06. Decembar 2024, 08:53:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od breskve  (Pročitano 124978 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 04. Jun 2012, 07:48:42 »

Pa rekao si da imaš klimu i možeš da spustiš temperaturu prostorije jer se ona nikada ne penje iznad 25 stepeni. Obzirom da se radi o zapremini posuda za vrenje od po 200 litara to bi stvarno bilo i postignuto. Ako ne možeš ovako onda ide blaža varijanta. Samo ova druga sorta zbog perioda zrenja. Izbaci namještanje pH, enzim i hranu za kvasce. Dodaj samo kvasac razmnožen 24 sata prije nego ih stavljaš na vrenje, imaš na forumu detaljno opisan postupak.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,442.msg11520.html#msg11520
Nastoj tu temperaturu održavati da ne ide preko 20 stepeni, jer bi došlo do povećanog stvaranja glicerola i viših alkohola i većih gubitaka arome. Ova promjena je i zbog temperature breskve kada ona izađe iz hladnjače (zbog optimalne temperature djelovanja enzima) i načina odvajanja košpice i pasiranja jer je očito da bi ovo sve skupa trajalo duže nego što je preporučljivo. Sve će trajati kraće od dvije sedmice, i odmah destilacija.

P.S. Valjda temperatura breskve iz hladnjače nije ekstremno niska, ako jeste onda sačekaj da se popne na 15 stepeni i dodaj kvasac.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #16 Poslato: 04. Jun 2012, 16:58:00 »

Thumb Mogu odrzati temperaturu bez problema,treba samo da pozovem par prijatelja vise da to sto brze uradimo sa vadenje kostice i ukomljavanje..
Mislim da napravim kolicinu sa oba dve vrste breskve tako cu da podjelim posa na dva puta i da probam i jednu varijantu i drugu.
Pa videcu sta meni vise odgovara i koja je bolja po ukusu.
Evo slike mog kazana i tabarke  Smiley .Pa ako se dobro spremimo kupicu veci i novi kazan!

Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 04. Jun 2012, 17:16:56 »

Thumb Drago mi je da se ne predaješ tako lako. Ništa to nije što se ne bi moglo improvizovati i dosta jednostavno uraditi. Samo malo mašte i truda.
Obe sorte su prave rakijske i spadaju u sam vrh. Manje je bitno koja je bolja, od toga da pomiješana rakija od njih daju još veću aromatsku raznovrsnost i kvalitet.

Samo malo upozorenje za enzim. Ovaj koji ti preporučujem može jako efikasno raditi u rasponu od 15 do 20 stepeni, što nije baš optimalna temperatura za neke druge enzime. Na 20 stepeni treba mu 1-2 sata, a na 15 stepeni nekih 6 sati.

P.S. Koliko si dugo prisutan na forumu.  Grin
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #18 Poslato: 04. Jun 2012, 17:51:28 »

Nema predavanje i ne predam se ja tako lako!
Nema problem sto se nemoze resiti.Bitna je brza reakcija i improvizacija!

Citat
P.S. Koliko si dugo prisutan na forumu.
Pa mislim da ima ~45 dana kad sam pronasao ovaj forum na internetu!
Zasto pitas?  Grin
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #19 Poslato: 04. Jun 2012, 17:59:16 »

Zbog „talasnih dužina“,  Grin četvrtasta tabarka i elementi na ovom nastavku za kontrolu destilata.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #20 Poslato: 04. Jun 2012, 18:10:31 »

Pa ako bude da bude kako treba!  Wink
Nekad su ljudi srodne duse ili istomisljenici iako su daleko jedan od drugoga  Grin
Hvala ovom forumu  Thumb
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 16. Avgust 2012, 18:47:48 »

Danas sam dobio dugoocekivanog i pozitivan odgovor od mog prijatelja iz Kavadarci ,ko ce mi ovih dana obezbediti otprilike 500- 600kg zrele breskve sorte KRESSHEAVAN iz njegove hladnjace koje vise nisu za trgovinu jer su prezrele za dalju prodaju. Koja sreca  Smiley !!!(A ja sam se vec bio otkazao, jer se dosad nije javio.)
Cena je negde 0.20 eur/kg za dobro ohladjenje u plasticnim gajbama naredjenih i zrelih breskva.
Ovo mi je danas uljepsao dan Grin....
Mislim da imam i dovoljno vremena da se ovaj vikend dobro pripremim za dolasku vec odavno ocekivanog materijala za rakiju!
Citam po temama i pravim sebi potsetnik kako to da uradim, da ne bi zabrljao nesto!
Eh sad bi mi bila potrebna ona masina za odvajanje kostice i pasiranje koju ima "jagnjilac"- snjom bi to sve bilo gotovo za 1/2 saata  Grin
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 16. Avgust 2012, 19:55:23 »

Prezrela breskva,  Thumb a jagnjilac ti malo podaleko… Jest da je onako čistije i efikasnije ali ići će to brzo i sa Boschovom mješalicom.  Wink
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #23 Poslato: 01. Septembar 2012, 21:58:30 »

Gotovo!  Grin
Zavrsio sam sa ukomljavanje breskve!
Uradio sam sve kako sto si mi rekao bistrice! Thumb
Breskve u dijametar 10-13cm , prezrele,ohladjene u plasticne gajbice slozene...
Sve je bilo perfektno.
Poslje vadenje kospica secenje na komade pa pasiranje sa AEG busilicom.
Stavljanje enzima,pH 3-3,2,ozivljavanje kvasca,prihrane i anaerobna fermentacija.
Klimatizirana prostorija 18 C, komina merena pred zatvaranje 19 C.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 01. Septembar 2012, 22:22:12 »

