alambik
|
|
« Odgovor #30 Poslato: 04. Septembar 2009, 10:58:54 » |
|
Да, и онда остаје још питање киселина. Ја сам правио купиново вино од дивљих купина пре неких 6-7 година, први и једини пут. Једини, не зато што је вино било лоше (напротив, било је одлично!) него зато што сам за 10-ак килограма купина, на брање, потрошио неколико сати времена! нажалост нисам водио лог па сад не знам више које су биле вредности али се сећам да сам од 1 кг поставио више од 2 литре и да су тек тад киселине биле добре. ово значи да су килине у соку биле бар 20 грама по литри! Истина, квалитет купине се може јако разликовати и ја нећу да кажем да је и ваша купина толико кисела, али бисте свакако морали проверити киселине. Ако су и код вас високе мораћете их снизити. међутим, по правилнику за воћна вина дозвољено снижавање је до максимално 3 грама по литри. Ово значи, ако су вама киселине, као што су биле и мени, око 20 грама, да није могуће направити квалитетно купиново вино, а по правилнику, без разређивања купиновог сока водом.
И да додам овде: Ја сам своје овогодишње вино од црвене рибизле оточио и почели само да га пијемо! Наиме, оточио сам 34 литре (пун стаклени балон те величине) бистрог вина, и још десетак литара у којем ми је, приликом претакања, повукло мало и талога, па сам тих 10 литара оставио на ново таложење, али постало је бистро већ након 7 дана, па сад помало одгоре, извлачимо га на гуму и пијемо. Поново је одлично! Леп, лаган, млад роѕе. Ја га зовем бужуле зато што га треба попити док не остари. Значи чим се избистри одмах навалити на њега. Има јако леп буке на зрелу црвену рибизлу!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 52
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #31 Poslato: 05. Septembar 2009, 16:13:49 » |
|
Iskren da budem ja ove godine idem u malo vecu proizvodnju, negde se nadam oko 300 buteljki vina sa staklenom ambalazom, pampurom, kapicom i etiketom.
Ovih godina sam pravio vino iz plodova divlje kupine bez dodatka vode.
Vino je bilo (po oceni svih koji su ga probali) lepo. Oni koji nepiju su se zalili da je mnogo "jako". Ali ljudi koji redovno piju vino nisu imali zamerki.
Veci deo vrenja se odigrava u bocama na kontrolisanoj temperaturi i na tamnom mestu.
Nadam se da ce i ove godine ispasti kao i proslih godina.
Ponavljam da sam pionir u ovome. Cime ste merili kiselinu u siri ili vinu.
|
|
|
Sačuvana
|
U Kupinovom vinu je istina i zdravlje!!!
|
|
|
dadoxxl
Mlađi član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #32 Poslato: 15. Septembar 2009, 23:25:22 » |
|
Vidim da se niko ne javlja u vezi kupinova vina.Hajde malo recite nesto vise o tome ,kako je kod koga ispalo.Moje je bilo slatkasto,a sada je malo kiselije,da li je to prirodno ili treba nesto da poduzimam u vezi toga...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #33 Poslato: 20. Septembar 2009, 14:29:29 » |
|
Evo novih podataka o mojoj proizvodnji kupinovog vina. Skoro sam realizovao prvo istakanje vina od komine i dobio ukupno 196 litara vina od ukupno umuljanih 320 kg divljih kupina. Merio sam Vinomerom i pokazuje 5% alkohola i oko 13% secera.
Sada dalje se fermentacija odvija u bocama i to tece po planu na temperaturi ispod 20 stepeni na tamnom mestu.
Videcemo sta ce da ispadne na kraju.
Povremeno kontrolisem sadrzaj alkohola i planiram da jacina vina na kraju bude 9,5% alkohola.
Niko mi ne odgovori kako se mere kiseline u vinu!
Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dadoxxl
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #34 Poslato: 20. Septembar 2009, 16:09:00 » |
|
Ja sam svoje nosio na analizu,gdje je utvrdjeno da je kiselima 10,4,tako da mi je gospodja rekla da ga donesem za 20 dana na ponovnu analizu,ali svega.Dragisa gdje si kupio vinomjer koji mjeri alkohol i secere u vinu?Nisam zadovoljan ovolikom kiselinom,ali kako mi rece ova gospodja za sve ima lijeka.Ja sam to prvi put radio i onako od oka,pa su sada nastupili problemi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #35 Poslato: 20. Septembar 2009, 16:42:59 » |
|
Niko mi ne odgovori kako se mere kiseline u vinu!
Volumetrijskom analizom tj. titracijom. Uzorak vina titrises rastvorom baze do neutralne reakcije. Koncentracija baze ti je poznata pa iz utroska baze izracunas sadrzaj kiselina u uzorku. Nadji neku laboratoriju u blizini pa neka ti odrade analizu ili nabavi "prirucni" komplet za orjentaciono odredjivanje sadrzaja kiselina u vinu. Pisali smo o tim kompletima ali sam zaboravio u kojim temama...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #36 Poslato: 22. Septembar 2009, 17:13:44 » |
|
Postojale su 3 teme o kupinovom vinu i sada su sve spojene u jednu.... Molim clanove da pre otvaranja nove teme provere da li vec postoji slicna tema! Ako postoji onda nema potrebe da se otvara jos jedna....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dadoxxl
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #37 Poslato: 07. Oktobar 2009, 22:04:21 » |
|
Kakva su ispala vina od kupina,ima li ko da je poceo sa prodajom ovogodisnjeg vina,te kakve su cijene?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #38 Poslato: 14. Oktobar 2009, 17:02:06 » |
|
kada se nepojačava kupinov kljuk sa šećereom, svi veliki proizvođači kupinovog vina ga pojačavaju najčešće sa vinskim destilatom, a ređe sa etil alkoholom (96%). (morao sam da vam odam i tu tajnu), da nemate iluzija da će ostati stabilno i lepo na ukusu bez dodatka šećera ili alkohola.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Dragisa
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #39 Poslato: 23. Oktobar 2009, 17:17:01 » |
|
I napokon gotovo je vino od divljih kupina. Sva ocekivanja su ispunjena. Vino je jacine oko 9,5% i ima secera izmedju 4-5%. Merio sam vinomerom na temperaturi od 20 stepeni.
O kvalitetu konacan sud ce dati potrosaci.
Ako nekog interesuje kako izgleda flasa i etikete neka mi posalje email, pa cu poslati.
Takodje ako nekog interesuje kupovina vina neka se javi.
Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisa
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #40 Poslato: 05. Novembar 2009, 17:18:01 » |
|
Napokon vino je gotovo. Nazalost slabo se snalazim sa ubacivanjem slika pa ne mogu da ubacim fotografije flasa.
Nek mi neko objasni kako se ubacaju slike.
Sto se tice vina ispunilo je moja ocekivanja.
Secer je ostao oko 5 %, a alkohol oko 9,5%.
kada se pije deluje po malo slatkasto, ali se oseca jacina, i blago greje grlo i zeludac.
Ko zeli da eventualno nabavi moje vino neka me kontaktira na moj email.
Veliki pozdrav.
Cim saznam kako se ubacuju slike eto slika flasa vina od plodova divlje kupine.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #41 Poslato: 05. Novembar 2009, 18:08:32 » |
|
Dragisha, ovde je upustvo za ubacivanje fotografija http://www.sveovinu.com/index.php/topic,336.0.html
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
Dragisa
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #42 Poslato: 08. Novembar 2009, 16:48:31 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Orcka
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #43 Poslato: 15. Avgust 2010, 08:14:45 » |
|
Kakva je situacija ove godine?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dadoxxl
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #44 Poslato: 15. Avgust 2010, 12:39:13 » |
|
Kakva je situacija ove godine?
Prije par dana sam spremio 100 kg kupina i cekam 21 dan da otocim.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|