dioda
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 12. Novembar 2008, 20:47:02 » |
|
Ako je temperatura ispod 10 stepeni mozda je bolje da ne dodajes med ili eventualno da probas sa nekim kvascima koji rade na nizim temperaturama.... R2 – bayanus, Sovinjon, penušci, Traminac, Rizling, kasna berba Sva vina dobijena fermentacijom R2 se odlikuju tipičnom sortnom aromom. Pojačana proizvodnja estara. Oslobađaju se voćne i cvetne fermentativne arome kao posledica delovanja estara. Proizvodi malo pene, brz početak fermentacije, odlično sedimentira nakon fermentacije, osmotolerantan. Proizvodi 16-17 % alkohola. Dobar kod niskih temperatura, fermentira i na 5 C. Proizvodi malo jedinjenja koja vezuju SO2 (acet aldehid, piruvatna kiselina). Služi za ubrzavanje prespore fermentacije i pokretanje zastoja fermentacije, fermentacija u boci.
Najbolje je da sacekas dr Pecu, on ce ti istresti resenje iz rukava
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 12. Novembar 2008, 20:57:11 » |
|
Upravo sam gledao burad i merio sirometrom, uglavnom je u svim buradima 0. Ali jabuke nisu jos potpuno macerirale - kada je prepolovim jos ima delova koji su slatki. Vrenje se skoro potpuno zaustavilo, susti i peni samo kad ga promesam i to pola minuta, minut. s obzirom da su temperature skroz pale, trenutno je ispod 10C, stvarno se bojim da vrenje ne prestane. Med mi stize sutra, planirao sam da ubacim po 5kg na 200l koma (sto mu dodje oko 100kg jabuke).
Kako mogu da preveniram stajanje vrenja ili je za to suvise kasno? Da li postoji neki kvasac koji mogu da upotrebim? I da li da uopste ubacujem med?
Stanje je krajnje alarmantno u pitanju je moj (mukom steceni) kredibilitet, cale me vec smara da nemam pojma i da bi bilo bolje da smo samleli jabuke kako je on u prvi mah i hteo da uradi, kaze vrenje bi vec bilo gotovo i mogli smo vec peci.
Pomagajte drugovi!
Nepotpuna maceracija, tojest neprevrelost plodova je uzrok pola-pola: nije vršeno potapanje čvrstih delova i pad temperature. Šta dalje uraditi: Ubaciti med svakako sa dodatkom tople vode i kompletnu masu dobro izmešati jer sad može doći do problema tegljivosti, a tu kvasci nemogu ništa. Odmah posle ubacivanja tople vode sa medom, ubaciti i razmnoženi kvasac, a sudove "ušuškati", uviti sa starim ćebadima ili nekim nepotrebnim ponjavama, ako je moguće. Ako nemaš kvasac javi se na pp i daj mi adresu sutra ću ti poslati preko city expressa, gratis, samo mi napiši količinu .
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Трифун
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 19. Maj 2009, 00:38:37 » |
|
Додао бих на ово иако је од пре пола године, али ако неко чита користиће за даље, да бурад прекрије сламом или кукурузовином. Наравно ако је има у својој близини. Економично је, јер се касније може користити и за потпалу тј при дестилацији
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zmiya
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 03. Septembar 2009, 22:21:12 » |
|
Pozdrav svima.Pošto nikada nisam pekao rakiju imam dosta pitanja. Elem,proshle godine sam dobio na poklon manji kazan od 40-50 litara,pa poshto imam jabuka raznih sorti,rešio sam da pečem jabukovaču..Ustvari moj otac se reshio za jabukovaču,vec je ostavio dva bureta od po 200l ali ne znam da li je napravio greshku shto je u burad ubacio daščice kojima je pritegao jabuke da ne isplivaju? pošto u Srbiji svako peče rakiju na svoj način,tj drugačije,imaj još nekoliko pitanja: 1. da li meshati kljuk i koliko? jedni ne meshaju uopšte,drugi svakodnevno,treci samo prvih nekoliko dana.. i šta se dešava sa kolačem ako se meša?da li se pre pečenja gornji sloj kolača baca? 2. da li postoji neko okvirno vreme koliko traje vrenje u ovako toplim uslovima pošto se po nekima krece od 8 dana,preko 2-3 nedelje,do par meseci.. imam još pitanja ali da ne preteram za ovaj put..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 03. Septembar 2009, 22:55:59 » |
|
1.Ne svakodnevno. Ili nemoj uopste, ili eventualno 2-4. dana, ako pravis maju. (Maja: vrlo mala kolicina izmuljanog voca uz nesto malo secera i vode, zagrejano do 35 stepeni i dodavanje kvasca. Neko to zovu i "starter". Maja (starter) sluzi da se inicijalna kolicina natera na burno vrenje, uz obilno razmnozavanje kvasca. Posle nekoliko dana maju pomesati sa ostatkom sirovine, do max 80% zapremine bureta. To je drugo i poslednje mesanje - tako pripremljenu sirovinu ne dirati do momenta destilacije)
2.Zavisi sta peces i kolika je koncentracija ukupnih secera u sirovini. 8 dana je premalo, to zaboravi. Minimum je 21 dan, a ako sacekas 30-40 dana neces pogresiti (samo pazi da se ne "prevrne kolac" - u tom slucaju peci odma')
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sima
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 30. Septembar 2009, 20:28:01 » |
|
prvi put se ukljucujem u temu o jabukovaci.Zanima me koliko se vode dodaje komini dok se jos priprema kljuk i dali valja staviti kvasac ovaj obicni pekarski
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 30. Septembar 2009, 22:20:11 » |
|
1.Do sada nisam pekao jabukovacu, pa cu prepustiti onima koji jesu da odgovore na ovo.
