19. Januar 2025, 01:34:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od breskve  (Pročitano 125839 puta)
0 članova i 13 gostiju pregledaju ovu temu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 16. Jul 2014, 14:14:05 »

Pozdrav @shonepa,
kada si se vec odlucio praviti rakiju od breskve,jer je to stvarno dobra rakija,hajde da ti malo oko toga pomognemo.
Ove godine mozes da probas, ali tek za sledece godine mozes da se pripremis.
Nece biti nista od te rakije ako se pridrzavas do osnovnih pravila destilacije.
A to su kako sam ukratko vec i napisao u predhodnim porukama:
1.Odaberi zrele ili prezrele,meke breskve
2.Po mogucnost operi ih i nozem otstrani svaki trulez ili zatruli deo od njih.
3.Obavezno za fermentaciju izvadi kospice ili ih nemoj ostetiti prilikom gnjecenja/pasiranje.Ostecene kostice otstranis.
4.Breskve je najbolje pasirati kao za marmaladu.
5.Enzimi,namjestanje pH vrednost(3-3.2 pH) i kvasci su obavezni(Destarom,Uvaferm CM ili Siha Brennereihefe Aktiv6)!
6.Stavi vrenjace (orginalne ili improvizirane sa najlonom,unutrasnju gumom i crevom u flasi) na buradima i drzite fermentaciju anaerobnu, bez vazduha.NEMOJ OTVARATI NITI MJESATI KOM!
7.Temperatura prostorije najbolja 15-16C (ako treba ukluci klimu) ali ne iznad 20C.
Stavi 2-3 pl.flase sa zaledjenom vodom u kominu.

Citat
Koliko breskve da kupim?
Treba ti oko 400-420kg breskve. Uzmi 450kg(ako vadis kostice) pa ako ti ostane malo napravices dzem ili marmaladu od breskve... Smiley
 Ovo ti je najbitno za da ukomis breskve...posle toga imas jos par dana da procitas po temama za odredjivanje zavrsetka fermentacije i destilacije.

Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 16. Jul 2014, 14:50:18 »

Hvala
Sve ovo stoji i ispostovacu sve uslove osim temperature, jer je nemam klimu u toj prostoriji. Kontam da od 1000ljudi koji prave rakiju, 5 vodi racuna o temperaturi, a svaka rakija se pije, tako da ako propustim taj uslov, mislim da necu mnogo pogresiti Smiley
pH vrednost se meri pH metrom, ali kako se namesta ta vrednost?  Ubacim voćke u bure zajedno sa enzimimam, izmerim pH i sta onda ako je veca ili manja?
Propustio si pitanje gde da trazim enzime i kvasce? kada izgooglam ovo sto si napisao, izbacuje mi samo strane sajtove...  Scratchhead
Stavim flase sa zaledjenom vodom u kominu, OK, ali i ta voda ce se otopiti za par sati i dobiti temperaturu komine. Da li je ta temperatura bitna na samom pocetku pa da enzimi odrade, pa posle neka stoje te flase, ne smetaju?
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 16. Jul 2014, 15:07:43 »

Citat
tako da ako propustim taj uslov, mislim da necu mnogo pogresiti
...mnogo brate,mnogo... Smiley
Citat
Propustio si pitanje gde da trazim enzime i kvasce? kada izgooglam ovo sto si napisao, izbacuje mi samo strane sajtove...
ENOVITIS-oprema za vinarstvo
Citat
Da li je ta temperatura bitna na samom pocetku pa da enzimi odrade, pa posle neka stoje te flase, ne smetaju?
Na pocetku je fermentacija najburna,zato je treba smiriti... Smiley

Ako ne citas teme u forumu ili ako te mrzi, treba da palim auto i licno da dodjem da ti to namestim i ukomim...   Smiley
Uzmi i listaj po temama,videces da je sve vec napisano....
Ako ne nadjes,postavi cu ti linkove kad se oslobodim.
Pozdrav,

Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 16. Jul 2014, 15:22:51 »

