15. Mart 2025, 09:14:53 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od breskve  (Pročitano 127178 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Poslato: 01. Jun 2012, 21:19:08 »

U Makedonii je pocela berba breskve.
Kako do dobre rakije od breskva?
Dali treba okrenuti paznju u nekom elementu ukomljavanju,fermentacii ili pecenja rakije od breskva?  
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 01. Jun 2012, 22:30:50 »

Gotovo sve isto kao kod kajsijevače.
Kasne sorte, berba kada su potpuno zrele pa i prezrele, poželjno par kvalitetnih sorti pa kupažiranje, obavezno odvajanje košpice (još osjetljivija nego kajsija), zakiseljavanje, kontrola temperature naročito zbog ljetnih vrućina, destilacija kao kod ostalih voćnih rakija, odležavanje isključivo u staklu...
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 01. Jun 2012, 22:46:43 »

Citat
Citat iz lexikona za rakije njemackog web-sajta:
Za rakiju od breskve potrebno je odabrati samo potpuno zrelo voce. Potrebno je odvojiti kostice pre destilaciju zato sto se oslobagjaju velike kolicine Amigdalin sto dovodi do gorki bademov ukus.Obrano voce treba da se preradi/ukomi sto brze za da ne bi se pokvarilo. Obavezno se prati PH vrednost koja iznosi 3,3 gde dovodi do najbolje rezultate.Blaga razlika postoji u ukus  kod bjele „lozjarske“ breskva i kod zutih plantaznim breskvama.
A ovo „mi je zapalio kazan“:
Tek poslje odlezavanje svjezek destilata nestaje i gubi se „sapunjast“ ukus,sto uplasi mnoge ko rade tu destilaciju , a izgubi se poslje odredenok zrenja destilata. Poslje toga, stvara se njezan miris ruza i bademovih cvjeta ko u ustima prelazi u intenzivnog ukusa breskve.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 01. Jun 2012, 22:54:32 »

Citat
PH vrednost koja iznosi 3,3
pH od 3,0 do 3,2

Citat
Tek poslje odlezavanje svjezek destilata nestaje i gubi se „sapunjast“ ukus
Kontrola prvenca, besprijekorno čist kazan, kontrola brzine destilacije i temperature destilata na izlazu. Nakon ovoga nema sapunastog okusa ni na svježem destilatu.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 01. Jun 2012, 23:05:16 »

Oprostite gramaticke greske- trudim se najbolje sto mogu i znam da pisem na srpski jezik.  Smiley
Citat
kontrola brzine destilacije i temperature destilata na izlazu

Koje je preporucliva brzina(5-6L na cas?) i koja je temperatura(15-17C?)
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 01. Jun 2012, 23:12:07 »

Tako nekako, ima negdje na forumu detaljnije.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 02. Jun 2012, 23:41:34 »

Citao sam za rakiju od kajsija i nisam nasao konkretni ogovor.

Neko tamo od sagovornika jos malo i da tvrdi da je zemlji tanjirastok oblika,nose ga 4 slona i kad se oni pomjeru nastaje zemjotres.....itd

Meni treba malo veci "INPUT".  Grin
Dali treba da se pazi na temperaturu vrenja i koja je najbolja?
Dali moze i ovdje da se ide sa Uvafermom kao kvasac?
Dali mora da se pasiraju ili moze da stavlaju kao parce kad se izvade kostice?
Dali treba treba da se pazi na zagorevanja kazana kao kod kajsija(breskve su „tecnije“) -ili ne treba jer imaju vise soka?
Moze ili potrebno je staviti secer u kom -ako da koliko dozvoljeni maksimum?
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 03. Jun 2012, 10:13:58 »

Citat
Neko tamo od sagovornika jos malo i da tvrdi da je zemlji tanjirastok oblika,nose ga 4 slona i kad se oni pomjeru nastaje zemjotres.....itd
Nema ni razloga ni potrebe za ovako uopšteni komentar, korektnije je iznijeti suprotan stav ili mišljenje oko nečega konkretnog sa čim se ne slažeš.    
Citat
Meni treba malo veci "INPUT"
Da bi se mogao dati odgovor treba još i više preciznijih podataka, pa ćemo probati okvirno.
Citat
Dali treba da se pazi na temperaturu vrenja i koja je najbolja?
Treba, a ona zavisi i od ostalih faktora. Negdje u okviru uobičajene preporuke od 15 do 20, ali ne preko toga. Što više koristiš ovo što je nabrojano temperatura treba biti niža.
Citat
Dali moze i ovdje da se ide sa Uvafermom kao kvasac?
Može.
Citat
Dali mora da se pasiraju.
Poželjno i aromatski korisno. Ako su baš potpuno zrele onda može i bez toga, zavisi i od posude za vrenje.
Citat
Dali treba da se pazi na zagorevanja kazana kao kod kajsija (breskve su „tecnije“)
Ako ti je kajsija zagorijevala onda trebaš paziti i na breskvu. Pasiranje umanjuje ovu opasnost, ili tačnije potpuno je eliminiše.
Citat
Moze ili potrebno je staviti secer
Nije potrebno. Može, ali je štetno.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 03. Jun 2012, 11:00:10 »

