Jako mi je drago vidjeti ovoliko uložene želje i truda kao što se vidi u ovoj situaciji sa kazanpasom. Nemam namjeru da nipodaštavam takve ljudske vrline i njihov rezultat. Drugačije rečeno iskreno mu upućujem sve čestitke i pohvale i mislim da ne smeta to malo samohvale. Ali bih se ovdje nadovezao na diodinu konstataciju, koja je samo data u obliku pitanja.
Nije mi jasni sta se postize ovim dodatkom?
Ovaj dodatak i nema nikakve svrhe jer dešava se samo djelimično povećanje koncentracije dobivenog destilata, što ako je samo sebi cilj ne predstavlja nikakav dobitak na kvaliteti. Logika preuzeta iz rada rektifikacione kolone u ovoj situaciji apsolutno nije primjenjiva. Upravo je to ono što sam govorio i milanu, a on ne želi da čuje.
Kazanpasa ide logikom rektifikacione kolone, da ako je rezultat procentualno jači destilat samim time smo dobili čistiji i bolji destilat.
Milan ide logikom rektifikacione kolone, da manji procenat polazne alkoholne smjese sa identičnim brojem podova i refluksom znači bolje razdvajanje komponenti na pojedinim podovima u destilaciji a time i čistiji i bolji destilat.
Obe logike su ispravne ali samo u situaciji kada se to dešava u potpunoj rektifikacionoj koloni.
Logika i postupak destilacije rektifikacione kolone je bitno drugačiji od logike i postupka destilacije u alambiku. Nijedan parcijalni segment (imitacija poda ili „deflegmator“) kao ni bilo koji bitan zaključak iz rada rektifikacione kolone se ne može adekvatno primijeniti na alambiku.
Takva logika primijenjena na alambiku sa ili bez bilo kojeg parcijalnog dodatka ne samo da ne proizvodi isti zaključak nego ima upravo suprotan i štetan efekat.
U prvom slučaju (kazanpasa) kod alambika nije bitno dobiti samo jači destilat kao krajnji produkt nego su važnije okolnosti njegovog nastanka a onda te okolnosti rezultiraju situacijom da jači destilat znači aromatičniji i kvalitetniji. Jer isti takav kratkotrajni efekat povećanja koncentracije destilata se može dobiti (kao i kod ove posude sa vodom) i povećanjem toplote zagrijavanja. U toj situaciji bi došlo do veće difuzije odnosno brzine kretanja molekula lakše isparljive komponente, to jest veće brzine isparavanja pare u čijem sastavu ima više alkohola. A to nam u konačnici zbog načina nastanka znači gubitak aroma, jer samo ravnomjerna i ujednačena destilacija znači njihov nastanak ili prelazak u rakiju.
U drugom slučaju (milan) logika destilacije u alambiku je da povećanje koncentracije alkohola u polaznoj smjesi u stvari znači sniženje temperaturnog raspona na kome se destilacija obavlja, što u konačnici znači omogućavanje aromatskim komponentama iz tog raspona da zauzmu svoje mjesto u cjelokupnom aromatskom kompleksu, a na račun smanjenja učešća onih koji bi došli iz višeg raspona, i svojim bogatstvom podignu njen kvalitet.