27. Oktobar 2025, 12:48:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Posude za vrenje koje nisu od inoxa  (Pročitano 136057 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
rale18
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 02. Maj 2012, 17:38:52 »

Interesuje me da li je neko kupovao polijester kace,i njegovo iskustvo sa njima???
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 02. Maj 2012, 18:20:51 »

Par forumaša je već iznosilo svoja iskustva sa njima, među koje spadam i ja. Jednostavno rečeno, u svakom pogledu zadovoljavaju potreban standard. Možda imaju samo jednu manu u fermentaciji, u odnosu na inox. Slabije oslobađaju toplotu preko stijenki posude, iz prostog razloga što su rađene od materijala koji je solidan izolator.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
wrebek
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 52

vocar-predpočetnik

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #2 Poslato: 03. Septembar 2012, 22:03:15 »

plastična burad je isto što i poliestr bure ili ...  Scratchhead
Sačuvana
rale18
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 03. Septembar 2012, 22:45:33 »

plastika je plastika,a polijester je od smole i vlakana,mnogo jaca , izdrzljivija i trajnija su burad od polijestera.Kupio sam dva bureta od 1500 litara i veoma sam zadovoljan.
Sačuvana
wrebek
Stariji član

Van mreže Van mreže

vocar-predpočetnik

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #4 Poslato: 05. Septembar 2012, 09:16:15 »

A koja je cena od 200 l ?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 05. Septembar 2012, 11:59:24 »

Ne prave se tako male posude osim po narudžbi. Kako je za pravljenje posuda od ovih materijala potreban i specijalni kalup, koji nije tako jeftin, cijena manje količine bi u sebi sadržavala i cijenu ovog kalupa pa bi sve skupa bilo preskupo.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #6 Poslato: 05. Septembar 2012, 14:35:31 »

Raspitaj se na ovom broju 0638110152  znam da pravi od 40,  150, 300 litara i naravno do 18 000 litara, ali ne znam da  li pravi od 200 l.
Sačuvana
wrebek
Stariji član

Van mreže Van mreže

vocar-predpočetnik

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 05. Septembar 2012, 15:11:36 »

ok,hvala
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 05. Septembar 2012, 20:16:51 »

Potrazi polipropilenske sudove,nisu losi a ima ih u svim velicinama.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0

« Odgovor #9 Poslato: 05. Septembar 2012, 21:44:18 »

NS Plastik Novi Sad proizvodi od uvoznog polipropilena vrlo kvalitetne sudove za vino sa plivajucim poklopcem velicine od 50 do 600 litara i po porudzbini vece. Cena je vrlo povoljna i radjeni su po hasap standardu.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
rale18
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 10. Septembar 2012, 09:47:34 »

evo broj coveka koji radi polijester burad,cisterne... 0641412569.pozz
Sačuvana
vladmoll
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #11 Poslato: 17. Septembar 2012, 11:38:33 »

Evo ja cu preneti moje iskustvo sa plasticnim sudovima.
Postoje tri vrste plastike. Crna, bela i palstika koja se koristi za cuvanje hrane. Ja sam konkretno kupio dve posude od firme iz ns, ili temerina. Njihova plastika je sivkaste boje. Imaju poklopac, plivajuci poklopac i poklopac za vrenje. Koja je to plastika stvarno ne znam zaboravio sam formulu jedinjenja. To na kraju nije ni bitno, jer je ta plastika upravo odobrena od strane evropske unije kao jedino pogodna plastika za cuvanje hrane. Naveo sam crnu i belu plastiku koja je u sirokoj upotrebi kod nas. Te vrste plasike nisu pogodne za vino. Jednostavno menjaju ukus vina. Ovo sam isprobao licno. Ako morate ipak da upotrebite ovu vrstu suda nemojte drzati predugo (do 30 dana).
Moje iskustvo sa plasticnim sudovima koje sam kupio je vrlo pozitivno. Prvo lako se odrzavaju, sa dva prsta ih iznesem napolje iz vinskog podruma i operem. Odlicno stoje i slavine koje su takodje plasticne, vrlo dobro dihtuju. Vino apsolutno nema nikakav promenjen ukus u odnosu na inox. Ono zbog cega je dobo kupiti je cena. Oko 300% je jeftinije od inoxa.
Inace, tradicija je jedno a kvalitet sasvim nesto drugo. Pre 10tak godina moj prijatelj tehnolog sa poljoprivrednog fakulteta u bg, je isprobavao kvalitet vina i rakije odlivene u inox, staklo i pvc. Posle godinu dana su analizirani hemijski sastojci rakije i vina. I gle cuda, pvc se pokazao najboljim. U staklenom sudu je primecen oveci broj silikata, u inox nesto od celika a u pvc skoro nista.
Naravno ukus i kvalitet se nigde nije razlikovao, dakle samo hemijski i to nista nije bitno.
E kad je tradicija u pitanju to je nesto drugo. Zamislite da vam neko u otmenom restoranu donese vrhunsko vino u plasticnoj flasi ili staklenu flasu sa krunskim zatvaracem. Sta bi pomislili o tom vinu? Ja bih pomislio da je do bola jeftino.
I da rezimiram moje teorije, plastika je dobra, jeftina, ali samo za amatere prakticna, kad su u pitanju ozbiljniji proizvodjaci inox je ipak inox.
pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 17. Septembar 2012, 16:34:12 »