Citat
Citat
Citat
Nema ni razloga ni potrebe za ovako uopšteni komentar, korektnije je iznijeti suprotan stav ili mišljenje oko nečega konkretnog sa čim se ne slažeš.

Nisam ni najmanje mislio da nekoga uvredim ili omalovazavam! Boze sveti, skraja da e-zaboravio zam staviti smajli ( Smiley) da se shvati kao sala,a ne vredjanje.
Svi smo mi ovdje da prenesemo neko svoje iskustvo,znanje ili misljenje.
Ali ako neznam, nemogu tvrditi nesto da znam,dok ne proverim dali to sto znam- je znanje.
Ja ucestvujem na forumu sa velikom interesovanjem i zeljom da bi podelio znanje sa forumasima i "pokupim" sve sto mi moze biti korisno od komentara i naravno da povecam znanje koristeci iskustvo forumasa.
Suprotni stavovi su vec izneseni pa zato to nisam uradio i ja. Ali potrudicu se da to uradim ovih dana,da ne dodje do sumje u moju nameru Smiley !!
Pozdrav svima i veeeliko izvinjenje ako je doslo do nesporazuma!
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 03. Jun 2012, 11:40:17 »

Nimalo ne sumnjam u tvoje namjere, a želje i interesovanja su vidljivi.  Thumb Ponekad se nešto uradi i nehotice.
Zato pored odgovora na tvoje pitanje ovdje još dodatno radim svoj „posao“, pokušavam osigurati uslove za normalnu komunikaciju. Priznat ćeš da se od ovakvih komentara ipak treba uzdržati. Budi konkretan ako imaš potrebu i nema problema.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 03. Jun 2012, 20:54:20 »

Thumb U potpunost se slazem i mogu samo jos jednom da se izvinim ako me neko pogresno protumacio!
Nije bilo namjerno.Treba biti i ostati fer i korektan u svakoj situacii!
A ja sebe smatram za fer i korektan.Nece se ponoviti!  Thumb
Citajuci po forumu sreo ja citat pametnog covjeka ko je citirao jos pametnijeg:
Citat
Tko ne zna, a ne zna da ne zna, opasan je, izbjegavajte ga!
Tko ne zna, a zna da ne zna, dijete je, naučite ga!
Tko zna, a ne zna da zna, spava, probudite ga!
Tko zna i zna da zna, mudar je, slijedite ga!
(Konfučije)
Sta je onda covjek- Tko tvrdi da zna, a svoje neznanje "prodaje" kako znanje?  Smiley
Ja sam zeljan znanju, pa nekad ne svhatam kako neko misli da ne treba da nauci nesto od drugih koji znaju!
Brzo shvatam ko ima to znanje i ko hoce da ga nesebicno deli sa drugima!
Hvala ti Bistrice,Peco50...i svima ostalim na forumu.

Da predjemo sad na konkretno:
Citat
a ona zavisi i od ostalih faktora
Ko su te faktore? Objasnimi malo detaljnije,ako ti nije tesko.
Citat
Da bi se mogao dati odgovor treba još i više preciznijih podataka
Koje su to podatci? Prenecu ti sve sto ti je potrebno da znas.
Citat
zavisi i od posude za vrenje
Kakva je najpogodnija? Imam 10 plasticna burad od 200l sa sifonima na kapaku koje cuvam za breskvu.
Citat
Ako ti je kajsija zagorijevala onda trebaš paziti i na breskvu.
Nisam dosad pekao kajsije zato sto ih nemam dovoljno.Dosad mi nikad nije zagoreo kazan zato sto sam vrlo pazljiv kad ga lozim i pecem rakiju,a imam stari kazan, ko je u odlicnom stanju,prevrtac ko mi je ostao od deda,bez mjesalicu.

Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 03. Jun 2012, 21:43:46 »

Citat
Ko su te faktore? Objasnimi malo detaljnije,ako ti nije tesko
Radi se o šest faktora fermentacije: vlažnost, koncentracija kiseonika, temperatura, hranjive materije, pH ili kiselost i inhibitori ili kočničari. O svakom pojedinom elementu sam već dosta toga napisao.
Citat
Koje su to podatci? Prenecu ti sve sto ti je potrebno da znas.
Sorta breskve, kvalitet, nivo zrelosti, fermentacija sa košpom ili bez nje, uslovi za kontrolu fermentacije, prije svega temperatura koju si u stanju obezbijediti? Šta sve misliš regulisati i koristiti od nabrojanog: otvoreno ili zatvoreno vrenje, eventualno miješanje kljuka, regulacija pH, kvasci, hrana, enzim,…. jer ne želim davati recept nego preporuku za već određenu situaciju.
Citat
Imam 10 plasticna burad od 200l sa sifonima na kapaku koje cuvam za breskvu.
U toj situaciji mora pasiranje.
Citat
Nisam dosad pekao kajsije zato sto ih nemam dovoljno. Dosad mi nikad nije zagoreo kazan zato sto sam vrlo pazljiv kad ga lozim i pecem rakiju,a imam stari kazan, ko je u odlicnom stanju,prevrtac ko mi je ostao od deda,bez mjesalicu.
Iz opreza bi morao i enzim.  
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 03. Jun 2012, 23:57:02 »

Citat
Sorta breskve, kvalitet, nivo zrelosti, fermentacija sa košpom ili bez nje, uslovi za kontrolu fermentacije, prije svega temperatura koju si u stanju obezbijediti? Šta sve misliš regulisati i koristiti od nabrojanog: otvoreno ili zatvoreno vrenje, eventualno miješanje kljuka, regulacija pH, kvasci, hrana, enzim,…. jer ne želim davati recept nego preporuku za već određenu situaciju.
Ovo su vrste koje mogu da odabirem:
Springtime (од 7 до 15 VI)
Springkress (од 15 до 25 VI)
Collins (од 25-VI до 10-VII)
Redheaven (од 10 до 25VII)
Fairetheaven (од 20-VII до 05-VIII)
Riosedzem(od 18.8 do 02.9.)
Kressheaven(10-25.08)
Ovo je vebsajt www.dushan-ciric.com jedan od najbolji na ovom prostoru za grozdje,breskve i neku slivu kojoj ne znam ime!

Mislim da uzmem zrele padjanke koje nisu za pijac zbog nabijenost ali su odlicni za sokove i naravno za rakiju.
Fermentacija ce biti bez kostica(to smo vec resili) a uslovi su skoro optimalni. Za toplije dane mogu da uklucim i klima ured mada u toj , da je nazovemo ostavi od 40m2 nikad nije toplije od 25C.
Mislim da idem na zatvoreno anaerobno vrenje sa sifonima i bez mesanje- kako sto si preporucio,ako se dobro secam.
PH regulacija na 3.0-3.2 a kvasac Uvaferm za prihranu i enzim ne znam jos sta mogu ovdje da nadjem.
Javi cu ti kad ih nabavim.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 04. Jun 2012, 00:29:07 »

Ja bih se odlučio za ove dvije;
Citat
Redheaven...Riosedzem...
Transport do prostorije za preradu u gajbicama u kojima neće biti nagnječenja. 
Prostorija sa namještenom temperaturom za prihvat i preradu (ne preko 20 stepeni).
Pasiranje u toku kojeg se ravnomjerno dodaje enzim, najbolje u mašinu za pasiranje. Ako nemaš uslove za to onda nakon odvajanja košpica ravnomjerno pri punjenju posude, uz miješanje sa nastavkom za bušilicu ili nečim sličnim.
Djelovanje enzima je par sati. Nakon toga spuštanje temperature na 15-17. Nakon par sati od dodavanja enzima ide namještanje kiselosti, nakon miješanja koje ima za cilj da izjednači pH u posudi ide dodavanje hrane i kvasca. Opet je sada to potrebno izjednačiti po cijeloj zapremini posude miješanjem. Zatvaranje posude uz kontrolu temperature i određivanje završetka fermentacije.

Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #14 Poslato: 04. Jun 2012, 01:04:41 »

Ovo su skoro fabricki uslovi koe si naveo  Grin !
Pokusacu sve potrebne uslove da obezbedim.
Mislim da mogu i da obezbedim da breskve budu i ohladjenje,jer oni imaju svoju veliku hladnjacu.
Tako to radim kad uzimam grozdje od njih.
Masinu za odvajanje kostica nemam ali mogu to da napravim nakon odvajanje sa miksrerom za maltere (na busilici sto lici na fleksa mislim).
Uh, probacu pa nadamo se najbojlim!

Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.031 sekundi sa 21 upita.