13. Januar 2025, 21:16:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Navodnjavanje voćnjaka  (Pročitano 30081 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Poslato: 10. Jul 2011, 13:57:56 »

pozdrav svima
kako nevidim otvorenu temu o navodnjavanju voćnjaka odlučih se se za novu temu!
zanimaju me iskustva,načini i najviše stručne analize potrebne količine za pojedinu sortu voća
Sačuvana
batad
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #1 Poslato: 20. Septembar 2011, 21:52:39 »

Najbolje je ako u blizini imaš neko jezero a sve ostalo su nijnse. whistlefly
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 27. Septembar 2011, 21:19:16 »

iz iskustva u povrtarstvu ti  mogu dati neke smernice, verujem da ih vec znas ali za one koji se nisu bavili time evo  par detalja   da  bi i oni saznali po nesto o tome.

za vocnjake je najjednostavnije i najprakticnije raditi sa  okiten crevom  i kapaljkama koje postavljas sam na  odredjeno  mesto (ja cu licno  po  dve uz svako stablo).

nalivanje vodom je potrebno  svega nekoliko puta u toku letnje sezone i to sa vecom kolicinom  vode ( 50 60 litara po stablu)
prve cetiri  godine namerno nisam postavljao  zalivni da bi vocka  pravila sto veci korenov sistem trzeci  vlagu i hranu

ukoliko uslovi  dovoljavaju  izbusiti bunar i  pomocu pumpe elektricne ili motorne  crpeti vodu

bilo bi idealno  da postoji odlagaliste za vodu  da bi se  temperatura podigla od te hladne  na    mlaku da korenov sistem ne trpi shokove, stim sto se voda i kroz  crno okiten crevo zagreva a postepenim nakapavanje  greje i  na zelji  nije  obavezno

idealno je ako se moze doati i  venturi pa sistem za   navodnjavanje postaje i sistem za prihranjivaje  skojim u svakom  vegetativnom dobu  biljke mozete dodavati i potrebne minerale

sad malo najprakticnijeg

okiten crevo 1/2 je  25 dinara trenutno
kapljaci po komadu kostaju 12 dinara za one koji se ne mogu cistit vec se  menjaju kad se zapuse i  25   za ove koji se rasklapaju.

bunar kad sam  busio kostao me je oko 300 evra sa  cevima i sitom  na dubinu  od 50 metara tako da je to oko 6 evra po   duznom metru. mada  cujem da cene idu i do 10 evra

venturije i   svu pratecu opremu mozete pronaci   sad vec u gotovo svim poljoprivrednim apotekama i  firmama orijentisanim ka povrtarstvu te ce te ih lako izgooglati.
Sačuvana

IMA TU NECEGA
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0

« Odgovor #3 Poslato: 27. Septembar 2011, 22:49:26 »

"nalivanje vodom je potrebno  svega nekoliko puta u toku letnje sezone i to sa vecom kolicinom  vode ( 50 60 litara po stablu)."
uglavnom ljudi imaju pogrešno mišljenje da kad se zaliva sistemom "kap po kap", onda se zaliva kad kome padne na pamet. zapravo zaliva se samo onda kada se javi deficit vlage ali se obračuna sa koliko vode se pokriva deficit uzimajući u obzir način zalivanja, temperatura vazduha itd. znači ne kaplje stalno kad je kap po kap.
"prve cetiri  godine namerno nisam postavljao  zalivni da bi vocka  pravila sto veci korenov sistem trzeci  vlagu i hranu"
ovo je vrlo diskutabilno ali da ne širimo priču.
dobar post Thumb
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 27. Septembar 2011, 22:54:47 »

potpuno si u pravu sto se toga tice, ako mozes slobodno  napisi kad se,  kako, koliko i pod kojim uslovima navodnjava. ja sam  napisao orijentaciono da znaju kolika je potorosnja vode   Thumb
Sačuvana

IMA TU NECEGA
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0

« Odgovor #5 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:00:45 »

nije problem. šta se navodnjava tj. o kojoj se kulturi radi
?
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:06:48 »

pa ovde je  tema o navodnjavanju  vocnjaka tako da  bi   mogao da napises recimo   navodnjavanje po  grupama  voca u zavisnosti od potreba za vodom i u zavisnosti od situacija godisnje doba i spoljne temperature, jer vlagomere retko ko ima, ja licno imam  merace vlage  za dubine do  30 i  80 centimetara a za dunju i orijentacionu tabelu   s potrebama za vodu  pronadjoh negde na netu pa po tome   mogu da uskladim kad  koliko vode  trebam da  dodam. naravno ne bi ja bio ja da ne uradim nesto po svome tako da necu ni pisati kako cu zalivati
Sačuvana

