11. Novembar 2024, 18:53:50 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija, praktični priručnik–na osnovu iskustva i znanja forumaša  (Pročitano 44493 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Poslato: 19. Decembar 2011, 12:51:50 »

Citat
http://www.sveovinu.com

Nije baš klasična literatura ali jeste zapisana živa riječ iz koje se može puno toga naučiti, i još dodatno nudi mogućnost pojašnjenja i otklanjanja svih nedoumica.
Predlažem da se sistematizuju "zapisane žive reči" kako reče Bistrica. Neznam dali je bilo ranije ovakvih predloga ali mislim da je došao trenutak posle četiri godine postojanja i fascinantne statistike
http://www.sveovinu.com/index.php?action=stats
Praktični saveti, stručni saveti, tradicija, teorije, diskusije, dogodovštine, nagrade, priče uspešnih forumaša, ideje... Zamislite sve to na jednom mestu
Peta jubilarna godina neka bude godina foruma Sve o vinu.com
Ovo je ideja koja verujem čuči u svakom od nas.
Administrator, urednici, forumaši, dajte svoje mišljenje.

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 19. Decembar 2011, 19:56:59 »

Citat
Predlažem da se sistematizuju "zapisane žive reči"...
Na koji način misliš da bi to trebalo sistematizovati?
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #2 Poslato: 19. Decembar 2011, 20:37:56 »

Kako?
Kroz brošuru, priručnik, skriptu, a zašto ne reći i KNJIGU o rakiji.
Kako god nazvali tu "sitematizaciju zapisane žive reči" to bi bilo nešto novo što se tiče rakiske literature, koje priznaćeš i nema puno ili je nedostupna većini. Bila bi orginalana i potvrđena u praksi kroz primere članova foruma.
Ozbiljna je priča i zahteva ozbiljnu analizu i pripremu, naravno ako sama ideja naiđe na odobravanje većine forumaša.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 21. Decembar 2011, 10:01:04 »

Ideja je dobra, ali je to ogroman posao, a ima još mnogo toga nedorečenog.
Nisam siguran ni da bi timski rad ovako na „daljinu“ išao baš bez problema...

Jednostavnije rečeno, ne znam šta da ti kažem.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #4 Poslato: 21. Decembar 2011, 10:04:15 »

Da je ogroman posao to znam, da ima nedorečenog-dorećićemo.
Ekipa će biti izabarana od ljudi koji žele sarađivati na ovom projektu. Svako će imati svoja zaduženja ( neko tehnička, neko stučna, neko marketiška... )
Uspeh je zagarantovan. Ljudi neće da čitaju Nikićevića, Teševića, Jovića, ali NAS hoće jer smo mi ti koji radimo, sadimo, zaštićujemo, pečemo i volimo rakiju.
Znaš ono svi su najpametniji, moja rakija je nabolja, ja najbolje to radim, ko ima bolju od moje... E mi sistematizujemo njihova znanja i NEZNANJA narodski objašnjeno i lako čitljivo. Naravno tehnološki ispravno, naučno i praktično dokazano, da naši čitaoci ipak shvate ozbiljnost postupka pečenja rakije i da imaju nešto što će im uvek biti uz kazan i rakiju
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #5 Poslato: 21. Decembar 2011, 10:16:51 »

Izgleda da si dobro zagrizao u ovu ideju.
Nemam ništa protiv da se priključim.
Predlažem da probamo provjeriti zainteresovanost, pa ćemo vidjeti da li ide.

Pošto si inicijator ove ideje, reci naziv posebne teme koju ću naknadno otvoriti i smjestiti ove dosadašnje poruke.
Sačuvana

crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 21. Decembar 2011, 11:16:31 »

Da je ogroman posao to znam, da ima nedorečenog-dorećićemo.
Ekipa će biti izabarana od ljudi koji žele sarađivati na ovom projektu. Svako će imati svoja zaduženja ( neko tehnička, neko stučna, neko marketiška... )
Uspeh je zagarantovan. Ljudi neće da čitaju Nikićevića, Teševića, Jovića, ali NAS hoće jer smo mi ti koji radimo, sadimo, zaštićujemo, pečemo i volimo rakiju.
Znaš ono svi su najpametniji, moja rakija je nabolja, ja najbolje to radim, ko ima bolju od moje... E mi sistematizujemo njihova znanja i NEZNANJA narodski objašnjeno i lako čitljivo. Naravno tehnološki ispravno, naučno i praktično dokazano, da naši čitaoci ipak shvate ozbiljnost postupka pečenja rakije i da imaju nešto što će im uvek biti uz kazan i rakiju

