04. Oktobar 2024, 16:35:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mini destilerija - Moonshine  (Pročitano 178917 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #180 Poslato: 30. Januar 2011, 10:35:28 »

Uploaded with ImageShack.us                                                                   Ovaj sam napravio da ima i dubler i aromatizer u jednom.Uskoro ce biti testiran,mada unapred znam da ce biti dobar.           

Uploaded with ImageShack.us
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
IvanIvan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 42.0

« Odgovor #181 Poslato: 16. Februar 2016, 01:38:04 »

Pozdrav svim clanovima foruma.

Dobio sam od susjeda na poklon bakreni kotao bez lozista,mjesalice ,parovodne cijevi i tabarke...znaci samo kotao, kapa i bakrena spirala koju je bivsi vlasnik pripremio da ugradi unutar kape te da tako napravi deflegmator.
 Kotao je zapremnine 100l i dno mu je dosta tanko,prakticki ga se moze rukom udubit. Prateci ovaj forum vec duze vrijeme, naisao sam na razna dobra  rijesenja i ideje koje nesebicno dijelite.  Posto mi fali ostatak djelova da bi stvar mogla funkcionirat, odnosno da kotao bude kompletan, potrebna mi je vasa pomoc u realizaciji plana.
 Imam ideju da napravim protocni Libigov kondenzator . Sto se toga tice trebale bi mi mjere u odnosu na kotao od 100l. Zanima dali je to netko radio i dali dobro funkcionira _..cinimi se da je clan foruma Alambik ima takav kondenzator.
Gdje bi po vama bilo najefikasnije postaviti deflegmator?
Isto tako me zanima promjer i duzina parovodne cijevi ?
I nakraju ideja o duploj stjenki, od kojeg materijala,razmak od vanjske do unutarnje stijenke,sa kojim tocno uljem napuniti i gdje postaviti ventile za ulaz i izlaz ulja.
Ideju za duplo dno vidim u tome jer mi je kotao skroz tanak a posto bi kotao ujedno koristio za kuhanje masha za zitne rakije ,mislim da bi na taj nacin imao ravnomjerniju temperaturu u mashu.
U prilogu sam nacrtao skicu o ideji ,tako da bolje predocim sta mislim napravit. Nadam se da sam pitanja postavio u pravu temu. Toliko od mene za sad,da ne zatrpam previse sa pitanjima ,i nadam se da ce mi vasa strucna misljenja i ideje pomoc u realizaciji.

Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav Ivan
Sačuvana
poluamater
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #182 Poslato: 14. Septembar 2016, 15:00:39 »

Evo kao što sam obećao da ću da ''uplojdujem'' neke slike od mog trenutnog prođekta ''male vesele mašine'' .
Za sad je tako zovem dok ne pronađem prikladno ime  Smiley
Slika uglavnom više kaže nego ...

Generalno objašnjenje ;
- 15l
-na struju 4.5 kw (3x1.5)
-duplo dno
-sipanje i odvod komine kroz istu rupu na dnu kazana (uz pomoć pumpe)
-komina : isključivo samo voćni sok
-polu inox -polu bakar
-tabarka oko 50l
-kontrola temperature sa više kontrolnih uređaja (za testiranje , pa onda ako je sve u redu prikopčajem na internet preko laptopa , Laugh )
-pranje posle izvršene destilacije -polu automatsko sa  vrelom pa onda mlakom vodom iz posude za zagrejavanje bez skidanja poklopca i spojne cijevi
- i još puno toga al ne mogu sve odjednom

E da zaboravio sam da je na točkiće sa kočnicom na sva 4 kotača , a pogon na guranje   Laugh

Za tabarku i spiralnu cijev sam počeo da radim neke proračune pa bi mi dobro došla svaka sugestija.
Već sam kupio bakarne cijevi , spojna 16 mm unutrašnji prečnik , a spirala 10 mm  dužine 3 m , al sam napamet kupovao pa sam po današnjim proračunima se zeznuo izgleda  Scratchhead , jer bi mi trebalo najmanje 20 do 22 mm spojna a za spiralu najmanje 13 mm od 3 m  da bih dobio odnos oko 10% na 15 l kazan  što izadje oko 1593.4286 kubičnih cm . dohfly
Sad možda i nisam se zeznuo a možda i jesam , pa ako ima neko neki bolji predlog ..

