Danas sam zavrsio destilaciju... iznecu pricu mi recite da li i koliko treba da budem zadovoljan ili ne, jer meni se cini da ne treba da budem zadovoljan, jer nije onako kako sam ocekivao da ce biti. Pekao sam kod prijateljevog prijatelja, koji mi je rekao da je kazan 200L , ali je ustvari 150l, a ja doneo 140L komine... kaze lik da je to OK i hteo da doda vode do kraja
ali mu nisam dao.
Hteo sam da ispecem meku rakiju kod njega, dakle jedan kazan, pa da nadjem manji za prepek.
Zalozi vatru lik, potece rakija za 50minuta, ali posle nekih 0,5L kazan "baci peglu" , kako on kaze. brzo on prigasi vatru. Iscure litra dok smo krenuli da regujemo. Dalje, ide OK, ali rakija mutna i blago kiselkasta. odradimo to dok nije potekla na luli 15 stepeni. Isteklo je oko 30L rakije od 30stepeni. I posto je prekipela, mutna i blago kisela(nista strasno, meni je bila bas mirisna i ukusna
) kaze da radimo prepek odmah. Ja kontam da lik zna sta radi, kaze sipaj rakiju u kazan. Dok sam otisao do WCa on sipao u kazan vode
. E sad nema nazad. Uzmem ja jedan bensić(trknuo do keve da uzmem) da dodjem sebi i sklonim se , da ga iskuliram jer sam poludeo načisto. E onda mi je sve bilo ravno. I posle sat vremena poteče rakija od 60 stepeni, odvojim prevena od 1L. Onda je rakija na luli imala 55stepeni. Po vasoj prici kontam da je to malo i da nema onoga da ostavim na 65 pa razblazujem. Ali lekić radi posao pa me bas briga, pustam lika da radi. Curi to preko levka u flasu od 5 L i kada se napunila , ukupna jacina je nesto preko 50. Sipamo u sledecu flasu i na kraju je ona imala 42. trecu flasu sam zaustavio na 40 3L. i onda sam napunio jos jednu od 5L i ukupna jacina je 33 stepena. Svo vreme sam po malo "lizao" to sto curi i nisam osetio kiselost.
E sad, meni je ona prva rakija bas lepo mirisala , dok prepek - da ne znam da je od breskve, ne bih provalio. Ali rakija nema kiselost, i skroz je bistra. Lik kaze da je prva klasa
Kazan je OK, ima mešač, ravno dno i vratanca sa strane, pa se jako lako pere. U prvu rakiju je dodao jednu sodubikarbonu da ubije kiselost.
Sta kazete na ovu pricu? uzeo mi je 1400din za uslugu. SLedeci put kad budem pravio, nacicu kazan koji dovoze do kuce...
I sta kazte za ovu moju pricu?