alambik
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 12. Mart 2009, 21:50:26 » |
|
Ето, ја и Дарко се често слажемо Мораћу се ја преселити у Јагодину и тамо пећи ракију, па нека онда он пије моју ракију а ја ћу његово вино.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 12. Mart 2009, 21:55:38 » |
|
Па, Драгиша, и мене занимају сличне информације као и вас. Дакле, како сте успели да из купине, без испирања водом, добијете сок? Колико је било шећера у том соку (чини ми с премало да би се добило вино)? И колико су биле киселине (чини ми се превисоке)? Дакле, како сте успели да без додатка воде и шећера добијете купиново вино које није слабо и кисело? Hvala Vam puno na pruzenim informacijama. Ja sam inace odlucio da pravim kupinovo vino iskljucivo od divljih kupina. Ovogodisnja proba mi je uspela, ali zeleo bih da upoznam u potpunosti postupak proizvodnje vina od kupine da ne bi doslo do greske. Vino sam pravio bez dodavanja vode, konzervansa, meda i bez sterilizacije i mogu vam reci da se ocuvalo u bocama od tamnog stakla hermeticki zatvorenim do ga nismo popili (oko 4 meseca). Kazu da je najveci neprijatelj vina kiseonik, ako je dobro zatvorena boca nema bojazni da ce se vino "pokvariti". Opet napominjem tek krecem u svu tu pricu o kupinovom vinu i potrebni su mi podaci o vremenu fermentacije i temperaturi na kojoj se realizuje fermentacija.
Hvala jos jednom na korisnim informacijama. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goranm
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 31. Jul 2009, 11:46:41 » |
|
Nov sam na forumu i veoma mi se dopada, svasta se moze naci! Takodje sam pocetnik i u pravljenju vina! Od prosle godine pravim kupinovo vino! Sta mi se desava ove godine! Vino je rekao bih zavrsilo fermentaciju,ili je ona pri kraju, nije vise onako burna kao pre 3 dana! Probao sam vinoi i dosta je kiselo. Citao sam ne nesto o jabucnoj kiselini pa me interesuje da li ce se ta kiselost smanjiti jaygradnjom jabucne kiseline prirodnim putem ili treba esto da preduymem da smanjim kiselost! Prosle godine je vino bilo fantasticno, pomalo slatkasto, ali ja nism pratio ceo tok pravljenja, tako da ne yman da li jeu ovoj fayi bilo i kiselo. Unapred hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 03. Avgust 2009, 15:38:24 » |
|
Pa i kupina je kiselije voce od grozdja...
Bitno je kakve je prirode ta kiiselost, tj. da li je rec o "zdravoj" kiselosti samog voca koje je previralo ili je doslo do kontaminacije sircetnom kiselinom.
Ja sam prosle godine pravio vino od visanja i bilo je kiselo, ali "pitko kiselo", na visnju. Lepo pice za ljude koji vole kiseo ukus. Ako ti je tako nekako ispalo, nista ne mari. E, a ako ima grozan ukus na sirce, onda ne valja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goranm
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 07. Avgust 2009, 21:44:38 » |
|
Kizo, hvala na odgovoru, vino je fantasticno, cak se i ona jaka kiselost izgubila. Polako se bistri, uradjen je i drugi pretok!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Infernons
Neaktivni član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 20. Avgust 2009, 10:31:58 » |
|
Moji poštovani ljubitelji vina, na ovom sajtu sam celih 9 minuta i mogu Vam reći da mi se već jako svidja. Mnogo stvari me interesuje jer i sam krećem u neke projekte koji su vezani za vino. Tek sam došao a već nešto tražim , naime treba mi naziv vina tj. ime brenda!!! Imam nekoliko stvari u glavi ali zar nije bolje da se obratim ljudima koji su u celini u materiji i za koje znam da mogu da pomognu... Šaljite predloge, pa ćete možda u najskorije vreme da vidite vino koje ste vi krstili na policama svih marketa u zemlji. Unapred zahvalan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 20. Avgust 2009, 11:26:18 » |
|
Mislim da bi ime trebalo da das sam i da to bude tvoj licni pecat.Mozda nesto vezano za prezime ili neku tradiciju porodice ako je ima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Infernons
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 20. Avgust 2009, 13:06:38 » |
|
Mislim da bi ime trebalo da das sam i da to bude tvoj licni pecat.Mozda nesto vezano za prezime ili neku tradiciju porodice ako je ima.
