08. Oktobar 2024, 21:23:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 22   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Odležavanje (starenje ili sazrevanje) rakije  (Pročitano 308808 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tdragickica
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #15 Poslato: 10. Decembar 2009, 10:25:21 »

KizaHood, ja sam primetio nesto slicno kao sto si to rekao. Pekao sam lozu i odmah nakon destilacije ukus mi je bio fantastican, mogao sam da tacno u ukusu rakije osetim voce madjutim sad kako stari (od destilacije je proslo oko 40-tak dana) prilikom probanja ne osecam taj ukus.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #16 Poslato: 17. Decembar 2009, 00:34:09 »

Jedna preporuka: naučite da posle prvog, najčešće lepog utiska o svom proizvodu, da prepoznajete i ostale kvalitete koji se javljalju starenjem-sazrevanjem rakije. Evo kao bih to malo upršćeno prikazao: kada kupite dezodorans čija vam se mirisna nota izuzetno svidi, posle duže upotrebe više nemate taj početni utisak o lepoti mirisa, već ste sve više zadovoljni sa njime ali više nikad ne miriše kao prvi put.
Ili ovako: Ja lično nevolim barik vina, ali sam godinama naučio da razlikujem mirisne note koje se javljalju u barikiranim vinima, različitih sorti. I jesu to plemenite i lepe arome, samo ih treba pronaći,  Probanjem više vrsta i različitih kvaliteta. I još nešto, nemojte očekivati napadni miris ljubičice, jagode, brusnice, vanile itd..., ima ih ali su diskretne, vrlo diskretne!
Pa ako vaša rakija koju ste proizveli više vam nemiriše kao prvi put, probajte druge, pa uporedite, gde je vaša!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #17 Poslato: 17. Decembar 2009, 08:00:07 »

I jos jedno zapazanje,nije dobro piti samo svoje proizvode jer se naviknemo na njih pa posle tesko prihvatamo druge.Treba piti sto vise razlicitih da bi nam se razvilo nepce i naucili da raspoznajemo sto vise aroma.Znaci vezba!
Sačuvana
draganpan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 69

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #18 Poslato: 21. Decembar 2009, 08:56:51 »

Ja sam primetio da poboljsanje kvaliteta rakije posle stabilizacije u staklenom sudu zavisi i od vrste rakije.

NPR, medovaca posle stabilizacije postane primetno bolja, sa izrazenijom aromom, dok sa druge strane lozovaca vrlo malo dobije na kvalitetu ukusa. (doduse lozovaca u startu bude mnogo dobra, bolja od medovace, dok posle stabilizacije medovaca postaje bolja).

Jel' primetio jos neko ovakve anomalije?
Recite mi molim vas sta je to medovaca, jer sam taj izraz prvi put cuo u nedelju na televiziji kada je Djelic francuskom politicaru poklonio medovacu iz Srbije. Sta je to i kako se pravi?
Sačuvana

Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #19 Poslato: 22. Decembar 2009, 15:14:56 »

Recite mi molim vas sta je to medovaca, jer sam taj izraz prvi put cuo u nedelju na televiziji kada je Djelic francuskom politicaru poklonio medovacu iz Srbije. Sta je to i kako se pravi?

E na televiziji s**u pa se mazu. Cas kazu da mu je poklonio medovacu (sto je rakija), cas da mu je poklonio medovinu (sto je vino).

Medovaca ti je inace rakija OD meda. Dakle ne rakija u koju je naknadno sipan med, vec rakija pecena od fermentisanog meda; ili, medovaca je destilat nastao destilacijom medovine.

Sto se tice Djelica, cisto sumnjam da je on nekom poklonio medovacu; verujem da je poklonio MEDNICU, a to je rakija (najcesce sljivovica) u koju je naknadno dodat med. Mednica je na trzistu daleko zastupljenija od medovace. Retko ko pece pravu medovacu.

Mednica se od medovace najcesce razlikuje po tome sto kad mednicu sipas na dlan i protrljas, dlan ti postaje lepljiv. Time se dokazuje prisustvo meda u cistom stanju i to onda NIJE medovaca. Medovaca je, kad se ispece, potpuno bezbojna i nije ni malo lepljiva. U njoj ne postoji med kao med, jer je sav med pretrpeo fermentaciju i presao u alkohol.

Mednica sladi na ukus, medovaca ne.

