Pozdrav ljudi,
i ja zelim da napravim rakiju od breskve. Obzirom da ima samo dve strane o njoj, procitao sam svih 12 strana(na ovom sajtu) o kajsijevaci. Skinuo sam i neku literaturu, koju cu tek da iscitam. U roku od nekoliko dana moram sve da prirpemim,pa sam zato vec otvorio raspravu na ovu temu. Hocu da pravim "sve po propisu"
Uvek sam se zalagao za nove tehnologije i inovacije, pa tako je i kod rakije
Nikada do sada nisam pravio rakiju, ali sada sam ostao bez posla pa imam vremena. A breskvu sam izabrao samo zato sto se najmanje pravi
Pa da skratim pricu. IMam dva bureta od 200L.
Koliko breskve da kupim?
Gde da trazim enzime i kvasce? Poljo apoteke? Imaju li to sve uglavnom ili u vecim? Video sam da meni treba po nekoliko grama, kakva su pakovanja i cene toga?
Prostorija u kojoj ce se odvijati vrenje ce biti jedna u kuci koja se ne koristi, i u njoj je temperatura oko 22-23 stepena i ne postoji mogucnost hladjenja.
Dakle , mislim da cu ispostovati sve sto je Jon napisao u prethodnom postu osim temperature prostorije.
Kako da merim temperaturu kljuka ako je bure zatovreno?
I kako da merim kolicinu secera,tj.da znam kada je fermentacija zavrsena, opet, ako je bure zatovreno? Sad cete me uputitia na tu temu, koju sam procitao, ali nisam zapazio gde to pise
Po vasim iskustvima, koliko ce otprilike trajati fermetacija po ovim svim uslovima koje sam naveo.
Toliko za sada,posle cu jos neka pitanja o pečenju ...
Hvala svima unapred i zelim da cujem sto vise saveta i kritika, pa da bude sve kako valja
P.S. čime i kojim hemijskim sredstvom da operem plastičnu burad? Ona su već čista, ali su stajala nekoliko meseci ?