sapy
Stariji član
Van mreže
Starost: 59
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Poslato: 10. Jul 2011, 13:57:56 » |
|
pozdrav svima kako nevidim otvorenu temu o navodnjavanju voćnjaka odlučih se se za novu temu! zanimaju me iskustva,načini i najviše stručne analize potrebne količine za pojedinu sortu voća
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
batad
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 20. Septembar 2011, 21:52:39 » |
|
Najbolje je ako u blizini imaš neko jezero a sve ostalo su nijnse.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 27. Septembar 2011, 21:19:16 » |
|
iz iskustva u povrtarstvu ti mogu dati neke smernice, verujem da ih vec znas ali za one koji se nisu bavili time evo par detalja da bi i oni saznali po nesto o tome.
za vocnjake je najjednostavnije i najprakticnije raditi sa okiten crevom i kapaljkama koje postavljas sam na odredjeno mesto (ja cu licno po dve uz svako stablo).
nalivanje vodom je potrebno svega nekoliko puta u toku letnje sezone i to sa vecom kolicinom vode ( 50 60 litara po stablu) prve cetiri godine namerno nisam postavljao zalivni da bi vocka pravila sto veci korenov sistem trzeci vlagu i hranu
ukoliko uslovi dovoljavaju izbusiti bunar i pomocu pumpe elektricne ili motorne crpeti vodu
bilo bi idealno da postoji odlagaliste za vodu da bi se temperatura podigla od te hladne na mlaku da korenov sistem ne trpi shokove, stim sto se voda i kroz crno okiten crevo zagreva a postepenim nakapavanje greje i na zelji nije obavezno
idealno je ako se moze doati i venturi pa sistem za navodnjavanje postaje i sistem za prihranjivaje skojim u svakom vegetativnom dobu biljke mozete dodavati i potrebne minerale
sad malo najprakticnijeg
okiten crevo 1/2 je 25 dinara trenutno kapljaci po komadu kostaju 12 dinara za one koji se ne mogu cistit vec se menjaju kad se zapuse i 25 za ove koji se rasklapaju.
bunar kad sam busio kostao me je oko 300 evra sa cevima i sitom na dubinu od 50 metara tako da je to oko 6 evra po duznom metru. mada cujem da cene idu i do 10 evra
venturije i svu pratecu opremu mozete pronaci sad vec u gotovo svim poljoprivrednim apotekama i firmama orijentisanim ka povrtarstvu te ce te ih lako izgooglati.
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 27. Septembar 2011, 22:49:26 » |
|
"nalivanje vodom je potrebno svega nekoliko puta u toku letnje sezone i to sa vecom kolicinom vode ( 50 60 litara po stablu)." uglavnom ljudi imaju pogrešno mišljenje da kad se zaliva sistemom "kap po kap", onda se zaliva kad kome padne na pamet. zapravo zaliva se samo onda kada se javi deficit vlage ali se obračuna sa koliko vode se pokriva deficit uzimajući u obzir način zalivanja, temperatura vazduha itd. znači ne kaplje stalno kad je kap po kap. "prve cetiri godine namerno nisam postavljao zalivni da bi vocka pravila sto veci korenov sistem trzeci vlagu i hranu" ovo je vrlo diskutabilno ali da ne širimo priču. dobar post
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 27. Septembar 2011, 22:54:47 » |
|
potpuno si u pravu sto se toga tice, ako mozes slobodno napisi kad se, kako, koliko i pod kojim uslovima navodnjava. ja sam napisao orijentaciono da znaju kolika je potorosnja vode
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:00:45 » |
|
nije problem. šta se navodnjava tj. o kojoj se kulturi radi ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:06:48 » |
|
