03. Oktobar 2024, 13:45:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podmlađivanje vinograda  (Pročitano 150966 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #120 Poslato: 24. Januar 2014, 11:23:48 »

Evo ideje kako bih ja orezao.
Ovako bih dobio jeda kodir i dva luka.
Mozda da ostavim dva kondira i jedan luk?

Sačuvana

lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #121 Poslato: 24. Januar 2014, 19:52:10 »

bolje dva kondira jedan luk.
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #122 Poslato: 24. Januar 2014, 20:36:42 »

Kako bih sledece godine od ta dva kondira napravio dvogubi Gijo.

Hvala na pomoci, javim se sa novim slikama kad krenem sa orezivanjem. Evo ovde pocinje sneg i kisa, tako da ce pricekati malo...
Sačuvana

dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #123 Poslato: 05. Februar 2014, 16:29:39 »

Ако није касно за предлог, можда је боље оставити вишегодишње краке и само на њиховим крајевима формирати кондире. Сеча дебелих, старих кракова није без великог ризика по здравље чокота.

Ако се број окаца кондира у будућности покаже као недовољан, онда, на крајевима кракова, уместо само једног, формирати по два или три. Нема проблема да уместо кондира буду лукови или комбиновано.

То би било нешто као висока вишекрака лепеза. Лепеза се формира у равни жица, а ако је то у овом случају  немогуће, онда се може, попречним гредама на стубовима, формирати погодна тродимензиона структура да буде ослонац за ластаре.
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #124 Poslato: 05. Februar 2014, 18:06:39 »

Nije kasno, samo nisam siguran da sam razumeo.
Vi predlazete da se ne seku visegodinsji delovi, ili barem ne svi. Vec da se na njima ostavi po 2 okca koja ce se koristiti za rod.
Kako se onda reze sledece kodine, sta se ostavlja za onu tamo godinu?
Sačuvana

dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #125 Poslato: 05. Februar 2014, 19:01:50 »

Да, сматрам да не треба уопште да сечете да сечете вишегодишње гране, тако угрожавате здравље чокота. Тога се држим као принципа, а да ли баш све оставити или не је могуће рећи само онда када се на лицу места види виноград.

Зашто предлажем формирање кондира на крају грана? Због силе поларитета. Временом сви кондири који се налазе дуж крака умиру на корист оног на крају. То је разлог неуспеха скоро свих врста кордуница у облику какав су их својевремено замислили аутори. Код лепезе нема тог проблема. На једној грани, кондир је само на њеном крају и све је у реду. Силу поларитета користимо у своју корист.

Одговор како резати зави од тога шта је на крајевима кракова. Јаловак, резник, кондир? Да припремим  неки материјал о резању па да Вам пошаљем?

Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #126 Poslato: 05. Februar 2014, 19:35:48 »

Dragane,

Hvala na pomoci, sad ste me bacili u rebus psoto sam gotovo bio siguran kako cu da radim.
Moja ideja je bila da idem na dvogubi Gijo, dakle gde moze da se ostave dva luka i dva kondira.

Vi predlazete da se visegodisnji delovi ne seku vec da se na kraju tih visegodisnjih krakova ostavlja krajnji lastar i reze na dva okca.
Moje pitanje je sta da radim sledece jeseni. Ti kondiri ce dati dva lastara, iz ta dva okca ove godine. Ako isecem te kondire, sta ce mi onda ostati sledece godine, nisam nista ostavio za zamenu.

Nadam se da sam uspeo da objasnim koji deo mi nije jasan. Smiley
Sačuvana

dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #127 Poslato: 05. Februar 2014, 20:20:45 »

Ево најједноставније, колико за почетак.

Видим да Вам је познат  Гијо и слободно радите тако, али узмите једноставнију верзију:  на једном краку ( једногуби начин резидбе). Она модификација на два крака мислим да се зове Гијо-Пусарев начин, а овде није битна, јер у Вашем винограду не морате да успоравате продужење кракова. Већ су дугачки, а ако још порасту није битно јер иду хоризонтално, а и имате довољно места за продужење редова. Дакле предлажем: на крају сваког крака једногуби Гијо.

Ја лично за Хамбург користим класичну жупску резидбу, а лепеза је баш то, само је у једној равни, није као воћкица у простору.