2.Moze.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
oristic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 30. Oktobar 2012, 11:40:22 » |
|
Postovani, nov sam na forumi i nesto sam citao o onome sto hocu da uradim ali sam ipak resio da postavim konkretno pitanje: imam meku rakiju za prepek, vecu kolicinu od sljiva, a nesto manje od jabuka. Hteo bih da pri pecenju prepeka namazem poklopac kazana livadskim medom izuzetnog kvaliteta jer sam cuo, a i citao da se na taj nacin dobija posebna aroma prepecene rakije. Moje pitanje je da li je to u redu i da li to uraditi kod prepeka od sljive ili od jabuka, radi dobijanja boljeg ukusa?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 30. Oktobar 2012, 13:43:00 » |
|
Generalno receno, svaki dodatak u kazan a koji sadrzi isparljive arome, preci ce i u finalni proizvod u meri koliko je taj dodatak ubacen u kazan i koliko sadrzi isparljivih aroma. I opet uopsteno, nece sve arome zadrzati iste aromatske karakteristike kao kod startnog ubacivanja vec ce neke biti diskretne a neke prepoznatjive, a i u zavisnosti od osnovnog materijala koji se destilise i koliko su termo stabilne.. Ako imamo rakiju , recimo od sljive stenlej, koja nije odradjena kako treba u startu, onda ce se tesko koja aroma bitno osetiti u finalnom proizvodu. Ovo sve napisah da bi se vratio na onsnovno pitanje med i njegova aroma, oplemnjavanje, pri destilaciji. Med pri prepeku mozes da ubacis kod obe rakije, ali da bi uporedio sta je to sto si dobio i koliko je bolje moras da imas zapamceno kao je to izgledalo bez meda. Ja bih med dodavao u jabukovu rakiju a u sljivovicu bih pri prepeku dodavao 1-2 kg suvih sljiva, ali onih koje nisu susene na dimu, pa ako se tako odlucis probaj pa javi kako je sve to u finalu.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
akijana
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 26. Novembar 2012, 18:37:15 » |
|
Sto se suvih sljiva tice, sad sam malo zbunjen: ne stavljati sljive susene na dimu? Smatrao sam da slive susene na dimu imaju bolju aromu od ovih iz modernih susara, ujedno se teze nabavljaju i skuplje su. Koji je razlog za izbegavanje na dimu susenih sljiva, koje bi trebalo da imaju plemenitiju aromu? Da li neki od sastojaka iz njih moze negativno da utice na krajnji miris i ukus?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 27. Novembar 2012, 11:45:56 » |
|
Samo na kratko uđi u bilo koju pušnicu i pomiriši odjeću kada izađeš. Produkt izgaranja je dim, koji kada se nađe u većim koncentracijama u vazduhu dobiva naziv smog.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 12. Decembar 2012, 14:15:42 » |
|
kod dodavanaja meda ja bih se odlucio za kupazu. napraviti rakiju od voca bez dodatka secera meda ili bilo cega drugog, i poslebno napraviti rakiju od meda pa po zavrsetku mesati medovacu i vocnu u srazmeri u kojoj zelite, tako bi ste na malom uzorku mogli naci optimalni odnos a sama medovaca ako je prpremljena posotujuci osnovne postulate u proizvodnji je izrazito dobrog ukusa mirisa pa kvaliteta
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 13. Decembar 2012, 06:38:18 » |
|
Moze i tako, mada ja sve mislim da bi se u komini bolje "uvezale" arome i seceri voca i meda. Verovatno gresim!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 13. Decembar 2012, 17:16:13 » |
|
i ja cekam bane da od strucnih nam lica dobijem odgovor na to pitanje
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
voltron
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 12. Jul 2016, 19:27:35 » |
|
Nov sam na forumu pa ako sam promašio temu molim nekog ko to zna da je prebaci gde treba. U soku od letnjih sečenih jabuka sorte jablanke (a la petrovke) izmereno je šećera po Babou 11,6%. Gustina tog soka je 0,91 gr/ml (819 gr na 900 ml) što je za mene malo zbunjujuće, očekivao sam da sok sa desetak % šećera ima gustinu veću od 1. Sok je urađen uz pomoć klasičnog kuhinjskog sokovnika, filtriran (ceđen) više puta kroz dvostruku gazu, nije potpuno bistar. Na taj način dobije se oko 47% soka, što valjda znači da sečene jabuke (bez kočanja) imaju oko 5,45% šećera. Želim da od tih jabuka (imaju odličnu aromu) uz dodatak suncokretovog meda (na početku fermentacije) napravim rakiju koja će imati po 50% karakteristika jabukovače i medovače. Ako mi neko može pomoći, pitanje glasi: koliko meda i vode treba dodati na 100 kg sečenih jabuka?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|