pa ovde je tema o navodnjavanju vocnjaka tako da bi mogao da napises recimo navodnjavanje po grupama voca u zavisnosti od potreba za vodom i u zavisnosti od situacija godisnje doba i spoljne temperature, jer vlagomere retko ko ima, ja licno imam merace vlage za dubine do 30 i 80 centimetara a za dunju i orijentacionu tabelu s potrebama za vodu pronadjoh negde na netu pa po tome mogu da uskladim kad koliko vode trebam da dodam. naravno ne bi ja bio ja da ne uradim nesto po svome tako da necu ni pisati kako cu zalivati
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:25:35 » |
|
počeo si sa" iskustvom iz povrtarstva" pa me je interesovalo kakve veze imaju laserski bušene trake pune kamenca i ljiga koje se bacaju svake godine sa navodnjavanjem "kap po kap" u voćarstvu? pošto imaš (pretpostavljam)zasad dunja voleo bih da znam(a verujem i ostatak foruma) kako i koliko zalivaš. ne obraćaj pažnju mnogo na moj stav. u principu ne mislim ništa loše mada malo delujem "nadžak". izvinjavam se ako sam preterao. mada ovo o normama zalivanja deluje kao vrlo zanimljiva tema. pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 27. Septembar 2011, 23:40:44 » |
|
HEHEHEEH, ISKUSTVO IZ POVRTARSTVA MI KAZE DA TAKVI SISTEMI NISU DOBRI IZ NEKOLIKO RAZLOGA
1. LAKO PROPADAJU I BACAJU SE POSLE GODINU DVE MAXSIMUM TRI 2. PROSIPAJU VODU PO DUZNOM METRU UGLAVNOM TAMO GDE NE TREBA A SAMO JEDNIM DELOM TAMO GDE JE POTREBNO 3. PUNI SU KAMENCA I LJIGA KAKO TI ONO KAZES, NO I OKITEN CE BITI PUN KAMENCA I LJIGA AL MU BAR MOES SKINUTI KAPAC I OCISTITI GA ILI ZAMENEITI
ZAR TO NISU DOBRA ISKUSTVA IZ POVRTARSTVA
A REKOH DA CU ZALIVATI, A NE DA ZALIVAM. IMAM OKO 7 000 METRA CEVI ZA KAP PO KAP OD JEDNE FIRME KOJA VAZI ZA JEDNU OD NAJBOLJIH, ALI TA CREVA JESU ZA POVRTARSTVO A NE ZA VOCARSTVO, TAKO DA KUPUJEM NA PROLECE OKITEN STAVLJAM PO DVA KAPLJACA NA SVAKU VOCKU NA NEKI 50 CM PRE I POSLE VOCKE I ONDA U ZAVISNOSTI OD POTREBE BILJEK ZA VLAGOM U ODREDJENOM DELU GODINE I VLAGOM U ZEMLJISTU PUSTIM VODE KOLIKO MI JE POTREBNO.
AJD DA MALO BANALIZUJEM STVAR
GENERALNO VLAGE DO SREDINE MAJA IMA DOVOLJNO U ZEMLJISTU CAK I U SUNOJ GODINI TE NEMA POTREBE ZA NAVODNJAVANJE A POSLE NA SVAKIH 20 DO 40 DANA U ZAVISNOSTI DAL JE SUSNA ILI KISNA GODINA NALIVATI OKO SVAKE BILJEK SA PO 50 60 LITARA
VERUJEM DA CES SE SLOZITI SA GORE NAVEDENIM BEZ DA GLEDAMO O KOJOJ SE VRSTI VOCA RADI NA OVAJ NACIN SE NECE PUNO POGRESITI I PRETERIVATI SA VODOM A S DRUGE STRANE NECE STETU NAPRAVITI AKO SE DODALO MALO VISE VODE
NARAVNO POSTOJE I PUNO SLOZENIJE TEHNIKE KOJE CE PUNO TACNIJE DATI KOLICINE VODE KOJE SE TREBAJU NALITI U DATOM TRENUTKU A TO BI MOGAO DA ISPISES AKO ZNAS ILI IMAS. IMAM NEGDE I NEKE TABELE KAKO SE VRSI PRORACUN AL PITAJ BOGA GDE JE SAD TO
MISLIM DA SU POTREBNE JASNE I LAKE SMERNICE PA SAM ZATO TAKO I NAPISAO, SVAKO KO MOZE I HOCE SLOBODNO NEK NAPISE VISE I PRECIZNIJE.
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 28. Septembar 2011, 00:24:48 » |
|
to samo govori da takva iskustva nisu primenjiva u voćarstvu što sam i konstatovao. creva za zalivanje iz povrtarstva nisu dobra za zalivanje u voćarstvu osim ako pod tim ne podrazumevaš gajenje jagode. a za zalivanje u voćarstvu pa i za ono što si prethodno pomenuo: "idealno je ako se moze doati i venturi pa sistem za navodnjavanje postaje i sistem za prihranjivaje skojim u svakom vegetativnom dobu biljke mozete dodavati i potrebne minerale" za takvu vrstu zalivanja ti trebaju sistemi za rastvaranje đubriva u zalivnom sistemu, filtriranje i dekarbonizaciju vode.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 28. Septembar 2011, 12:13:06 » |
|
imao sam knjigu od prof.Asena Stančevića"Dunja,mušmula i oskoruša" ali sad nigde ne mogu da je nadjem.
