alambik
|
|
« Odgovor #30 Poslato: 04. Januar 2009, 22:57:57 » |
|
Лепа "батерија", сабљо! Комплименти! Да, казани подсећају на "словеначке", то јест на оне које производи Агромекс из Мурске Соботе, али нису њихови. Пре ће бити да су Словенци ископирали ове, него обрнуто. Казани, иначе, по геометрији нису лоши (мислим на Агромексове) једино што бих ја волео да су мање дубоки, а шири. Међутим по изведби су доста несолидни. Спојеви им се лако одвајају а чини ми се да ни бакар није квалитетан.
Ја сам једно време пекао на плин (чисти пропан) и нисам имао никаквих проблема. Изузев што се течност неравномерно загрева (мала површина пламена са релативно великом снагом) и ако немате мешалицу онда дестилат цури као да га нешто пумпа из казана.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 67
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #31 Poslato: 05. Januar 2009, 12:14:49 » |
|
Ja koristim kazan, kao što je na linku: http://www.kebrcek.com/slo/opis.html. Kao što se vidi, nema posebnog hladnjaka, več duplu cev, gje u vanjskom plaštu hladna voda hladi alkoholne pare u unutrašnji cevi. Jako je praktičan i dosta malen za recimu butik proizvodnju rakije. Cca 40 litara starog vina ispalim u tri sata.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 48
|
|
« Odgovor #32 Poslato: 05. Januar 2009, 16:40:19 » |
|
Interesuje me lahnjan kakav je kvalitet rakije i koliko plina troši, da li mu treba protočna voda.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #33 Poslato: 05. Januar 2009, 17:04:24 » |
|
Проточна вода је овде обавезна јер је та спирала, у ствари, проточни хладионик. Проточни хладионици су готово увек праве дупле цевке али овде видимо једно интересантно решење са дуплом спиралом. Међутим, осим лепог (лепшег) дизајна овог решења, остало је на страни правог проточног хладионик. Такав се, наиме, веома лепо да очистити, као пушчана цев. Код проточних хладионика је најважније да је међупростор кроз који струји вода узан. И наравно да вода стално циркулише. Конвенција је код таквог проточног хладионика 7-8 пута већа него код стационарног. Ово пак значи да површина цеви која се хлади, а то је код стационарног спирала, а код проточног права цев (или исто спирала, како видимо на овом примеру), код проточног хладионика може бити 7-8 пута мања. Има доста људи који кажу како ће од обичне табарке направити проточни хладионик и то тако што ће стално доводити свежу, хладну воду, а одводити топлу. Међутим то није проточни хладионик јер је ширина табарке доста већа од ширине спирале па вода не струји уз саму спиралу коју треба хладити него подаље од ње.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
|
|
« Odgovor #34 Poslato: 05. Januar 2009, 22:13:26 » |
|
Evo jos jednog primera protocnog hladnjaka. Kao sto je Alambik rekao, medjuprostor je veoma uzan i voda naravno non-stop cirkulise. Originalno su na hladnjak bile stavljena dva creva, prvo koje je dovodilo vodu sa cesme i drugo koje je vodu direktno iz hladnjaka odvodilo u (recimo) sudoperu. Meni se ta prica nije svidela zbog ogromnog utroska vode, pa sam ubacio lokalni rezervoar (lavor) za vodu i vodenu pumpu koja cirkulise vodu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #35 Poslato: 06. Januar 2009, 11:03:32 » |
|
Bugsy, ovom kazanu treba protočna voda, no potrošnja je tako mala, da ustvari ni neznam kolika - za 10 kazana daleko manja od 1 m3. Ja trošim vodu iz vodovoda. Sa kvalitetom rakije sam zadovoljan, pa tako i ostali, koji su je probali. Rakiju do 50 % stavljam posebno i poslije je razblažujem destiranom vodom, a onu do cca 30 % stavljam posebno in još jednom prepečem. Kod nas se rakija slabo pije, pa zato i slabo prodaje. Ja zato pravim različite likere, a od kojih najviše i poklonim prijateljima. Mislim, da sam prošle godine za 10 kazana potrošio jednu flašu plina, to jest 12 kg propan butana. Po meni je ovo mala potrošnja. Kada smjesa počne ključati, onda je potrebno vrlo malo vatre za dalje pečenje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #36 Poslato: 06. Januar 2009, 11:52:13 » |