Slazem se, dosta  je bre vise da neki koji njivu nisu videli pricaju o poljoprivredi , hrani i vinu!
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #7 Poslato: 21. Decembar 2011, 11:55:15 »

Dobrodošao u ekipu crnitrne
Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #8 Poslato: 21. Decembar 2011, 18:22:58 »

Kao nekad deki, bistrica, P. spinosa i Elvis
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #9 Poslato: 21. Decembar 2011, 18:30:26 »

Kratkoglavi brate Thumb Thumb Thumb
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #10 Poslato: 21. Decembar 2011, 18:51:13 »

Deki i ja smo razmijenili dosta PP-a u kratko vrijeme od otvaranja ove teme. Pokušat ću malo pojasniti šta su nam ovdje želje i namjere. Ne postoje recepti za pravljenje rakije, ali postoje dobra usmjerenja, objašnjenja i preporuke, kojima ovaj forum obiluje. Već su se javljala mišljenja kako bi neke bitnije stvari trebalo izdvojiti i učiniti da budu vidljivije, jednostavno razumljive i lakše dostupne. Na ovoj temi svi imaju priliku dati svoj doprinos kroz uključivanje u kreiranje i pisanje takvih stranica, ili kroz sugestiju, potrebu ili želju da pročitaju ono što im se čini najvažnijim kod pravljenja rakije, podizanju i zašiti voćnjaka do opštih tema vezanih za rakiju i oko rakije a koje zanimaju nas forumaše. Da li će ovo sve dobiti samo elektronski, štampani ili oba oblika, vidjet ćemo u zavisnosti od odziva i zainteresovanosti, kao i od samog koncepta i sadržaja koji na kraju bude i konačno formiran. Ako bude volje za ovako nečim možda otvorimo i poseban podforum sa formiranim i zaključanim odjeljcima, koji se po potrebi i prijedlozima mogu dopunjavati, ionako za diskusiju i pitanja imamo sve druge teme na forumu. Ovo je samo jedna od opcija.

Dakle, tri pitanja i poziv za aktivno učešće svim forumašima.
Prvo, šta mislite o ovoj ideji i da li je uopšte potrebno tako nešto na forumu.
Drugo, da li želite da aktivno učestvujete u kreiranju i eventualnom dodatnom pisanju na ovom „materijalu“.
Treće, šta bi ste i kako voljeli da ovdje pročitate, a tiče se pravljenja rakije i svega onoga što je za nju vezano.  

Deki i bistrica.

P.S. Ako i ne dođe do potpune realizacije, bar smo iznijeli neka razmišljanja i družili se.
Sačuvana

Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #11 Poslato: 21. Decembar 2011, 21:27:45 »

Da
Da
Sve što vredi
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #12 Poslato: 21. Decembar 2011, 23:57:32 »

Lepa i korisna ideja, da se i ja pridružim sa deklarativno DA.Zamisao o zbiru tema pod tema, velikih i malih pitanja kroz već postavljene teme i dobivene pisane odgovore sa svom pratećom problematikom i dilemama. Najvažnija je postavke same knjige (uslovno). Uvod, opšte teme, problematika proizvodnje, otkalanjanje dobivenih ili napravljenih grešaka, unapredjenje proizvodnje kroz praćenje i primenu savremenih tehničkih i tehnoloških saznanja uz poštovanje prirodnih zakonitosti tehnologije, primena i poštovanje tradicionalnog učešća nekih tehnoloških postupaka a u cilju očuvanja idenditeta tradicionalnog proizvoda..... i tu ću da zastanem.
Mnogo posla, najmanje jedna godina timskog rada, ako hoćemo da to odradimo u stilu ovog foruma Sveovinu.
I jedna mala digresija: Ako to sve odradimo kako treba, mislim da će mnogi "poljoprivredni učenjaci" (oni koji više poznaju slovo "P" nego poljoprivredu), poželeti da obuju seljački opanak i vide šta je to o čemu mi ovde pišemo, a još više volimo praktično.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #13 Poslato: 22. Decembar 2011, 07:37:00 »

Velika pohvala i podrska za ovakvu idejuI sa mojim skromnim znanjem pridruzujem se .Veliki pozdrav
Sačuvana
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 22. Decembar 2011, 17:30:15 »

Takvu knjigu bih voleo da imam u licnoj biblioteci....mogao bih vam pomoci jedino da svima koje znam preporucujem tu knjigu koju ce te tek napisati.
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.027 sekundi sa 21 upita.