Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #150 Poslato: 22. Oktobar 2016, 20:17:17 » |
|
U zamrzivaču sam našao oko 5 kg. kupina. Otopio ih, izmuljao , dodao 2 l vode i 1 kg šećera i trunku vinobrana. Sve je u kofi i pomozi Bože.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
damirs
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #151 Poslato: 07. Decembar 2016, 17:14:05 » |
|
poštovanje!pravim kupinovo vino već četvrtu godinu za svoje potrebe,otprilike 30l.problem mi nastaje na kraju kad je sve gotovo tj.vino mi nema okus na kupinu i nije slatko.nakon što sam na jednom sajmu probao pravo kupinovo vino(slatko) iznenadio sam se kako je meni ispalo tako neslatko.masulj sam držao 10 dana,onda pretakanje u staklenu bocu+vrenjača(30 dana)uz vinobran.nakon 20 dana opet pretok i vinobran.opet 20 dana i pretakanje u boce a okus nije na kupinu i nije sladak.gdje griješim??hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #152 Poslato: 08. Decembar 2016, 22:24:09 » |
|
Griješiš u očekivanjima. Ne možeš pustiti da se nešto dešava samo od sebe a onda se žaliti kako si dobio što nisi htio. Ako hoćeš sladak okus vina od kupina onda u njemu mora biti šećera a on se u vinu može naći ako se kvasci zaustave u radu prije nego što prerade sav šećer u alkohol. U nekoj kućnoj varijanti bi moglo i nakon završenog vrenja. Dodavanje šećera uz onemogučavanje rada kvasaca. Nakon nekih osnovnih lekcija vinarenja moglo bi se preći i na dio vezan za razliku u aromatičnosti soka i vina, pa na kvalitet ploda, sorte kupina od kojih se pravi voćno vino i sl.. Time bi očekivanja pa i grešaka bilo manje.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
vladimir kisač
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 43
|
|
« Odgovor #153 Poslato: 12. Decembar 2016, 07:45:32 » |
|
To prekidanje vrenja se izvodi davanjem vinobrana i pasterizacijom nakon toga( pre flaširanja)?
Pitam za mišljenje( second opinion), jer sam u razgovoru sa jednim tehnologom u NS posavetovan da se poluslatka vina prave tako što se pusti da sav šećer provri pa se naknadno zaslađuje vino i naravno pasterizaciju mi je preporučio. Tada sam pasterizaciu zamišljao previše komplikovano ali sada kada imam sa partnerima mali pogon za proizvodnju sokova, palo mi je na pamet da napravim kombinaciju vina od aronije i maline, koje bi zajedno išle na vrenje a vino sam zamislio kao poluslatko, sa sadržajem alkohola oko 6%. Ciljna grupa: ženska populacija. Imam nešto malo zamrznute sirovine oko 50+50 kg tako da bi ovo bio pilot projekat za degustaciju.
P.S. ako je post za drugu temu, molim premestite ga tamo.
|
|
|
Sačuvana
|
060 311 05 44
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #154 Poslato: 12. Decembar 2016, 20:25:31 » |
|
Zaustavljanje vrenja se radi kao u klasičnom vinarstvu. Značajno spuštanje temperatu pa zatim filtracija, ili pretok uz jače sumporenje i dodatak kalij sorbata zbog preventive. Ako ideš sa vrenjem do kraja pa dodavanjem šećera postupak se ne mijenja, jedino što ne moraš toliko spuštati temperaturu. U vinarstvu se pasterizacija nije pokazala kao baš prihvatljiv postupak zbog uticaja na aromu vina, ali bi kod voćnih vina mogla da prođe, naročito ako je radiš na protočnom pasterizatoru i imaš mogućnost brzog hlađenja na temperature ispod 40 stepeni. Kao i kod soka uostalom.
Ima i treća varijanta zaustavljanja vrenja a malina je sigurno može podnijeti. Kada kvasci odrade nekih 15-16% alkohola vrenje će samo stati pa treba namjestiti šećer prije vrenja da ga ostane dovoljno. Što onda znači slatko, a ne poluslatko vino.
Ne bih ti preporučio da radiš tako nizak sadržaj alkohol kod ovih voćnih vina, ostat će bljutava, bezlična i tupa na ukusu, a kod maline i sa prenaglašenom aromom. Treba je pokriti alkoholom i šećerom, a kiseline lako namještaš jer ih ionako treba spustiti dodatkom vode. Ne bih ti preporučio ni njihovo miješanje u vrenju, zbog različito poželjnih perioda maceracije maline i aronije.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
vladimir kisač
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 43
|
|
« Odgovor #155 Poslato: 13. Decembar 2016, 15:05:30 » |
|
Odličan odgovor. Meni dovoljno. Kao i obično javiću efekat.
