Posavac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #165 Poslato: 27. Septembar 2017, 21:47:42 » |
|
Hvala ti bistrice na iscrpnim odgovorima i evidentno iskrenoj zelji da pomognes mladim rakijasima  Uradicu sve po instrukcijama, pa javim rezultate za nekoliko mjeseci. Naravno, bice jos pitanja vjerovatno usput 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #166 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:13:19 » |
|
Hvala svima, i u sličnim situacijama mogu još samo citirati: „Protiv svakog čovjeka čovjek se može braniti, ali protiv pohvale ostaje bespomoćan".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Posavac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #167 Poslato: 05. Oktobar 2017, 00:04:12 » |
|
rakija sljivovica u mom novom barik buretu je vec dobila odlicnu boju nakon 20 dana  Kako je jacina destilata 65% alkohola razblazim je na 40 da probam i naravno, izblijedi malo. Da li bi bilo dobro polako sipati svakih nekoliko dana po 1-2 litra destilovane vode direktno u bure, da se polako svodi jacina destilata a rakija usput odlezava jos neko vrijeme i poprima boju i aromu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #168 Poslato: 05. Oktobar 2017, 20:03:35 » |
|
Ne, nije pametno to raditi jer se na taj način direktno usporavaju procesi dozrijevanja rakije, a i sam proses izvlačenja materija iz drveta se odvija na drugačiji i nepovoljniji način. Najbolje je kada je rakija u buretu na svojoj maksimalnoj jačini, nerazblažena. Ne treba zaboraviti ni vrijeme koje joj je potrebno za stabilizaciju nakon svake etape, i naročito nakon konačnog razblaživanja, pa se sa razblaživanjem započinje tek onda kada se mora.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Posavac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #169 Poslato: 05. Oktobar 2017, 20:42:38 » |
|
Plasim se da daljim cekanjem ne dobijem prejaku boju i arome iz drveta, jer kao sto sam vec rekao, nevjerovatno brzo poprima, vjerovatno jer je bure novo. Jos nesto da opet napomenem, bure je puno 70%, dakle ni to nije dobro kao sto ste vec rekli. Pokusavam da od dva zla izaberem manje ako me razumijete, ne znam sta da radim u konkretno ovom slucaju da dobijem sto je moguce bolju rakiju...  evo imate uvid u sve, pa pomozite i predlozite ako mozete... unaprijed hvala 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #170 Poslato: 05. Oktobar 2017, 21:28:24 » |
|
Rakija se vadi iz novog bureta i stavlja u starije orijentaciono onda kada se dobije zlatno žuta boja i prije nego okus pića doživi prejaku promjenu. To je sve što ti mogu reći na osnovu napisanog, ostalo bi se moralo vidjeti, probati, pa i njušiti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rukky
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #171 Poslato: 03. Novembar 2017, 22:59:52 » |
|
Ako ostavim jaku viljamovku -68%- na dozrijevanju recimo godinu dana, umjesto minimalno 1 i pol mjeseca, Da li ću dobiti kvalitetniju rakiju ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #172 Poslato: 04. Novembar 2017, 00:19:02 » |
|
Da! Mjesec do dva je minimalno vrijeme za stabilizaciju kada se sa rakijom ništa ne radi osim laganog i kod viljamovke manjeg prozračivanja. To je vrijeme koje je mladoj rakiji potrebno za stabilizaciju narušene ravnoteže destilacijom. Ogromna je promjena u koncentraciji etanola i aromatskih jedinjenja u odnosu na vino ili kljuk. Potrebno je i zbog blažeg gubitka lakše isparljivih jedinjenja koje daju one stršeće ukusne i neugodne mirisne tonove. Nakon toga ide dozrijevanje u staklu koje je kod viljamovke isto manje izraženo zbog jedne grupe aromatski dominantnih jedinjenja ali nije za zanemariti.... http://www.sveovinu.com/index.php?topic=153.msg19274#msg19274
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
promaja
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #173 Poslato: 04. Novembar 2017, 15:34:41 » |
|
Valja li cemu i u kojoj mjeri je upotrebljivo bagremovo bure (staro bure u kome je vec mnogo puta lezala rakija) ? Da li moze u njega da ide formirana rakija na odlezavanje (nakon novog hrastovog bureta) ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #174 Poslato: 04. Novembar 2017, 16:05:48 » |
|
Moglo bi u nekim varijantama, ali osim za sticanje iskustva i eksperimente nije za ozbilnije količine kod onih koji tek ulaze u tu priču, jer se lako može i pretjerati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rukky
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #175 Poslato: 04. Novembar 2017, 22:29:49 » |
|
"Manje prozračivanje viljamovke" Da li to znači, i da li je dovoljno, par puta otvoriti čep na par minuta u posudi koja je 90 % napunjena i onda ju nadopunit do vrha nakon minimalnog odležavanja od 2 mjeseca ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #176 Poslato: 04. Novembar 2017, 22:59:49 » |
|
Da! Ne minimalnog, nego kod nje maksimalnog.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rukky
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #177 Poslato: 05. Novembar 2017, 18:54:23 » |
|
A što je s izlaganjem utjecaju zraka kod razblaživanja rakije na pitku jakost , koja se mora obaviti u posudama sa širokim otvorom ? Da li kod te radnje treba paziti na veličinu praznog prostora u posudi ? Koliko ona utječe na kvalitet rakije ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #178 Poslato: 05. Novembar 2017, 23:09:20 » |
|
Ne razumijem. Sam si ponudio odgovor na ovo isto što sada pitaš a ja sam ti ga i potvrdio. ...Da li to znači, i da li je dovoljno, par puta otvoriti čep na par minuta u posudi koja je 90 % napunjena i onda ju nadopunit do vrha...? Da! Što onda znači u dalnjim koracima maksimalno smanjenje kontakta sa kiseonikom koliko god je to moguće, jer bi to onda moglo dovesti do degradacije specifičnih estera rakije viljamovke i gubitak kvaliteta sa čak pokojom lakše izraženom manom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Posavac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #179 Poslato: 10. Novembar 2017, 21:46:08 » |
|
stavio sam rakiju 65% alkohola u novo bure i drzao je 50 dana. Boja je odlicna, ali kao da mi se previse osjeti na tanin. U pitanju je barik MT (srednje sagorjevanje) nije bilo posebne pripreme bureta prije sipanja rakije, samo hladna voda 2 dana kako mi je pinter rekao. Staro bure nemam, tako da sam rakiju izrucio u staklene pletare. Pitanje je hoce li vremenom malo da splasne opori ukus na hrast? Ukoliko nece sta se moze uciniti da se to desi? Rakiju sam vec razblazio na 43% alkohola.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|