14. Februar 2025, 15:56:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izbegavanje zagorevanja komine  (Pročitano 88347 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 01. Avgust 2015, 21:02:22 »

Baci to što je zagorjelo jer se prepekom ne može popraviti takva mana. Samo može pokvariti ostalu rakiju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 10. Septembar 2015, 22:04:58 »

Kolege forumasi, ima li neko objasnjenje za ovu situaciju:
Ispekao sam 4 kazana sljive bez problema; dance 4 mm, resetka u kazanu, kom dosta redak, ispod resetke malo (oko 5l) vode, i nije bilo zagorevanja. U petom kazanu sve isto ali je malo zagoreo. Jedina razlika je bila sto je kod prva cetiri kazana bila srednja vatra i za dva sata bi izaslo oko13-14 l rakije, pa sam peti kazan sve vreme slabo lozio da bi usporio destilaciju. Minimalna vatra. Posle tri sata izaslo je oko 12 l rakije, vec mi je dosadilo da camim pored kazana pa sam dosta pojacao vatru da iscuri i ono malo rakije do oko5% alk. Kad sam razlozio kazan video sam da je zagoreo ali sam relativno lako ribacom cetkom skinuo naslagu sa danceta. Sreca da sam prvih 7 l odvojio tako da samo u drugih 7 l (patoka) ima malo ukusa na zagorelo.
Imam nekoliko pitanja:
-da li je kazan zagoreo zbog ekstremno slabe vatre,
-ako lozim samo malo jace ne mogu da postignem da mi izlazi 5l/sat vec je to 6-7 l na sat, ako slabo lozim, plasim se da ponovo ne zagori
-da li je dovoljno da isperem kazan i kapak zivom sodom 1% a tabarku i lulu vinskom sodom 10% da bi neutralisao  posledice zagorevanja
-da li smem da po malo te zagorele rakije (1-2 l) dodam u 60 l koma kad ponovo pecem meku rakiju
-koliki je uticaj brzine destilacije na kvalitet rakije?
Posle ovoliko pitanja evo i jednog zapazanja iz sopstvenog iskustva: Do sada sam uvek pravio testo za zaptivanje kapka i kazana. Sada sam samo nasuo stocno brasno (krmu) u prostor gde kapak naleze na kazan i sve je bilo besprekorno. To ide mnogo brze i lakse a i kasnije se lakse i opere . Za svaku preporuku.

Pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 10. Septembar 2015, 23:13:50 »

Citat
Sreca da sam prvih 7 l odvojio tako da samo u drugih 7 l (patoka) ima malo ukusa na zagorelo.
Koliki ti je to kazan da dobiješ 14 litara meke rakije?
Citat
da li je kazan zagoreo zbog ekstremno slabe vatre
Ne, nego zato što si je pojačao u situaciji kada je velika koncentracija suve materije ostala u kazanu. Tada se inače mora biti još pažljiviji kod loženja. I ajvar i pekmez zagaraju pri kraju pa se tad najviše miješaju.
Citat
-da li je dovoljno da isperem kazan i kapak zivom sodom 1% a tabarku i lulu vinskom sodom 10% da bi neutralisao  posledice zagorevanja
Da, i nakon pranja obavezna destilacija vode i zaparavanje za uklanjanje ostatka sode.
Citat
-da li smem da po malo te zagorele rakije (1-2 l) dodam u 60 l koma kad ponovo pecem meku rakiju
Bolje nemoj, ostavlja trag u rakiji u jako malim koncentracijama. Ogromna je šansa da pokvariš ono što je zdravo.  
Citat
-koliki je uticaj brzine destilacije na kvalitet rakije?
Veliki, ali neka manja variranja neće znatnije uticati. Odstupanje od tvojih cca. 20% je još uvijek prilično dobro.  
U svakom slučaju ako je to način da izbjegneš zagaranje onda tako radi.  
Citat
Posle ovoliko pitanja evo i jednog zapazanja iz sopstvenog iskustva: Do sada sam uvek pravio testo za zaptivanje kapka i kazana. Sada sam samo nasuo stocno brasno (krmu) u prostor gde kapak naleze na kazan i sve je bilo besprekorno. To ide mnogo brze i lakse a i kasnije se lakse i opere . Za svaku preporuku.
Kod mene se tradicionalno tako radi pa sam i ja radio sa mješavinom mekinja i brašna.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 11. Septembar 2015, 19:53:41 »

Mešalica je zakon
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 11. Septembar 2015, 20:21:37 »

Mešalica je zakon
Thumb
Sačuvana
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 11. Septembar 2015, 22:09:15 »

bistrice
hvala na odgovorima.
Kazan je zapremine 80l, ali ga ne punim do vrha pa komine bude 60-65l.
p.s. za sledecu sezonu probacu da nadjem nekog majsora da mi ugradi mesalicu.
Pozdrav
Sačuvana
lepidino
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #51 Poslato: 29. Decembar 2015, 19:44:23 »

