08. Oktobar 2024, 20:01:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kupažirana vina, cuvee  (Pročitano 20516 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Aleksandar 67
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.22

« Poslato: 16. Septembar 2011, 12:14:46 »

Kada pišete o tome da Rizling treba kupažirati sa Smederevkom šta to znači :  

1. Posebno praviti Rizling i Smederevku pa kasnije već gotovo vino kupažirati ?

2. Zajedno muljati Rizling i Smederevku i pustiti da se tako dobije vino ?

Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 56

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #1 Poslato: 16. Septembar 2011, 13:05:58 »

Kupažiranje je proces mešanja-sjedinjavanja dva ( ili više ) vina različitih karakteristika radi dobijanja kvalitetnijeg vina  Znači posebno praviš vina pa ih zatim mešaš, a ne bereš zajedno i mešaš grožđe. Kada kupažiraš, uvek prvo odradiš probu na malo ( 2-3 litre) , pa kada ti se svidi to što si uradio , to odradiš sa ostatkom vina u istoj razmeri. Budi spreman da će ti od jedne vrste vina ostati višak. Ako samo pomešaš vina, to i jeste i nije kupažiranje, pre bi rekao mešanje vina. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0.1

« Odgovor #2 Poslato: 16. Septembar 2011, 19:19:11 »

Vranac mi stoji u podrumu flasiran nekih 4-5 godina, u bocama 0,7l i voskiran. Ukus mu je odlican. Trebam odredjenu kolicinu transportovati u dijasporu, pa bih to obavio u plasticnoj ambalazi /jednostavnije preko granice/, a zatim ponovo flasirao;pa me interesuje, postoji li rizik da se vino promeni prilikom pretakanja i treba li se sta dodati?
Pozdrav svima
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 16. Septembar 2011, 21:02:51 »

Ja svake godine pravim vino od italijanskog rizlinga i smederevke.Odnos je 75/25%.Zajedno ih muljam,ispresujem i ide na vrenje.Smederevka mu daje svezinu.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #4 Poslato: 16. Septembar 2011, 22:10:24 »

ma smederevka je zakon.
daje masu a ume da da i kiseline kad je potrebno u godinama kao što je ova. Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.22

« Odgovor #5 Poslato: 17. Septembar 2011, 22:19:43 »

Vranac mi stoji u podrumu flasiran nekih 4-5 godina, u bocama 0,7l i voskiran. Ukus mu je odlican. Trebam odredjenu kolicinu transportovati u dijasporu, pa bih to obavio u plasticnoj ambalazi /jednostavnije preko granice/, a zatim ponovo flasirao;pa me interesuje, postoji li rizik da se vino promeni prilikom pretakanja i treba li se sta dodati?
Pozdrav svima

postoji znatna opasnost da će se promeniti kvalitet vina ako ga posle dužeg vremena čuvanja u boci pretačeš pa ponovo puniš boce. E sad jedna moja preporuka, pošto predpostavljam da imaš vremena, odradi probu na malo. Uzmi tri-četiri buteljke otvori, sipaj u pet ambalažu i neka odstoji onoliko vremena koliko ti je otprilike potrebno da prenseš preko i ponovo flaširaš. Kada prođe taj period ti onda probaj to vino iz pet ili pvc ambalaže, a ujedno ga uporedi sa vinom od tek otvorene buteljke. Ako nema značajnih promena, to znači da će preživeti dugo putovanje u Evropu.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #6 Poslato: 18. Septembar 2011, 20:54:32 »

Kada pišete o tome da Rizling treba kupažirati sa Smederevkom šta to znači : 

1. Posebno praviti Rizling i Smederevku pa kasnije već gotovo vino kupažirati ?

2. Zajedno muljati Rizling i Smederevku i pustiti da se tako dobije vino ?

Nemoj to raditi, molim te!  Sad dohfly
Sačuvana

Aleksandar 67
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.22

« Odgovor #7 Poslato: 19. Septembar 2011, 11:47:39 »

