03. Oktobar 2024, 13:48:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podmlađivanje vinograda  (Pročitano 150967 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #135 Poslato: 06. Februar 2014, 16:59:18 »

Ево бољег цртежа високе лепезе из књиге др Ђ. Тадијановића "Облици чокота..."

Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #136 Poslato: 06. Februar 2014, 20:27:10 »

Ovo je slika nakon zrele rezidbe?
Sačuvana

dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #137 Poslato: 06. Februar 2014, 20:36:16 »

У пролеће, пре кретања лозе.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #138 Poslato: 06. Februar 2014, 23:01:16 »

mislim da kasnije mora da dođe do zadebljanja ako se nastavi sa formiranjem u istoj ravni odnosno formiraju se(u ovom slučaju) 4 "glave" iznad prve žice na kojima se svake godine vrši kratka ili mešovita rezidba. meni je gijo jednostavniji i za formiranje i održavanje pa samim tim i racionalniji.
što se tiče zdravlja čokota svaka rezidba nosi sa sobom oštećenja tkiva.
Sačuvana
dragant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #139 Poslato: 07. Februar 2014, 14:41:42 »

Народ каже да докон поп и јариће крсти, па тако и ја са још једним цртежом из књиге "Vinoculture moderne" E. Chancrin J. Long, a илуструје пример резидбе из Шампање.

Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #140 Poslato: 22. Februar 2014, 15:16:23 »

Jedno pitanje.

Narucujem stubove i zicu.
U knjizi pise da za dvogubi gijo treba koristiti stubove od 2m.

60cm ukopati u zemlju.
50cm od zemlje prva deblja zica 3.1mm.
30cm od prve zice druga tanja zica 2.4mm
40cm od druge zice treca zica 2.4mm
10cm od trece zice cetvrta zica 2.4 cm

Da li je ovo uredu?
Da li su stubovi od 2m dovoljni?

Po slici iz knige stablo ze vezuje za kolac. Ja sam mislio da cu stablo vezati za prvu najdeblju zicu a lukove i kondire za sledecu zicu.

Moze malo pojasnjenje?
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #141 Poslato: 22. Februar 2014, 18:20:47 »

U mladom vinogradu uz svaki cokot se stavlja kolac.On treba da drzi stablo dok ono ne ojaca dovoljno.Tako da je stablo vezano za taj kolac,a kada postavis zice vezes ga i za zicu.Lukove i kondire vezujes kako zahteva uzgojni oblik za zicu.
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #142 Poslato: 22. Februar 2014, 18:50:39 »

Sale,

Dao sam primer konkretnog uzgojnog oblika kao i rasporeda zica i duzine stubova. Da li je to uredu?

Konkretno :

1.Da li uzeti stub od 2 ili od 3m?
2.Koliko redova zice stavljati?
3.Da li prvu zicu da stavim u visini stabla +-10cm?

Samo da podestim, ja sam otvorio ovu temu i psotavio slike na pocetku...
Upravo vezano za te slike i taj vinograd pitam. Wink
Sačuvana

nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #143 Poslato: 22. Februar 2014, 20:58:22 »

I da,

Da li ove gordnje zice idu sa obe strane stuba?
Sačuvana

lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #144 Poslato: 22. Februar 2014, 21:32:18 »

bilo bi dobro,posto je vezivanje loze posao,a u slucaju duplih zica toga   nema....najbolje je staviti ih ne paralelno nego nekih 10-tak cm razlike u visini
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #145 Poslato: 22. Februar 2014, 22:51:35 »

malo ti je 2m dužine stubova pogotovu za spoljne, odnosno one koji idu na kraju reda i koji treba da idu skoro metar u zemlju i koso.
neki minimum je 2,3m unutrašnji a 2,7 spoljni.
ako imaš betonske stubove onda su ti rupe za žice već izbušene a ako imaš drvene(okrugle ili četvrtaste), onda je moj predlog da prva žica ide na nešto većoj visini od 70-80cm (zbog izmrzavanja jer se radi o stonoj sorti), pa na nekih 20cm iznad druga tanja žica a onda na 35-40 cm iznad nje parne žice onako kao što predlaže lazarcobi. a iznad toga opet na 40-50 cm iznad prvog para drugi par žica. kad sabereš sve to sa nekih 50cm u zemlji najmanje, dobiješ 2,3-2,4m dužinu stubova.
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #146 Poslato: 22. Februar 2014, 23:07:14 »

Hvala na savetima.

Cuo sam se sa covekom koji pravi i prodaje bagremove stubove.
On preporucuje da uzmem stubove od 3m. Svuda u literaturi sam video da se koriste stubovi od 3m osim sa Gijo gde pise 2m.
Zato sam i u prvom postu napisao 2m.

Vinograd je trenutno tackas pa ne znam da li ce cokot kada ga "sredim" dohvatiti prvu zicu na 70 cm?

