04. Oktobar 2024, 16:44:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mini destilerija - Moonshine  (Pročitano 178921 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #150 Poslato: 14. April 2010, 18:47:43 »

Jako mi je drago vidjeti ovoliko uložene želje i truda kao što se vidi u ovoj situaciji sa kazanpasom. Nemam namjeru da nipodaštavam takve ljudske vrline i njihov rezultat. Drugačije rečeno iskreno mu upućujem sve čestitke i pohvale i mislim da ne smeta to malo samohvale. Ali bih se ovdje nadovezao na diodinu konstataciju, koja je samo data u obliku pitanja.
Citat
Nije mi jasni sta se postize ovim dodatkom?

Ovaj dodatak i nema nikakve svrhe jer dešava se samo djelimično povećanje koncentracije dobivenog destilata, što ako je samo sebi cilj ne predstavlja nikakav dobitak na kvaliteti. Logika preuzeta iz rada rektifikacione kolone u ovoj situaciji apsolutno nije primjenjiva. Upravo je to ono što sam govorio i milanu, a on ne želi da čuje.
Kazanpasa ide logikom rektifikacione kolone, da ako je rezultat procentualno jači destilat samim time smo dobili čistiji i bolji destilat.
Milan ide logikom rektifikacione kolone, da manji procenat polazne alkoholne smjese sa identičnim brojem podova i refluksom znači bolje razdvajanje komponenti na pojedinim podovima u destilaciji a time i čistiji i bolji destilat.
Obe logike su ispravne ali samo u situaciji kada se to dešava u potpunoj rektifikacionoj koloni.  
Logika i postupak destilacije rektifikacione kolone je bitno drugačiji od logike i postupka destilacije u alambiku. Nijedan parcijalni segment (imitacija poda ili „deflegmator“) kao ni bilo koji bitan zaključak iz rada rektifikacione kolone se ne može adekvatno primijeniti na alambiku.
Takva logika primijenjena na alambiku sa ili bez bilo kojeg parcijalnog dodatka ne samo da ne proizvodi isti zaključak nego ima upravo suprotan i štetan efekat.
U prvom slučaju (kazanpasa) kod alambika nije bitno dobiti samo jači destilat kao krajnji produkt nego su važnije okolnosti njegovog nastanka a onda te okolnosti rezultiraju situacijom da jači destilat znači aromatičniji i kvalitetniji. Jer isti takav kratkotrajni efekat povećanja koncentracije destilata se može dobiti (kao i kod ove posude sa vodom) i povećanjem toplote zagrijavanja. U toj situaciji bi došlo do veće difuzije odnosno brzine kretanja molekula lakše isparljive komponente, to jest veće brzine isparavanja pare u čijem sastavu ima više alkohola. A to nam u konačnici zbog načina nastanka znači gubitak aroma, jer samo ravnomjerna i ujednačena destilacija znači njihov nastanak ili prelazak u rakiju.  
U drugom slučaju (milan) logika destilacije u alambiku je da povećanje koncentracije alkohola u polaznoj smjesi u stvari znači sniženje temperaturnog raspona na kome se destilacija obavlja, što u konačnici znači omogućavanje aromatskim komponentama iz tog raspona da zauzmu svoje mjesto u cjelokupnom aromatskom kompleksu, a na račun smanjenja učešća onih koji bi došli iz višeg raspona, i svojim bogatstvom podignu njen kvalitet.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #151 Poslato: 14. April 2010, 23:26:08 »

Hvala bistrice.Kazan od sapyija je namjenjen da pravi i jako i aromaticnu rakiju,samo zavisi kako se njime rukuje.Npr,ako pustite na donji ljevi ventil da para putuje kroz dubler (posudu sa vodom) u kom slucaju ce proizvoditi jaci destilat (ne tako aromatica),a donji desni ventil,ako otvorite po zelji?Tad ce vam aromaticna para ici direktno iz kazana u kondenzator.Sto znaci da na kraju imate i jak i aromatican destilat.Malo da pogledate Banicev rektifikator za wiski (to je jedan sa 3 lonca) pa da dobro prokuzite kako je on to uradio.On iz donjeg glavnog lonca salje paru u gornji ljevi u koji je takodjer nasuo djibru,a para prolazi kroz spiralu i tako zagrijava djibru i salje aromu u kondenzator.Zatimm para koja zagrijava tu djibru se vraca nazad pod poklopac.Gdje je na neki nacin salje u kondenzator kao jaci destilat i na kraju dobiva i jacinu i aromu.Ovdje kod nas je stvar potpuno drugacija i nastoji se dobiti sto jaci (to se smatra)sto cisci alkohol i na kraju ga aromatizirati.Evo lik gdje ja kupujem kvasce i ostalo.On svaki put svakoj musteriji sa ponosom tura pod nos flasu sa 95%-tnim alkoholom.Koji je od napravio od samog secera,zatim je to propustio kroz ugljeni filter i na kraju dodao aromu.To se smatra naj cisci i naj zadraviji alkohol.On je profesionalac i ovo su kazani koje on prodaje (legalno) i na koima pece.                                                                                               
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #152 Poslato: 14. April 2010, 23:30:16 »

Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #153 Poslato: 15. April 2010, 00:18:03 »

