15. Januar 2025, 22:30:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bolest vinove loze  (Pročitano 21765 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 29. Jun 2016, 09:05:33 »

Da li neko zna koja je ovo bolest vinove loze. Na slici je Italijanski rizling. Prskao sam do sada 7 puta BASF preparatima po njihovoj preporuci. Ja sumljam na crnu trulež, šta vi kažete?

Ovakvih grozdova nema mnogo u vinogradu, ali ipak ih ima, a kako je opet padala kiša bojim se da se ovo ne proširi.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 29. Jun 2016, 11:00:48 »

Ja bi rekao da je to posledica plamenjace koja je napala vinograd ali se na vreme zaustavila
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 30. Jun 2016, 17:02:20 »

Nije crna trulež sigurno, najverovatnije je plamenjača.Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 30. Jun 2016, 17:08:02 »

Nije plamenjača. Najverovatnije su ožegotine od sunca, jer par dana temperatura je naglo skočila na 35 stepeni. Ovakvih grozdova nema mnogo i svu su po pravilu na sunčanoj strani. Danas sam  poprskao vinograd sa Cantus (sistemik - botritis i pepelnica), Funguran OH (bakarni preparat) i Kumulus DF. Nadam se da će biti dobro. Pratiću do berbe šta se dešava sa grozdovima koje sam slikao pa ću vas obavestiti.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 10. Jul 2016, 15:40:50 »

Od merloa sam se za ovu godinu nazalost pozdravio bar 80%gubitak los tajming prskanja obaveze sa poslom lose vreme,grozdovi su kako su postajali veci bili sve crnji i crnji i pored blok tretmana koji sam radio na svakih pet dana...uzalud...sad mi se i na rizlingu javlja problem doduse ne u toj meri sta da radim poslednje prskanje sam radio pre 7 dana Cuprozin+kumulus
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 10. Jul 2016, 20:22:45 »

Od merloa sam se za ovu godinu nazalost pozdravio bar 80%gubitak los tajming prskanja obaveze sa poslom lose vreme,grozdovi su kako su postajali veci bili sve crnji i crnji i pored blok tretmana koji sam radio na svakih pet dana...uzalud...sad mi se i na rizlingu javlja problem doduse ne u toj meri sta da radim poslednje prskanje sam radio pre 7 dana Cuprozin+kumulus
Probaj Orvego+Collis+Kumulus.
Orvego 8 ml/10litara, Collis 4ml/10litara, Kumulus 40gr/10litara pa ponoviti za 9-10dana.
Uvek je bolja preventiva nego lečenje, jer kad se leči uvek je umanjen prinos.
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 10. Jul 2016, 20:26:07 »

Danas je 10 dana od tretiranja vinograda sa Cantus (sistemik - botritis i pepelnica), Funguran OH (bakarni preparat) i Kumulus DF i uočena pojava na pojedinim grozdovima se ne širi i stoji onakva kakva je i bila, što me navodi da konstatujem da je u pitanju najverovatnije bilo ožegotina od sunca.
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 31. Jul 2016, 16:12:04 »

Evo da se uporedi slika od 27.06.2016 i slika posle nešto više od mesec dana. Uočena pojava se nije širila jedino su bobice napredovale.
Na donjoj slici se vidi sveže tretiranje plavim prskanjem.
Ja mislim da su  u pitanju ožegotine od sunca od temperature vazduha 35 stepeni nekoliko dana krajem meseca juna.
Pratiču ovaj grozd do zrenja pa ćemo uporediti.
Da li neko ima drugačije mišljenje?
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.019 sekundi sa 22 upita.