19. Januar 2025, 01:36:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od breskve  (Pročitano 125840 puta)
0 članova i 13 gostiju pregledaju ovu temu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 27. Jul 2014, 12:07:59 »

Ja sam koristio plastičan POK kanal za kabel. U njemu sam stavio silikonsko crevo i pricvrstio ga stegama...
(Ako pogledas bure,i ono je tamnije u donjem delu gde se odvojio tecni od gusti deo breskve)

Ovako izgleda tečni i“ bistri“ deo koma breskve za merenje preostalog šecera...

...a ovako je izgledao kom breskve kad sam otvorio bure
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 27. Jul 2014, 12:14:26 »

Thumb Ne kaže se džaba da je dobra priprema pola urađenog posla.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 30. Jul 2014, 16:47:14 »

Danas sam zavrsio destilaciju... iznecu pricu mi recite da li i koliko treba da budem zadovoljan ili ne, jer meni se cini da ne treba da budem zadovoljan, jer nije onako kako sam ocekivao da ce biti. Pekao sam kod prijateljevog prijatelja, koji mi je rekao da je kazan 200L , ali je ustvari 150l, a ja doneo 140L komine... kaze lik da je to OK i hteo da doda vode do kraja  Scratchhead ali mu nisam dao.
Hteo sam da ispecem meku rakiju kod njega, dakle jedan kazan, pa da nadjem manji za prepek.
Zalozi vatru lik, potece rakija za 50minuta, ali posle nekih 0,5L kazan "baci peglu" , kako on kaze. brzo on prigasi vatru. Iscure litra  dok smo krenuli da regujemo. Dalje, ide OK, ali rakija mutna i blago kiselkasta. odradimo to dok nije potekla na luli 15 stepeni. Isteklo je oko 30L rakije od 30stepeni. I posto je prekipela, mutna i blago kisela(nista strasno, meni je bila bas mirisna i ukusna Cheesy  )  kaze da radimo prepek odmah. Ja kontam da lik zna sta radi, kaze sipaj rakiju u kazan. Dok sam otisao do WCa on sipao u kazan vode  dohfly. E sad nema nazad. Uzmem ja jedan bensić(trknuo do keve da uzmem) da dodjem sebi i sklonim se , da ga iskuliram jer sam poludeo načisto. E onda mi je sve bilo ravno. I posle sat vremena poteče rakija od 60 stepeni, odvojim prevena od 1L. Onda je rakija na luli imala 55stepeni.  Po vasoj prici kontam da je to malo i da nema onoga da ostavim na 65 pa razblazujem. Ali lekić radi posao pa me bas briga, pustam lika da radi. Curi to preko levka u flasu od 5 L i kada se napunila , ukupna jacina je nesto preko 50. Sipamo u sledecu flasu i na kraju je ona imala 42. trecu flasu sam zaustavio na 40 3L. i onda sam napunio jos jednu od 5L i ukupna jacina je 33 stepena. Svo vreme sam po malo "lizao" to sto curi i nisam osetio kiselost.
E sad, meni je ona prva rakija bas lepo mirisala , dok prepek - da ne znam da je od breskve, ne bih provalio. Ali rakija nema kiselost, i skroz je bistra. Lik kaze da je prva klasa   Scratchhead
Kazan je OK, ima mešač, ravno dno i vratanca sa strane, pa se jako lako pere. U prvu rakiju je dodao jednu sodubikarbonu da ubije kiselost.
Sta kazete na ovu pricu? uzeo mi je 1400din za uslugu. SLedeci put kad budem pravio, nacicu kazan koji dovoze do kuce...
I sta kazte za ovu moju pricu?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 30. Jul 2014, 18:31:38 »

SLedeci put kad budes pravio, nadi kazan koji dovoze do kuce... Smiley

Kada kazan "povrati", kao ovaj kod tebe, onda se otvori poklopac, ugasi vatra i sačeka da prestane izlaziti na lulu. Opere se kapa, parovodna cijev i kiler, i sve što je isteklo u posudu vrati u kazan kako bi se obavila prva destilacija, jer to što je u boji izlazilo na luli nije destilat nego šira.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 30. Jul 2014, 18:54:56 »

i da imam vise šire u startu, da bude barem dva bureta od 200L, da imam za "pravi prepek". Sada cu da se malo "oladim" od ovoga , pa idem da ttazim novo voce Smiley
videcu kakva ce biti kada odlezi? Da li ce biti makar mirisnija?
U svakom slucaju, hvala ljudi na savetima i podrsci  Thumb
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 01. Avgust 2015, 16:15:48 »

Da podignem temu posle godinu i dva dana Smiley
Danas mis stiglo 220kg breskve, a sutra ce jos toliko. Ne znam sortu, lik koji mi je doneo je zove čupava dohfly , sutra će još čupavih i onih nečupavih Smiley  nektarina
Nema veze, bitno da je zrela i da se lako odvaja od koštica. Probrao sam polovinu zrelijih, za bure od 120L, polovinu ostavio za sutra kad stignu ostale. Ovaj put sma stavio enzime RSzym , namestio kiselost na 3,2pH,  kvasac enovitisov. Stavio poklopac na bure, pa ga zadihtovao silikonom, kao i crevo koje viri iz njega. Dakle, ozbiljniji pristup nego prošle godine
Nisam izmerio šećer, jer je kaša bila skroz gusta. Počeo da tražim nešto da procetim kom, i u međuvremenu zaboravio...sutra ću...
Kom je kao pekmez , svaku breskvu prilikom odvajanja sam zgnječio rukom, nije bilo potrebe za bilo čim više...Pre toga sam ohladio voće, i kada sam stavio u bure, bilo je 20stepeni... Nisu idealni uslovi, ali u svakom slučaju bolji nego prošle godine. I imam svoj kazan...
Javiću rezultate, ako nekog bude zanimalo  dohfly
toliko za sada, pozdrav od mene  Laugh
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #51 Poslato: 04. Avgust 2015, 10:02:11 »