Hvala i tebi kazanpaso na ovako iscrpnom odgovoru. Nije cilj mog pisanja bio da ga dobijem od tebe ali mi je drago što si ga napisao, jer sada su mi neke stvari jasnije. Mi u suštini ne pričamo o istim kvalitetima rakije. Ako je za tebe ideal kvalitete rakije ovo što si napisao:
Citat
On svaki put svakoj musteriji sa ponosom tura pod nos flasu sa 95%-tnim alkoholom.Koji je od napravio od samog secera,zatim je to propustio kroz ugljeni filter i na kraju dodao aromu.To se smatra naj cisci i naj zadraviji alkohol.
Onda je mnogo toga jasnije i prihvatam takav stav i rezon. Uostalom i votka se pravi na sličan način, pa si onda na pravom putu sa ovakvim konstrukcionim rješenjem. Jer tvoj cilj je onda što kompletnija rektifikaciona kolona u malom. Pogotovo što veličina kazana određuje njegovu namjenu, a namjena tvoga kazana je kućna i hobi proizvodnja rakije. U takvoj situaciji ljudi koji bi ga koristili ne mogu baš uvijek doći do najkvalitetnijeg voća, možda i nemaju baš dovoljno uslova za idealnu fermentaciju, pa bi onda u svakom slučaju na ovakvom kazanu trebali postići bolji rezultat, a u svakom slučaju čistiji destilat.   

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #154 Poslato: 15. April 2010, 00:58:10 »

Pun pogodak;Hvala bistrice,napokon se nasao netko da skuzi o cemu se radi. Thumb
Sačuvana

kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #155 Poslato: 15. April 2010, 10:32:21 »

Evo malo ideja.
Sačuvana

malina
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #156 Poslato: 23. Maj 2010, 07:38:27 »

Pozdrav svima,novi sam ove i prosetao sam sajtom koliko mi je vrijeme dalo i uvjerio se da je forum jako koristan sa dosta korisnih informacija ......Medjutim veliko vas molim ako imate alternativnih rijesenja za pravljenje alkohola da mi ponudite rjesenje. Elem nalzsim se u Afg. fgdje je lakse naci kilo heronina nego li casicu rakije. Pa vas molim ako mozete da  POMOGNETE .
Ima nas bosanaca, hrvata , makedonaca, srba i imamo samo jabuke u kuhinji i malo grozdja  (a nemamo pristupa istoj - za kuhanje )alkohol je zabranjen , kako  mozemo da ispecemo bar litru rakije ,samo da je napravimo da okrepimo dusu a da se ne otrujemo . HVALA MNOGO I POZDRAV IZ AFG.
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #157 Poslato: 23. Maj 2010, 10:21:49 »

ne pokusavajte to da radite.moj rodjak je to radio u libiji i morao je da plati toliku kaznu da je svu visegodisnju zaradu i cak se pozajmio da bi ga uz pomoc vlade i firme koja je stala iza njega uspeli spasiti robije i proteran je iz libije, a posto je avg mnogo mnogo  stroziji u tim zakonima, ja ti to ne bih savetovao uostalom na tebi je .pozzzz
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #158 Poslato: 23. Maj 2010, 10:36:56 »

Pogledaj na YouTube kako se pravi "kazan" od ekspres lonca pa eksperimentisi. To mozes odraditi u ilegali mada je pitanje da li se isplati rizikovati Roll Eyes
Sačuvana
vin@r
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #159 Poslato: 29. Novembar 2010, 22:37:10 »

Zdravo  svima!

novi sam  na forumu... dosta citao zadnih par dana, najvise o kazanima i kazancicima  Cool, pa red je da postavim i jedno pitanje.
Video sam podosta nacina za zagrijavanje kazana, ali nigde nisam video da je neko to resio zagrijavanjem na struju. Mislim i da nije neka filozofija staviti elekricni grejac u kazan. Pitanje je.... zasto se to ne koristi?

Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #160 Poslato: 30. Novembar 2010, 03:17:44 »

Naravno da moze da se koristi.Ja sam imo sve za plin i zato sam tako uradio.Zasto su to drugi uradili to neznam,Plin je takodje jeftiniji nego struja.
Sačuvana

vin@r
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #161 Poslato: 06. Decembar 2010, 14:20:13 »

Kazanpaso!

Nakon " kopanja" po netu sam pronasao ovo.

http://www.fairesagnole.eu/page39/page40/plans.html

http://www.fairesagnole.eu/page39/files/page39_1.jpg

sta vi mislite o ovome?

pozdrav

Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #162 Poslato: 06. Decembar 2010, 14:34:43 »

Imam dobro misljenje o tim vrstama kazancica.Imam dosta skica  i ideja pa ako ti trebadne obrati se pa ti posaljem.Na avataru mozes da vidis moj kazan.
Sačuvana

vin@r
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #163 Poslato: 06. Decembar 2010, 17:03:45 »

Hvala, sigurno da ce mi skice i ideje dobro doci. Obicno pecem rakiju sredinom marta meseca, tamam toliko da sredim kazan po mome ukusu. sugurno ce biti od 50 litarskog bureta za pivo, ali sada razmisljam o zaptivanju i mislim da imam dobu ideju. Planiram da odrezem gornji deopa tako da kapak  umesto inox-a bude  bakarni... ovako nesto...

http://s3files.core77.com/blog/images/2010/07/hargrove-still.jpg

Grejanje bi resio stavljanjem grejaca od ves masine u samom kazanu... unutra...( da ili ne)?

Upravo razmisljam o alambic-u, posto bi hteo da dobijem sto je moguce veci reflux.
Sačuvana
vin@r
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #164 Poslato: 06. Decembar 2010, 19:30:35 »

evo jedan link koji veoma dobro prikazuje citav prosec" pecenja"  Smiley

http://www.fairesagnole.eu/page39/page46/files/page46_1.gif
Sačuvana
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 21 upita.