|
alambik
|
 |
« Odgovor #223 Poslato: 11. April 2019, 22:43:02 » |
|
Evo da kažem i ja neku o ovoj temi jer imam nekih iskustva u zrenju u novim i korištenim buradima.
Bistrica kaže da su burad nova sve dok imaju dovoljno materija koje se mogu ekstrahovati. U takvoj definiciji novog bureta ima logike, ali se moramo dogovoriti da pod "novo bure" smatramo takvo jedno bure. Inače će nastati nomenklaturna zbrka. Naime, u whisky svetu nije tako i novo bure, koje se naziva "virgin cask", je bure koje je zaista novo i ništa u njemu nije još starilo. Sva ostala burad su "used barrel", dopunjena imenom onoga šta je u njima prethodno držano, a ako su toliko neaktivna da nemaju, više, ili ne dovoljno, materija koje bi se još mogle ekstrahovati, onda ih nazivamo neaktivnim ili isluženim buradima, koja još uvek, pod uslovom da su zdrava, mogu imati svoju ulogu u podrumu. Ovde moram da napravim malu digresiju i da upozorim na realnu šansu da su islužena burad ujedno i bolesna. Naravno, većina nije, ali u mojoj praksi iznenađujuće velik broj jeste, to jest imaju nešto plesnivo u sebi (istrula duga?) i to se već nakon dva-tri meseca oseti na destilatu! Imao sam takav jedan incident, na svu sreću ne svojom krivnjom, jer mi je jedna mušterija insistirala da new make spirit, koji je kod mene kupio, zri u jednom isluženom sherry buretu od 500 litara specijalno dopremljenim iz destilerije Highland park sa Orkney-ja, koje je bilo potpuno isluženo i imalo nešto trulo u sebi! Ne pitajte kako je završila ta tužna priča! U poslednjih 5 do 6 godina koristim isključivo korištenu sherry burad, i to od dve vrste sherry-ja, oloroso i PX. Kupujem ih u jednoj bačvarskoj radionici u Montilla (toneleria) i radi se o, takozvanim, "repariranim" buradima. Namerno biram manju burad jer whisky zri kod mene između 3 i 4 godine. Postupak je sledeći: korišteno bure "toneleria" rastavi i duge, sa unutarnje strane, dakako, veoma lagano prešmirgla. Na taj način makne se film nastao od vina koji onemogućava dotok svežeg kiseonika u bure. U isto vreme pojavi se malo i novi sveži hrast ali i dosta površine sa ostacima sherry vina koje je u njemu zrelo. Kako su ovde u pitanju burad od 250 litara, bačvari skrate duge, odseku utore i naprave novi. Na taj su način, posle ponovnog sklapanja bureta, napravili bure od 128 litara. I to je ono što ja tražim. Prašina se, naravno, mehanički odstrani i bure se opet, uz vatru, složi. Posle toga uspe se oko 5 % vina koje je u njemu zrilo (mislim, ne isto vino ali isti tip vina) i šalju ga tako meni. Ja sad , kad bure dobijem, samo taj sheri istočim, i bez ikakvog pranja napunim ga sa new make spirit. Na ovaj način, u tom istom buretu, whisky zri 3, 3,5 godine, kad ga, obično cask srength, flaširam. Svako je bure priča za sebe, i to je tačno. Ovo kako sam opisao skoro uvek uspe (mislim, tačno 3 do 3,5 godine u istom buretu, ovako pripremljenom, i od 128 litara, taman po meri!) ali jedno bure od prošle godine, sherry PX, nakon 12 meseci pokazalo je neubičajeno tamnu boju! I na ukusu je bilo već dosta ekstrahovalo iz hrasta pa sam sadržaj morao prebacivati u nešto isluženije bure. Zašto je tako, nemam pojma!
|