pipo
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 52
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 21. Septembar 2012, 08:46:05 » |
|
Kupio sam i ja plastično, parafinisano, barik bure. Doduše, manje od 50 litara. Bojao sam se da to nije ono pravo, pa sam prošle godine u njemu držao vino samo mjesec dana, da ga provjerim. Znači smije i duže. Ove godine ću da probam.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 21. Septembar 2012, 12:15:19 » |
|
Ako je bure plasticno i parafinisano,onda nije barik.BArik bure je drveno bure koje je nagoreno iznutra u odredjenom stepenu i obicno ima zapreminu od 225l.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pipo
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 52
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 21. Septembar 2012, 12:21:35 » |
|
U poljoprivrednoj apoteci u Podgorici ih prodaju kao barik. Sad kad odem da se napravim pametan i održim im lekciju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
borris
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 25. Septembar 2012, 16:43:55 » |
|
Ma da, jasno da nije barik, nego se firma zove valjda Barig, sto bi nekog moglo da asocira aaaa to je ono novo neko bure o kome se prica. Ali se nista ne zna.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
fivaka
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 53
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 06. Novembar 2012, 19:42:22 » |
|
ja sam nabavio 2 x 100l i jwdno od 50l koja su od parafinisane plastike i imaju sertifikat eu za upotrebu u vinarstvu. tako su uradjena da mnogo podsecaju na drveno bure zato se i zovu barik. previdjena su za kompletan proces proizvodnje kao i cuvanje vina. imaju slavinu i otvor za vranjeve-vrenjace na zatvaracu. proizvode se u sloveniji a kod nas ih prodaju pojedine polj. apoteke, kao i merkur. predstavnistvo firme je u alibunaru i salju robu postom. jedina mana je sto nemaju neki rukohvat. pogledati: www.roto-alibunar.rs ako sam pomogao nekom, zadovoljan sam. pozdrav svima.
|
|
|
Sačuvana
|
Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
|
|
|
Kanački
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 30. Septembar 2013, 21:14:36 » |
|
nisam nasao temu rakijski sudovi , gde se spominju burad od polipropilena, nadam se da mogu ovde da postavim ovo pitanje ..
kakva su burad za rakiju od polipropilena , za cuvanje gotove rakije , na duzi vremenski period ? da li polipropilen ima neka nezeljena dejstva na ukus , ako rakija stoji duze vreme u takvim buradima ? nasao sam par firmi iz temerina koja ih proizvode, navodno su po HACCPu.. da li ih kupiti ili ne ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 30. Septembar 2013, 21:21:04 » |
|
Ja bih pre uzeo staklo,ako nisi u mogucnosti da uzmes drvo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 14. Decembar 2017, 09:55:10 » |
|
Kad si pomenuo cisterne da li si mislio na rešenje ovog tipa http://kacerezervoari.com/plasticne-kace/kace-za-vodu-kominu-voce-kupus/ili inox sudove? I da li neko ima iskustva sa ovim prvim tipom sudova kada je fermentacija u pitanju? Za odležavanje ne dovodim u obzir ni po koju cenu,ali razmišljala sam o fermentaciji voćnog kljuka u takvim cistjernama,zbog manipulacije i cene.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 14. Decembar 2017, 10:11:20 » |
|
Imas posebnu temu o sudovima. O tome se dosta pisalo. Recimo: http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1549.0
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 14. Decembar 2017, 12:26:11 » |
|
Hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
jon
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 14. Decembar 2017, 17:17:22 » |
|
Ja cu za pocetak uzeti od ovih za fermentaciju. Ako se dokazu kako dobri uzecu jos,ako ne menjamo sa inoksom.... Za stabilizaciju uzecu inoks i drveno bure...
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 14. Decembar 2017, 19:36:13 » |
|
Ja cu za pocetak uzeti od ovih za fermentaciju. Ako se dokazu kako dobri uzecu jos,ako ne menjamo sa inoksom.... Za stabilizaciju uzecu inoks i drveno bure... Ne mogu da skužim čemu služi ova instalacija cevi zmijasto uvijenih koja je postavljena na punilici? I kako kontrolišeš temp u ovim cisternama? Ne svidja mi se što nisu izbaždarene,ili grešim..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 14. Decembar 2017, 20:09:25 » |
|
Na pitanje čemu služi ova cijev, odgovor je može i kontrolisanju temperature u fermentaciji, e sad koliko i posluži na ovakvoj zapremini posude je nešto drugo. A možda je i od neke manje posude.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dekara
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 14. Decembar 2017, 20:55:01 » |
|
Pa ovo su cevi od bojlera. dobra fora. u italiji sam video plocaste izmenjivace,ali ovo nije lose a ni skupo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|