Od proslog leta planiram da pravim rakiju pa od istog perioda pomalo citam forume. Ovih dana sam se bas nacitao, verovatno pedesetak strana dnevno. Pa mi se sve izmesalo  dohfly
Ali sa ovim tvojim zadnjim postovima mi se sve iskristalisalo.  Smiley
Samo jos ovo, cime da operem burad? Da ne uzmem nesto pogresno pa da dodje do neke nezeljene hemijske reakcije Smiley
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 16. Jul 2014, 15:31:50 »

Napuni bure sa vodom (50 lit.)i stavi kristalnu sodu (0,5kg) i operi burad sa istim rastovorom. Posle takve dezinfekcije operes sve dobro sa obicnom vodom,prevrnes burad i gotovo.Tad je bure spremno da punis kominom.

Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 16. Jul 2014, 15:42:49 »

OK. Hvala. Pozdrav do sledeceg kuckanja  Thumb
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 30.0

« Odgovor #36 Poslato: 22. Jul 2014, 08:49:20 »

shonepa@ nikako da ti napišem odgovor u vezi breskve.

Kad budeš kupovao breskvu gledaj da sorte budu kalanke odnosno da se meso lako odvaja od koštice. To su uglavnom kasnije sorte tipa Sankrest, Fajet , Crestheven i dr. Ja bih saćekao sa kupovinom još nekih 10-tak dana, jer trenutno na tržištu otprilike ide Red Heven. On ti nije baš najpogodni za rakiju. Naime nema visok sadržaj šećera pogotovo u ovoj godini, a i teško se odvaja od košpice.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 23. Jul 2014, 18:51:49 »

Ja sam vec kupio breskve. Nemam pojma koje su sorte, ima 3 razlicite. I uglavnom su se tesko odvajale od kostice, pa sam zato koristio nož Smiley seckao na sitno, pa udarao tvrdim po njima kako bi se sto vise usitnile tj.ispasirale. Morao sam da uzmem, kupio sam ih vrlo povoljno, pa šta bude, videcemo  Grin u subotu sam napunio bure od 200L do 80% zapremine, ubacio 50g enovitisovog univerzalnog kvasca(toliko sam uspeo da nadjem u mom gradu  dohfly )  . Zadvorio bure, ubacio crevo u njega i vodu , i vec ujutru je CO2 bas mnogo izlazio iz bureta, tj. mnogo mehurića je izlazilo u vodu. Danas vec skoro da ih i nema. Sve ovo drzim u kući, u sobi koju ne koristim Smiley
sta kazete, da li je sve ovo OK?   Laugh
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 23. Jul 2014, 20:40:40 »

Ma samo guraj. Thumb Za rakiju od breskve je korisno da je rađena od par sorti. Još ako se potrefe one koje bi bile aromatski prikladne.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 24. Jul 2014, 10:13:18 »

Smiley javicu kako je ispalo. Obzirom da prvi put radim ovo, a breskve sam dobio skoro pa dzabe, nece biti steta ako nisam pogodio arome Smiley da dobijem oko 10L prepeka, bicu zadovoljan  Cool
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 24. Jul 2014, 10:39:37 »

... Ali ja neću. Grin
Pazi šta radiš, u komisiji sam za polaganje pripravničkog na forumu.  whistlefly Cheesy
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 27. Jul 2014, 10:01:27 »

Nisam jos koristio širometar, popodne ću, ali sam još pre dva dana primetio da je donja polovina kljuka tamnija od gornje. Bure je belo pa se nazire sa strane. Da li to OK?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 27. Jul 2014, 10:51:34 »

Naspi u prazno bure vodu do istog nivoa i vidjet ćeš izvana na stijenkama dole tamno a gore svjetlije.  
To gdje vidiš razliku u boji je u stvari nivo raslojavanja tečne i čvrste faze, soka i kljuka od breskve.  
Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 27. Jul 2014, 11:05:54 »

Thumb Znaci da gurnem crevou taj tecni deo, pa izvucem za merenje?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 27. Jul 2014, 11:10:55 »

Najbolje da ga privežeš za neki štap, na 10-15 cm od kraja tog štapa, jer kada njime dodirneš dno nećeš crijevom povući talog i kvasce sa dna, nego dobiti dosta bistru širu, fermentirani sok.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.024 sekundi sa 21 upita.