Da ne radim kupažu Rizlinga i Smederevke. Šta misliš da treba da uradim ?
Da pratim dešavanje sa Rizlingom pa da odredjenim  ''špecijama''  reagujem ako i kada treba ?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #8 Poslato: 19. Septembar 2011, 15:29:26 »

ako ih mešaš onda bolje napravi oba vina iako je to malo veća muka. posle toga sledi "najslađi" deo tj. kupaža.
napravi najbolju kombinaciju po svom ukusu i kupi meze. Roll Eyes
ja obično dodam i soda vodu.
Sačuvana
MilanR
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #9 Poslato: 30. Oktobar 2012, 20:10:56 »

Podizem nov zasad , pa sam zeleo da cujem jos necije misljenje, oko sorti!:)

Planirane sorte:

Merlo              
Suvinjon          
Frank              
Burgundac crni  

da li je moguca kupaza?

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #10 Poslato: 30. Oktobar 2012, 20:55:17 »

Da, ovako kao si poredjao, merlo i sovinjon,
 ii frank i burgundac. Pravilo nepostoji u bukvalu, da se pojedine sorte nemogu mesati, kupazirati. Vinogradarstvo i vinarstvo su jedan veliki teren gde se mogu igrati razne igre u raznim postavkama, i nista nije lose, samo je nesto najbolje, pa gradacija ide na dole. E to najbolje se postize kombinatorikom, neko je rekao, a vezano za vinarstvo, da je veci majstor onaj koji odradi uspesnu kupazu vina nego onaj koji ista ta vina izvorno po sortama proizvede.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 31. Oktobar 2012, 10:27:45 »

Normalno da neću o ukusima ili o afinitetu prema određenim vinima. Samo ću o nečemu što je mene uvjerilo u moj afinitet i doživljaj vina.
Prije nekog vremena sam napokon došao do jedne od sigurno najvećih kupaža na ovim našim prostorima. U pitanju je Venje, vrhunsko bijelo, Enjingi, berba 2004, suho vino 13,9 vol.%, kasna berba Barrigue.
Radi se o kupaži pet sorti Graševina, Rajnski rizling, Sauvignon, Pinot sivi i Traminac, koja odležava  dvije godine u hrastovini i nakon još tri godine dozrijevanja u boci izlazi na tržište.
O tom vinu su ispričane mnoge priče pa bi sve moje bilo manje uvjerljivo. Povod je bila prestižna nagrada časopisa Decanter 2004. godine za najbolje vino na svijetu u klasi kupažiranih bijelih vina u cjenovnoj kategoriji do 10 funti.
http://zeljko-vinskeprice.blogspot.com/2012/01/ivan-enjingi-2-dosegnuo-sam-savrsenstvo.html
Uživajući u bogastvu aroma, prekrasnoj harmoniji i nezamagljenom doprinosu pojedinih sorti i onom za mene važnom diskretnom, u stvari posrednom i gotovo neprimjetnom uticaju hrasta, naprosto sam primijetio da je boca prazna. Morao sam nastaviti, ali čime. Nakon ovakvih vina teško ide neko drugo, manje kompleksno. Nje mi se dalo da prelazim na crnjake nego sam pomalo sa strahom otvorio opet Enjigija, kasnu berbu, Rajnski rizling, 2006, suho vino 14,0 vol.%.
Ni sva moja impresija o onom što sam prije toga popio ni dekanter sa titulom svjetskog šampiona nisu mogli zamagliti oduševljenje karakterom jednog pravog doživljaja istinskog vina.
Koshpa to radi izuzetno pa nešto pobliže o vinu na linku.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,759.msg12065.html#msg12065
Kad god neko spomene vrhunsku kupažu, venje,… bez obzira što i mene oduševljavaju i što stvarno spadaju u vrh, u meni se probudi osjećaj iskonske snage i karaktera onog rajnskog rizlinga.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.194 sekundi sa 21 upita.