Nije to moje vino ja samo imam plan da ga rebrendiram, ja ga ne proizvodim, tako da mislim da ga ne mogu vezati sa svojom porodicom ili poreklom... Nemam veze sa proizvodnjom i uzgojem, samo sa trgovinom i distribucijom na našem tržištu. Inače to je strano vino...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 20. Avgust 2009, 16:09:50 » |
|
Nisi to napomenuo,mislio sam da ga ti pravis.Pretpostavljam da uvozis rinfuz a da ovde zelis samo da ga flasiras i prodajes.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Infernons
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 21. Avgust 2009, 07:53:45 » |
|
Nisi to napomenuo,mislio sam da ga ti pravis.Pretpostavljam da uvozis rinfuz a da ovde zelis samo da ga flasiras i prodajes.
Da u pravu si... To je vrhunsko kupinovo vino neverovatnog kvaliteta i ukusa, stvarno nešto što kod nas na tržištu nema (bar ne u prodajnim lancima).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dadoxxl
Mlađi član
Van mreže
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 31. Avgust 2009, 11:45:31 » |
|
Pozdrav za sve clanove ovog predivnog foruma.Naime ja sam novi ovdje i prvi put pravim vino od kupina.Naime sipao sam u dvije bacve po 100 kg,kupina i 15.kg secera,te kesicu vinobrana.Poslije 15.dana sam otocio vino i sipao u plasticnu burad.Sada me interesuje koliko treba da stoji vino u ovim bacvama i koliko puta da ga pretacem,te koliko od vrha bacve ostaviti prostora za vrenje?Hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 52
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 03. Septembar 2009, 15:11:06 » |
|
Pa postovana gospodo doslo je vreme da pricamo o proizvosnji ovogodisnjeg vina od divljih kupina.
Prikupio sam oko 320 kg divljih kupina i izmuljao sam ih i u soku izmerio oko 15 % secera. Merio sam sa vinomerom. Trenutno vino fermentise u komini.
Temperatura u prostoriji je kontrolisana i neprelazi 20 stepeni.
Napominjem da nisam dodavao vodu.
Planiram da napravim vino od kupina sa sadrzajem alkohola oko 9%
i sadrzajem secera oko 4-5 %.
Vino koje pravim bice bez ikakvog konzervansa i aditiva.
Pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 03. Septembar 2009, 22:00:47 » |
|
Pa postovana gospodo doslo je vreme da pricamo o proizvosnji ovogodisnjeg vina od divljih kupina.
Prikupio sam oko 320 kg divljih kupina i izmuljao sam ih i u soku izmerio oko 15 % secera. Merio sam sa vinomerom. Trenutno vino fermentise u komini.
Temperatura u prostoriji je kontrolisana i neprelazi 20 stepeni.
Napominjem da nisam dodavao vodu.
Planiram da napravim vino od kupina sa sadrzajem alkohola oko 9%
i sadrzajem secera oko 4-5 %.
Vino koje pravim bice bez ikakvog konzervansa i aditiva.
Pozdrav.
Колико можете сока истиснути из 1 кг купине? Ја сам на брзину прерачунао и тих 9% може под условом да је сок заиста 15% шећера, да из 1 кг купине добијете 0,9 литара сока, и да додате још 15-ак килограма шећера.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dadoxxl
Mlađi član
Van mreže
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 04. Septembar 2009, 08:19:56 » |
|
Nisam tacno mjerio koliko ima soka ,ali sigurno ne vise od 0,7 posto.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 52
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 04. Septembar 2009, 10:40:47 » |
|
Za 10 dana cu vam napisati koliko je izaslo soka od izmuljanih kupina.
A isto tako izmericu sadrzaj secera i alkohola.
|
|
|
Sačuvana
|
U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
|
|
|
|