Pozdrav kolege amateri a i oni profi, ovo je moj prvi post na ovom forumu
Pročitao sam prve stranice ovog topica, ali priznajem, do 10. možda.
Par godina razmišljam o tome da napravim domaće vino, ali eto, tek ove godine sam se nakanio. Punac na vikendici ima manji vinograd Tamjanike i u razgovoru s njim, on bi pravio vino ali ne zna kako ide postupak pravljenja itd da ne dužim.
Sutra nakon posla idemo da beremo i plan je sledeći:
1. Grožđe ćemo sa peteljkama stavljati u manje bure u kojem ću mikserom što koriste keramičari (vidio na youtube) izmuljati grožđe i dodati u veće bure i tako dok završimo sa svim grožđem. Dodajem vinobran u grožđe. Da li je problem što ne odvajamo peteljke? Može li se šta rukama odvaditi nakon muljanja mikserom? NEMAMO muljaču i nemamo presu.
2. Grožđe vadimo manjim sudom iz bureta u drugo bure i cijedimo kroz gazu. U širu dodajemo 10gr vinobrana/100l šire (razmutim u malo šire) i 100gr bentonita koji sam večeras razmutio u vodi. Pošto nemam slavinu da otočim dio šire pa vratim u bure radi boljeg širenja bentonite, razmišljam da mješam širu dok budem ubacivao bentonit?
3. Pokrivam vlažnom krpom i ostavljam 24h da preleži.
4. Pomoću crijeva presipam širu u drugo bure pazeći da ne dignem talog. U širu dodajem kvasac koji sam aktivirao u malo tople šire i malo šećera. Treba li prilikom dodavanja kvasca u bure sa širom promućkati bure, ili jače promješati da dođe do aeracije i pomogne kvascu da se širi?
5. Stavljam opet vlažnu krpu na koju sipam kesicu vinobrana i čekam 20ak dana da prođe fermentacija, pazim da temperatura bude 15-20c.
6. Ako sve bude ok, presipam vino u inox bačvu sa plivajućim poklopcem oko kojeg se sipa parafinsko ulje (planiram da je kupim sutra) i čekam neki period i onda krećem sa degustacijom
Predlozi i sugestije su dobro došli. Najviše me brine ovo cijeđenje kroz gazu i presovanje. Kontao sam da presujemo malo rukama tako što uvrnemo gazu, ili onim čudom za čvarke pa šta bude.
Sportski pozdrav još jednom.