07. Novembar 2024, 16:17:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 20 21 [22]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Odležavanje (starenje ili sazrevanje) rakije  (Pročitano 310215 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #315 Poslato: 11. Decembar 2022, 11:48:43 »

I skalpel u rukama hirurga pogoduje zdravlju organizma, ali upotrijebi ga ti na svom tijelu pa ćeš vidjeti koliko je pametno uzimati sve pod zdravo za gotovo.   
Kod rakije u staklenim balonima ide čep koji potpuno dihtuje, ali ne mora u većoj mjeri smetati ni plutani na kraće staze.   
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Mingomingo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Linux / Nokia 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #316 Poslato: 11. Decembar 2022, 13:20:22 »

I skalpel u rukama hirurga pogoduje zdravlju organizma, ali upotrijebi ga ti na svom tijelu pa ćeš vidjeti koliko je pametno uzimati sve pod zdravo za gotovo.   
Kod rakije u staklenim balonima ide čep koji potpuno dihtuje, ali ne mora u većoj mjeri smetati ni plutani na kraće staze.   

Hvala vam Bistrice na odgovoru
Sačuvana

Želim puno toga da naučim. Da li ću da uspem ne znam
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #317 Poslato: 22. Decembar 2022, 18:03:26 »

Poštovane kolege rakijaši,

Ostavio sam od prošlogodišnje šljivovice na duže odležavanje  2 staklena balona od 5 litara i zatvorio sam ih plutom. Smatram da kroz plutani čep prolazi izvesna količina kiseonika koja pogoduje rakiji...

Da li je ovo u redu ili da plutane čepove zamenim originalnim plastičnim koji su došli uz balone?

Hvala na svakom odgovoru

I ja sam stavio plutene, zbog toga što imam averziju na plastiku, a ne vidim da orginalni plastični nešto bolje dihtuje od plutenog  Scratchhead

Ovakav je u mene bio orginalni čep  https://s9.pik.ba/galerija/2021-11/28/04/slika-3075647-61a3a531daf30-velika.jpg
Sačuvana
Mingomingo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Linux / Nokia 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #318 Poslato: 22. Decembar 2022, 20:12:00 »

Poštovane kolege rakijaši,

Ostavio sam od prošlogodišnje šljivovice na duže odležavanje  2 staklena balona od 5 litara i zatvorio sam ih plutom. Smatram da kroz plutani čep prolazi izvesna količina kiseonika koja pogoduje rakiji...

Da li je ovo u redu ili da plutane čepove zamenim originalnim plastičnim koji su došli uz balone?

Hvala na svakom odgovoru

I ja sam stavio plutene, zbog toga što imam averziju na plastiku, a ne vidim da orginalni plastični nešto bolje dihtuje od plutenog  Scratchhead

Ovakav je u mene bio orginalni čep  https://s9.pik.ba/galerija/2021-11/28/04/slika-3075647-61a3a531daf30-velika.jpg

Po Bistričinom savetu vratio sam plastične čepove...
Sačuvana

Želim puno toga da naučim. Da li ću da uspem ne znam
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #319 Poslato: 18. Septembar 2023, 17:51:54 »

Kupio sam hrastovo bure zapremine 50 litara, u kome je, nakon ovinjavanja, bio destilat nekih 8 mjeseci. Nakon toga je napunjeno patokom. Ove godine imam svega nekih 34l jake rakije. Da li mogu tako malo rakije ubaciti u to bure, makar na 6 mjeseci, i koliki gubitak mogu očekivati? Ili je bolje da ne ubacujem nikako tako ako već ne mogu da ga napunim skroz? Hvala.
Sačuvana
vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Linux (Ubuntu)
Browser:
Safari

« Odgovor #320 Poslato: 19. Septembar 2023, 08:25:43 »

Citat
Bistrice kazes da bih trebao da ga napunim do vrha.
Ne kažem jer je do vrha 100%, a rekao sam 98% jer je rakiju kvalitetnije čuvati u nešto većim buradima. Mada na tako malom buretu trebaš u stvari 95%. Pravilo je cca. 2%, ili 5-10 litara otpražnjenog prostora u zavisnosti od veličine bureta.
Citat
Posto jakog destilata vise nemam mogao bih da razblazim ovu kolicinu destilovanom vodom na 46% alkohola da bi bure bilo puno. Da li bi to bilo sretno rjesenje?
Ne bi bilo sretno rješenje jer takva niža koncentracija alkohola nepovoljno utiče na procese dozrijevanja kod rakije. Na drugoj strani nepovoljno utiče na količinu i proporciju ekstrahovanih materija iz hrasta, kao i količinu i proporciju stvorenih različitih aromatskih jedinjenja.   
Citat
I zbog cega ne valja da bure bude 30% prazno?
Zbog oksidacije, štetnog uticaja kiseonika u većim dozama na kvalitet rakije.   

Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
Stranice: 1 ... 20 21 [22]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.019 sekundi sa 21 upita.