Covek koji prodaje stubove, takodje kaze da nema potrebe da stavljam koso krajnje stubove i da ih ankerisem.
Kaze da je dovoljna potpora jedan kraci stub da "potkajla" ovaj noseci.
Sačuvana

zarko.enofil
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #147 Poslato: 27. Februar 2014, 12:59:53 »

Poštovani forumaši i ljubitelji Vina,
Imam jedan problem pa bih uz vaše savete pokušao da ga rešim.
Prošle godine sam kupio deo placa na kome je vinograd, nešto manje od 5 ari (8 puta 60m). Znam da je sa neobičnim dimenzijama ali da ne dužim sa pričom oko toga odmah do njega je moj plac istih dimenzija gde nema vinogada.

Stari je vinograd, preovladava plovidina, poneki prokupac i sl. redovi su na razmaku od 1,20m a i rastojanje između čokota takođe 1,20m. Ja sam to nekako, laički obrađivao prošle godine. Ispostavilo se da je deo čokota suv, da postoje "rupe u vinogradu kako se sušila po neka loza. Odlučio sam da te praznine popunim i to je nekih 80-ak. Takođe mislim da ću svake godine po malo vaditi stare a saditi nove i tako da za 2-3god. posadim novi. Razlozi zašto tako su generalno finansijske prirode. Znam koje su dimenzije poželjne ali bih obzirom na način koji ću to raditi ostaviti iste pomenute dimenzije od 1,20m između redova i čokota. Takođe, hoću da to podignem na špalir koji bi napravio početkom sledeće sezone. Tako bi formirao 5 redova sa po 50-tak čokota. Ono što me najviše brine je da li ću moći da funkcionišem na tom malom razmaku između redova. Svakako bez mehanizacije, pumpa bakaruša i slično. Želja mi je da posadim 2 reda kabernea, 2 merloa i 1 burgundac što će dati neko solidno vino, mislim.

Hvala unapred na savetima, kritikama i svemu što će mi pomoći da ipak uradim to kako treba.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #148 Poslato: 27. Februar 2014, 17:51:45 »

zbog lakšeg snalaženja spojio sam 3 teme sa istovetnom tematikom a ostavio sam naslov koji je dao cvele, kao najpogodniji
pozzz
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #149 Poslato: 03. Mart 2014, 00:14:46 »

Poštovani forumaši i ljubitelji Vina,
Imam jedan problem pa bih uz vaše savete pokušao da ga rešim.
Prošle godine sam kupio deo placa na kome je vinograd, nešto manje od 5 ari (8 puta 60m). Znam da je sa neobičnim dimenzijama ali da ne dužim sa pričom oko toga odmah do njega je moj plac istih dimenzija gde nema vinogada.

Stari je vinograd, preovladava plovidina, poneki prokupac i sl. redovi su na razmaku od 1,20m a i rastojanje između čokota takođe 1,20m. Ja sam to nekako, laički obrađivao prošle godine. Ispostavilo se da je deo čokota suv, da postoje "rupe u vinogradu kako se sušila po neka loza. Odlučio sam da te praznine popunim i to je nekih 80-ak. Takođe mislim da ću svake godine po malo vaditi stare a saditi nove i tako da za 2-3god. posadim novi. Razlozi zašto tako su generalno finansijske prirode. Znam koje su dimenzije poželjne ali bih obzirom na način koji ću to raditi ostaviti iste pomenute dimenzije od 1,20m između redova i čokota. Takođe, hoću da to podignem na špalir koji bi napravio početkom sledeće sezone. Tako bi formirao 5 redova sa po 50-tak čokota. Ono što me najviše brine je da li ću moći da funkcionišem na tom malom razmaku između redova. Svakako bez mehanizacije, pumpa bakaruša i slično. Želja mi je da posadim 2 reda kabernea, 2 merloa i 1 burgundac što će dati neko solidno vino, mislim.

Hvala unapred na savetima, kritikama i svemu što će mi pomoći da ipak uradim to kako treba.
Sav tvoj plan ima smisla dok ne dođeš na razmak između redova od 1,2 m. Špalirski vinograd ima svojih prednosti ali i svojih mana. Osnovna mana špalira (na zapadu imaju izraz "zavesa") jeste zasena grozda. Ako redove formiraš na 1,2 m onda visina špalira(zavese koja zasenjuje), ne sme biti veća od 1,5m, jer će svaki susedni red da baca senku na onaj do njega, zbog čega gubiš prednosti ovakvog načina gajenja.
na stranu sve priče o položaju vinograda(mogu da utiču ali ne toliko).
ili ćeš da gajiš vinovu lozu na špalir, ili uz kolac ali i jedno i drugo ne može.
žao mi je ali moraš da se odlučiš.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 21 upita.