За шта се год одлучите нећете погрешити.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #128 Poslato: 05. Februar 2014, 23:03:17 »

mene interesuje šta se dešava kada se krak suviše izduži? ako na svakom kraku ide na jednogubi gijo koliko se to okaca ostavlja po čokotu, ako ne uklonimo krake da ne bi ugrozili zdravlje čokota?
dragant, da li si mislio na ovakav uzgojni oblik (od 117. minuta):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dYZHYVUi53Y
malo mi je nejasno kako tačno izgleda tvoj predlog.
Sačuvana
dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #129 Poslato: 06. Februar 2014, 06:56:01 »

Oво није баш најбољи цртеж, али шта је ту је, немам бољи. 

Што су гране кракова хоризонталније то боље, а најбоље је да буду као код кордуница, јер се тада неминовно продужавање одвија у хоризонтали , а не навише. Грана се продужава сваке године за растојање до најнижег окца, као и у скоро свим другим облицима резидбе. Решавање проблема продужавања које подразумева повремено сечење вишегодишњих кракова, по мени, није добро решење, али то је наравно само моје мишљење. 

Ја бих на крајевима резао кондир на кондир. То сам Ненаду и предлагао. Верујем да ће, када му се слегне много нових сазнања и сам до тако нечега доћи. За одређивање оптерећења чокота окцима би требало прво стећи неки утисак о стању чокота на лицу места. Гледајући слике, кренуо бих од 15 окаца, па према резултатима , сваке године повећавао до неког оптимума. Дакле 15 подељено са бројем кракокова, па ако је Гијо, одузео два, па онда вероватно два, три по "луку", а какав је то онда лук? Зато сам и предлагао кондир на кондир.

Хвала за линк, радо ћу погледати филм чим стигнем.
Sačuvana
dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #130 Poslato: 06. Februar 2014, 08:25:32 »

Одгледао сам филм јер траје само 3,4 минута?

Ако је то прави филм, онда чокот на филму има централно стабло, ластари слободно падају - то је нека верзија Мозера, а режу кондир на кондир.
Ако би занемарили централно стабло и све гране - кракове довели у једну раван, раван жица, онда би то било то.

Покушаћу касније да набавим неки бољи цртеж онога на шта мислим.
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #131 Poslato: 06. Februar 2014, 08:36:27 »

Dragane,

Da li mozete da mi pojasnite sta znaci rezu kondir na kondir.
Da li to znaci da jedne godine ostavim kondir(dva okca).
Sledece godine iz ta dva okca izadju dva lastara. na jesen jedan lastar odrezem do kraja a drugi opet na kondir(dva okca).
Taj koji ostavljam treba da bude krajnji.

Da li sam dobro razumeo?
Sačuvana

dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #132 Poslato: 06. Februar 2014, 09:08:58 »

Јесте тако. Када се реже горњи ластар не сече се он, до своје основе, већ се пресече  двогодишње дрво које га носи, изнад доњег ластара (између њих). Доњи ластар се пресече на два окца.

Кондир не мора да буде са само два окца. Може да има три, четири, пет. Сви ластари, изнад оног доњег, при резању, се  одстрањују, а тај доњи се остави са два, три, четири, пет окаца, са онолико колико је потребно.

Треба водити рачуна да доње окце кондира увек буде окренуто ка споља. Ако није, узети оно следеће. Ако се уништи доњи ластар, онда се онај горњи пресече на два окца и тако се добије нови кондир.

Једноставно зар не? Потребно је само при формирању чокота доћи до кондира, после је лако.
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #133 Poslato: 06. Februar 2014, 10:46:34 »

Ok, sad mi je jasno.

Zasto donje okce uvek da bude ka spolja okrenuto? D abi se grana godinama izduzivala na tu stranu?

Prednost ovoga u odnosu na Gijov pristup. u mom slucaju je da necu morati seci visegodisnje grane?
Sačuvana

dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #134 Poslato: 06. Februar 2014, 11:27:12 »

Да, а и због загушивања.

Сећи или не вишегодишње краке није директно везано за начин резидбе, већ за очување здравља чокота. На горњем цртежу је баш Гијо, може и он, али врло је могуће да због укупног броја кракова и укупног броја окаца на чокоту, коначно на луку Гијоа буде само пар окаца. Нерационално. Са кондирима се много лакше ради, а ако се баш жели мешовита резидба, нема ни тада проблема, остави се дужи кондир. По мом искуству више кратких кондира Хамбургу омогућава сасвим добар принос, квалитетног грожђа.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.072 sekundi sa 21 upita.