Pozdravi iz daleke zemlje za sve ljude dobre rakijice  Thumb

-
Sačuvana

od rakije nema bolje žene , po tri dana ona ljulja mene
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #183 Poslato: 06. Mart 2019, 16:52:31 »

Hteo bih da kupim ovaj kazan.
https://www.destilatori-kazani.com/proizvodi/hobby-kazani/kazan-za-rakiju-od-35l-na-plin-sa-mesalicom
To je mali hobi kazan, na plin.
Da li neko ima iskustva sa ovim proizvođačem?
Daju garanciju od 10 godina na bakarne delove i 2 godine na ceo uređaj.
Mislim da je debljina dva kazana, samo 1,5mm.
Naravno, da nemam velike količine šljiva i da bih ovo koristio samo za sebe (15ak litara prepečenice)
Ako mi neko odgovori, imao bih još par pitanja. Hvala
Sačuvana
Stop
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #184 Poslato: 06. Mart 2019, 17:09:54 »

U dogovoru sa njima mozes izabrati i vecu debljinu dna kazana.Znam da im gorionici nisu nesto posebno kvalitetni.
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #185 Poslato: 06. Mart 2019, 18:31:12 »

Pa, veća debljina, neuporedivo povećava cenu.
Što se gorionika tiče, ja bih uzeo na plin.
Sad, ne znam koliko se potroši plina prilikom pečenja rakije.
To mi je bitna stavka. Da vidim da li mi se uopšte isplati.
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #186 Poslato: 06. Mart 2019, 18:31:56 »

Ne znam na šta si mislio kad si rekao gorionik?
Sačuvana
Stop
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #187 Poslato: 06. Mart 2019, 19:21:25 »

Mislio sam na plinski gorionik. Jedan od forumasa "jagnjilac" ima iskustva sa ovakvim kazancicima. Pre par nedelja je reparirao jedan ovakav i preavio gorionik za njega.Poslacu ti njegov broj na pp pa se konsultuj.
Sačuvana
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #188 Poslato: 06. Mart 2019, 19:56:02 »

Hvala
Sačuvana
Shingi Brauss
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #189 Poslato: 13. Februar 2020, 20:56:43 »

