Ја данас, што оно кажу, к.... не радим ништа, као што ћете и сами видети, него висим стално на компјутеру, шврљам по нету, вратим се на овај форум па прочитам оне теме које до сад нисам читао, и понешто и додам.
Ево сад гледам ове таблице о количини шећера и очекиваној јачини вина при потпуној ферментацији, па се сетим нечега, и смејем се

Пре неколико година правио сам пуно различитих вина (сада мање и ређе) и користио сам се једном овдашњом књигом коју, верујем, има сваки винар хобиста у Хоалндији. У тој књизи је и таблица са количином шећера у соку и очекивана јакост вина.
Пре неку годину, баш у ово време, одем на неко славље и понесем пар боца свог вина од црвене рибизле. Друштво је већ дуже седело и попоили су већ неколико боца другог, грожђаног вина, али кад сам ја дошао са својим вином све винопије се прешалтају на "домаће", то јест моје.
Пукне тих неколико боца брзо.
Након пар дана скоро сви ми се пожале да су се, након што су прешли на моје вино, понапијали као свиње!
И ја сам сам већ пре тога био приметио да се накако брзо напијем од свог вина па ми је сад, кад су то и други рекли, био добар повод да проверим ту таблицу коју користим.
проверавајући, видим да сам је се придржавао, то јест, с обзиром да сам углавном настојао да ми вина буду око 12% алкохола, да сам шећер намештао на 240 грама по литри, како стоји и у таблици.
Тек тад посумњам на исправност таблице и проверим на другим изворима.
Па да! Таблица је била нетачна и стављао сам далеко више шећера него што је потребно за 12% алкохола!
осим тога, кад мерим шећер (онај који већ имам у воћу, и онај који додајем) увек заокружујем на горе (од вишка глава не боли

.
Све у свему та моја такозвана 12% вина била су око 15%, а можда понекад и 16%!
Применом добрих квасаца нисам примерио да тешко превиру и чинило се да је све у реду.
А годину пре тога један део тог вина сам благо шампањизирао. Додам 7 г по литру шећера, свежег квасца и флаширам. Након недељу две одлично пенушаво вино (једино га треба одмах целог (целу флашу) усути у чаше пазећи да се талог не помери, јер га нисам таложио на чепу). Нека врста црвеног, свежег просека.
И тако ја отворим флашу од 7 деци, и ако жена случајно није за вином, попијем у кратком временском интервалу сам (иде лагано, расхладим га и доима се као шприцер), и будем пијан као земља!
Никако да схватим зашто