10. Decembar 2024, 04:05:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izbegavanje zagorevanja komine  (Pročitano 86931 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sekki
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #30 Poslato: 29. Oktobar 2013, 07:23:08 »

Pa ne cistim ga jer nema praznog prostora. Lim lezi celom povrsinom precnika 60cm na dno kazana koji je ravan kao tepsija. Nema gde da udje ni pepeo ni gar. Bar ja tako mislim. Ispekao sam vec 15-tak kazana i sve je ok. Rakija krece za oko sat vremena, za dva sata iscuri oko dvadeset litara rakije i kad ga isipam sve je cisto i svetli kao dukat!!! Grin
Sačuvana
sekki
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #31 Poslato: 06. Decembar 2013, 08:55:12 »

Dragi prijatelji, namucih se sa dunjom i zagorevanjem! Prepravio sam kazan, napravili smo ga da radi na struju. Sada kad imam kontrolisano zagrevanje, imam mnogo manje zagorevanja. Skoro da ne lepi uopste! E juce sam cuo od jednog starijeg coveka da se u dno kazana stavlja lanac koji prilikom kuvanja radi i pomera se i tako nema zagorevanja! Jel neko zna nesto o tehnici lanac? Smiley Nisam video na forumu da bilo ko to pominje!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 06. Decembar 2013, 17:02:25 »

U pitanju je mješalica na kazanu za rakiju. Mehanizam koji ima ručku za okretanje (ili elektromotor) zupčanike, vratilo koje na sebi ima „letvu“ koja struže po dnu. Zbog ispupčenog dna, košpica i sl., ta mesingana letva se ne pravi iz jednog komada nego iz više njih koji su međusobno spojeni kajlama. I to se naziva lanac koji sprječava zagorijevanje.
Evo i nekih slika koje sam izguglao.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
sekki
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #33 Poslato: 08. Decembar 2013, 10:40:16 »

Hvala Bistrice, za mesalicu sam znao i video! Ovde tvrde da se samo komad lanca obicnog stavi u dno i on navodno pod temperaturom krece se po dnu kazana i tako sprecava zagorevanje! Probao sam, ne funkcionise! Jos jedan prazan mit! Sad
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 08. Decembar 2013, 11:35:05 »

Prije će biti „trač“, rekla-kazala.  Smiley U takvom prenosu „informacija“ se mnogo toga doda ali i oduzme od onog izvornog.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dbegus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 30. Mart 2014, 22:18:53 »

Pozdrav,
Nov sam na forumu ali kad toliko pričate o kazanima jedno praktično pitanje.Imam "Slovenački" kazan od 100 litara na kom je debljina lima oko 1mm.Dolazi do zagorevanja kljuka pa planiram da ga dam majstoru koji bi skinuo staro dno i postavio novo od 4mm debljine.Šta mislite o tome da li bi to bilo dobro i da li bi  dalo rezultate u smislu dobijanja destilata koji ne bi imao primese na zagorelo.Razmišljam i o tome da predložim majstpru da se napravi tzv duplo dno.Da staro dno se iseče i da se postavi kao poklopac na oko 2cm iznad  novog a prostor između napuni vodom.i da se tako peče.Posle svakog pečenja da se sipa nova voda u taj međuprostor. Ne zman da li bi to imalo efekta,možda je kao ideja i bez veze.Hteo bih da čujem vaše mišljenje.Zanima me još za koliko otprilike novca mogu da napravim uređaj za odvajanje metil alkohola i da li sve to ima smisla ili treba se držati klasike ako već nemaš para za profi mašinu.
Hvala na odgovoru.
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 30. Mart 2014, 22:53:35 »

Ne ide to bas tako lako so duplim dno,voda i destilacija.
To sto je zeleno na slici ti je "vodeno-parno" dno sa lozistem.Ako bolje pogledas tu ti je i sigurnosni ventilj.
Ako to nema docice do eksplozije kazana.
Ne isplati se prepravljati takav kazan ko sto imas ti. Bolje ti je da kupis drugi.
Postavi sliku ako mozes, da vidimo o cemu se radi i sta se moze popraviti.
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
dbegus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 01. April 2014, 14:46:50 »