Imam realno mali problem sa velikim posledicama (a možda i veliki sa malim..).. Elem, ispekao sam dunju... E sad.. prva četiri kazana je odrađeno u korektnim okvirima .. Drugar koji ima kazan (u najboljoj nameri...ne morate na tu temu.. znam da je možda moglo biti i drugačije) je taj peti sam odradio... i kazan je zagoreo, jer je kljuk bio gušći.. (i to ću drugom prilikom..)...  Obzirom da sam nakon toga morao ići u prepek ovih prethodnih..(vreme je bilo ograničavajući faktor a i to sve što sam imao od 350 kg materijla) ribao sam i ribao kazan... dok se nisu prsti istanjili.. Ali pošto to radim n+1 put ( gde je n=1) imao sam osećaj da tu nedostaje destilacija vode i još ponešto... Dobijen rezultat nije po meri svih mojih noći provedenih sa ovim jedinjenjem.. Da li postoji način da se ovaj bol ublaži.... Dakle ..pitanje je.. da li oprati sve ono što nisam posle zagorevanja... pa treći prepek..ili kleknuti i kukati nad svim onim seckanjima... na četvrtine... odstranjivanja koštica... ili jednostavno pucati sebi, ženi, rodbini, komšiji kom je već krava otišla.. u vugla...Da li ovde ima leka i ako može da se ublaži koji je najbolji put...
Pozdrav
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 30. Decembar 2015, 00:34:05 »

Put ka svetlosti to jest mešaču
Sačuvana
lepidino
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 31. Decembar 2015, 02:55:24 »

Svetlost je bila tu ...... ja pitam prijatelja.. ima li leka... il da mešam prepek sa destilovanom... pa u bure...
Sačuvana
lepidino
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 31. Decembar 2015, 02:56:17 »

pa šta ispadne posle izvesnog vremena ... ispadne...
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #55 Poslato: 28. Oktobar 2017, 22:34:42 »

Za fermentaciju ne trebaš imati dileme, sve mora proteći kako treba. Ako se bojiš zagorjevanja onda je rješenje dodatak meke rakije umjesto vode. Namješta se tako da u ukupnoj smjesi stavljenoj u kazan bude nekih cca. 7% etanola.
Bistri, kako u praksi najlakse podesavas ovih 7% etanola.
 pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 28. Oktobar 2017, 23:56:44 »

Odlicno pitanje..  Thumb
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #57 Poslato: 29. Oktobar 2017, 00:40:26 »

Šljiva, jabuka, kruška najčešće imaju 10-12% šećera. To je start ako se nema čime mjeriti u konkretnoj situaciji prije fermentacije.
Nakon toga ide „matematika“, Takvo voće bi dalo vino od 6-7,2% alkohola. Pošto kod nas nije vino nego kljuk ide se sa cca. 90% od toga. Da sada ne razdvajam po faktorima kljuka za svako voće, a u pitanju je par procenata razlike. Dobije se sadržaj alkohola u kljuku od cca. 5,5% do 6,5%. Dalje je jednostavni račun smjese.

Ako neko nije sklon takvom računanju smjese onda može neka njegova lakša varijanta u konkretnoj situaciji.
Za takav kljuk nam treba na primjer 20 litara tečnosti da ne bi zagorio. Preostali dio od 80 litara, da bi napunili kazan od 100, je naš kljuk sa na primjer 6% alkohola. Ovih 80 litara puta 6 stepeni je 480 alkoholnih stepeni, ukupno koje imamo. Da bi sve u kazanu imalo 7% alkohola treba nam ukupnih 700. Dalje 700-480 je 220. To je broj alkoholnih stepeni koje mora zadržavati naših 20 litara tečnosti koju dodajemo. Ako naša meka rakija ima 27 stepeni, da bi imali 220 ukupnih stepeni treba nam 8,15 litara meke rakije. Do onih 20 litara dopuni se vodom i to je to. U kazanu imamo smjesu sa cca. 7% alkohola.
Sačuvana

Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #58 Poslato: 29. Oktobar 2017, 09:52:31 »

Bravo Bistrice.. Ovaj tekst ide odmah u Paste~Copy, trebace... Thumb
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #59 Poslato: 29. Oktobar 2017, 21:33:20 »

Zahvaljujem Bistrice,

nije mi palo napamet za dodavanje vode.

Znaci 80% kljuka sa cirka 6% alk. + 8% meke rakije cirka 27% alk. + 12 % cesmovace.

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Stranice: 1 2 3 [4] 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.034 sekundi sa 21 upita.