Poštovani forumaši i ljubitelji Vina,
Imam jedan problem pa bih uz vaše savete pokušao da ga rešim.
Prošle godine sam kupio deo placa na kome je vinograd, nešto manje od 5 ari (8 puta 60m). Znam da je sa neobičnim dimenzijama ali da ne dužim sa pričom oko toga odmah do njega je moj plac istih dimenzija gde nema vinogada.
Stari je vinograd, preovladava plovidina, poneki prokupac i sl. redovi su na razmaku od 1,20m a i rastojanje između čokota takođe 1,20m. Ja sam to nekako, laički obrađivao prošle godine. Ispostavilo se da je deo čokota suv, da postoje "rupe u vinogradu kako se sušila po neka loza. Odlučio sam da te praznine popunim i to je nekih 80-ak. Takođe mislim da ću svake godine po malo vaditi stare a saditi nove i tako da za 2-3god. posadim novi. Razlozi zašto tako su generalno finansijske prirode. Znam koje su dimenzije poželjne ali bih obzirom na način koji ću to raditi ostaviti iste pomenute dimenzije od 1,20m između redova i čokota. Takođe, hoću da to podignem na špalir koji bi napravio početkom sledeće sezone. Tako bi formirao 5 redova sa po 50-tak čokota. Ono što me najviše brine je da li ću moći da funkcionišem na tom malom razmaku između redova. Svakako bez mehanizacije, pumpa bakaruša i slično. Želja mi je da posadim 2 reda kabernea, 2 merloa i 1 burgundac što će dati neko solidno vino, mislim.
Hvala unapred na savetima, kritikama i svemu što će mi pomoći da ipak uradim to kako treba.
Sav tvoj plan ima smisla dok ne dođeš na razmak između redova od 1,2 m. Špalirski vinograd ima svojih prednosti ali i svojih mana. Osnovna mana špalira (na zapadu imaju izraz "zavesa") jeste zasena grozda. Ako redove formiraš na 1,2 m onda visina špalira(zavese koja zasenjuje), ne sme biti veća od 1,5m, jer će svaki susedni red da baca senku na onaj do njega, zbog čega gubiš prednosti ovakvog načina gajenja.
na stranu sve priče o položaju vinograda(mogu da utiču ali ne toliko).
ili ćeš da gajiš vinovu lozu na špalir, ili uz kolac ali i jedno i drugo ne može.
žao mi je ali moraš da se odlučiš.