Spusti temperaturu prostorije, ako je moguće.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #25 Poslato: 01. Septembar 2012, 22:33:37 »

Moguce je. Namestio sam klimu na17C pa dosad bi trebalo da se temperatura spustila ,jer je merenje bilo pre 2 sata. Sutra ujutro bit cu ponovo u selo pa cu da proverim.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #26 Poslato: 03. Septembar 2012, 13:38:15 »

Zasad sve ide po propis!
Temperatura prostorije se spustila na 16C ,kako sto je bilo i planirano.
Kom "prede kao mace" a vrenjaca radi kao"singerica". Grin
Napravio sam plan rada i postupka po tackama i stiklirao kad sam napisano uradio.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 17. Septembar 2012, 22:27:11 »

"Doslo doba da se rakija proba"  Smiley
Konacno sam danas "nasadio" prvi kazan sa komom od breskve i ispekao prvu turu.
Rezultat je bio zapanjajuci.
Pekao sam rakiju uz "publiku"(rodnine i prijatelji) i glavno pitanje je bilo-dali mi to pravimo rakiju ili parfeme.
Nikad do sad nisam destilirao kom od breskve, ali znam sta cu da destiliram od sada, Grin.
Imam jos par kazana da pecem kom i izvadim meku rakiju i jedva cekam na napravim prepek iste, jer me najvise kopka krajni rezultat.
Kad napravim prepek i zavrsim sa rakijom od breskve,objavi cu krajni rezultati i par preporuka na koji treba obratiti paznju kad se radi sa breskvama.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #28 Poslato: 26. Septembar 2012, 00:41:25 »

Konacno sam napravio i prepek breskve ..,
Ispalo mi je ~30l prepek od 65%.
Rakijia ima odlican ukus i specifican cvetni miris.Miris nije vise toliko intenzivan,ali je zato rakija vrlo ukusna i ima fin smek na breskvu. Prava rapsodija ukusa u ustima. Nikad do sad nisam pio rakiju od breskve, pa je nemogu oceniti realno. Ako se ukusi posle stabilizacije pobolljsaju ,kako sto i bi trebalo da bude,onda nemam reci…
Bojao sam se sapunastog ukusa ali ga nema ili ga ja ne osecam,jer sam se stvarno drzao za sve savjete koje sam dobio na forum i citao po internetu.Evo i par mojih preporuka:
1.Odaberite zrele,meke breskve (kako za dzem ili marmaladu)
2.Po mogucnost operite voce.
3.Izvadite obavezno kospice(vrenje i destilacija je najbolja bez nih).
4.Breskve je najbolje pasirati ili zgnjeciti sto sitnije.
5.Enzimi,namjestanje pH vrednost i kvasci su obavezni!
6.Stavite vrenjace nad buradi i drzite fermentaciju anaerobnu.
7.Temperatura prostorije 15-16C .
Mora da menjam svoj kazan, zato sto nemam mjesalicu u njemu, pa sam zato i morao da pazim i “slusam kako klokuta”za da mi kom ne zagori. Kako sto “jagnjilac” kaze “mjesalica ja zakon”.
Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 16. Jul 2014, 08:10:33 »

Pozdrav ljudi,
i ja zelim da napravim rakiju od breskve. Obzirom da ima samo dve strane o njoj, procitao sam svih 12 strana(na ovom sajtu) o kajsijevaci. Skinuo sam i neku literaturu, koju cu tek da iscitam. U roku od nekoliko dana moram sve da prirpemim,pa sam zato vec otvorio raspravu na ovu temu. Hocu da pravim "sve po propisu" Smiley Uvek sam se zalagao za nove tehnologije i inovacije, pa tako je i kod rakije Smiley
Nikada do sada nisam pravio rakiju, ali sada sam ostao bez posla pa imam vremena. A breskvu sam izabrao samo zato sto se najmanje pravi Smiley
Pa da skratim pricu. IMam dva bureta od 200L.
 Koliko breskve da kupim?
Gde da trazim enzime i kvasce? Poljo apoteke? Imaju li to sve uglavnom ili u vecim? Video sam da meni treba po nekoliko grama, kakva su pakovanja i cene toga?
Prostorija u kojoj ce se odvijati vrenje ce biti jedna u kuci koja se ne koristi, i u njoj je temperatura oko 22-23 stepena i ne postoji mogucnost hladjenja.
Dakle , mislim da cu ispostovati sve sto je Jon napisao u prethodnom postu  osim temperature prostorije.
Kako da merim temperaturu kljuka ako je bure zatovreno?
I kako da merim kolicinu secera,tj.da znam kada je fermentacija zavrsena, opet, ako je bure zatovreno?  Sad cete me uputitia na tu temu, koju sam procitao, ali nisam zapazio gde to pise Smiley
Po vasim iskustvima, koliko ce otprilike trajati fermetacija po ovim svim uslovima koje sam naveo.
Toliko za sada,posle cu jos neka pitanja o pečenju ...
Hvala svima unapred i zelim da cujem sto vise saveta i kritika, pa da bude sve kako valja Smiley
P.S. čime i kojim hemijskim sredstvom da operem plastičnu burad? Ona su već čista, ali su stajala nekoliko meseci ?
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 21 upita.