grujini
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #60 Poslato: 16. Novembar 2016, 18:03:47 » |
|
Pozdrav narode novi sam ovde i imam jedno pitanje. Uzeo sam reznice sredinom oktobra nakon sto je palo lisce,stavio ih u vodu prvo sa vrbom par dana i onda ih stavio u pijesak pomjesan sa malo zemlje,drzim to u hodniku,veoma je toplo. e sad me zanima da li ce se to oziliti ??
Sve si dobro uradio osim što si reznice trebao uzeti polovinom marta, držati ih u vodi nekoliko dana i zasatiti na stalno mesto i napraviti humku. Reznice se sade na proleće, a ne u jesen .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gunja77
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #61 Poslato: 16. Novembar 2016, 19:21:34 » |
|
Znam,ali cuo sam da moze i sada a neko je i ovde pisao o tome ako se ne varam pa me zanimaju iskustva dali je neko uspijo !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #62 Poslato: 18. Novembar 2016, 00:02:02 » |
|
Reznice možeš uzeti i sada, ali da bi ih utrapio za proleće. Nisam čuo da je neko ožiljavao reznice na jesen, mora da si nešto pogrešno shvatio. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
Gunja77
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #63 Poslato: 27. Decembar 2016, 22:14:35 » |
|
Pozdrav narode hocu da vas pitam jos nesto,pisao sam vec da sam stavio reznice krajem okt. pocele su izbacuju pupove,hocu da napomen da se nalaze u kuci,veoma tolom mjestu,zalivam ih redovno sa vodom u kojoj se nalazi vrba,e sad hocu da me posavjetujete sta dalje ?? pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #64 Poslato: 28. Decembar 2016, 18:21:31 » |
|
Teško da će te neko posvetovati, jer se to ne radi tako, možda i može, videćeš !
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 59
|
|
« Odgovor #65 Poslato: 28. Decembar 2016, 18:32:02 » |
|
ja reznice stavljam u trap u decembru pa sledeceg oktobra rasadjujem oziljene. probao sam i u februaru trapljenje pa rasad na jesen. slicni su rezultati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gunja77
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #66 Poslato: 28. Decembar 2016, 20:29:23 » |
|
znam i ja da niko ne radi,al ja sam probao i iskreno nisam ocekivao da ce pupovi pojaviti,medjutim pojavili su se,sta vi mislite dal li ce se oziliti ili ce uvenuti ??
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #67 Poslato: 29. Decembar 2016, 21:34:45 » |
|
ako je dovoljno toplo nece uvenuti.treba ih staviti u podrum na hladnije mesto
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gunja77
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #68 Poslato: 29. Decembar 2016, 21:54:17 » |
|
a neko djubrivo dodati sta mislis ??
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peceni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #69 Poslato: 30. Decembar 2016, 17:07:01 » |
|
mislim da ti djubrivo pomaze tek kad presadis oziljene. pogledaj na YouTube kalemari zatrpavaju u pesak
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gunja77
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #70 Poslato: 30. Decembar 2016, 17:17:26 » |
|
mislim da cu ostaviti ovako,pa cu vidjeti sta ce se desiti,jer ovo je pokusaj samo pa ako uspe uspe ako ne nista,iskreno nisam ocekivao uopste da ce pupovi krenuti !!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
grujini
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #71 Poslato: 30. Decembar 2016, 17:51:15 » |
|
Pupoljci su krenuli, pod dejstvom toplote jer su pomislili da je došlo proleće. Kako do proleća i vremena kad pupoljci kreću u prirodi ima još tri meseca do kada ćeš reznice posaditi na stalno mesto, mislim da će do tada neće izdržati i inprovizovanim uslovima. Ako i izdrže tri meseca recimo u idealnom stakleniku i presadiš ih na stalno mesto gde će prolećne temperature naroćito noćne biti niže od 10 stepni kad su svakako veliki stres za sve biljke kojima je vegetacija veoma odmakla, kao recimo što je vegetacija u julu mesecu. Probaj eto malo eksperimentiati, ali u svakom slučaju ako baš želiš reznice zasaditi, uzmi na proleće orezanu lozu koju svakako vinogradari odbacuju, oreži na 40 cm dužune i drži 7-8 dana u vodi i zasadi na stalno mesto uz obaveznu humku. Inače koliko komada reznica imaš što su sad krenule?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gunja77
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #72 Poslato: 30. Decembar 2016, 18:17:29 » |
|
Vidjet cemo sta ce da bude,nisam puno ih stavio 25 komada,oko 15 ih vec ima sa izbijenim pupom,pocinje list da se formira e sad zasto mislis da nece izdrzati do proljeca??
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvetanovicmarjan
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #73 Poslato: 28. Februar 2018, 21:54:20 » |
|
Pupoljci su krenuli, pod dejstvom toplote jer su pomislili da je došlo proleće. Kako do proleća i vremena kad pupoljci kreću u prirodi ima još tri meseca do kada ćeš reznice posaditi na stalno mesto, mislim da će do tada neće izdržati i inprovizovanim uslovima. Ako i izdrže tri meseca recimo u idealnom stakleniku i presadiš ih na stalno mesto gde će prolećne temperature naroćito noćne biti niže od 10 stepni kad su svakako veliki stres za sve biljke kojima je vegetacija veoma odmakla, kao recimo što je vegetacija u julu mesecu. Probaj eto malo eksperimentiati, ali u svakom slučaju ako baš želiš reznice zasaditi, uzmi na proleće orezanu lozu koju svakako vinogradari odbacuju, oreži na 40 cm dužune i drži 7-8 dana u vodi i zasadi na stalno mesto uz obaveznu humku. Inače koliko komada reznica imaš što su sad krenule?
Ako može malo pojašnjenje, za "uzmi na proleće orezanu lozu koju svakako vinogradari odbacuju, oreži na 40 cm dužune i drži 7-8 dana u vodi i zasadi na stalno mesto uz obaveznu humku." Ako se primer reznice uzmu sada u martu, primer oko 10.03.2018 i primeni se "oreži na 40 cm dužine i drži 7-8 dana u vodi", da li se ovog proleća sade, primer sadnja da bude 15.04.2018. Da li je to izvodljivo?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pbabic
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #74 Poslato: 28. Februar 2018, 23:26:58 » |
|
Da. Izvodivo je... Evo kako pripremiti reznice...Pročitati pojašnjenje... https://m.youtube.com/watch?v=idPUJr02MiY
|
|
|
Sačuvana
|
Ludi ratuju, a pametni vino piju!
|
|
|
|