AbNormal
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #300 Poslato: 14. Mart 2022, 21:00:16 » |
|
Pozdrav svima! Jesenas sam usuo destilat od sljive, 68 stepeni, u polu isluzeno hrastovo bure, cetvrte godine starosti. Pre desetak dana odvadim pola litre da probam destilat i da dotocim u bure. Oborim odmah na 60 stepeni, i destilat blago zamuti. Odmah izvadim pola litre iz staklenog suda taj isti destilat, ostavio sam za dolivanje u bure, oborim na 60 stepeni kristalno providna, pa odmah potom oborim na 55 stepeni i destilat kristalno providan. Boja destilata iz bureta je bila nesto svetlija od bistrog soka od dunje. Ovo mi se nikada ranije nije desilo, ali se ponekad desavalo da blago zamuti tek negde na 43/44 stepeni, u postepenom obaranju destilata, na dve nedelje razmaka i po 5 stepeni obaranja. Ovo mi je peta tura destilata u tom buretu od 30 litara. Sta bi mogao da bude razlkog sto je destilat izvadjen iz bureta zamutio na 60 stepeni, dok isti taj destilat iz staklenog suda nije zamutio na direktnom obaranju sa 68 na 55 stepeni. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nikola17isn
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #301 Poslato: 20. April 2022, 09:20:36 » |
|
Pozdrav svima,
Jedno pitanje za forumase, da li je dobro razblazivati rakiju u buretu periodicno 1-2% na svakih 30-60 dana, ili ostaviti da odlezi neki vremenski period pa onda je izvaditi u stakleni sud i razblaziti na zeljenu stepenazu? Jedan deo destilata sam izvukao iz drveta i razblazio u prohromu, a drugi je ostao u buretu, pa kad sam posle 6 meseci probao rakiju iz drveta, imala je ukus kao na neku tezinu, ne osecam kiselost ili neki smek, samo je nekako teska kad se proguta, a ona iz prohrama (ista rakija) taj ukus nije imala, sad ne znam da li je zbog razblazivanja u buretu ili ne. Bure je od 500l, Hrast Kitnjak, 1.5 god staro. Hvala na pomoci
Srdacan pozdrav, Nikola
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #302 Poslato: 21. April 2022, 22:04:19 » |
|
Najbolja rakija je ona koja je dobivena strogo propisanom procedurom i nakon nekih 35-50 godiina dozrijevanja u hrastvovom buretu prirodno pala na pitku jačinu.
Nakon nje ide ona rakija koja je nešto kraće odležala u buretu pa se poslije odležaavanja na propisan način spuštala na pitku jačinu uz neminovnu stabilizaciju u buretu nakon toga.
Poslije toga idu sve moguće varijante onog radi kako god ti padne na pamet ili neki diletant bombarduje savjetima.
Dakle rakija najbolje dozrijeva na svoj punoj jačini (negdje oko 70 stepeni) a na pitku jačinu se počinje spuštati tek onda kada se mora, uz obaveznu i propisanu stabilizaciju u buretu nakon toga. Ostalo neću i ne mogu komentarisati
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nikola17isn
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #303 Poslato: 22. April 2022, 10:05:24 » |
|
Hvala puno na odgovoru Bistrice. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Turizmolog
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #304 Poslato: 11. Oktobar 2022, 14:46:27 » |
|
Pozdav ljudi,
znam da pri odležavanju (lozovače), stakleni sud treba da bude 5-10% prazan, radi oksidacije destilata. Da li smeta ukoliko je sud 40/50% prazan?
Nakon godina dana odležavanja, u sudu od 25l imam oko 12-13l rakije, da li joj škodi tolika količina praznog prostora?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #305 Poslato: 11. Oktobar 2022, 19:22:31 » |
|
 isparilo, popio il je toliko i bilo?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #306 Poslato: 11. Oktobar 2022, 20:16:33 » |
|
Degustiralo se očito.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Turizmolog
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #307 Poslato: 12. Oktobar 2022, 09:43:40 » |
|
 isparilo, popio il je toliko i bilo? Isparilo, aha....  ) Bilo je cc 22 litra, par litara sam razblažio tokom zime (destilat je 60°alc), a nedavno sam 5 litara odvojio, tako da je ostalo oko 50% suda popunjeno. Degustiralo se očito.

|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #308 Poslato: 12. Oktobar 2022, 18:15:28 » |
|
Da li smeta ukoliko je sud 40/50% prazan? da li joj škodi tolika količina praznog prostora? Normalno da škodi. Praznog prostora smije biti, i to jako malo, samo u prvih par mjeseci stabilizacije rakije.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Turizmolog
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #309 Poslato: 12. Oktobar 2022, 20:24:02 » |
|
Da li smeta ukoliko je sud 40/50% prazan? da li joj škodi tolika količina praznog prostora? Normalno da škodi. Praznog prostora smije biti, i to jako malo, samo u prvih par mjeseci stabilizacije rakije. Aha, hvala!!! U početku treba biti oko 5%, jel tako? Znači kada se stabilizuje, do vrha? Da li, nakon godina dana, ima potrebe da se destilat pretoči, da se ozrači ponovno još malo (u početku sam je ozračio par puta)? Ja je, nakon godinu, još nisam razblažio. Danas sam je spustio sa 60% na 55%, i ostaviću je da stoji tako do daljnjeg.... 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #310 Poslato: 12. Oktobar 2022, 21:13:06 » |
|
Ako planiras da je pijes onda je spusti na zeljenu jacinu, meni favorit 42%, ako ne onda nisi trebao ni malo spustati samo umanjujes efekat starenja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kodjak
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #311 Poslato: 17. Novembar 2022, 11:34:46 » |
|
Pozdrav svima na forumu.Novi clan sam,ovo mi je prva poruka t.e. pitanje.Radio sam prepek loze(hamburg i afus ali) jacine 72* i stavio u staklenom balonu od 54l (rakije ima 45l).Dali nakon vremena stabilizacije uz povremeno provetravanje,prazan prostor mogu dopuniti proslogodisnjem prepeku (merlot)razblazen DM vodom na 50*.Hvala unapred na odgovoru.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #312 Poslato: 21. Novembar 2022, 20:13:42 » |
|
Svakako je bolje nego prazan prostor. Podrazumijeva se ono standardno, ako je inače kvalitet mješavine dvije različite rakije zadovoljavajući.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kodjak
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #313 Poslato: 22. Novembar 2022, 20:40:47 » |
|
Hvala Bistrice, od srca.Potajno sam se nadao vasem odgovoru.Lutao sam po raznim forumima ali ovo je ono pravo,100%.Vi i drustvo ste izvor informacija kojeg nema u literaturl,a Vase znanje kao iz knjige 1000 zasto 1000 zato.Za sve imate konkretan odgovor.Pozdrav iz MK.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mingomingo
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
|
 |
« Odgovor #314 Poslato: 11. Decembar 2022, 09:24:21 » |
|
Poštovane kolege rakijaši,
Ostavio sam od prošlogodišnje šljivovice na duže odležavanje 2 staklena balona od 5 litara i zatvorio sam ih plutom. Smatram da kroz plutani čep prolazi izvesna količina kiseonika koja pogoduje rakiji...
Da li je ovo u redu ili da plutane čepove zamenim originalnim plastičnim koji su došli uz balone?
Hvala na svakom odgovoru
|
|
|
Sačuvana
|
Želim puno toga da naučim. Da li ću da uspem ne znam
|
|
|
|