bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 24. Mart 2012, 19:49:23 » |
|
Jes,jes a prvi stepen je proizvodnja alkohola...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 24. Mart 2012, 20:01:46 » |
|
Eh, pa na znas ti kakvi su to magovi! U srednjem veku bi bili proglaseni za alhemicare sto posto! Po naravno, Zlato i jeste cemu svi tezimo Možda na početku dok ne postanemo svjesni da ga „imamo“, vremenom se težnja neminovno pretvara u nešto što nije opipljivo.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 04. Maj 2012, 17:45:26 » |
|
Citajuci ovu temu, i skorasne razgovore na forumu ,ja bi napravio novi korak i dao bi kratak rezime za ovu temu, sa ovim sto cu da iznesem svoje misljenje i to na sledeci nacin: TOP ODGOVORI( po mom misljenju) TEMA :ZAGOREVANJE KOMINE - Autor: Bistrica Generalno se ovaj problem kod kazana koji nemaju miješalicu rješava na način da se na dno kazana stavlja perforirana ploča od bakra ili inoxa, a prije sipanja kljuka u kazan (ako je on suviše gust) se dolijeva tečnost da prekrije dno kazana.Mnogi pod pojmom tečnost podrazumijevaju vodu i time prave grešku, smanjujući koncentraciju etanola i narušavajući pH reakciju smjese koja će biti destilisana.Oboje utiče na aromu destilata, i to negativno. Ako se mora dosipati tečnost onda se to radi razblaženom mekom rakijom u što manjoj količini tako da ukupna koncentracija alkohola u kljuku ne pređe 9%. Miješalica nije nešto što samo olakšava destilaciju u smislu nemogućnosti zagorijevanja kazana, nego i važna komponenta u formiranju i raspodjeli aromatskih materija po frakcijama destilata.Plamen se reguliše na način da destilat na lulu kreće nakon sat i 30 minuta, i da mu brzina na izlazu bude 5 litara na sat (na 100 litara kljuka). Kada je ta brzina 5,1 ili 4,9 ne treba se baš previše nervirati, ali svako veće odstupanje zahtijeva regulaciju vatre ili plamena. Zagrijavanje otvorenim plamenom gdje temperatura ispod dna kazana dostiže i 870 stepeni je, bez obzira na provodljivost bakra, sigurno mnogo više toplote nego što tečnost prirodnom konvekcijom može ravnomjerno prenijeti na svoju cjelokupnu zapreminu. Ova činjenica neminovno određuje dvije stvari. Prvo, degradaciju hemijskih-aromatskih jedinjenja uslijed previsoke temperature na pojedinim dijelovima kazana. Drugo, time uslovljenu neravnomjernu isparljivost istih jedinjenja, što onda predstavlja i njihov nepravilan raspored po frakcijama destilata. Oboje je uslovljeno ne samo vještačkom konvekcijom (miješalicom) nego i brzinom destilacije. Poznato je, a činjenično-hemijski dokumentovano, i na kraju organoleptički potvrđeno da se nepoštivanjem ove dvije odrednice dobiva rakija slabijeg kvaliteta (sa većim učešćem jedinjenja prvenca i patoke u rakiji, a čak se i etanol ne raspoređuje na isti način).
Ne zelim da mi se niko od forumasa naljuti na ovu moju konstataciju ! Licno smatram da nama,u ovom trenutku,nije dostupna bolja "literatura" nego ova,sto se iznosi kako znanje i iskustvo na ovom forumu. Ako se to malo "spakuje" u TOP ODGOVORI onda batali sve ostale knjige koje su na trziste! Pozdrav svima!
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
akijana
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 26. Novembar 2012, 18:00:08 » |
|
Vise puta sam cuo da je dobro staviti jutani dzak na dno kazana, ispod perforiranog bakarnog dela, "resetke", pa naliti vodom da pokrije taj dzak. Ima li ovo smisla? Da napomenem da imam onaj slovenacki kazan od 100l, dubok, a bez mesalice.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 26. Novembar 2012, 20:09:58 » |
|
@akijana, pretpostavljam da imas ovakav kazan od PANONIJA ili njemu slican(kako sto ga je postavio @vojce). Jeste malo delikatan za rad(zbog tanjeg bakara na dnu) ali ako pazljivo radis sa njime, nema vecih problema. I ja imam stari kazan prevrtac bez mjesalicu,i meni dosad nikad nije zagoreo kazan dok sam peko na njemu. Nekada je moj stari stavljao jutanu vrecu, ali isklucivo novu,opranu i bez mirisa.Da ne bi jutana vreca isplivala na povrsinu posle punenja,otezavao je sa recnim kamenima ili bakarnim obrucom.Posle zavrsetka pecenje koma,vrecu je prao, ali istu nikad vise nije upotrebljavao za destilaciju.Za sledecu godinu uzimao je novu, isto tako nekoriscenu jutanu vrecu. Kasnije je napravio bakarnu perforiranu tepsiju sa ruckom i nije vise stavljao jutane vrece. Ja sam jednom stavio (mislim kad su mi ukrali tu bakarnu tepsiju) cistu opranu slamu.Napunuio sam pola kazan slamom i dodao kom od grozdja(ko je bio malo suviji) i tako to ispekao bez zagorevanja.Sad imam novu,sitno perforiranu rostfrajnu "tepsiju sa ruckom",jer se to pokazalo kako dovoljno resenje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
akijana
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 26. Novembar 2012, 21:11:33 » |
|
Ovo je moj kazan, naravno, sad je malo doteran-ofarbano loziste da ne korodira, malo ispoliran bakarni deo... Nadam se da sam uspesno postavio sliku, ovaj odgovor je ujedno i proba.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
