Simpos
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Poslato: 16. Oktobar 2008, 11:33:28 » |
|
Zdravo svima! Crno i belo vino su mi zavrsili sa vrenjem i odliveni su iz buradi.Razmisljam da ih ojacam malo u alkoholu. Mogu li im dodati samo neku malu kolicinu secera, pa da se pokrene vrenje ili je to tesko izvesti sada? Kakav je secer Dextroza(grozdjani secer pise na njemu), da li je to neki secer od grozdja i kakav je on za dosladjivanje mosta ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 16. Oktobar 2008, 12:58:55 » |
|
Pozdrav Simpos, dobrodosao na forum  Nedavno se pisalo o pojacavanju vina sto se alkohola tice... Uglavnom, ako je fermentacija zavrsena, a kazes da jeste, dodavanje secera je iskljuceno. Imas druge opcije a to su da kupaziras tvoje vino sa drugim vinom koje ima vise alkohola ili da u tvoje vino dodas vinski destilat... Dekstroza ili D-Glukoza se dobija hidrolizom skroba i kvasci je mogu previrati ali ne znam koje su prednosti/nedostaci kada se koristi za dosladjivanje mosta...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 16. Oktobar 2008, 13:50:09 » |
|
Ovo što je dioda napisao jeste tačno, ali ja sam dodao 3 kg šećera u vino jer je bilo slabo i ponovo je pošelo da vri. možda zbog ovih visokih temperatura. Ovo je moj primer što znači da ne mora biti i pravilo. Ja sam rizikovao i ispplatilo se, valjda.
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 16. Oktobar 2008, 13:58:37 » |
|
Pa to bas nije praksa ali ajde  Osim ova dva nacina koja sam pomenuo postoji i treci koji je komplikovaniji a to je zamrzavanje vina. Odvoji se led koji je uglavnom voda i na taj nacin se dobija koncentrovanije vino.. Na koju kolicinu vina si dodao ta 3 kg secera? Jesi li siguran da ces podici alkohol na zeljenu jacinu? Od ta 3 kg secera ce, pod uslovom da sav secer prevri u alkohol, nastati 1,77 litara alkohola...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 16. Oktobar 2008, 14:04:26 » |
|
Na 80 litara vina. Ma nisam siguran ali kada sam posle par dana probao vino imalo je lepši ukus. Ovo naravno nije zasnovao na naučnoj osnovi, već je sve ovo subjektivno. naravno možda je to samo moja iluzija, s obzirom da je vino moje, po principu "Svaki ciga svoga konja hvali". No barem sam pokušao.
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 16. Oktobar 2008, 16:29:38 » |
|
Posto si dodao 3 kg secera na 80 litara vina to znaci da ces sadrzaj alkohola podici za 2,21 % volumnih (pod uslovom da prevre sav secer). Ako si u vinu imao npr. 8 % vol sada ces imati 10,2 % vol. Sa druge strane pojma nemam sta se desava kada se ponovo pokrene fermentacija u vinu... Ja korekciju secera odradim odmah nakon muljanja pa kasnije nemam problema 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Simpos
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 16. Oktobar 2008, 19:47:19 » |
|
Znaci moglo bi se mozda pokrenuti vrenje, ako bi ubacio secer. Vinski destilat je rakija napravljena od vina? Kako ide to sa zamrzavanjem vina, da li to smeta aromi ili necemu drugom u vinu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Moca
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 16. Oktobar 2008, 20:17:20 » |
|
nov sam u ovome pa se slabo snalazim oko slanja i primanja poruka ali bice ok. izmuljao sam grozdje i odmah posle muljanja stavio vinobran 10gr.na 100L.medjutim vrenje je stalo. Citajuci po forumu,trebalo bi da stavim kvasac da bi to krenulo,pa pitam da li je to ok. Ps. Na slici nije limun nego kruska,hahaha bas je dobra slika.Unapred hvala.Sve pohvale za sajt,odlican je.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 16. Oktobar 2008, 21:19:23 » |
|
