Sreca da sam prvih 7 l odvojio tako da samo u drugih 7 l (patoka) ima malo ukusa na zagorelo.
Koliki ti je to kazan da dobiješ 14 litara meke rakije?
da li je kazan zagoreo zbog ekstremno slabe vatre
Ne, nego zato što si je pojačao u situaciji kada je velika koncentracija suve materije ostala u kazanu. Tada se inače mora biti još pažljiviji kod loženja. I ajvar i pekmez zagaraju pri kraju pa se tad najviše miješaju.
-da li je dovoljno da isperem kazan i kapak zivom sodom 1% a tabarku i lulu vinskom sodom 10% da bi neutralisao posledice zagorevanja
Da, i nakon pranja obavezna destilacija vode i zaparavanje za uklanjanje ostatka sode.
-da li smem da po malo te zagorele rakije (1-2 l) dodam u 60 l koma kad ponovo pecem meku rakiju
Bolje nemoj, ostavlja trag u rakiji u jako malim koncentracijama. Ogromna je šansa da pokvariš ono što je zdravo.
-koliki je uticaj brzine destilacije na kvalitet rakije?
Veliki, ali neka manja variranja neće znatnije uticati. Odstupanje od tvojih cca. 20% je još uvijek prilično dobro.
U svakom slučaju ako je to način da izbjegneš zagaranje onda tako radi.
Posle ovoliko pitanja evo i jednog zapazanja iz sopstvenog iskustva: Do sada sam uvek pravio testo za zaptivanje kapka i kazana. Sada sam samo nasuo stocno brasno (krmu) u prostor gde kapak naleze na kazan i sve je bilo besprekorno. To ide mnogo brze i lakse a i kasnije se lakse i opere . Za svaku preporuku.
Kod mene se tradicionalno tako radi pa sam i ja radio sa mješavinom mekinja i brašna.