|
|
|
Sačuvana
|
060 311 05 44
|
|
|
nesaszkr
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #156 Poslato: 06. Septembar 2017, 22:34:29 » |
|
Postovanje,, molim za savet oko kupinovog vina--naime,,vise puta sam pravio vino i bas je bilo dobro,,ove godine sam pozurio i kupina je bila nedovoljno zrela,,i kada sam otocio vino bilo je kiselkasto,,onda sam dodao u jednu vecu serpu 10litra vina i 10 kg secera,,i to se lepo ukuvalo i istopilo,,onda to izruciou preostalo pretoceno vino,,i bilo je odlicnog ukusa,,, stavljeno je u podrum na nekih 10-15 stepeni na tiho vrenje,-PITANJE JE: -Da li da ostavim tako ili da mozda izbacim taj stakleni balon od 60litara na suncu da podstaknem opet vrenje da vino prebaci ovaj dodai secer u alkohol\ ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Далибор Гајић
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 33
|
|
« Odgovor #157 Poslato: 12. Decembar 2018, 13:57:54 » |
|
Поштовање свима. Ја већ дуго пратим овај ваш форум и морам да Вас све похвалим. Ја лично се бавим производњом купиновог вина из личног засада, сорта је чачанка бестрна и ова година ми је била најуспешнија са 500 литара. И морам рећи да се не слажем са многим ставовима на овој теми. Пре свега према вашем методама прављење купиновог вина је ЈАКО компликовано, што не одговара истини. Те држање на сунцу, па укувавање шећера, па пастеризација, па додавање шећера растопљеног у води и разне друге методе. Ја сам ове године у две каце величине од по 300 и 350 литара ставио отприлике по толико килограма зрелих и меканих купина ( оне црне наизглед зреле, а тврде плодове сам избацивао колико сам могао да контролишем раднице). На то сам у прву кацу додао 31% шећера ( због недостатка воћног природног шећера у купини), а у другу кацу сам додао 25% шећера. После две недеље отприлике, сам оточио обе каце. То сам оставио да одради и да се смири, поново сам оточио и додао средњу дозу винобрана тјс 9 грама на хектолитар. Вино које сам добио из каце у коју сам ставио 31% шећера је благо слатко и веома питко и посебно се свиђа девојкама које га доста траже. А са вином које сам добио из каце са 25% шећера сам имао проблема, наиме, почело је благо да рези, тјс киси. Када сам то увидео у то вино сам додао још 5 грама на хектолитар уз претакање. Након тога се вино стабилизовало. То вино није нимало слатко, нисам га никад лабораторијски испитивао али мислим да је "полу суво" или чак "суво" и по јачини и укусу подсећа на Вранац ако изузмемо мирис и укус купине . Ни једно од та два вина нису кисела и ја не знам како ви добијете толику киселост. Ја ставим доста шећера али на крају вино није превише слатко. Оба вина су јачине око 14%. Иначе те две врсте мешам и продајем локалним Кинезима који су луди за њим Иначе планирам и етикету и да све подигнем на мало већи ниво. Па бих вас молио за пар савета који ми могу бити корисни. Шта треба да урадим да би га легално продавао у околним ресторанима и продавницама и тако неке ствари. С поштовањем.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
988vino
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #158 Poslato: 28. Jul 2019, 15:02:48 » |
|
Pozdrav svima... Procitao sam temu, mnogo sto sta tek treba da se cita Naime, prosle godine moj otac je napravio oko 200L kupinovog vina iz naseg vocnjaka u jednom selu u blizini Blaca, kad sam ga prvi put probao rekao sam sebi "to je to, ovo moras da napravis u vecoj kolicini" I tako odlucih da ga napravim ove godine... Imam zelju da to bude upakovano u flasu, sa lepom etietom, zatvaracem, sa ukusom najmanje kao prosle godine i da proizvedem oko 1000L... E sad, moj otac ga je pravio na slican nacin kao sto je to uradio Dalbor Gajic, i ja sam jako zadovoljan kvalitetom, a i ljudi koji su ga probali. Da smo imali 1000L prodali bi sve bez problema. U kacu se ubaci red kupina pa red secera(30%), kupine odu na povrsinu, pretakanje nakon 3 nedelje, ostavi se da odstoji i na kraju ide u flase. Vino koje smo dobili je slatkasto i veoma pitko, nisam dodavao ni vode ni vinobrana. Upravo to i jeste moje pitanje... Iz teksta vidite da sam totalni amater, pa bi prvenstveno Dalibora Gajica pitao za ceo recept jer pravimo slicno vino, ali naravno svaki savet je dobro dosao... Voleo bih da mi neko napise recept za pravljenje vina ali na nacin kao sto sam ga do sad pravio, bez muljanja voca i slicno. Izmerio bih nivo secera u vinu, ali ne znam kako se odredjuje procenat secera koji bi trebalo da ubacim nakon toga da bi vino bilo blago(srednje ) slatko ? Koliko vinobrana ? Pozdrav Vinari...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #159 Poslato: 28. Jul 2019, 22:52:46 » |
|
Hajde pročitaj prvo ovo pa ako ti bude zanimljivo potavit ću ti i link do nešto detaljnijeg pisanja o voćnim vinima. https://gospodarski.hr/nekategorizirano/prilog-broja-vocna-vina/Nakon toga možeš i pitati za ono što ti bude nejasno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Далибор Гајић
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 33
|
|
« Odgovor #160 Poslato: 29. Jul 2019, 11:12:36 » |
|
Поздрав људи, 988вино, рецепт је исти како сам сконтао, ја само купине муљам и мешам са шећером ради бољег искоришћавања. То ред купина па ред шећера ми није логично, ако не муљаш остане сока у плоду... А шећер одређујеш тако што кад купине измуљаш, процедиш мошт и онда у тај процеђени сок ставиш мерач за шећер који купиш у локалној апотеци... ништа компликовано Ако желиш да добијеш слатко вино додај 30-33 посто шећера, са 25 посто ћеш добити тек тек слатко вино.. Винобран додајеш на 100 литара 5-12 грама, у зависности од ситуације Поздрав
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Red
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #161 Poslato: 29. Jul 2019, 14:15:59 » |
|
Ja bih zamolio Bistricu za link o vocnim vinima,nadam se da ima i za malinu......pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #162 Poslato: 29. Jul 2019, 20:16:30 » |
|
Ma normalno da može. Postavit ću prilično kvalitetan priručnik za voćna vina, u kućnim uslovima, a probat ću iskopati i nešto "konkretnije" za vino od maline.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
988vino
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #163 Poslato: 30. Jul 2019, 19:06:39 » |
|
Hvala na odovoru...
|