06. Decembar 2024, 08:16:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Oblačinska višnja  (Pročitano 68815 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ljilja 24
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 10.0

« Odgovor #15 Poslato: 09. Februar 2012, 20:33:08 »

Hvala punoooo!!!  Thumb
a da li se mozda secas nega sadnica u prvoj i drugoj godini? koje kolicine djubriva, okopavanje i slicno?
znam da imam brdo pitanja, ali muku mucim sa ovim seminarskim Smiley
jos jednom, hvala!!!!!
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 10.0

« Odgovor #16 Poslato: 09. Februar 2012, 20:51:45 »

osnovna nega se satoji u zaštiti sadnica od bolesti, štetočina i korova. djubrenje je malo potrebno, možda 2kg po 1aru i to voćno đubrivo u dva navrat(po 1 kg).
Borba protiv bolesti. prskanje protiv plamenjače lista, pegavosti, ervinije i monilije.
borba protiv štetočina: najčešće protiv lisnih vaši, sistemičnim preparatima
Borba protiv korova: površinskom obradom zemljišta da bi se uništili korovi ili hemijskim putem herbicidima.

Sve ove podatke možeš dobiti u dobroj poljo apoteci gde će ti reći sredstva, cenu sredstava i broj prskanja u toku jedne godine.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 11. Februar 2012, 21:58:15 »

Citat
Na osnovu tako ucrtanih redova dobijaš njihov broj, pa pomnožiš sa brojem sadnica u redu i na taj način dobijaš potrebnu količinu sadnica za jedan hetar
Izvini Peco, naravno da ce se na ovaj nacin dobiti potreban broj sadnica ali bojim se da je to nacin prakticara, a devojci ocigledno treba precizan nacin izracunavanja broja biljaka po ha.
To se radi tako sto se ukupna povrsina parcele podeli sa zivotnim prostorom jedne biljke.
 Pa kao je parcela 10000 m2 (1Ha) a zivotni prostor jedne biljke recim 10m2 (4X2.5, 4 metra medjuredno rastojanje a 2,5 rastojanje u redu) onda je potreban broj sadnica 10000:10= 1000.
U tvom slucaju je to 10000:12=833
Ljiljo,
Ako je jos aktuelano za seminarski hajd da i ja pokusam da se setim neceg Smiley
Napisi ovde ako jeste.
Zao mije sto ovo nisam video na vreme, mislim da bih mogao malo da pomognem, a bas bi mi bilo drago.
Sačuvana
ljilja 24
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 10.0.1

« Odgovor #18 Poslato: 11. Februar 2012, 22:53:26 »

Jos uvek je aktuelno Smiley) i bice jos neko vreme... svaka pomoc je dobrodosla! Smiley
hvala vam na ulozenom tudu (naredih 5 dana imam da ucim za neki ispit, pa sam malo ostavila seminarski sa strane... ali cim prodje eto mene nazad da se dopisujemo Smiley

Pozz  Smiley
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #19 Poslato: 11. Februar 2012, 23:15:15 »

E super Smiley
Ok, ajd ti uci a ja cu u medjuvremenu pisati pa kad polozis taj ispit kreni sa seminarskim.
ps
i moram da ti kazem, kcerka mi je studentkinja pa mi je ovo i zbog toga posebno zadovoljstvo Smiley 
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 11. Februar 2012, 23:42:28 »

