08. Oktobar 2024, 20:02:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vina kasne berbe, ledene berbe...  (Pročitano 16793 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 20. Oktobar 2008, 07:50:16 »

Sinoć, gledajući TV na lokalnoj televiziji naišao sam na emisiju o vinu i čuo da se vina  dobijaju od grožđa kasne berbe i da su to veoma kvalitetna vina.
Pa ko zna nesto o tome evo prilike da i napise. mislim da bi moglo da bude interesantno.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #1 Poslato: 20. Oktobar 2008, 07:52:13 »

Ovo bi trebalo da budu vina proizvedena od smrznutog grozdja. Ako nije etako ispravite me, a ukoliko jeste, neka neko napise kakva su to vina i kako se proizvode.
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #2 Poslato: 24. Oktobar 2008, 00:26:45 »

Ice wine, ili ledeno vino, se dobija izdvajanjem soka grožđa od vode iz bobice zamrzavanjem. Stari način proizvodnje ledenog vina je išao prirodnim putem tako što se čekalo da grožđe smrzne, pa se onda iz njega cedio sok. Sada se najčešće koriste zamrznute pelete tečnog azota, koje se ubacuju u obrano grožđe, i koje vrlo brzo zamrznu, pa se onda pristupa preradi i ceđenju sa vrlo brzim postupkom da se nebi odmrzlo. Peleti tečnog azota (Veličina i oblik im je kao smoki), se dopremaju u specijalnim kontejnerima i vrlo dugo se mogu čuvati zaleđeni.
Šta se ustvari dešava zamrzavanjem, pa sva voda iz bobica se kompletno ili delimićno zamrzne, a da pojednostavim, ostaje samo tečni grožđani šećer nezamrznut. Postupak fermentacije i daljeg tehnološkog procesa se dosta razlikuje od klasičnog dobijanja vina, a zbog niske temperature, sadržaja šećera itd....

Ledena vina su izuzetno skupa i zbog same cene koštanja, jer se količina vina od 100 kg grožđa svodi na svega 20-tak litara, i to su vina sa visokim procentom alkohola, a takođe sa visokim procentom neprevrelog šećera.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #3 Poslato: 24. Oktobar 2008, 16:06:10 »

Imao sam priliku da pijem jedno kanadsko ledeno vino, inace Kanada je i poznata po proizvodnji ledenih vina. Brat je bio tamo i pricao mi, kazu da se grozdje bere na temperaturi od -8 do -15 stepeni u decembru mesecu. Cak sam cuo (ili procitao, nisam bas siguran), da ljudi prate vremensku prognozu i nekoliko dana ranije obavestavaju nadlezne koji kontrolisu berbu (poreklo, teroir), i ako tog dana nije temperatura kao sto sam gore naveo ne dobija se dozvola za pravljenje ledenog vina.

Inace ovo vino je bilo slatko, dezertno, verovatno su i sva ostala zbog velike koncentracije secera, nije mi sad ovde boca ne mogu bas da se setim koliki je bio procenat alkohola, ali zaista svi koji smo tada pili to vino bili smo odusevjeni. Ukus zove i meda, skoro kao sirup, cena je bila za bocu od 0,75l oko 50 kanadskih dolara. Inace ima i jako malih ambalaza od 0,05l.

Moze se naci na internetu, ako nekog zanima videcu bas konkretno koje je vino bilo, moze sve na sajtu proizvodjaca da se procita o samom vinu, proizvodnji...
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 25. Novembar 2009, 13:57:41 »

vidim da je tema stara ali krenuo sam redom da iscitavam forum pa tako...
sledece ne pisem iz svog iskustva vec iz saznanja stecenog od coveka koji pravi takva vina

sustina ja da se grozdje ne bere kada dostigne punu zrelost nego se i dalje ostavi, da prezri. Ovaj covek je radio rizling koji je dogurao 34 secera i razvile su se plemenite plesni koje su skoro obavezne za ovakva vina. Zrna koja nisu zahvacena ovim plesnima se odstranjuju.
Posle berbe nema muljanja, samo cedjenje. Redovno se prati vrenje i kada alkohol dostigne zeljeni nivo naglim hladjenjem se prekida isto i sav secer ostane u vinu... dalje je poznato, samo mala dilema kako mu to vino kasnije opet ne proradi ali aj, ne moze covek sve da pita

ja sam bio odusevljen vinom  Thumb
mislim da je bitan preduslov za ova vina sopstveni zasad jer ce malo ko od uzgajivaca pristati da vam uzgaja grozdje do ove faze  Undecided
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 25. Novembar 2009, 14:35:24 »

Mislim da su ovo veoma skupa vina, t. siguran sam. Tako da, ukoliko se proizvođaču ponudi doooooooobra cena i garancija da će grožće biti kupljeno, mislim da ne bi trebalo da bude problema.
Sačuvana

strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 25. Novembar 2009, 15:08:47 »

slazem se
ovaj tip prodaje buteljku od pola litra za 1000 din  Thumb
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.087 sekundi sa 21 upita.