Simpos
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Poslato: 16. Oktobar 2008, 11:41:04 » |
|
Koje lekovite trave su napozeljnije da se stave u rakiju pre pecenja rakija? Cuo sam dan ranije da se stave neke trave, pa da bude posle kao travarica, ali da ne bude preterano jak smek na te trave koje su dodate, nego onako lepa rakija bude sa veoma blagom aromom trava. Kakve trave stavljate?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 16. Oktobar 2008, 13:03:01 » |
|
Ja sam mislio da se trave stavljaju u gotovu rakiju odnosno nakon pecenja 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Simpos
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 16. Oktobar 2008, 19:51:15 » |
|
Da, mogu se stavljati posle pecenja u gotovu rakiju, sto se najcesce i radi, ali moze i ovako pre sam destilacije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 16. Oktobar 2008, 21:22:07 » |
|
To ce Peca detaljnije, on je expert za te stvari 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Simpos
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 19. Oktobar 2008, 21:58:59 » |
|
Kako praviti Lincuru i Kleku, koliko ide grama biljke na litar rakije i koliko vremena treba da odstoji ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 66
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 11. Novembar 2008, 17:46:27 » |
|
Novo pitanje: Mogu li se u rakiju (ili lozu) stavljati biljni ekstrakti umesto listova odnosno korenja bilja? I gde se ti biljni ekstrakti mogu kupiti? I da li su to original biljni ekstrakti ili su to hemikalije sa ukusom tog bilja? ne verujem da se ozbiljniji proizvodjaci zabavljaju sa listovima bilja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 12. Novembar 2008, 22:54:56 » |
|
Novo pitanje: Mogu li se u rakiju (ili lozu) stavljati biljni ekstrakti umesto listova odnosno korenja bilja? I gde se ti biljni ekstrakti mogu kupiti? I da li su to original biljni ekstrakti ili su to hemikalije sa ukusom tog bilja? ne verujem da se ozbiljniji proizvodjaci zabavljaju sa listovima bilja.
Lepo si na kraju rekao a u vezi ekstrakta biljaka i stavljanja istih u rakiju. Nisam siguran da je ekstrakt po svom sastavu sto-posto prirodan, i zato ne treba eksperimentisati, pogotovu što su oni usmereni u sasvim druge namene a ne kao začini za alkoholna pića.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 18. Novembar 2008, 09:57:31 » |
|
Већ је речено да се травке најчешће стављају у ракију, то јест мацерирају се без додатне дестилације, али има и примера да се после мацерације још једном дестилира. Најбољи пример за ово је култно пиће у Фризији (па онда и целој Холандији) које се зове беренбургер. Амстердамски апотекар из 19. века, доктор Беренбургер, сакупио је, неки кажу преко 70 разних трава, осушио их, и потопио у алкохол. Тако је добио лековиту водицу за разне болести која је касније, по њему, једноставно названа беренбургер. До пре 20-30 година у холандским кафанама било је уобичајено да се беренбургер прави директно за шанком. Дакле, кад наручите беренбургер конобар успе у чашу шпирита и онда, као да прави чај, тури врећицу беренбургер травки у њега. Након пар минута пиће је готово. Међутим, најбољи, и најскупљи беренбургери добијају се мацерацијом тих трава у алкохолу 6-7 недеља. Ако тад пробамо алкохол он скоро није за пити колико је горак, али и прејак на мирису у сваком другом погледу (јасно, разлика између неколико минута мацерације и неколико недеља је очигледна). Међутим, кад се сада тај беренбургер дестилише, па се стави на једно годину дана зрења у храстово буре, добија се заиста божанско пиће.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 66
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 18. Novembar 2008, 19:18:56 » |
|
Shvatio sam sustinu oko rakija travarica. Za pocetak sam resio da obavim mali eksperiment. U 6 flasa sam stavio razlicite smese raznih lekovitih i (ili) mirisljavih biljki postujuci neke stare recepte za koje sam nekada davno cuo od rodjaka i predaka. Drzacu to na suncanom mesto oko 4 nedelje i posle toga cu da isprobam rezultate. Planiram da jednu od tih kombinacija usvojim i "brendiram".