Vec prvi moguci problem. Ukomio sam jos jedno bure od 200L... na isti nacin kao u prethodnom postu. I posle 30 sati nije pocelo da "brboće" u na crevu sve do malopre, posle moje intervencije. U njega sam stavio 40gr kvasca prilikom zatvaranja. Sada sam stavio jos 20gr . Ali vec kada sam otvorio, i promesao video sam da ce to da proradi, jer su odmah krenuli mehurici po povrsini koma...gore je bio gusci deo, dole tecni... ali kako sam prvo stavio kvasce na razmnozavanje, pa onda otvorio bure, stavio sam i kvasce...
Sada sam sve yatvorio i posle minut je i na njegovo crevo krenuo CO2
Da li sam napravio gresku sada kada sam ovo uradio? Ako jesam, cemu da se nadam odnosno ne nadam?  Huh?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 04. Avgust 2015, 11:06:41 »

Fermentacija u zavisnosti od temperature kreće relativmo brzo, ako je ona slična vanjskoj, ali ni 30 sati najčešće nije problem.
Krenula bi i bez dodavanja novih kvasaca.
Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 04. Avgust 2015, 14:49:17 »

Znaci nisam napravio veliko sr.... dobro je  Laugh
Sad radi kao singerica  Cheesy   
23 stepeni je u prostoriji
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 10. Avgust 2015, 21:11:47 »

Moram samo jos nesto da pitam jer sutra destilisem prvi kazan. Merio sam danas secer, i propade mali "secermetar" do kraja  Smiley
Da li da skinem onaj gornji cvrsti deo , tj.da ga bacim ili i njega da destilisem? Ne secam se da sam ovo igde procitao, pa verovatno se podrazumeva da  i to ide u kazan...moram ovo da napisem na dva mesta kako bi neko ko zna video, nemojte mi zameriti
Hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 10. Avgust 2015, 21:24:17 »

U anaerobnom vrenju se skida samo površina debljine par centimetara. U principu se bez obzira na način vrenja ide do lijepe boje fermentisanog materijala.
Lagano se miješa tečni i gusti dio da se ne bi stvarala kaša poput pekmeza i nastoji se da u tečnosti plivaju grudvice suvljeg dijela kljuka. Pokušava se to ravnomjerno rasporediti u svaki kazan ako je posuda za fermentaciju veća od kazana.
Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 10. Avgust 2015, 21:26:26 »

Hvala na brzom odgovoru  Thumb
Tacno je tako i ovde kod mene, vec posle 1-2 cm je lepa boja breskve, a gore je braon.
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #57 Poslato: 04. Septembar 2015, 15:27:07 »

Evo ja da podnesem izvestaj . Konačno sam prepekao rakiju  whistlefly
Od 210-220L koma sam dobio oko 60L meke rakije 26%. Od tih 60L sam dobio 14L na 65%   , 4L na 45% i ostavio sam 3L na 35% koje cu da pretvorim u neki liker. I još 5L na 20%  ... da li je ovo zadovoljavajuca kolicina? A ovih 5L na 20% sam mislio da prepečem opet u nekoj drugoj varijanti, jer ću praviti još neke druge rakije pa tako kad ostane na kraju slično kao ovo sve pomešam pa da dobijem neko iznenadjenje Cheesy da li je ovo izvodljivo?  Laugh 
U kom nisam stavljao šečer nego enartisove enzime  i kvasce... Inače, rakiju nisam ni probao, sačekaću da prodje neki period, pa ću napraviti litru na 45% Smiley 
Sačuvana
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #58 Poslato: 06. Septembar 2015, 23:36:56 »

shonepa,
kako ti se pokazao taj enzim(rszym)?
Ja sam ga koristio za sljivu, ali jos nisam zavrsio sa prepekom.
 Cekam da javis kakva ti je rakija ispala i da li si zadovoljan, jer i ja radim na slican nacin.

Pozdrav
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #59 Poslato: 07. Septembar 2015, 08:19:28 »

Pozdrav,
Obzirom da prvi put koristim enzim, ne mogu da poredim ni sa jednim drugim... staviću ga uskoro i u jabuku i šljivu, jer sam kupio dovoljno
valjda je ok, obzirom da je kljuk bio u baš tečnom stanju i da je po mom mišljenju dosta rakije izašlo... a flašu kad napunim do vrha, izgleda kao da je prazna, jer je rakija skroz bistra. A za ukus ne mogu još da kažem , jer je jaka... a onaj deo od što sam ostavio na 45% i nije baš nešto,ali nisam ni tu merodavan jer nisam pio puno breskvi pa da mogu da kažem... ali drugi koji su probali, kazu da je OK, ima miris, ali ja nisam oduševljen... mislim da više neću praviti rakiju odo ovog voća  Smiley
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.029 sekundi sa 21 upita.