lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #135 Poslato: 30. Avgust 2015, 21:57:35 » |
|
Dobio sam na poklon inox kacu 150l proizvodjac Maleric ima plivajuci poklopac i poklopac fiksni posto sam jos slabo upucen do ove godine sam radio sa staklenim balonima od 54 l prrtpostavljam da mi za fermentaciju u inoxu treba vranj tj morao bi busiti taj fiksni poklopac i kupiti gumu koja zaptiva taj poklopac za kacu.Da li ste imali i vi taj slucaj?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peceni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 59
|
 |
« Odgovor #136 Poslato: 02. Septembar 2015, 23:15:19 » |
|
koliko sam ja shvatio, u to inox bure se stavi prevrela sira, tj vino koje odvojis od koma stavis poklopac koji pliva i oko njega sipas parafin, pa onda stavis spoljni poklopac. ako nesto i vrenjem izlazi kroz parafin, prolazi pored spoljasnjeg poklopca koji ipak ne zatvara hermeticki, ali vino ne dolazi u dodir sa vazduhom jer mu to ne dozvoljava poklopac i parafin.
Nadam se da sam dobro shvatio proces.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Alfaa
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #137 Poslato: 26. Decembar 2018, 19:48:21 » |
|
Pitanje Imam ponudu za inox bure od 650 l koje je napravljeno - korišćeno za odležavanje piva. Bure ima troduple zidove ( kroz srednji sloj je prolazilo sredstvo za hladjenje - ja bih koristio vodu —- bure- sloj za hladjenje - izolacija toplotna spoljni zid) hermeticki poklopac ( 40 cm) sa vranom i lijevak pri dnu bureta 1.5’ za odliv ( ima još dvije slavine 3/4’ pru dnu ( na1/3 od dna). Već sam zakomplikovao - ponuda je povoljna - Dali je opravdano ulaziti u ovu priču
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #138 Poslato: 27. Decembar 2018, 11:52:44 » |
|
Cena?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Alfaa
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #139 Poslato: 04. Januar 2019, 21:11:23 » |
|
Letina PZ ( vazdušni poklopac + guma + pumpa + vrenjaca ) inox bure za fermentaciju (šljivovica.net) Vazdušni dihtung sa gumom koja se pumpa mi djeluje idealno za fermentaciju bez prisustva kiseonika. Podešavanje visine poklopca . Dali je tako u praksi ? ( odgovor Vladimirl - 1000 e ali sam odustao, prekomplikovano za fermentaciju šljive)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rakijas31
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #140 Poslato: 28. Mart 2019, 22:02:29 » |
|
Pozdrav drugari! Imam inox bure od 320l sa plivajucim poklopcom .U njega bih trebao da stavim oko 200 l rakije od jabuke 60% dali da koristim plivajuci poklopac ili da poklopac za prasinu zadihtujem sa gumom i kako ce taj vazduh uticati na destilat.Unapred hvala na odgovoru! 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #141 Poslato: 28. Mart 2019, 22:51:42 » |
|
Ništa o toga. Kupi staklene demižone i puni ih gotovo do vrha. Rakija se čuva u takvim posudama. Napunjenim do kraja, uz samo ostavljen prostor za širenje uslijed temperaturnih oscilacija. Ako ne ni to onda je odmah flaširaj.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
rakijas31
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #142 Poslato: 29. Mart 2019, 22:21:09 » |
|
o kuku meni. hvala na pomoci!  a racuno sam na to bure, imali ko iskustva cuo sam da tii veliki baloni od 50l pucaju zbog tankog stakla .Pa da uzimam one od 35l
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #143 Poslato: 30. Mart 2019, 07:56:02 » |
|
Ja takav problem nikad nisam imao. A za rakiju sam oduvek koristio staklene balone te velike od 54l. Nisam znao nista o rakiji, uvek sam pravio vino pa sam umislio da ce i rakija da oksidira a nikad dovoljno za puno bure  Dakle: nikad mi se nije desilo da mi pukne veliki balon bio pun ili prazan. Naravno, baloni su opleteni prucem. Sada se kupuju u nekoj plasticnoj korpi, mislim da je i to ok.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
rakijas31
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #144 Poslato: 30. Mart 2019, 17:25:57 » |
|
pozdrav drugari hvala Ibriku na sugestiji primljeno k znanju. A sad jedno pitanje ako neko moze da pomogne ,dali bi pomoglo ako bi mogao da u tom inox sudu obezbedim da se zadihtuje dobro da na poklopac ugradim manometar i da ubacim azot ,raspolazem samo sa tehnickim azotom koji koristimo za ispitivanje klime na vozilu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #145 Poslato: 30. Mart 2019, 21:34:10 » |
|
Da, i meni je za sve ove godine pukao samo jedan. Čak mi je to duže vrijeme i nagovještavao neprestanim krckanjem.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #146 Poslato: 30. Mart 2019, 21:47:45 » |
|
Eh da je znao da govori  Rakijas, ako ti je za rakiju bistrica ti je vec rekao. Ako ti je za vino lako je: plivajuci poklopac, parafinsko ulje i miran si. Ja jos i otpraznjen prostor stitim vinobranom al to ti nije obaveza.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
rakijas31
Mlađi član

Van mreže