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gaga
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 16. Januar 2009, 18:16:13 » |
|
Travke za rakilu. Ja sam s prijateljem proslog leta zapoceo jedan opsezan experiment, pa reko da podelim s vama. Napravili smo negde oko 25-26 uzoraka sa raznim travama. Prvo smo mesali sve trave za koje smo mislili da idu i tako pravili nase travarice. Neke su bile stvarno super a neke tihi uzas, bar za konzumiranje. Onda smo odlucili da u jabukovu prepecenicu (zato sto je obicno neutralnijeg mirisa i jaca od sljive) potapamo razno bilje, ali posebno. Ideja je da kad dobijemo tako izolovane extrakte to polako razblazujemo i prostudiramo arome koje se pojavljuju. Sledeci korak bi bio kupaza ili mixovanje raznih recepata za koje dobijemo ideju. Ako nesto ispadne dobro mogli bi da onda koristeci beleske napravimo koliko- toliko preciznu recepturu. Prva istrazivanja su vrlo interesantna. Osim klasike odnosno bilja za koje smo i ocekivali dobre rezultate ima i nekih prijatnih iznenedjenja. Klasika, to je gde sigurno dobijate dobre i uglavnom prepoznatljive rezultate; Bosiljak, Kantarion, Majcina Dusica, Pelin, Ruta, Kleka, Hajducka Trava. Vrlo prijatna iznenadjenja: Kamilica, Ruzmarin, Lavanda, Divlja Menta, Trnjina, Drenjina. ljuta papricica... Stavljali smo i desetak za koje i nisam bas siguran kako se zovu, akoje smo kupovali od travara kao cajeve za razne bolesti. Predpostavljam da smo na tragu da otkrijemo eliksir koji leci sve, u Srbiji, poznate bolest. Treba samo sve to dobro izmuckati. Istrazivao sam o nekim od tih biljaka i kazu da tu ima i nekih toksina itd, no necemo sad o tome. Inace od prijateljice koja je profa na Bio- hemiji ovde u Londonu sam cuo da 3-4 nedelje sasvim dovoljno a da 6-8 bedelja izvlaci apsolutno sve iz biljke. Tako su se valjda nekad pravili lekovi, posto je alkohol najbolji prirodni extraktor.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
podrum
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 16. Februar 2009, 13:28:49 » |
|
Po mom skromnom mišljenju, verovatno najbolja travarica sa ovih prostora je SANTE 27  (Podrum Živković). Loza sa 27 trava (ali stvarno 27 - bio ja u podrumu i video svojim očima). Meni je legla , a sve je stvar ukusa... 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko09
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 28. Septembar 2009, 12:03:41 » |
|
Trebao bih savjet. Želim napraviti blagu , negorku , zelenu travaricu i ne uspijevam . Razne sušene trave sam stavljao u komovicu , lozovaču i votku , ali dobijam razne gorkaste ( manje ili više ) okuse i razne nijanse smeđih boja . Da li tko ima recept za ono što pokušavam napraviti ? Hvala !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 28. Septembar 2009, 15:07:41 » |
|
Trebao bih savjet. Želim napraviti blagu , negorku , zelenu travaricu i ne uspijevam . Razne sušene trave sam stavljao u komovicu , lozovaču i votku , ali dobijam razne gorkaste ( manje ili više ) okuse i razne nijanse smeđih boja . Da li tko ima recept za ono što pokušavam napraviti ? Hvala !
http://video.about.com/beer/All-About-Green-Beer.htm Ovo je link gdje mozes pogledati cime Irci bojaju svoje pivo (zeleno pivo).Ako neznas Engleski (ide boja za hranu par kapi na jednu casu pive).Nadam se da ce ti pomoci.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
mrgud
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 02. Decembar 2009, 15:02:14 » |
|
Da li neko zna kako se pravi stomaklija.Koje se travke stavljaju u nju?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 02. Decembar 2009, 16:53:34 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|