04. Oktobar 2024, 16:11:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 14   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mini destilerija - Moonshine  (Pročitano 178912 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

unknown
Browser:
unknown

« Poslato: 14. Mart 2008, 00:29:04 »

Klip o destilaciji alkohola, sve je uprosteno objasnjeno i izvedeno pomocu stapa i kanapa  Grin

Moonshine je sleng za alkoholno pice koje se dobija u kucnoj radinosti. Ime je dobilo po mesecini (moonshine) zato sto su proizvodjaci i krijumcari ovog pica najcesce radili nocu i na taj nacin se krili od zakona jer je destilacija alkohola u SAD ilegalna...

Sačuvana
Makix
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #1 Poslato: 08. Avgust 2008, 01:32:38 »

Dobri klipovi, svaka cast za ovo !
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #2 Poslato: 08. Avgust 2008, 11:21:07 »

Ima toga na YouTube dosta, postavio sam ovaj klip samo da ljudi vide da postoji i ta opcija na forumu  whistlefly
Ovaj gore je interesantan jer je uprosteno prikazan princip destilacije....
Sačuvana
Tam
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #3 Poslato: 23. Septembar 2008, 02:28:03 »

Zna li neko mozda tacne dimenzije onog kucnog homemade kazana od pretis lonca na prvom video klipu Youtube ?
Gde bakarne cevi mogu da se nadju i koja bi velicina bila odgovarajuca za pretis od 9 litara?
UU ovaj se bas ubio sa biciklom, kako li je njemu dug put bio do kuce, mislio je da nikada nece stici  Laugh
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #4 Poslato: 23. Septembar 2008, 10:12:15 »

Tam nemam pojma koje su dimenzije, pokusaj da izguglas, ima dosta toga ma netu, pokusaj sa home distillery ili tako nesto...
Sto se cevi tice najbolje je da pitas nekog majstora koji ugradjuje klime, oni ih koriste pa ce ti reci gde da nabavis.
Ako napravis "kazan" obavezno slike i step by step na forum  Grin

Evo ti pogledaj ovu skalameriju...

Sačuvana
Tam
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #5 Poslato: 29. Septembar 2008, 01:00:33 »

Hvala Dioda, super video Smiley
Pokusat cu da pronadjem te dimenzije.
Ako napravim ikada tu mini "veselu masinu" , odmah stizu fotografije ovde, to se podrazumeva.
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #6 Poslato: 26. Decembar 2008, 16:20:56 »

Hteo bih da napravim mali kazan za vršenje eksperimenata, a i ujedno da se razonodim kada su dani ovako snežni. Prvo, hteo bih da ga zagrevam plinom, tako da se sada dvoumim, da li da idem na mali bakarni kazan pravljen za tu namenu ili da kupim prohrom lonac na koji bih dodao bakarni kapak i lulu. Ako ima neko neki predlog, pogotovu kako da izvedem poklopac tj. njegov oblik, rado bih čuo predloge.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #7 Poslato: 27. Decembar 2008, 10:52:40 »

Mislim da je bolji bakarni kazan. Bagzi ima i bakarni i prohromski i na nekoj temi je rekao da je zadovoljniji bakarnim kazanom iz vise razloga, on ce mozda detaljnije o tome...
Sto se kapka tice, jedini i ne bas previse koristan podatak koji ti mogu reci je da mu zapremina iznosi obicno oko 10 % od zapremine kazana... Imas li ti neke ideje, nacrte itd?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #8 Poslato: 27. Decembar 2008, 11:40:29 »

Мислим да, као прво, треба бити јасно да "најбољи казан" није апсолутна категорија. Дакле, најбољи, у односу на шта? Шта се њиме жели постићи?
Тек кад се ово зна могуће је тражити, не најбоље, него оптимално решење.
Бакар јесте најбољи материјал због своје добре проводљивости топлине. Бакар је најбољи проводник и то је за дестилацију доста важно. Премда, ако гледате казане реномираних немачких произвођача, специјално прављене за одређену врсту кома, већина јесте од бакра, али неколико њих је од росфраја!
Заборавио сам који су од росфраја (мислим за житне комине, али нисам сигуран) и очигледно је да су намерно од росфраја, а не од бакра, јер се тиме жели нешто постићи, али ја не знам шта. Требало би о томе размислити.
У сваком случају за шљиву, јабуку или вишњу сви праве од бакра.
Капак је изузетно важан део казана. Као што диода рече, нека му запремина буде око 10% казана, може и 15-ак посто, али немојте више. Биће претерано. То у вашем случају значи да капак треба да је између 2 и 3 литре а да при томе има што је могуће већу површину и да се шири да би струја паре која долази из казана ту почела да се ковитла и да би смањила брзину.
е2е4, којег ево већ дуже време нисам видео овде (а недостају ми његови кометари и шљиве прскуље Smiley) преправљао је један казан, и на неком сајту имате и слике истог, али је капак направио, иако доста волумиозан, у облику оџака, и касније се жалио да не може да постигне јачину дестилата од истих комина од којих је пре, у једнократној дестилацији добијао добру ракију.
Ово је врло могуће јер вероватно да паре које се дижу из казана прођу директно у хладионик, са минималним хлађењем у капку, па тако тај казан ради са малим интерним рефлуксом.
Дакле, нека вам капак има облик печурке - после релативно великог сужења од казана нека се шири.