IMA TU NECEGA
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0

« Odgovor #7 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:25:35 »

počeo si sa" iskustvom iz povrtarstva" pa me je interesovalo kakve veze imaju laserski bušene trake  pune kamenca i ljiga koje se bacaju svake godine sa navodnjavanjem "kap po kap" u voćarstvu?
pošto imaš (pretpostavljam)zasad dunja voleo bih da znam(a verujem i ostatak foruma) kako i koliko zalivaš.
ne obraćaj pažnju mnogo na moj stav. u principu ne mislim ništa loše mada malo delujem "nadžak".
izvinjavam se ako sam preterao.
mada ovo o normama zalivanja deluje kao vrlo zanimljiva tema.
pozdrav.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:40:44 »

HEHEHEEH, ISKUSTVO IZ POVRTARSTVA MI KAZE DA TAKVI SISTEMI NISU DOBRI IZ  NEKOLIKO RAZLOGA

1.  LAKO PROPADAJU I BACAJU SE POSLE  GODINU DVE  MAXSIMUM TRI
2. PROSIPAJU VODU PO DUZNOM METRU  UGLAVNOM TAMO GDE NE TREBA A SAMO JEDNIM DELOM TAMO GDE JE  POTREBNO
3. PUNI SU KAMENCA I LJIGA KAKO TI ONO KAZES, NO I OKITEN CE BITI PUN  KAMENCA I LJIGA AL MU BAR MOES SKINUTI KAPAC I  OCISTITI GA ILI ZAMENEITI

ZAR TO NISU  DOBRA ISKUSTVA IZ POVRTARSTVA

A REKOH DA CU ZALIVATI, A NE DA ZALIVAM. IMAM OKO   7 000 METRA  CEVI ZA KAP PO KAP OD  JEDNE  FIRME KOJA VAZI ZA JEDNU OD NAJBOLJIH, ALI  TA CREVA JESU ZA POVRTARSTVO A NE ZA  VOCARSTVO, TAKO DA  KUPUJEM NA PROLECE OKITEN  STAVLJAM PO DVA KAPLJACA NA SVAKU VOCKU  NA NEKI 50 CM PRE I POSLE  VOCKE  I  ONDA U ZAVISNOSTI OD POTREBE BILJEK ZA VLAGOM U  ODREDJENOM DELU GODINE I VLAGOM U ZEMLJISTU PUSTIM VODE KOLIKO MI JE POTREBNO.

AJD DA MALO  BANALIZUJEM STVAR

GENERALNO VLAGE DO SREDINE MAJA IMA DOVOLJNO U ZEMLJISTU CAK I U SUNOJ  GODINI TE NEMA POTREBE ZA NAVODNJAVANJE A POSLE NA SVAKIH 20 DO  40 DANA U ZAVISNOSTI DAL JE SUSNA ILI KISNA  GODINA NALIVATI  OKO  SVAKE  BILJEK SA PO  50  60 LITARA

VERUJEM DA  CES  SE SLOZITI SA  GORE NAVEDENIM  BEZ DA GLEDAMO O KOJOJ SE VRSTI VOCA RADI
NA OVAJ NACIN SE NECE PUNO  POGRESITI I PRETERIVATI SA VODOM  A S DRUGE STRANE NECE STETU NAPRAVITI AKO SE DODALO MALO VISE VODE

NARAVNO POSTOJE I PUNO SLOZENIJE TEHNIKE KOJE  CE  PUNO TACNIJE DATI KOLICINE VODE KOJE  SE  TREBAJU   NALITI U DATOM TRENUTKU A TO BI MOGAO DA ISPISES AKO ZNAS ILI IMAS. IMAM NEGDE I NEKE   TABELE  KAKO SE VRSI PRORACUN AL PITAJ BOGA GDE JE SAD TO

MISLIM DA SU POTREBNE JASNE I LAKE SMERNICE PA SAM ZATO TAKO I NAPISAO, SVAKO  KO MOZE I HOCE SLOBODNO NEK  NAPISE VISE  I PRECIZNIJE.
Sačuvana

IMA TU NECEGA
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0

« Odgovor #9 Poslato: 28. Septembar 2011, 00:24:48 »

to samo govori da takva iskustva nisu primenjiva u voćarstvu što sam i konstatovao. creva za zalivanje iz povrtarstva nisu dobra za zalivanje u voćarstvu osim ako pod tim ne podrazumevaš gajenje jagode.
a za zalivanje u voćarstvu pa i za ono što si prethodno pomenuo:
"idealno je ako se moze doati i  venturi pa sistem za   navodnjavanje postaje i sistem za prihranjivaje  skojim u svakom  vegetativnom dobu  biljke mozete dodavati i potrebne minerale"
za takvu vrstu zalivanja ti trebaju sistemi za rastvaranje đubriva u zalivnom sistemu, filtriranje i dekarbonizaciju vode.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #10 Poslato: 28. Septembar 2011, 12:13:06 »

imao sam knjigu od prof.Asena Stančevića"Dunja,mušmula i oskoruša" ali sad nigde ne mogu da je nadjem.