Iskustva su u redu, jer ovo što si kupio je vjerovatno polipropilen koga sale i peca spominju na ovoj temi i to je posve nešto drugo u odnosu na PVC. Ovo za PVC spada u domen rekla-kazala, a nije za takve stvari jer u pitanju je nešto izuzetno ozbiljno. Ono što priznaju svi pa i proizvođači hrane koji pokušavaju braniti PET i neku drugu plastičnu ambalažu je da PVC ambalaža pokazuje emisiju nepoželjnih i po zdravlje jako opasnih ftalata pod uticajem temperature, izloženosti kiselom mediju i sl. Čak se i kod mineralne (kisele) vode kojoj je pH od 6 do blizu 7 može naći dosta velika koncentracija. Zamisli koliko toga se štetnog, degenerativnog i kancerogenog prenese kljukom, rakijom i vinom čiji je pH u rasponu od 3-4,5. Kako sve ozbiljne svjetske analize pokazuju drugačije, ostaje da zamoliš prijatelja da javno objavi rezultate analize za PVC, ako smije. Jedino ako u njoj nije tražio nešto čega i nema, a ne ono čega ima.
Mrzi me guglati, pa samo ova dva linka na koje sam prvo naišao.  
http://www.farmaceut-blog.bloger.hr/post/ftalati--nasilje-nad-higijenom/2083794.aspx
http://www.judzks.ba/Sidemenu/Savjetiinovostiozdravlju/Djeca/Ftalatiuplasticifeminizirajudje%C4%8Dake.aspx
Sačuvana

vladmoll
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #13 Poslato: 18. Septembar 2012, 09:12:58 »

Moguce je da je sve to istina. Naravno kad nesto analiziras onda je pitanje sta se sve tu analizira i zasto. I ja  sam protivnik plastike, jednostavno sve sto nije prirodno nije, i tvrdim da je sve losijeg kvaliteta od prirodnih materijala. Zato vino pravim u plastici a onda posle 30 tak dana je otacem u hrastovu burad gde odlezavaju po godinu dana i gde dobijaju odlican ukus poprilicno drukciji i bolji nego sto bi imali drzanjem u plastici ili inoxu.
pozdrav
Sačuvana
borris
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 18. Septembar 2012, 09:29:12 »

Ja sam prosle godine kupio nekoliko sudova za vino od plastike slovenackog proizvodjaca 150 i 200 litara. Skinule se naljepnice sa cepa pa ne znam tacno proizvodjaca nesto kao Barig . Imaju oblik i izgled drvene bacve, iznutra su crne boje, parafinisane. Veliki cep, dovoljan da se uvuce ruka i opere detaljno, iznutra nema nikakvih zlijebova ili rupica tako da je pranje izuzetno lako i efikasno. Kvalitetna cesma, koja se lako skida i cisti kompletna. Bacvicu je dobro prije prve upotrebe dobro isprati sa npr limuntusom pa sodom bikarbonom pa vodom.

U njima sam do proljeca cuvao crveno vino vranac, koje nije izgubilo ama bas nista na ukusu u odnosu na vino iz staklenih od 54 litre bidona. Poslije sam za svaki slucaj vino prelio u staklene jer sam se bojao da visoka teperatura ne pokvari vino jeer nisam stavljao vinobran. Naravno vino se nije pokvarilo nego je u zdravlje popijeno a velikim dijelom i prodato.

Cijena ovih bacvica u Crnoj Gori je bila otprilike 75 E za bacvicu od 150 lit i stotinjak za ovu od 200.

Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.107 sekundi sa 22 upita.