Мислим да, као прво, треба бити јасно да "најбољи казан" није апсолутна категорија. Дакле, најбољи, у односу на шта? Шта се њиме жели постићи?
Тек кад се ово зна могуће је тражити, не најбоље, него оптимално решење.
Бакар јесте најбољи материјал због своје добре проводљивости топлине. Бакар је најбољи проводник и то је за дестилацију доста важно. Премда, ако гледате казане реномираних немачких произвођача, специјално прављене за одређену врсту кома, већина јесте од бакра, али неколико њих је од росфраја!
Заборавио сам који су од росфраја (мислим за житне комине, али нисам сигуран) и очигледно је да су намерно од росфраја, а не од бакра, јер се тиме жели нешто постићи, али ја не знам шта. Требало би о томе размислити.
У сваком случају за шљиву, јабуку или вишњу сви праве од бакра.
Капак је изузетно важан део казана. Као што диода рече, нека му запремина буде око 10% казана, може и 15-ак посто, али немојте више. Биће претерано. То у вашем случају значи да капак треба да је између 2 и 3 литре а да при томе има што је могуће већу површину и да се шири да би струја паре која долази из казана ту почела да се ковитла и да би смањила брзину.
е2е4, којег ево већ дуже време нисам видео овде (а недостају ми његови кометари и шљиве прскуље
) преправљао је један казан, и на неком сајту имате и слике истог, али је капак направио, иако доста волумиозан, у облику оџака, и касније се жалио да не може да постигне јачину дестилата од истих комина од којих је пре, у једнократној дестилацији добијао добру ракију.
Ово је врло могуће јер вероватно да паре које се дижу из казана прођу директно у хладионик, са минималним хлађењем у капку, па тако тај казан ради са малим интерним рефлуксом.
Дакле, нека вам капак има облик печурке - после релативно великог сужења од казана нека се шири.
Ето толико за први коментар на ваше питање.