Dodaj kvasce i krenuce pod uslovom da temperatura nije niza od od 15 stepeni... Imas tu na forumu kako se aktiviraju kvasci pre nego sto ih dodas, ako ne nadjes javi pa cu ti pojasniti ukratko... PS obrisacu ti post na temi o postavljanju slika, ne spada u tu temu a i ovde si postavio isto pitanje  Ako se slabo snalazis na forumu klikni na "Pomoc" i dobices osnovna uputstva.. Hvala za pohvale!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Simpos
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 19. Oktobar 2008, 21:55:22 » |
|
Kako se vino zamrzne, samo se stavi u zamrzivac i posle par dana se istoci ono sto nije zaledilo ? Ostaju li neke posledice na vino, na aromu, miris ...? Vinski destilat, je rakija napravljena od vina, moze li to da se kupi negde ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Peđa
Gost
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 23. Oktobar 2008, 01:06:06 » |
|
Teško da na ovako visokim temperaturama vreme može potpuno da stane. Verovatno je završeno burno vrenje, pa je preško u tiho, a to pokušaj da čuješ, ili da primetiš blago strujanje na vrhu. Ako je, slučajno, totalno stalo vrenje, zagrej 10% vina na temperaturu od oko 70 C. (dok ne počne da struji), pa ga dodaj u buri i izmešaj. Tako ćeš ponovo pokrenuti vrenje.
Zamrzavanje vina radi povećanja % alkohola je vrlo nepopularno, i ne bih ti to preporučio. time narušavaš i ostale odnose. Kiselina-neprevreli šećer-suva materija. naravno, posle zaleđivanja, vino će ti se opet zamutiti, jer će se obrazovati lanci belančevina, pa ćeš morati opet da ga bistriš Bentonitom. Najbolji "lek" za popravku % alkohola je kupažiranje.
P.S. ako je u pitanju mala količina, ne brini, popiće se. Jedno lako vino, sa voćnom aromom i malim % alkohola, možeš koristiti u svakoj prilici.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nemoguce111
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 20. Jul 2009, 22:41:16 » |
|
Pozdrav svima,
zanima me da li bih mogao i na koji nacin da zapocnem novu alkoholnu fermentaciju? U pitanju je crno vino napravljeno od 80% "frankovke" i 20% "game". Dodavan je secer ali verujte mi da se ne secam merenih vrednosti. Mislim da je podrum u kome je vrsena fermentacija bio dosta hladan tokom zime, i da je zbog toga ostalo secera u vinu. Kako da taj preostali secer pretvorim u alkohol i da izgubim taj slatkast osecaj dok se vino konzumira?
Ziveli!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 73
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 21. Jul 2009, 07:40:36 » |
|
Da bi resio ovaj problem morao bi izvrsiti analizu vina. Mora se znati koliko vino ima alkohola (sto ce odrediti koji kvasac da koristis), koliko ima ukupnih kiselina ( dace ti odgovor dali vino previrati ili je dovoljno povecati kiseline) i kolicinu sumpordioksida ( dobices odgovor dali je moguce ponovo previrati vino). Bez ovakve analize ne bi se trebalo upustati u popravku vina.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 21. Jul 2009, 17:12:03 » |
|
I pošto je Vladan to lepo odgovorio, ja ću da dopunim sa jednim kratkim dodatkom. I sve to da uradiš i analize pokažu mogućnost dofermentacije, imaćeš velikih muka da to sve ponovo krene, jer moraš nabaviti kvasac koji može da fermentira u prisustvu veće količine alkohola, a sam proces dofermentacije traje i preko tri meseca. I još nosi rizik da krene i kišeljinje, zato neka ide potrošnja tog vina kavo i jeste, a sledeću berbu kontroliši procenat šećera.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
nemoguce111
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 21. Jul 2009, 19:20:13 » |
|
Znaci nista ne dirati i ostaviti ga takvo kakvo je. I naravno sto pre isprazniti bure za sledecu turu Zenski pol ga obozava bas zbog te slatke zice...  Hvala ljudi u svakom slucaju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|