam vlažnom krpom i ostavljam 24h da preleži.
4. Pomoću crijeva presipam širu u drugo bure pazeći da ne dignem talog. U širu dodajem kvasac koji sam aktivirao u malo tople šire i malo šećera. Treba li prilikom dodavanja kvasca u bure sa širom promućkati bure, ili jače promješati da dođe do aeracije i pomogne kvascu da se širi?
5. Stavljam opet vlažnu krpu na koju sipam kesicu vinobrana i čekam 20ak dana da prođe fermentacija, pazim da temperatura bude 15-20c.
6. Ako sve bude ok, presipam vino u inox bačvu sa plivajućim poklopcem oko kojeg se sipa parafinsko ulje (planiram da je kupim sutra) i čekam neki period i onda krećem sa degustacijom Smiley

Predlozi i sugestije su dobro došli. Najviše me brine ovo cijeđenje kroz gazu i presovanje. Kontao sam da presujemo malo rukama tako što uvrnemo gazu, ili onim čudom za čvarke pa šta bude.
Sportski pozdrav još jednom.  Smiley
Sačuvana
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #84 Poslato: 27. Septembar 2017, 11:02:48 »

Zaboravih da kažem, u pitanju je crna Tamjanika, a ja ću pokušati da napravim bijelo vino po ovom gore postupku. Smiley Jedino me malo uplašilo sad što sam pročitao na temi "belo vino od crnog grožđa" gdje jedan član kaže da treba grožđe brati prije nego bude potpuno zrelo, jer već tad pusti svoju tamnu boju. Ali šta je tu je, vidjećemo danas šta će biti...
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #85 Poslato: 27. Septembar 2017, 14:34:24 »

Kod dobijanja belog vina od crnog grožđa najbitnije je što pre odvojiti širu od bobice i sam uz smederevku muljam neko jako crno grožđe da ne bih dodavao šećer.
Ali to sa mikserom mi nije baš najjasnije ja bih radije napravio nešto kao malj od drveta i njime muljao u manje bure ili veliku plastičnu kantu, peteljke ti ne igraju ništa jer odmah otačeš svejedno
Sačuvana
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #86 Poslato: 27. Septembar 2017, 19:39:46 »

Update: Grozdje je prezrelo, a i dosta njega "napadnuto" od strane pcela, pa je branje islo prilicno sporo, jer smo odvajali lose bobice. Nabrali smo svega 50ak kg. Zatim smo izmuljali mixerom i tad nastaje problem. Gaza se brzo zacepi pa cijedjenje ide prilicno sporo. Trajalo je to i trajalo. Pa smo kroz neku cjediljku malu treskali kljuk tj izmuljano grozdje. Na kraju smo dobili nekih 15l sire. Nimalo mi nije jasno kako cemo dobiti bijelo vino od crvene sire... Cheesy
U siru sam dodao vinobran i bentonit srazmjerno kolicini sire. Sutra ide ostali dio posla. Ne ide mi ovo na dobro, al hajd, prvi put pravi tri glabe od koje samo ja "znam" nesto tako sto sam citao ovaj forum...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 27. Septembar 2017, 20:36:42 »

Bez obzira šta imaš a šta nemaš grožđe se ne melje pa cijedi nego se isključivo preša. Kada si već napravio kašu od njega onda je normalno da nisi mogao odvoljiti sok, a ne bi ga efikasno odvojio ni prešanjem. Tek na neusitnjenu kožicu bobice se može efikasno raditi prešanje jer se na taj način ne začepljaju kanali sa isticanje soka iz mase.
Ako nemaš prešu onda si na tako malu količinu mogao improvizovati sa auto dizalicom, dvije čiste hrastove daske ili plastične ploče, i nekim prirodnim a propusnim platnom u koji bi se umotala masa grožđa.

Ako si imao namjeru od crnog grožđa dobiti bijelo vino onda se pogotovo ne oštečuje kožica bobice jer se boja nalazi isključivo u kožici, za većinu sorti osim kod sorti bojadisera i sl.    
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #88 Poslato: 27. Septembar 2017, 21:34:05 »

Bistrice, hvala na ovim informacijama. Da li onda uopste da ubacujem kvasac sutra u siru, ili da prospem siru? Znaci ako hocu bijelo vino od crnog grozdja, onda bobice moraju biti citave prije presanja. Imam jos jedan vinograd kod dede koji tek treba da oberem, nije jos zreo. Eto prilike za popravni...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #89 Poslato: 27. Septembar 2017, 21:44:51 »

Kada si se već namučio šteta je baciti. Napravi nešto od toga bez obzira na boju i ostalo, a usput stičeš i iskustvo.  
Citat
Znaci ako hocu bijelo vino od crnog grozdja, onda bobice moraju biti citave prije presanja
Da, sa što manje oštećenja i neusitnjene. Pa eto prilike za bolji početak.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.084 sekundi sa 21 upita.