Zdravo. Kao sto vidite ja sam nov na forumu. ove godine sam prvi put u domacoj radinosti pravio kupinovo vino. Uspeo sam da napravim desetak flasa, i do sada se nije pokvarilo sem sto ga ima jos vrlo malo.
Kako sam pionir u ovoj proizvodnji interesuje me koliko traje fermentacija od trenutka kada se kupina izmulja i na kojoj temperaturi.
Kakva su iskustva sa kupinovim vinom od pitome (gajene) kupine a kakva od divlje kupine.
Колико ће вам бити од помоћи ово што ћу написати, не знам.
Ја сам први пут направио купиново вино од дивије купине. Неких 5 литара сувог, црног, стоног вина, јачине око 12%. Били смо смо сви толико одушевљени тим вином да сам одмах посадио неколико садница купине јер је проблем са дивијом купином да се врло тешко и споро бере (за тих 5 литара вина брао сам кпину пар сати).
Кад је властита питома купина дошла за бербу направио сам више вина, па још више, па трећу године још више, и на крају дефинитвно одустао од прављења вина од питоме купине. Зашто. Зато што је никакво!
Не може се ни по чему поредити са оним од дивије.
Ове године купио сам политру купиновог вина од једног малог произвођача. Вино је 16% алкохола, слатко, и јако скупо.
Прави је од властите питоме купине.
То је исти квалитет због којег сам ја одустао од прављења овог вина само што је слатко, и јако, па може да се прогута.
Дакле, ако ћете мене слушати, правите вино искључиво од дивије купине, и нека буде суво, са јачином од 12 до 14 %.