Hvala Jon na odgovoru.
Za ovaj moj kazan ne mogu puno dobiti ,ne više od 300 e a za bilo kakav drugi treba mi minimalno 700 e. Trenutno mi je kazan kod jednog prijatelja pa ga ne mogu fotografisati,ali čim budem mogao postaviću sliku.Ideja je bila sledeća.Da se staro dno izbuši,da se ne bi pravio pritisak tečnosti na par mesta i da se postavi preko novog debljeg dna a da se prostor između napuni vodom,pa da se onda napuni kljukom i peče rakija.Računam da tako ne bi dolazilo do zagorevanja i da bi moglo funkcionisati/kvaz duplo dno/.
Još jedno  interesantno pitanje.Da li ima smisla praviti uređaj koji se sastoji od savijene cevi/prohromske / i jedan kraj cevi ide u lulu a na drugi koji je vartikalan postavi se posuda zapremine oko 2,5-3 litra.Napuni se to vodom do pola posude i onda samo ono što preliva koristi se za proizvodnju rakije a ono što ostaje u tom uređaju se baca.Postaviću sliku ako smatrate da to može koristiti.Ili mu izađe na isto kao kada se postavi posuda ispod lule i ono što prelije to se koristi a ono što ostane to je metil alkohol.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 01. April 2014, 20:49:06 »

ZA DBEGUSA
pozzz, ako  ti  je  kazan   prevrtac u  tom  slucaju  osim  zamene  dna  trebas  dodati i  mesalicu. Ova  verzija sa dodavanjem jos jednog  dna i  buskanjem  sitnih  rupa ne  vredi jer ce pre ili  kasnije  uci u taj  prostor neka  suva materja pa ce  ti  zagoreti. cak  i  da ne  zagori , konstantno  ces imati  raznorazna mesanja razlicitih komina. i da naravno, to  nikad neces moci  da operes a to  je jedna  od najbitnijih  stvari u  pravljenju  rakija. moj  savet prodaj  taj kazan dodaj  paru i  uzmi sa  debolim  dnom i  mesacem, jos ako  ima i  usipni  otvor masala
Sačuvana

IMA TU NECEGA
dbegus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 02. April 2014, 07:36:22 »

Hvala,na savetima.Probaću da nadjem nekoga i prodam ovaj kazan a onda naravno drugi sa obaveznim mešačem.Konsultovaču vas oko kupovine ako nađem neki polovan.Pozdrav.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 02. April 2014, 08:15:34 »

samo obodji stranicu  kupujem  prodajem i  resices se muka sa  ovim,a  onda ce potrajati  dok  budes pronasao  adekvatan  po pristupacnoj  ceni. ja sam  moj  kazan  trazio  skoro  pa  godinu ipo  dana. naravno bilo  bi  brze da sam imao  vise  sredstava na  raspolaganju al..
Sačuvana

IMA TU NECEGA
dbegus
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 03. April 2014, 19:45:09 »

Pozdrav,
Evo jednog načina kojim se sprečava zagorevanje rakije.Koriste ga naročito oni koji žive pored neke reke,gde ima separacija peska.Naime pojedi kazandžije su mi se hvalili da sprečavaju zagorevanje rakije tako što na dno svakog kazana stave nekoliko lopata sitnog peska sa separacije pa onda sipaju kljuk.Tako spreče zagorevanje a pesak svaki put  prilikom sledećeg sipanja kljuka  zamenjuju novim.Dakle ljudi se dovijaju na svakojake načine.Naravno ja sam protiv te priče jer nikad ne može pesak da bude dovoljno čist da ne bi imao neku  primesu ,ali eto kakvih sve ideja ima.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 03. April 2014, 19:51:05 »

Ja nemam mesac,koristim samo resetku i nemam problema sa zagorevanjem.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 06. Oktobar 2014, 12:09:22 »

Pošto se spremam da pečem kominu od žitarica , koja je sklona zagorevanju , čitam ovde razna iskustva pa sam rešio da i ja pokušam da sprečim zagorevanje :
pročitao sam da kolega dbegus predlaže sitan pesak na dnu kazana , uradiću tako uz nekoliko poboljšanja : preko peska staviću zrakasto poređane keramičke pločice  a preko njih džak od jute. Ili varijantu sa peskom i samo džakom , videću već. Rakija  će malo kasnije krenuti , potrošiću možda malo više drva , ali to je mala cena...
Sačuvana
početnik.12
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 01. Avgust 2015, 20:47:32 »

Molio bih g. Bistricu za pomoć: Pri pečenju prvog kazana sirove (meke) rakije koja je inače po završetku destilacije bila 30 vol%  zagorio je kazan. Ta se rakija osjeti malo na dim. Količina je cca 20 L. Imam još 3 kazana meke rakije dobre kvalitete (oko 60 L) pa pitam smijem li pomiješati sve skupa pošto će u konačnici to biti 80 L, pa onda sve skupa na prepek. Hoće li se izgubiti u prepeku ta dimna nota pošto je 3/4 dobre rakije, a 1/4 lošije ili riskiram kvalitetu arome. Što da radim ? Inače kom je bio odlične kvalitete i sve je uspjelo, a rakija je isključivo za osobne potrebe. Unaprijed hvala.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 22 upita.