ano
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 06. Mart 2010, 14:38:16 » |
|
Poslednji put sam video cini mi se u metroovom katalogu benzinsku busilicu bila je 23000 i nesto sitno dinara.Mislim da je to cena sa svrdlom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 06. Mart 2010, 15:34:33 » |
|
Ja sam je video MERKUROVOM KATALOGU,21.000din.Rupe precnika 15cm.Ne znam koliko je trajna ali mislim da se isplati obzirom da za usluge busenja traze od 0,5 do1e po rupi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
voxpfc77
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 07. Mart 2010, 12:25:30 » |
|
Sa tom busilicom nista ne mozes izbusiti.Moj prijatelj je probao da busi rupe za sadnju viljamovke i posle par rupa je odustao i presao na rucno kopanje asovom.Jedino ti mogu pomoci traktorska svrdla ali sto je Sale vec napisao velika je cena busenja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 07. Mart 2010, 13:21:09 » |
|
ne znam kolike rupe je busio taj tvoj prijatelj za viljamovku ali znam da sam ja sa tim uredjdjajem busio rupe za ogradu tj za stubove i toj nameni odgovara iz mog iskustva a za sadnju voca ne verujem,stim da su potrebna dva jaka muskarca.
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 07. Mart 2010, 15:52:19 » |
|
To busi rupe precnika 15 cm,tesko da mozes da posadis voce u to.Za lozu i nekako ali nije za voce.Dobro je za stubove za ogradu i sl.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
voxpfc77
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 07. Mart 2010, 17:56:12 » |
|
Busio je pomocu tomosove busilice,a precnik naravno da je veci mozda nekih 25-30 cm.Zemlja je bila rastresita pa opet slaba valjda,a da snaga treba,treba.Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mdej
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 23. Mart 2010, 09:47:20 » |
|
Ima li neko iskustva sa prevencijom protiv korova. Od proleća na dalje kojim redosledom i načinom, sredstvima je najbolje. Napominjem da imam dodatni problem jer se radi o starom zasadu vinograda koji je samo delimično podignut i povezan na žici, zbog toga nije lako primeniti totalne herbicide. Razmišljam o samohodnoj kosačici, možda bi putem košenja trave mogao da napravim zaštitu, a ujedno izbegavam prskanje protiv korova što predstavlja ekološki vid suzbijanja korova. Ovaj metod sam video kod svog komšije koji je dugo radio na imanju u Austrijij, kaže da oni na taj način suzbijaju korov u vinogradu. Molio bih sve one koji znaju ili imaju dobar savet da mi pomognu. Pozdrav svim zaljubljenicima u vinogradarstvo i vinarstvo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 23. Mart 2010, 14:28:39 » |
|
samo kosenjem ces doci do trave a unistiti korov i to cim poraste na 10tak santimetara odah kosi i neces imato problema sa korovom, budi samo uporan
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
Kratkoglavi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 23. Mart 2010, 19:52:21 » |
|
i ostavi pokošenu masu na parceli - kao polumalč, ponovi operaciju više puta. Tako ćeš izvršiti selekcioni pritisak na korov putem čestog košenja, malč će sprečavati rast novog korova iz semena i stvaraće izmenjene ekološke uslove, a povećaće se količina humusa u zemljištu (dugoročno gledano).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 23. Mart 2010, 22:11:29 » |
|
samohodna kosačica je ok ali šta ćeš sa korovima u redu? ne znam koliki ti je vinograd ali ćeš morati da čistiš korove u redu i to za početak najbolje ručno(motikom,budakom) jer ako se radi o zapuštenom zasadu verovatno imaš i višegodišnje korove tipa divlje ruže,kupine i sl. žicu moraš da zategneš i čokote podigneš i povežeš i zbog drugih stvari a ne samo zbog primene herbicida kasnije u toku vegetacije možeš da oprskaš korove u redu i nekim herbicidom, recimo „fusilade“-om.i prskanje protiv korova je najbolje obaviti ručno ali sve zavisi od veličine parcele.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mdej
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 24. Mart 2010, 11:02:44 » |
|
Hvala svim prijateljima sa foruma koji su izneli svoje mišljenje po pitanju suzbijanja korova u vinogradu. Vinograd je od 10 ari. Nije to puno, ali ja sam u radnom odnosu a nemam dodatne radne snage. Do nedavno su ga obrađivali roditelji. Sad je sve samo na meni. Zbog toga tragam za jednostavnijim rešenjem problema. A veoma sam zainteresovan da ga lepo obradim ili čak prebacim na potpuno plantažnu varijantu što je verovatno i najbolje. Ne znam koliko bi to moglo da košta, i šta treba preduzeti po tom pitanju, redosled postupaka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 24. Mart 2010, 21:28:48 » |
|
izgleda da sam ja pogrešno razumeo.mislio sam da je vinograd špalirski a da su se žice izvukle i popadali čokoti jer je zapušten ako su čokoti uz kolac pitanje je koliki je razmak pa možda može da se održava košenjem mada ja više volim kad je zemljište obrađeno jer mislim da bolje upija vodu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 24. Mart 2010, 21:42:26 » |
|
najednostavniji nacin u redu posipes herbicid casoron koji travi neda da nikne celu cele vegetacije a izmedju reda kosenje za 10 ari ako ides samo u redu treba ti oko 2 kg casorona
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mdej
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 25. Mart 2010, 14:58:29 » |
|
Hvala Vam prijatelji. Potražiću casoron u mom kraju, nadam se da ću ga pronaći. Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zeljkot
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 53
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 16. April 2010, 13:25:06 » |
|
U toku sledece nedelje sadim vinograd, 1000 čokoti, sadim na razmak 1.8m, dužina reda je 130m, 7 redova. Planiram da kupim motokultivator za ovu parcelu, preporučite mi nešto, plan je da sa njim održavam prostor izmedju redova i ostalo - protiv trave. Vidim da ima onih masina koje umesto tockova imaju frezu, zatim one koje imaju kardan i pogon na sopstvene tockove, šta je bolje ?
pozzz
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|