|
Jos jedan razlog za cirkulaciju iste vode je to sto ja celu operaciju radim u kuhinji, tako da ne mogu da drzim slavinu na sudoperi okupiranu non-stop. Moram reci da sam veoma zadovoljan intenzitetom hladjenja, posto sipam vodu a onda dodajem led, tako da je voda stalno vrlo hladna. Sto se rakije tice, iz tvog izlaganja se da izvuci zakljucak da ti ne peces rakiju dva puta, nego samo jednom. Ja sve pecem dva puta, skupim sve do 30% alkohola a ono ispod jednostavno bacim, posto je ukus nikakav. Tako u proseku dobijem rakiju od 50-65% u zavisnoti od voca pa je posle razblazim destilovanom vodom do 45-50 opet u zavisnosti od voca.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sablja
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #37 Poslato: 06. Januar 2009, 13:07:18 » |
|
Kazan je proizveden kod nas radije jedna firma iz Subotice, sto se tice samog kazana fabricki je to bio klasicni prevrtac zanaci bez mesalice i bez ispusta za kom kji sam ja naknadno ugradio.Mana kod kazana ove vrste je to sto su preduboki (masa se slabije zagreva bez mesalice jos sporije) bakar od kojeg je proizveden je zadovoljavajuceg kvaliteta ali koriscen je bakarni lim od 0,8-1mm debljine kazan je namenjen za vise hobi varijantu.Koristim ga najvise za prepeku retko kad za pecenje. Sto se tice potrosnj gasa sa jednom bocom za domacinstvo u zavisnosti od koma mogo sam ispci i do 4 kazana(300l koma + 1kazan prepeke) a nekad samo 3 kazana.Dok nisam imo mesalicu u njemu mislim da je potrosnja bila skoro dupla.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #38 Poslato: 06. Januar 2009, 14:33:48 » |
|
Lahnjan,Kolika je cena kazana i da li ga isporučuju u srbiji.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #39 Poslato: 06. Januar 2009, 14:37:59 » |
|
Ja sam kazan platio 395 eura pre dve godine, onako na ruku. U trgovinama stoji nešto preko 650 eura. Mislim, da se sada ne prodaje u Srbiji, ali možeš pitati proizvođača. Ako ti je to problem, mogu ga pitati i ja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #40 Poslato: 06. Januar 2009, 14:48:03 » |
|
Gofer, sada sam razgovarao sa proizvođačem ovih kazana. Kaže, da ih u Srbiji ne prodaje, ali da ga može dostaviti do granice. Sada kazan košta 445 eura (u gotovom). Ako mogu kako pomoči, slobodno javi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #41 Poslato: 07. Januar 2009, 13:54:21 » |
|
Потребну количину воде, или боље речено брзину протока у литрама у минути, свако треба сам да одреди за свој проточни хладионик. Доле се доводи хладна вода а горе одводи топла. Распоред температуре по дужини хладионика треба да буде, отприлике, као и код стационарке табарке (попустио сам се па и ја сад кажем табарка , у мом крају се, иначе, каже стабарка): доле потпуно хладна, на пола млака, а при врху топла. Ако је дакле и средњи део хладан чесму треба мало затворити а ако се граница млаког помиче према доло, чесму више отворити. За православне на овом форуму: Мир Божји! Христос се роди!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bugsy
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #42 Poslato: 07. Januar 2009, 14:33:53 » |
|
Воистину се роди!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #43 Poslato: 08. Januar 2009, 21:27:54 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #44 Poslato: 10. Januar 2009, 14:10:58 » |
|
samo poredjenja radi, cuprums kazan od 20L košta 850 evra, a 40L lahnjanov kazan 445 evra, pa ko voli...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|