"- Navodnjavanje vršiti redovno u zavisnosti od količine padavina, a najmanje
četiri puta u toku vegetacije: pred cvetanje, početkom juna, u julu, u avgustu, a u sušnim
letima i u septembru radi uvećanja plodova. Norme zalivanja su 30 do 50 mm po
jednom zalivanju. Dunji odgovara bilo koji način navodnjavanja, a na proizvođačima je
da izaberu najracionalniji."

DUNJA U SRBIJI – STANJE I PERSPEKTIVE
Mihailo Nikolić
članak, Zbornik radova"Inovacije u voćarstvu",izdanje 2009.god.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 28. Septembar 2011, 16:31:10 »

lozar  ja govorim o jednostavno i nadasve  jeftinom sistemu. uz  venturi  bez problema dodajes vodotopiva djubriva koja zajedno sa  vodom stizu u zonu korena. u zavisnosti  od velicine sistema  ide i  razlicit sistem.  stim sto  uvek mozes izdeleiti na celine i  tako  nakapavati. niko nikada nije rekao da  10 hektara moras naliti vodom  za   jednu istu noc. sto nebi po trecinu hektra navodnjavao a za to radi jedan mali  venturi  i bure od  200  litara u kom  rastopis djubrivo, odlicno  posao.

ako jedan kapac iskaplje 8 litara na sat dva kapaca kraj jedne  biljke  iskaplju  za sat vremena  16 litara, sto znaci  i da zalivas maksimalnom kolicinom vode  potrebno je 4 sata da    obavis puno zalivanje. sad spram kapaciteta  bunara i pumpe  odredices koliko  ces povrsine zalivati.pritom nikada nisam na povrtnjaku pa necu ni  ovde raditi  dekarbonizaciju vode (eventualno na kraju zadnjih   desetak minuta propustiti  vodu samo sa  rastopljenom urejom.)
kod mene licno  curi 150 litra u minuti te u jednom cugu mogu zaliti 560 stabala za samo 4 sata. pritom cu  bure  puniti  nekih 3 puta jer toliko moj venturi  povlaci vode, a u bure  rastapati kolicinu djubriva koju zelim da  dodam.
 znam da ces i  ovome naci  kakvu zamerku al   moram i to da dopisem i to onako banalizujuci situaciju

kad se zaliva kap po kap  prihranjuje se  samo zona korena tako da su kolicine djubriva desetak puta manje od  propisanih normativa  po katastarskom jutru ili  hekaru. tako da  se dodaje svega  par  grama po stabljici odnosno drvetu.

gore navedeno se odnosi na prihranu iskljucivo  kroz zalivni sitem kap  po kap a  jesenju prihranu sporotopivim djubirivima i stajnjakom  obavljati  kao i ranije jer je ova gore navedena prihrana samo pojacanje u ishrani u odredjenom trenutku mikro i makro elementima koje  biljka zahteva u  odredjenom  vegetativnom periodu

ono sto sam ja  isprobao i provereno radi je i dodavanje malih kolicina insekticida smrdljivaca za repu  te se  tako  otera krtina i smanji znacajno broj crva buba i ostalog u zemlji 
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Sale VR
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 29. Februar 2016, 12:51:24 »

Postovani, da li je neko imao iskustva sa ciscenjem sistema kap po kap od minerala (kamenca) i algi pre pocetka sezone zalivanja?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 29. Februar 2016, 20:53:46 »

Nemam baš sa sistemom kap po kap, iako me i to uskoro očekuje,  Smiley ali imam sa većim sistemima i zapreminama gdje sam izuzetno efikasno koristio preparate na bazi hlora, najčešće tečni natrijev hipohlorit. Ubija sve mikroorganizme i alge u vodi. Živu sodu sa istim ciljem i dodatno još njihovu potpunu razgradnju, odnosno odmašćivanje svih pa i plastičnih površina. Potom i solnu kiselinu za razgradnju i skidanje kamenca. Efikasno, dostupno i jeftino.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 06. Mart 2016, 13:29:18 »

koj  rastvor  sone  koristis ? ja sam  sa  njom  cisitio sitem od  kamenca odnosno vise  zapusene  rupice.
pustim  sitem   a  kroz  Venturi  pustim  razblazenu sonu (1:10)  kad se  crevo  napuni  do  kraja  samo  iskljucim  ventil i  pustim da polako iscuri (kad nema  pritiska jer je  ventil   zatvoren  to malo  tecnosti  izadje  za nekoli ko sati). posle  pustim   vodu  i   otvorim   kraj   creva  da  ga  ispere
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.027 sekundi sa 21 upita.