Pozdrav svima.
Juce sam dobio 10kg kupine, ne bas dobro sazrelih.
Resio sam da napravim vino od njih i da malo eksperimentisem. Ispasirao sam ih i kad sam probao sok bio je dosta kiseo. Razblazivao sam vodom da bih dobio zeljenu kiselost. Ukupno sam dodao 14l vode. Otocio sam nekoliko litara soka i rastvorio 5kg secera. Dodao malo vinobrana i oko 5 grama pekarskog kvasca nakon 2 sata.
Danas je pocela burna reakcija.
Planiram da u petak otocim i da dodam jos par litara vode do 25l, stavim vranj i ostavim da skroz prevri.
Da iznesem logiku kojom sam se vodio (voleo bih da mi skrenete paznju na greske u logici

):
-Pekarski kvasac sam dodao zato sto nisam mogao da nadjem manju kolicinu selekcionisanog kvasca za vino a bojao sam se da fermentacija nece krenuti zbog nedozrelosti kupina.
-Vodu sam dodavao da bih smanjio kiselost za koju ne znam da li ce nestati nakon fermentacije. Kljuk (bez dodatog secera)je i dalje bio prokiseo a tu kiselost cu jos malo smanjiti dodavanjem vode posle otakanja.
- Vodu nakon otakanja dodajem i da bih smanjio procenat secera.
U medjuvremenu cu nabrati par kila divljih kupina i ukuvati ih pa nakon zavrsene fermentacije i pasterizacije dodati vinu zbog pojacanja arome(po receptu clana peca50).
Ono sta me brine je da li ce vino biti bezbedno za konzumiranje sobzirom da sam dodao ogromnu kolicinu secera...?
Cilj mi je samo eksperiment, a premija ce biti ako dobijem bilo sta osim kipinovog sirca.
Do sada nisam imao iskustva sa pripremom vina bilo koje vrste. Sa vocnim destilatima se bavim od srednje skole, rakiju ne pijem vise od 10-ak casica godisnje. Ako postoji deo foruma za predstavljanje rado bih se predstavio...