Ето толико за први коментар на ваше питање.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #9 Poslato: 27. Decembar 2008, 11:57:42 »

Slazem se sa alambikom za oblik kapka..
Posto sfera odnosno kugla ima najvecu povrsinu u odnosu na zapreminu onda je najlogicniju izbor pecurkast oblik... Uglavnom, sto je povrsina kapka veca bolje ce se hladiti a samim tim ce i refluks biti veci sto ce usloviti da se dobija destilat sa vecim sadrzajem alkohola itd
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #10 Poslato: 27. Decembar 2008, 12:53:48 »

Hteo bih da vrsim eksperimetalno pečenje, tj. da pečem sve i svašta, naprviću dve lule, jednu sa posudom na sredini lule i jednu čisto pravu lulu, razumem odlično da jedan kapak nemože biti univerzalan tako da možda napravim i dva kapaka.Evo kako mislim trenutno da izgleda, molim sugestije... ovo nije finalna verzija samo razrada....

Jedva sam se snašao sa slikama....... dohfly
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #11 Poslato: 27. Decembar 2008, 13:16:36 »

Goferu idi na www.google.com/patents pa pogledaj sta sve ima, mozda nadjes nesto sto ce te inspirisati...

Ja sam ukucao u polje za pretragu alembic i izmedju ostalog mi je izbacio i ovo pa pogledaj - LINK
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #12 Poslato: 28. Decembar 2008, 07:29:28 »

Ako nisam zakasnio, da kazem malo detaljnije o izboru materijala za kazan.
Samo BAKAR i nista drugo, bar kada su u pitanju nase standardne vocke (sljiva, kajsija, breskva...)
Imam licno iskustvo, pa bih voleo da drugima skratim muke, vreme i pare.
Jedno te isto voce sam prvo radio malim kazanom (10L nerdjajuci celik) pa posle toga velikim (100L bakar) i ukus ne moze da se poredi, ono sto izadje iz celicnog kazana jeste rakija, ali nije "ona prava".
Razloge ne znam, ali rezultati govore sami za sebe.
Sačuvana
macak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #13 Poslato: 28. Decembar 2008, 17:56:10 »

Kako posjedujem rostfrajni kazan dosta sam se raspitivao  da li postoji razlika između bakarnog i rostfrajnog. Niko sa sigurnošću nije mogao tvrditi ali jedan profesor mi je dao veoma interesantan odgovor na ovo pitanje. Rekao je da je u vrijeme kad su se počeli praviti kotlovi bakar bio daleko lakši za obradu (savijenje, sječa i dr. ) od  rostfraja koji je kod nas bio i relativno nepoznat i skup materijal. U to vrijeme je malo ko imao hidraulične prese, flekse i drugi sličan alat pa je bakar bilo daleko lakše obrađivati. Nisam siguran ali moje mišljenje je da je rostfrajni kazan bolji iz zdravstvenih razloga. Naime, sve posuđe, medicinski alati i dr. se u većini slučajeva prave od rostfraja dok se bakarni kotlić (koji se koristi za čorbe, paprikaše i sl.) mora obavezno kalajisati s unutrašnje strane. Naravno ovo se odnosi na zdravstvene razloge prilikom normalne konzumacije alkohola 
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #14 Poslato: 28. Decembar 2008, 18:04:04 »

Svi koji imaju bakarni i jos neki kazan koji je od drugog materijala kažu da je bakarni bolji, niko nezna zašto ali je to prosto tako. Pročitao sam da bakar momentalno reaguje sa nekom supstancom koja isparava pri destilaciji i kojoj sam zaboravio imae, ali naćiću kako se zove, koja daje rakiji oporost. Zato se i preporučuje da ako vam kazan nije od bakra imate što veći kapak i što dužu lulu da bi se ta supstanca odstranila.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 14   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 22 upita.