MEDOVINA je VINO od meda. Nastaje fermentacijom meda razblazenog vodom. Zute je boje i ima alkohola kao i standardno vino od grozdja.
Sačuvana
haklberi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #20 Poslato: 09. Novembar 2010, 15:24:19 »

...sjajan forum,nov sam i ukratko da objasnim ... koristim subotu i nedelju (vikend poljoprivrednik) Wink za kajsiju i breskvu...
imam par pitanja...prvo za Pecu :kako  pretakati kajsijevacu (belu) otvoreno ili zatvoreno(na crevo)?...i da li je za odlezavanje neophodna postojana temperatura ili..negde sam cuo menjati lokaciju u smislu toplo hladno???
nadam se da ste razumeli ovaj moj nemusti jezik i neadekvatnu terminologiju...ja sam ipak poljoprivrednik Cool(u pokusaju)
Sačuvana
haklberi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #21 Poslato: 25. Novembar 2010, 15:06:35 »

...ili prosto: da li moze rakija da ostari i sazri bez ikakvog kontakta sa drvetom?  pozdrav forumasima Thumb
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #22 Poslato: 25. Novembar 2010, 16:22:35 »

Moze ali joj treba kontakt sa vazduhom. U drvetu vazduh dobija kroz pore na dugama a ako je drzis u staklu onda treba povremeno da otvoris sud...
Sačuvana
haklberi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #23 Poslato: 30. Novembar 2010, 14:38:39 »

hvala diodo na odgovoru...
Sačuvana
haklberi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #24 Poslato: 30. Novembar 2010, 14:45:22 »

U pravu si, rakija isključivo stari u dodiru, ili u prisustvu drveta. Destilacijom se stvaraju sterilni uslovi, a i količina alkohola takođe onemogućava rad mikrooganizama, kao kod vina, pa je starenje rakija ustvari omekšavanje (oplemenjavanje) sa drvetom, nažalost u staklenim i metalnim sudovima starenje i pozitivne promene na kvalitet su svedene na minimum.
...ali pretpostavljam da moze
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #25 Poslato: 30. Novembar 2010, 16:42:09 »

Moze, definitivno.

Kao sto ti rece Dioda, povremeno proluftiraj stakleni sud.

Provereno, rakija koja je lezala u staklu posle godinu dana ima bolji ukus od tek ispecene.

Ipak, bure je neprevazidjeno, ali ako zelis iskljucivo bezbojnu rakiju, to moze samo u staklu.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #26 Poslato: 30. Novembar 2010, 16:48:43 »

Starenje rakije podrazumeva niz hemijskih reakcija koje pozitivno uticu na aromu rakije. Da bi se te reakcije odvijale potrebna je sobna temperatura i prisustvo kiseonika u malim kolicinama. Zbog toga se sudovi u kojima rakija dozreva ne pune do vrha i cep se povremeno otvara.
Drvo nema veze sa ovim procesima ali se zato iz drveta ekstarhuju supstance koje takodje uticu na ukus i miris rakije a mogu uticati i na boju, u zavisnosti od vrste drveta.
Ako nemas hrastovo bure dodaj u stakleni sud ovinjene hrastove letvice i imaces isti efekat.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #27 Poslato: 30. Novembar 2010, 22:57:26 »

Definitivno se ne slazem. To sa letvicama moze dati SLICAN, ali nikako ISTI efekat. Bure je zakon.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #28 Poslato: 01. Decembar 2010, 19:01:18 »

Definitivno se ne slazem. To sa letvicama moze dati SLICAN, ali nikako ISTI efekat. Bure je zakon.
Slazem se, dao sam ishitrenu izjavu Grin
Isto kao i barik bure vs cips+inox
Sačuvana
timke037
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #29 Poslato: 09. Decembar 2010, 22:48:52 »

Po predanjima, svaka tečnost se dva puta godišnje okrene, sama po sebi, u staklenom sudu. To se može  stvarno proveriti, stavljanjem svetlostosti (snop od baterijske lampe npr.) na bok staklenog suda koji je napunjen tečnošću. U to me uverio jedan henmčar u penziji. Gledao sam kako se materija okreće , sasvim polako u staklenom sudu bez ikakvih dejstava spolja. To je dokaz da vino i rakija ne miruju u staklu. Samo sazrevaju sporo. Ko ima strpljenja neka to proveri. Definitivno nije isti ukus rakije koja je ležala par meseci u sudu  i ona koja se odmah konzumira. O drvenim sudovima da i ne pričamo..
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 22   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.078 sekundi sa 21 upita.