Ajd da pocnem

Evo za prvu godinu po sadnji,

Nega se sastoji uglavnom u ovome sto ti je Peca rekao ali hajd da i ja napisem mozda ti i to pomogne.
Dakle ako je sadnja izvrsena u jesen i prilikom sadnje nije izvrsena rezidba u prolice se to uradi.
Rezidba se sastoji u prekracivanju sadnice na odredjenu visinu ako nema prevremenih grancica a ako ih ima onda u zavisnosti od izabranog obika krosnje ostavljaju se pogodne za formiranje prvih primarnih grana (ako te zanima rezidba napisi pa da detaljnije o tome pisemo), .
Neophodna mera je i obrada povrsine u vocnjaku. Ako se ne gaje uzrodice (recimo pasulj, krompir ili slicno) za prvu godinu je preporucljivo odrzavati tzv jalovi ugar, odrzavanje zemljista u obradjenom stanju frezovanjem tanjiranjem ili slicno,  jer se mlade biljcice lakse razvijaju u obradjenom zemljistu.
Ako je prilikom sadnje(a trebalo bi) uneto kompleksno mineralno djubrivo, u prolece bi trebalo baciti azotno djubrivo u kolicini od oko 100 gr po biljci(ako preporuke na osnovu analize zemljista ne kazu drugacije). Baca se samo oko sadnice jer nema potrebe po celoj povrsini posto se radi o mladim biljkama sa malim korenovim sistemom.
Zastita se sastoji u pracenju lisnih vasi i ako se primete tretira se insekticidima. Dalje, stiti se i od pegavosti lista visnje (blumeriela japi)jer je oblacinska visnja izuzetno osetljiva na nju. Ova zastita se obavlja preventivno kontaktnim fungicidima
U toku leta se moze raditi i zelena rezidba, sto je, ako se ima mogucnosti, veoma korisna mera.
U jesen se ponovo rastura mineralno kompleksno djubrivo sa vecim sadrzajem fosfora i kalijuma po preporukama iz analize a ako ih nema opet oko 100 gr po biljci
(ovo nemoj da napises u seminarskom ali da znas. u praksi niko ne meri da lije 80 ili 100 gr vec je mera "saka"  Smiley )

U drugoj godini su slicne operacije s tim sto je rezidba naravno malo slozenija i sto se kolicina djubriva malo povecava.
Sačuvana
Slaja
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #21 Poslato: 19. Maj 2012, 10:05:28 »

Pozdrav svima, evo već sam pisao ne temi VIŠNJA, a sad sam skužio da ima i posebna tema za OBLAČINSKU VIŠNJU pa ću malo ponoviti. Zanima me kako se kreću cijene kod vas, ako može u eurima da se bolje snađem? Kod nas je dosta spržio mraz pa me zanima kako je dalje i hoće li to utjecati na cijenu!?  Scratchhead
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 20. Maj 2012, 00:38:48 »

Tesko da iko zna cenu jos uvek.
Ono sto se moze izcackati je da u hladnjacama nema visnje vec odavno, i da koncentrat od visnje dosta dobro ide pa ni preradivaci nemaju nekih zaliha ni sirovine ni proizvoda,
Sve u svemu trebala bi da bude dobra cena.
Prosle godine na kraju sezone je izlazila i preko evro, mada ja mislim da je to malo previsoko.
Ali ko zna....
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #23 Poslato: 20. Maj 2012, 06:09:20 »

pošto vreme berbe dolazi evo jednog snimka sa ovogodišnjeg novosadskog sajma. snimak je moja je radinost pa se unapred izvinjavam zbog kvaliteta. boljih snimaka ove mašine imate na Youtube.

firma je već par godina na sajmu a zvanična internet strana im je www.tresac.co.rs
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 21. Maj 2012, 15:26:15 »

e bre ovo postoji odavno!
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #25 Poslato: 21. Maj 2012, 23:33:08 »

pa postoji ali ne na sveovinu.com Smiley
što se tiče cene priča se o 80-100 dinara za kilogram štićene mada mislim da se radi o lepim željama. videćemo, da ne baksuziram. kažu da je nema na tržištu.
Sačuvana
Slaja
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 12.0

« Odgovor #26 Poslato: 08. Jun 2012, 09:28:49 »

Kada kod vas počinje berba i ima li višanja? Čujem da je dosta toga uništio mraz pa da neće biti baš višnje na tržištu. Jesu li se kod vas izjasnili otkupljivači o cijeni i ako možete napisati u eurima?
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #27 Poslato: 08. Jun 2012, 13:18:28 »

Visnjari imam jedno pitanjce! Koliko bi vam znacilo da oblacinska visnja zri kasno kao sumadinka pocetkom jula!? Da li bi onda sumadinka delimicno izgubila na znacaju i da li bi to donelo izvesnu ekonomsku prednost!?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 14.0

« Odgovor #28 Poslato: 14. Jun 2012, 21:14:09 »

kod mene berba višanja kreće.
otkupna cena obične je od 55-60 dinara/kg a za štićenu se nudi 100 dinara ali ima onih koji očekuju i ceo evro za kilogram.
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 14. Jun 2012, 23:46:51 »

Skocilo je to vec Smiley
Jutros je skocilo na 110 a ocekuje se cak i jos malo gore.
Sad treba taktizirati.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 22 upita.