davla74
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 10.0
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 12. Septembar 2013, 09:29:27 » |
|
Da remiziramo ovu temu , elem imam prevrtač Kazan klasičan, koliko sam pročitao , voda ne valja da se sipa u kominu a poželjno je 9 posto od kazana meke rakije, nemam poverenje da mogu da kontrolišem vatru, te daske te cer, te ovo te ono, da li priča sa mekom rakijom PIJE VODU?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 12. Septembar 2013, 16:11:03 » |
|
Kako se alkoholnom destilacijom povećava koncentracija alkohola a smanjuje vode, u odnosu na polaznu smjesu, imalo logično pitanje koje bi se moglo i trebalo postaviti je:“Pije li vode dodavanje vode kojim bi se smanjila koncentracija alkohola“. Nije 9 posto od kazana meke rakije, nego koncentracija alkohola nakon dodavanja meke rakije u smjesi u kazanu ne bi trebala da bude jača od 8-9%.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 12. Septembar 2013, 17:29:55 » |
|
Iskreno ni ja nisam razumeo pitanje.... Hajde da rezimiramo ovu konstataciju: -Imas klasican Kazan-prevrtac..... Odlicno! -Vodu nevalja sipati u kominu Tacno! -Umesto vode, pozeljno je sipati meku rakiju do 9% ukupne zapremnine kazana Odgovor imas jednu poruku vise. -Nemozes da kontrolises vatru jer koristis razne materijale za gorenje.Mozes.Kazan nije parna lokomotiva koju trebas naloziti do daske. Lozi polako I nema problema.Na kraju stavljas par dascica I vatra ti je dovoljna da izvrsis destilaciju koma. -Dali dodavanje meke rakije za razredjivanje koma"pije vodu"Da,"pije vodu",ali je nemoj stavljati u kominu.Bolje ti je meka rakija,zbog konacnog rezultata.Vodom smanjujes i onako vec nisku koncentraciju alkohola u kominu, I destilacija ce ti otici u pogresan pravac.Zato je bolje stavljati meku rakiju.Detaljnije to imas opisano u temi "destilacijom do vrhunske rakije" ili tako nekako.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
davla74
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 12. Septembar 2013, 21:19:52 » |
|
Jon i Bistrice hvala na isrpnom odgovoru...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sekki
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 48
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 9.0
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 14. Oktobar 2013, 10:59:13 » |
|
Pozdrav forumasima! Imam skoro neresiv problem. Prvo sam sam pravio masinu za seckanje voca koja je jabuke samlela i napravila kasicu za bebe ! Dodao sam malo secera ali vodu nisam jer procitah da to nije pametno! Nakom fermentacije dobio sam tako gustu i maltene suvu materiju koju jedva kusam loncetom da stavim u kazan! Naravno, zagoreva. Pravio sam jos dve razlicite resetke i opet isto. Sipao sam cak i pola kazana vode a pola kljuk i opet zagoreva.... Nemam resenje. Mozda neko ima neki savet. Skoro 1000 kg kljuka sam bacio jer je bas svaki kazan zagoreo! Da li sam mogao u neprevreli kljuk da dodam odredjeni procenat vode da bi nakon vrenja dobio tecniji materijal ili nesto sasvim drugo. Za jabuku mi i nije puno zao ali imam oko 2000kg dunja spremljenih na isti nacin koja jos uvek vri. Mogu li sada u dunje da dodam vodu da vri zajedno sa kljukom pa da se nekako sjedini. Izvinite ako pitam glupo ali moram. Hvala unapred! Nisam rekao da mi kazan zagori skoro uvek pri kraju destilacije kada alkohol na luli izlazi jacine 20%a vatre skoro da i nema! Da li je pametno da stanem recimo na 25% i koliko cu time izgubiti ili dobiti? Spajanje poruka
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sekki
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 23. Oktobar 2013, 09:10:58 » |
|
Evo sada i da se pohvalim i da podelim iskustvo sa drugima! Kazan mi vise ne zagoreva!!! Na dno kazana smo dodali metalni lim 2mm debljine i tako podebljali dno.Naravno, dodali smo ispod kazana, izmedju kazana i vatre. Rakija malo teze krece, za negde oko 45 minuta a kazan je 100litara, ali kad krene onda nema problema. Moze se drzati i do nula procenata alkohola i ne zagoreva! Jedino je bitno da se sto brze isipa kad se otvori kapak i odmah istusira vodom! Problem resen, sada uzivam u pecenju rakije! Ziveli!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 23. Oktobar 2013, 11:03:20 » |
|
Sekki, koliko je rastojanje izmedju ubacenog lima i dna kazana?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sekki
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 25. Oktobar 2013, 08:38:13 » |
|
Nema rastojanja. Lim bukvalno lezi na dno kazana a zavaren je sa cetiri sparinga za metalni deo kazana koji se prevrce, tako da bakar nismo nista dirali a dno smo znatno podebljali! Fantasticno verujte mi. Bez mesaljke, a kljuk je gust kao kasa, i nema zagorevanja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 25. Oktobar 2013, 09:21:21 » |
|
Kako cistis taj "prostor" izmegju ta dva lima?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|