Poštovani,
prvi put sam ovde, tek što sam se registrovao. Nameran sam da kupim jedan kineski proizvod, mini uređaj za destilaciju od 6 litara. Ako je dozvoljeno da priložim link sa AliExpressa, radi lakšeg razumevanja o kom proizvodu se radi (a da se ne shvati kao njihova reklama), evo gde sam ga našao: https://www.banggood.com/6L-Alcohol-Water-Distiller-Copper-Fruit-liquor-Making-Tool-Household-Bar-Sets-p-1455892.html?utm_design=18&utm_source=emarsys&utm_medium=Mail_mid222_email&utm_campaign=newsletteremarsys&utm_content=linux&sc_src=email_4165446&sc_eh=62bc50322938fc981&sc_llid=1583294&sc_lid=173137905&sc_uid=gMVjyjm1LO&cur_warehouse=CN - sad izvin’te, ovo je neki ogroman link, pa ako to nije dozvoljeno, onda molim da ga obrišete. Prodavac nudi povoljniju akcijsku cenu do 17. februara 2020, znači još samo par dana, pa ako neko može da mi do tada da odgovore: da li je taj uredjaj samo neka vrsta skupe igračke, ili je zaista svrsishodan za kućno destilovanje manjih količina alkoholnog pića (recimo rakije). Ja sam slikar, sada već i penzioner, i poželeo sam da sam sebi “ispečem” piće u ateljeu, čisto iz zabave i sebe i kolega (neko će možda reći: radije svrati u Maxi i kupi manastirku, to je brze i lakše Cheesy). Dobro, ionako kupujem manastirku, ali ja bih da probam ovaj proces, da sam sebi priredim alkoholno piće. Pa vas pitam: mogu li ja to sa ovim uređjem, bez prethodnih znanja o tom poslu? Pri tom naglašavam da sam pomalo i zaplašen čitajući na forumu da u destilatu ima metil-alkohola koji je otrov, pa hajde, da vas i to upitam: Mogu li nekako da se oslobodim metanola. Ili, ako ga već ima, da ga sakupim u teglicu pa da perem četke u njemu (neki slikari peru četke u terpentinu, neki u špiritusu, itd)? Ukratko, da li savetujete da se upustim u kupovinu tog uređaja, makar da cena nije nešto što me zabrinjava, čak i ako pogrešim pa kupim mačku u džaku. Usput i ovo pitanje: da li u Srbiji ima neko zakonsko ograničenje ili možda zabrana, s obzirom da se tako privatno proizvodi alkohol, dakle da li uopšte smem da uvezem takav uređaj, iako je on od samo 6 litara… - mnogo je pitanja, baš sam se raspisao, pa izvin’te. Ako dobijem odgovore pre 17. februara biće lepo, a ako ne, možda se upustim u kupovinu uz rizik, pa šta mi Bog da… Hvala ljubazni svete, hvala svakom dobronamerniku za odgovor koji će da mi prosvetli um. Pozdrav!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #190 Poslato: 13. Februar 2020, 22:12:05 »

Na žalost prinuđen sam ti odrediti karantenu.  Grin
Nije zbog AliExpress-a nego zbog opšteg stanja na ovom forumu. Ima to i svoju pozitivnu stranu. Imat ćeš vremena za čitanje pa se javi ako i nakon tog budeš imao neku ozbiljniju dilemu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
BobanI
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #191 Poslato: 16. Avgust 2020, 13:23:14 »

Postovani, nov sam na forumu i pitam za savet. Kupio bi hobi kazan od 30-35l, nameravam da naucim postupak pecenja rakije. Zanima me koliko komine ide u taj kazan i koliko meke rakije mogu da dobijem sa tim jednim kazanom. Nameravam za pocetak sljivu u nekim manjim kolicinama  100-150 kg.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #192 Poslato: 16. Avgust 2020, 15:07:33 »

To ti je kao da učiš da voziš auto na onim malim automobilima na baterije.
Velika je razlika odnosa lula, prihvatni sud tako da je neminovno da ubaciš patoku u destilat.
Bez obzira na brzinu destilacije.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
BobanI
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #193 Poslato: 16. Avgust 2020, 19:27:34 »

Znam da je to igracka, ali sad dati 1500+ eura za kazan koji nemam gde drzati a pritom uciti se na 100-200 kg sljive, i rizikovati da upropastis takav kotao malo mi se ne isplati. Ovakav nov kotao DES 35l sa garancijom kosta 300 eur a to mi je lakse da prezalim ako ga zeznem. Ali ponovo razmisljam da nisu dobri onda se nebi tako dobro prodavali, tj nebi ih proizvodili.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #194 Poslato: 16. Avgust 2020, 20:29:33 »

Koji ti dio nije jasan?
To što više njih trči na neku robu je parametar za šta?
I na kazanu od 100lit sam imala problem da dođem do rezultata a kamoli nečem 3 put manjem.
Ako misliš da učiš kako se vozi na cesti, uzmeš auto.
Ako bi volio da se igraš uzmeš igračku.

Samo nemoj očekivati da ćeš na njoj naučiti.
A što ćeš na kraju uzeti je samo tvoj izbor.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.039 sekundi sa 22 upita.