"- Navodnjavanje vršiti redovno u zavisnosti od količine padavina, a najmanje četiri puta u toku vegetacije: pred cvetanje, početkom juna, u julu, u avgustu, a u sušnim letima i u septembru radi uvećanja plodova. Norme zalivanja su 30 do 50 mm po jednom zalivanju. Dunji odgovara bilo koji način navodnjavanja, a na proizvođačima je da izaberu najracionalniji."
DUNJA U SRBIJI – STANJE I PERSPEKTIVE Mihailo Nikolić članak, Zbornik radova"Inovacije u voćarstvu",izdanje 2009.god.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 28. Septembar 2011, 16:31:10 » |
|
lozar ja govorim o jednostavno i nadasve jeftinom sistemu. uz venturi bez problema dodajes vodotopiva djubriva koja zajedno sa vodom stizu u zonu korena. u zavisnosti od velicine sistema ide i razlicit sistem. stim sto uvek mozes izdeleiti na celine i tako nakapavati. niko nikada nije rekao da 10 hektara moras naliti vodom za jednu istu noc. sto nebi po trecinu hektra navodnjavao a za to radi jedan mali venturi i bure od 200 litara u kom rastopis djubrivo, odlicno posao.
ako jedan kapac iskaplje 8 litara na sat dva kapaca kraj jedne biljke iskaplju za sat vremena 16 litara, sto znaci i da zalivas maksimalnom kolicinom vode potrebno je 4 sata da obavis puno zalivanje. sad spram kapaciteta bunara i pumpe odredices koliko ces povrsine zalivati.pritom nikada nisam na povrtnjaku pa necu ni ovde raditi dekarbonizaciju vode (eventualno na kraju zadnjih desetak minuta propustiti vodu samo sa rastopljenom urejom.) kod mene licno curi 150 litra u minuti te u jednom cugu mogu zaliti 560 stabala za samo 4 sata. pritom cu bure puniti nekih 3 puta jer toliko moj venturi povlaci vode, a u bure rastapati kolicinu djubriva koju zelim da dodam. znam da ces i ovome naci kakvu zamerku al moram i to da dopisem i to onako banalizujuci situaciju
kad se zaliva kap po kap prihranjuje se samo zona korena tako da su kolicine djubriva desetak puta manje od propisanih normativa po katastarskom jutru ili hekaru. tako da se dodaje svega par grama po stabljici odnosno drvetu.
gore navedeno se odnosi na prihranu iskljucivo kroz zalivni sitem kap po kap a jesenju prihranu sporotopivim djubirivima i stajnjakom obavljati kao i ranije jer je ova gore navedena prihrana samo pojacanje u ishrani u odredjenom trenutku mikro i makro elementima koje biljka zahteva u odredjenom vegetativnom periodu
ono sto sam ja isprobao i provereno radi je i dodavanje malih kolicina insekticida smrdljivaca za repu te se tako otera krtina i smanji znacajno broj crva buba i ostalog u zemlji
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
Sale VR
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 29. Februar 2016, 12:51:24 » |
|
Postovani, da li je neko imao iskustva sa ciscenjem sistema kap po kap od minerala (kamenca) i algi pre pocetka sezone zalivanja?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 29. Februar 2016, 20:53:46 » |
|
Nemam baš sa sistemom kap po kap, iako me i to uskoro očekuje, ali imam sa većim sistemima i zapreminama gdje sam izuzetno efikasno koristio preparate na bazi hlora, najčešće tečni natrijev hipohlorit. Ubija sve mikroorganizme i alge u vodi. Živu sodu sa istim ciljem i dodatno još njihovu potpunu razgradnju, odnosno odmašćivanje svih pa i plastičnih površina. Potom i solnu kiselinu za razgradnju i skidanje kamenca. Efikasno, dostupno i jeftino.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 06. Mart 2016, 13:29:18 » |
|
koj rastvor sone koristis ? ja sam sa njom cisitio sitem od kamenca odnosno vise zapusene rupice. pustim sitem a kroz Venturi pustim razblazenu sonu (1:10) kad se crevo napuni do kraja samo iskljucim ventil i pustim da polako iscuri (kad nema pritiska jer je ventil zatvoren to malo tecnosti izadje za nekoli ko sati). posle pustim vodu i otvorim kraj creva da ga ispere
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|